Het weer van de dag VOLKSHEILGE - OUDE VOLKSGEBRUIKEN-
11-11-2007
Vandaag kunnen we zien welke winter we moge verwachten !
Aan de hand van het weer dat we vandaag voorgeschotelt krijgen kunnen we opmaken welke winter we moge verwachten. Verschillende weerspreuken komen ons dat duidelijk vertellen, zo zegt ons een eerste :
" Brengt Sint-Marten zonneschijn, 't zal een koude winter winter zijn. "
Omgekeerd, een donkere Sint-Maartensdag voorspelt dan weer een kwakkelwinter, lees maar :
" Is 't donkere lucht op Sint-Martijn, zo zal 't een zachte winter zijn: maar is die dag het weder helder, de vorst dringt door in meen'gen kelder. "
In Brabant zegt men dan weer 't volgende :
" Als 't nevelig is met Sint-Martijn, de winter zal niet strenge zijn; maar heeft de sant nen witte baard, een strenge seizoen is ons bespaard.
En dan nog eentje in verband met Kerstmis :
" Als op Sint-Merten de ganzen op 't ijs staan, zullen ze met Kerstmis door 't slijk gaan. "
En tot slot nog iets voor de vogel- en natuurliefhebbers. De bonte kraai, een soort bonte houtspecht, ook goudhaantje genaamd, en welke rond deze tijd te zien is, wordt Sint-Maartensvogel genoemd. 't Is maar dat u 't weet ! Hier vlak onder kan u het vervolg lezen van en over Sint-Martinus en morgen vertel ik u wat Sint-Livinus voor ons in petto heeft want die is morgen bij ons op bezoek ! Tot morgen ?
Niet alleen de warmte van het vuur werd hierbij gewenst, de knapen vroegen ook appelen en kastanjes om in dat vuur te branden of te poffen. Op Sint-Maartensdag werd dan, op een uitgelezen plaats, een vuurstapel opgericht, waar rond de jeugd al zingende dansten :
Stook vier
Maak vier
Sint Marten komt alhier
Met zijn bloote armen
Hij zou hem geerne warmen.
In de Kempen, in het Hageland, in t Mechelse, te Geraardsbergen en ga zo maar verder, gebeurde er wat. Enige dagen voor de feestdag reed Sint Marten rond, hij bezocht de brave huisgezinnen. Terwijl al de huisgenoten vergaderd waren in de keuken of eetzaal, werd plots de deur een weinig geopend, en een hand wierp allerlei sneukelgoed, noten en appelen voor de kinderen. Alvorens Sint Marten hem dan verwijderde gaf hij nog een goede raad of een vermaning mee, en hij vertrok. De avond voor zijn dag, hingen de kinderen hun kous onder de schouw, of ze zetten hun schoen of holleblok, gevuld met rapen en wortelen voor het paard van Sint Marten. Natuurlijk waren ze s anderdaags erg vroeg uit hun bed en dan vonden ze in hun kous of schoen allerlei lekkergoed en speelgoed. Als bijzonderste sneukelgoed vonden ze een man te paard op een stokje. Waar is toch die tijd naartoe ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
11 November 2006 was een bewolkte dag met lichte regen. De maximum temperatuur die om 12u29 waargenomen werd, bedroeg 11,9°. Om 0u10 noteerde men toen de minimum temperatuur en die liet 6,4° opschrijven. De warmste 11de november sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1898 met 18,4° ! - De koudste 11de november ooit kwam in 1864 voor met min 6,6° !
Rond de feestdag van deze volksheilige, bisschop van Tours, krijgen we normaal gezien altijd wel enkele mooie dagen welke in de volksmond de " Sint-Martenszomer " genoemd worden. Hopelijk krijgen we ze dit jaar ook te zien ? Een weerspreuk komt ons dat als volgt vertellen :
" Al moet Sint-Merten een mantelke dragen; hij moet toch nog wandelen in zomerse dagen. "
Van een ding mag u echter zeker zijn, Sint-Maarten is de bode van de winter, en de volgende weerspreuken komen dat alleen maar bevestigen :
" Sint-Maarten zit met dank reeds op de kachelbank. "
Of nog anders gezegd :
" De misse van Sint-Merten, brengt ons de winter in 't herte. "
Morgen breng ik u nog enkele erg mooie weerspreuken rond deze brave man zijn feestdag en zien we verder wat die nog allermaal in petto hebben. Ietsje lager kunt u wat meer vinden over Sint-Maarten, ga misschien eens kijken. Morgen zijn we er weer, u toch ook ?
De feestdag van de H. Martinus, in de volksmond Sint Marten, of in t Mechelse Sinte-Metten, was vroeger een echt volksfeest in de ware zin van het woord. We moge er een gekerstend feest inzien, ten minste voor de gebruiken die er bij te pas komen. In t begin van de wintertijd, vierden onze heidense voorouders hun god Wodan die over de wind en de wolken regeerde. Ze stelde hem voor als een jager die, op een woest ros gezeten, door het luchtruim vloog, de werkzame landbouwer zegenend. Toen de eerste geloofspredikers in het land kwamen en dit heidens geloof wilde uitroeien, vonden ze in de H. Martinus de gepaste heilige; immers zijn sterfdag werd rond deze tijd gevierd, hij ook, als krijgsman, bereed een paard en had, uit medelijden voor een arme man, een weldaad gedaan. Hij had zijn mantel met hem gedeeld. Was het geloof in Wodan verdwenen, de gebruiken ter zijner eer bleven lang bestaan en men kon ze niet gemakkelijk uitroeien. In zover ze niet tegenstrijdig waren met de godsdienst en de zeden, lieten de zendelingen ze bestaan en zo zijn ze tot onze tijd gebleven. Indien we het feest als een volksfeest beschouwen, dan vinden we eerst de vreugde vuren; Zoals deze van Sint Jan de midzomer gedachten, deden deze van Sint Marten de winter ingaan. Reeds dagen van tevoren gingen de jongens bij de boeren schooien om wat hout te krijgen. Daarbij zongen ze dan een liedje, dat als volgt ging :
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
10 November 2006 was een tamelijk mooie dag met een maximum temperatuur van 11,4° en die werd om 14u06 waargenomen. 's Morgens om 7u01 noteerde men toen de laagste temperatuur van die dag en die bedroeg 0,8° ! De warmste 10de november sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1977 met 17,9° ! - De koudste 10de november ooit kwam in 1864 voor met min 5,8° !
