Volgens de eerste weerspreuk die ik voor vandaag gekozen heb kunnen we besluiten dat de regen vóór Sint-Jan, dus deze ons reeds dagen bezorgd door Sint-Medardus, voor de veldvruchten nog zo geen groot gevaar oplevert :
" De regen vóór Sint-Jan, brengt 's landmans beurs de duit, de regen na Sint-Jan, haalt er dien weer uit. "
Rond deze dag, en dan moet u 24 juni lezen, komt een felle stortvloed, de Sint-Jansvloed, geheten ! Als het op zijn feestdag regent, is er niet veel goeds te verwachten : er volgt een natte oogstmaand, de aardappelen zullen vol maden zitten, in de weiden zal veel onkruid, vooral tylonen (Leuconium) staan; de boer mag zijn noten tellen, er komen gaten in; het koren slaat "toe", het kôrt slecht, zegt men in Limburg enz... Vandaar dat de volgende weerspreuken ons 't volgende vertellen :
" Sint-Jans-regen, voor de oogst geen zegen. "
Of nog ietsje anders ;
" De regen van Sint-Jan, de oogst bederven kan. "
In de volksmond hoort men ook wel eens ' volgende zeggen :
" Vóór Sint-Jan moet men om regen bidden, na Sint-Jan komt hij vanzelf. "
Op Sint-Jan slaat men in de beemden de eerste zeis, zo was het vroeger althans want nu wordt er gemaaid met hipper modern materiaal maar dat wist de weerspreuk van toen nog niet en daarom zegt die ons ook vandaag nog :
" Na Sint-Jan, pikt alleman. "
Morgen op de feestdag van Sint-Jan dus, laat ik de weerspreuken hun zeg over de natuur hebben, ik zou zeggen zeker weer komen lezen want 't zal echt de moeite waard zijn !!! Tot morgen dan maar ?
|