Sri Lanka.
Ligging: Het eiland Sri Lanka het voormalige Ceylon ligt in de Indische oceaan ten zuidoosten van de zuidpunt van India.Het heeft een oppervlakte van 64.454 vierkante meter net zo groot als Nederland en Belgie samen.
Geschiedenis: Rond 500 v. Chr.vestigden de Singalezen zich in Ceylon en onderwierpen de eigenlijke bevolking, de Weddas aan hun gezag. In 1505 kwamen de Portugezen, en werden in 1658 verdreven door de Nederlanders. Die moesten aan het eind van de 18de eeuw weer plaats maken voor de Engelsen. Sinds 1948 is Ceylon een onafhankelijke republiek. In1972 werd Ceylon de republiek Sri Lanka.
Bevolking: Op Sri Lanka wonen ong. 17 miljoen mensen
Waarvan 650.000 in de hoofdstad Colombo. De Singalezen vormen de grootste bevolkingsgroep 74%. Met 18% vormen de Srilanka Tamils de tweede bevolkingsgroep. Verder leven er 500.000 Indische Tamils die door de Engelsen zijn binnen gehaald om op de theeplantages te werken 7%. Ook wonen er Maleiers,Euroziaten(afstammelingen van de Nederlanders) en Weddas de oorspronkelijke bevolking , waarvan er nog maar enkele over zijn.
Staatsinrichting: Sri Lanka is een republiek en heeft een sociaal democratische regering. De president wordt voor 6 jaar gekozen. Het parlement telt 220 zetels. Her land is onderverdeeld in 9 provicies en 24 districten.
Religie: De Singalezen zijn boedhisten, de Tamils hindoes, de Moren moslims en de Euraziaten rooms katholiek.
Taal: Sinds1963 zijnop Sri Lanka het Singalees en het Tamil de officiele talen. De derde internationale taal is het Engels.
Klimaat: Sri Lanka heeft een tropisch klimaat met natte en droge zones. Ook de moesson komt op Sri Lanka voor.
Flora en Fauna: De tropische vegitatie in de natte zones zijn voor een groot deel ontgonnen tot cultuurgronden waar rijstvelden en plantages zijn aangelegd. In de droge zones vindt men de moeraswouden met kostbaar hout zoals satijnhout en ebbenhout. In het wild leven nog olifanten, beren,apen en reptielen.
Landschap: In het midden en zuiden hoogland en bergen met toppen van meer dan 2000 meter. Het hoogste punt is de Pidurutalagala, die een top heeft van 2650 meter. In het noorden brede kustvlaktes en in het zuiden smalle kusten. De kust bestaat uit zandduinen, rotskappen en lagunes.
|