Voor wie sneeuw bemint is nevel dezer dagen hun beste vriend, voor andere dan weer een soort van vijand misschien want.......
" Brengt de late herfst neveldagen, dan zal de sneeuw ons in de winter plagen. "
Morgen is het de beurt aan Sint-Martinus, onnodig u nog te zeggen dat die brave man ons op 11 november komt bezoeken. In sommige delen van ons land, is het die dag voor de kindjes weer enorm plezant. Ik ga er alvast 2 dagen blijven bij stil staan want er is weer zoveel rond te doen ! Zeker komen lezen zou ik zeggen, tot morgen !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
9 November 2006 was een licht bewolkte dag met zon ! Eigenaardig aan die dag was het feit dat de maximum temperatuur 's nachts om 1u33 waargenomen werd en die bedroeg 13,3° ! - De minimum temperatuur werd 's avonds om 21u06 opgeschreven en die liet 4° noteren. De warmste 9de november sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1983 met 18,6° ! - De koudste 9de november ooit kwam in 1908 voor met min 6,3° !
November brengt ons niet alleen regen en wind, maar ook soms plotse koude welke nochtans nooit lang aanhoudt. Lees maar wat de volgende weerspreuk ons daarover vertelt :
" November streng en koud, niet lang zich staande houdt. "
Al maar goed zou ik zeggen want het pad van de winter is nog lang genoeg ! Ook de stormen duren deze maand nooit lang :
" Begint november met tempeest, daarna de maand voor goed geneest. "
Morgen kijken we eens naar wat nevel zoal te betekenen heeft, als u er dan ook weer bent, tot morgen dan !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
8 November 2006 was een bewolkte dag met heel even wat zon. Men moest wachten tot 18u35 om de hoogste temperatuur van die dag te noteren en die bedroeg 11,6° ! - De minimum temperatuur werd 's nachts om 0u10 waargenomen en die liet 4,1° opschrijven. De warmste 8ste november sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1983 met 18,5° ! - De koudste 8ste november ooit kwam in 1864 voor met min 5,9° !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
7 November 2006 was een dag als de vorgaande, bewolking en heel even wat zon. Het kwik steeg tot 9,4° en dat werd om 14u28 bereikt. - 's Avonds om 23u30 wees het kwik 2,5° aan en dat was meteen goed voor de laagste temperatuur van die dag. De warmste 7de november sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1955 met 20,4° ! - De koudste 7de november ooit kwam in 1864 voor met min 6° !
Vandaag wil ik u waarschuwen voor november ! De regenvlagen zijn killig en erg gevaarlijk en wat dat met zich mee kan brengen laat ik u volgende weerspreuk zelf vertellen :
" November met zijn regenvlagen, brengt verkoudheid, jicht en andere plagen. "
Een gewaarschuwd iemand is er twee waard dacht ik ! Mag ik u hier morgen weer verwachten ? Tot dan.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
6 November 2006 was een bewolkte dag waar de zon zich heel even liet zien. De maximum temperatuur bedroeg 11,4° en die werd om 15u30 waargenomen. - 's Avonds om 22u20 om precies te zijn, werd de minimum temperatuur vastgelegd en die liet 6,6° noteren. De warmste 6de november sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1955 met 18,7° ! - De koudste 6de november ooit kwam in 1842 voor met min 6° !
Inderdaad, morgen is het de beurt aan Sint-Leonardus om ons een bezoekje te brengen, en wat heeft die brave man voor ons zoal in petto ? Wel, laat ons hopen dat het morgen een uitgelezen mooie dag is want.......
" Het weer van Sint-Leonardusdag blijft tot Kerstdag. "
Een andere weerspreuk rond deze heilge man zegt ons dan weer 't volgende :
" Tussen de buien is het schoon, 't weer droogt een Leonarduskroon. "
En wat heeft men op 't land te vertellen over deze brave man ?
" Sint-Leendert jaagt de vliegen weg, zegt men op het land. "
Waren de vliegen al niet eerder weg ? 't Zal aan mijn geheugen liggen vrees ik. Morgen hoop ik er weer te zijn en dan kijken we weer uit naar wat de weerspreuken ons over november te vertellen hebben. Tot morgen ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
5 November 2006 was een dag waar bewolking en zon elkaar aflosten. Om 15u09 had het kwik zijn hoogste punt bereikt en dat liet 12,5° noteren. - 's Morgens om 5u57 wees het kwik 6,2° aan en dat was dan ook de minimum temperatuur voor die dag. De warmste 5de november sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1899 met 18,7° ! - De koudste 5de november ooit kwam in 1980 voor met min 5° !