Vroeger bestond in ons land het gebruik om met Onze Lieve Vrouw Boodschap door hoorngeschal de aankomst van de lenteboden aan te kondigen. De zwaluwen aanblazen heette dat dan. Het waren de stedelijke torenwachters die met deze aankondiging gelast waren. Ook voor de tuinman had of heeft deze dag een speciale betekenis. Hij heeft voor deze dag zijn griffelgerief klaar gelegd, want wat men vandaag griffelt zal wel beklijven (gedijen). Men hoort alzo in Vlaanderen op sommige plaatsen dat ze deze dag O.L.Vrouw-Beklijving noemen. Verder is het ook geweten dat alles wat men vandaag verplant, gemakkelijk wortel zal schieten. Het is ook een geschikte dag voor het enten.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Voor 25 maart vlas zaaien is gevaarlijk, menen de boeren in Klein-Brabant dan weer te weten, t zal ofwel afvriezen, ofwel verbranden. Inderdaad in maart vlas zaaien is wel wat vroeg, want in Vlaanderen, meer bepaald in de Leiestreek is het Sint-Markus (20 april) die de vlaszaaier is.
Aangaande het vervriezen van het vlas zegt men in West-Vlaanderen : Als t vlas nog in zijn elleboogskes staat, dan is het teer van t vervriezen. (te Izegem) Te Rozebeke hoort men dan weer : als t vlas in zijn ellebogen ligt, dan is het teer van t vervriezen . Het vlas staat eerst in zijn elleboogskens, dit is in zijn keestjes; nadien in zijn plante : met twee blaadjes; en daarna uit zijn plante.
|