Morgen krijgen we het bezoek van Sint-Matteus die tollenaar was vóór zijn roeping als apostel. Hij wordt door de bankiers en ontvangers als hun patroon vereerd, en....hij brengt de herfst voor ons mee. Laat men morgen de ram onder de schapen, dan zal men met O.L.Vrouw Lichtmis (2 febr) lammeren hebben ! Morgen begint dus de herfst en vroeger jaren noemde men deze dag "Winterdag" omdat het jaar toen in slechts twee seizoenen ingedeeld werd : de zomer en de winter. De eerste weerspreuk voor vandaag zegt ons :
" Ah ! Sint-Matteus lacht, jamaar ! De winter wacht. "
De winternacht zoals men die dus vroeger jaren noemde, had zijn geheimvolle mysteriën. De jonge meisjes plachten in die tijd te middernacht de toekomst te raadplegen en wel op de volgende eigenaardige manier : Enkele meisjes droegen een bloemenkroon, andere een strooikroon en nog andere droegen as. Ze gingen water putten uit de rivier en vulde er een kuip mee. In die kuip lieten ze de kronen en de as vallen. Vervolgens dansten ze geblinddoekt driemaal rond die kuip en dan namen ze een na een elk een voorwerp uit de kuip. Wie een bloemenkroon lukte zou gedurende het jaar trouwen, wie een strooikroon nam greep naar het ongeluk, en wie as trof zou ziek worden of sterven. Op andere plaatsen wierp men dan weer bladeren in een kuip, ieder blad duiden op een persoon van de familie en wiens blad als eerste onderging, zou als eerste sterven ! Die goede oude tijd toch !!! Laat mij nog even bij de weerspreuken van vandaag blijven. Indien Sint-Matteus ons morgen zonneschijn geeft dan moge we een voorspoedig jaar verwachten :
" Is 't weder met Matteus klaar, 't voorspelt goede oogst ten naaste jaar. "
Regen en koude op de dag van morgen is dan weer slecht voor de druiven :
" Sint-Matteus koud en guur, maakt de druiven wrang en zuur. "
En wat de wind morgen op de feestdag van Sint-Matteus te vertellen heeft, wel dat leest u morgen dan wel weer ! Tot dan !
|