De feestdag van Sint-Jan is een zeer beslissend moment in de natuur, ietsje lager, in een apart hoofdstukje kan u daar nog wat meer over lezen. Zo zijn rond deze tijd de eerste vroege aardappelen rijp en konservatieve boeren zullen nooit vroege aardappelen eten vóór deze dag, vandaar dat een spreuk zegt :
" Met Sint-Jan, eet patatten alleman. "
In het Gentse noemt men deze aardappelen Sente Jantjes. Bijen welke rond Sint-Jan zwermen, geven de beste korven, getuige daar van is de volgende spreuk :
" De beste bieën vóór Sint-Jan, altijd aan het zwermen gaan. "
Bloeit de linde met Sint-Jan, wel dan verwachten we een goed seizoen, het koren zal vroeg rijp zijn :
" Als de linde bloeit met Sint-Jan, is er koren met Sint-Jakob (25 juli). "
Vroeger jaren maakte de kolenhandelaars rond deze tijd volop reclame door middel van aanplakbrieven, advertenties in de dagbladen en zelfs reclames in de cinema's om de mensen aan te sporen vanaf heden hun voorraad kolen op te doen voor de winter. Zo luidden vroeger de raadgevingen :
" Die wil wezen een wijs man, doe zijn turf op vóór Sint-Jan. "
Zo turf gestoken werd vóór Sint-Jan, mocht men aannemen dat hij nog droog geraakte vóór de winter. Dondert het veel vóór Sint-Jan, dan dondert het niet meer gedurende het heel jaar. Ook hoort men al wel eens zeggen :
" Na Sint-Jan neemt de zee het onweer niet meer aan. "
Dat wil niets anders zeggen als dat vóór Sint-Jan de onweders naar de zee drijven. Na Sint-Jan is het omgekeerd, ze drijven dan landwaarts, de bossen in. Als slot na van deze drie dagen bij Sint-Jan vertoefd te hebben, wil ik eindigen met een zeer positieve noot en kan ik u zeggen dat vanaf vandaag de warmte vermeerdert ! Getuige is de volgende en laatste weerspreuk voor vandaag :
" Als de nachten lengen, begint de hitte te strengen. "
En als extra toemaatje voor nu
" Het weer van Sint-Jan houdt dertig dagen an."
Al eens naar buiten gekeken ? Tot morgen ?
|