Zoals ik gisteren beloofde blijft ik vandaag nog even stilstaan bij Sint-Maarten en mocht het vandaag een zonnige dag zijn wees er zeker van dat dit op een strenge winter duidt want :
" Sint-Maartensdag klaar, maakt het ijs gaar. "
Omgekeerd voorspelt een donkere Sint-Maartensdag dan weer een kwakkelwinter :
" Is 't donkere lucht op Sint-Martijn, zo zal 't een zachte winter zijn; maar is die dag het weder helder, de vorst dringt door in meen'gen kelder. "
En in verband met Kerstmis zegt een weerspreuk ons dan weer 't volgende :
" Als op Sint-Merten de ganzen op 't ijs staan, zullen ze met Kerstmis door 't slijk gaan. "
En om te besluiten nog deze :
" Sint-Martinus donker, met Kerstmis stergeflonker. "
In een van de weerspreuken zag u dat er een gans voorkomt. Sint-Maarten kwam eertijds in aanmerking om een dankfeest te houden vooral in verband met de wijn (druiven) - en de fruitoogst. Aan het uitzicht der beenderen van de " Sint-Maartensgans ", welke te dier gelegenheid bereid werd, hechtte men een bijzondere betekenis en voorspelde men de soort van winter. Was het borstbaan doorschijnend, dan beduidde dit helder weer en vorst. De rode vlekken op dit been hadden ook hun betekenis, op het voorste deel : vorst in de voorwinter, op het achterste deel : vorst in de nawinter. De "de gans" wijst ook op het feit dat de feestdag in de tijd valt dat de wilde ganzen trekken. Het bestaan van de Sint-Maartensgans wordt legendarisch als volgt uitgelegd : De heilige verschool zich tijdens een vlucht, om aan de heidenen te ontsnappen, in een grot waar ganzen verbleven. De dieren begonnen te kwetteren met het gevolg dat hij gesnapt werd. Martinus vervloekte de dieren en voorspelde dat de mensen hun zouden wreken door jaarlijks op zijn sterfdag ganzen te slachten. Morgen is Sint-Livinus onze gast en wat die in zijn mandje heeft liggen leest u morgen weer wel. Afspraak morgen ? Zelfde plaats ? Tot dan ?
|