Vroeger jaren, en dan bedoel ik de tijd van de oude Germanen, dan beschouwde men deze dag als het begin van de lente en vandaar dat de volgende weerspreuk ons zegt :
" Petrus' Stoel heft de lente aan, de zomer brengt ons Sint-Urbaan (25 mei)."
Vandaar is deze dag erg voornaam in de volksweerkunde, het is een lotsdag. Guido Gezelle zegt : die weerwijs zijn zeggen, als 't op de nacht van Sint-Pietersstoel vriest, dat het veertig dagen lang zal vriezen :
" Sint-Pieters" Stoeltje koud, wordt veertig dagen oud. "
Of nog anders gezegd :
" De nacht van Sint-Pietersstoel duidt aan hoe veertig dagen 't weer zal staan. "
Is het morgen zacht weer, wel dan vriest het niet in mei ofwel zal het niet meer vriezen want :
Sint-Pieter maakt of breekt het ijs. of Sint-Pieter maakt de brug of breekt ze af. "
De zinspeling in deze spreuk ligt hierin dat brugmaker in het latijn : Pontifex is, dat ook een ander woord is voor paus en het was Sint-Petrus aan wie het eerst die hoge eer te beurt viel. Goed nieuws is dat de ooievaar straks zal terugkeren en een oude spreuk van 1636 vertelt ons :
" Als Sint-Pieter synen stoel plant dan commen d'Oyvaers weer in 't land."
Een veel jongere spreuk spreuk zegt het ons dan weer zo :
" Met Sint-Pieters' Stoel, komt de ooievaar in 't gewoel. "
En inderdaad, komen de ooievaars rond deze dag terug, dan betekent dit een zacht voorjaar; zo wordt geacht als o.a. in het Reigerbos van Berendrecht de reigers rond deze datum terugkomen, dat het een voorteken is van een zeer vroege lente. En ook het wangeloof vierde vroeger jaren op deze dag weer hoogtij. Zo ging de boer of herder 's morgens vóór zonsopgang driemaal rond het huis, schuur en stal en klopte met een houten kruishamer tegen de posten en balken roepende : " Rut, Rut, Sintevogel? Sinte Pieter dai es komen. " en dat allemaal om de muizen, vlooien, vlinders en ander ongedierte te verdrijven. Mensen toch ! Wat er voor morgen op 't menu staat moet ik straks nog uitzoeken en dat lezen we morgen dan weer wel. Ik hou het voor bekeken voor vandaag, tot morgen dan maar ?
|