Vandaag is het er op of er onder zegt maar en waarom dat zo is wel dat laat ik door de volksmond eens vertellen :
" Regent het op Sint-Margriet, dan regent het zes weken aan een stuk. Regent het niet, dan regent het dertig dagen niet."
En de dichterlijke weerspreuken die vertellen het ons als volgt :
" Regen op Sint-Margriet, geeft zes weken boerenverdriet."
Of nog ietsjes anders :
" Sinte-Margriet pist in 't riet, zes weken boerenverdriet. "
Als Sinte-Margriet in haar bed pist, regent het zes weken. De reden waarom Sinte-Margriet zo een geduchte regenheilige is, is te vinden in de volgende legende : Ons Heer zocht met zijn twaalf jongeren een nachtverblijf. Bij vrouw Margriet afgewezen, vonden ze gehoor bij een andere, die van Petrus tot beloning verkreeg om zes weken onvermoeid bezig te zijn aan een werk dat zij 't eerst zou ondernemen. Dien ten gevolge, spon zij zes weken overmoeid door en kwam alzo in goede doene. Margriet, zulks vernemende, wilde ook aldus beloond worden. Zij nodigde het gezelschap bij zich uit en verkreeg haar wens. Doch alvorens met het spinnen aan te vangen, gevoelde zij behoefte om te...."wateren", en ziedaar dat doet zij thans zes weken lang ! Vandaar dat de volgende spreuk ontstaan is :
" Sinte-Margriet houdt haar water niet."
Maar......laat ons hopen dat de volgende weerspreuk vandaag van toepassing is :
" Is het droog weer op Pisgriet, dan regent het dertig dagen niet. "
En tot slot voor vandaag nog deze :
" Sint-Margriet brengt de eerste peer, waarna men oogst al meer en meer. "
En mocht het vandaag toch regenen wel dan doet dit de okkernoten afvallen en de hazelnoten worden dan wormstekelig. Ik ben er morgen weer, u komt toch ook ?
|