Bij ons in Vlaanderen is Sint-Michiel vooral een landbouwpatroon en meer bepaald een weerheilige. Men vestigt veel hoop op de Sint-Michielzomer, omdat de aartsengel de goede reputatie heeft zijn feestdag te omringen met enige zomerse dagen, minstens een week, die als afscheid van de zomer in het vooruitzicht van de herfst wordt beschouwd. Een weerspreuk vertelt ons dat als volgt :
" Acht dagen zonneschijn, brengt Sint-Michiel om wel te zijn. "
In werkelijkheid komt de Sint-Michielszomer niet geregeld op dezelfde dagen, evenmin als b.v. de zomer op 21 juni, 's nachts om twaalf uur klokslag, komt. De dagen verkorten snel en vroeger jaren werd op deze datum de schafttijd van vier uur bij de landarbeiders weggelaten. Zulks duurde tot 24 februari als "Sint-Mattijs hete stenen werpt op 't ijs". Zo komt het dat de landman zegt :
" Sint-Michiel steek de vierurenboterham in de zak, Sint-Mattijs brengt hem ons weer. "
's Avonds bij het eten moet er reeds licht branden en de volkszeg luidt :
" Sint-Michiel steekt het licht aan, Maria-Boodschap blaast het uit. "
Maria-Boodschap komt er op 25 maart aan. In verband met de trekvogels welke op Sint-Michiel ons land nog niet verlaten hebben, hoort al wel eens 't volgende zeggen :
" Houdt Sint-Michiel nog hier het trekkend wild, dan blijft het weer lang zeer mild."
Of......
" Trekt vóór Michiel de vogel niet, geen winter is nog in 't verschiet. "
En om te besluiten nog deze :
" Wanneer de zwaluw de dag van Michiel ziet, dan begint de winter vóór Kerstdag niet. "
Ietsje lager kan u nog wat meer lezen over Sint-Michielsdag en ik ga er uit met u nog te zeggen dat vandaag de ploeg geborgen wordt tot volgend jaar. Ik moet hier integendeel morgen weer wel terug zijn, tot dan ?
|