De morgen- en avondnevelen schuiven dichter en dichter naar elkaar toe en verkorten op die manier de werkdag. Zo komt het dat in Limburg bijvoorbeeld, Sint-Egidius de middagslaap en de namiddagboterham afschaft en ... zegt men daar :
" Sint-Gillis verbeurt den ongere en den achterongere. "
Een gelijkaardig gebruik van afschaffing van de schafttijd van vier uur, bestaat ook in Vlaanderen, doch pas met Sint-Michiel die er op 29 september pas aankomt. Die schafttijd was vroeger vooral bij de boeren erg in trek. Om geen tijd te verliezen werden de boterhammen toen naar 't veld gedragen zodat diegene die op 't veld aan 't werken waren, niet over en weer naar huis diende te komen. En hoe zit het met het weder ? Wel.....is het morgen goed weer dan kunnen we vertrokken zijn voor nog eens vier weken van dat goede ! Want zegt ons een eerste weerspreuk :
" 't Weer dat Sint-Gillis biedt, en eindigt voor de vier wekien niet. "
Een tweede weerspreuk zegt het ietsje anders maar de betekenis is net dezelfde :
" Is 't op Sint-Egidius rein, zo zal het heel de maand wel zijn. "
En nog een derde weerspreuk komt het alleen maar bevestigen :
" Als 't schoon weer is met Sint-Giel, duurt het dikwijls tot Sint-Michiel. "
En zoals u hoger al kon lezen, komt Sint-Michiel er pas op 29 september aan. Maar zoals aan de meeste zaken, is ook aan de dag van morgen een keerzijde want als het morgen zou regenen dan zijn we echt gezien ! ! !
" Als 't op Sint-Gillis regent, zal 't lang blijven aanhouden. "
Laat ons met z'n allen duimen voor een schitterende 1ste september ! ! ! Morgen blijf ik nog even stilstaan bij Sint-Egidius want hij heeft ons nog een en ander te vertellen in verband met het zaaien, en ook met de spinnewielen heeft hij iets. Ik zou zeggen morgen zeker komen lezen, zo mist u er niets van ! Afspraak morgen dan maar ?
|