Vandaag is Sint-Mamertus onze gast en morgen komt Sint-Pankratius zijn stoel verder warm houden, of moet ik hier beter "koud houden " zeggen ? Gisteren beloofde ik u om vandaag nog een en ander te vertellen in verband met die ijsheiligen. Wel vroeger beweerde men dat die afkoeling van de natuur, dat we gisteren al zagen, verband hield met een zwerm kleine sterren, de Leoniden genaamd, welke tussen de zon en de aarde kwamen en een gedeelte van de zonnewarmte onderschepten. De oorzaak van deze afkoeling is de inval van een koude polaire luchtstroom wanneer de luchtdruk hoog is boven West-Europa en een depressie over de Oostzee en Finland ligt. Deze koude wordt ook wel haagdoornkoude genoemd, of zeg ik beter werd haagdoornkoude genoemd want ik spreek hier nu wel in de verleden tijd. En de reden daarvan is het feit dat rond deze tijd de haagdoorn of meidoorn bloeit. Er is ooit wel eens een jaar geweest dat gedurende de ijsheiligen, de sneeuw een hand dik op de vensterbanken lag en men het wonderlijk schouwspel kon aangapen van bloeiende bomen, die tegelijkertijd met bloemtrossen en sneeuw getooid waren. Morgen vertel ik hier zeker nog wat meer over, tijd nu om u de weerspreuk die ik voor vandaag gekozen heb mee te geven. Rond Sint-Pankratius is mij geen spreuk bekend, wel rond de derde ijsheilige en bij ons ook wel de meest bekende Sint-Servatius.
" Vóór Sint-Servatius geen zomer, na Sint-Servatius geen vorst. "
Dit is ook een spreuk die iedere landman erg goed kent en in de regel wordt die ook aangenomen, uiteraard zijn er altijd uitzonderingen, hoe klein ze ook moge zijn ! Om af te ronden voor vandaag heb ik de volgende weerspreuk nog voor u meegebracht :
" Geen rijmke na Sint-Servaas, geen vlokje na Bonifaas. "
Bonifaas komt er op 14 mei aan en sommige zien deze brave man ook nog als een ijsheilige, voor mij niet gelaten zolang hij maar een diploma heeft ! Ik probeer hier morgen weer te zijn en dan praat ik nog even verder over de drie koude santen, tot dan ?
|