Morgen is het de feestdag van Sint-Jakobus ook wel eens de meerdere genoemd en deze dag staat weer in het teken van de landbouw zegt maar. Een eerste weerspreuk leert ons dat :
" Met Sint-Jakob en Sint-An, is het koren in de schuur of in de ban. "
Sinte-Anna komt er op 26 juli aan, en "in de ban" betekend niets anders dan gebonden. De senioren onder ons gaan zich de tijd nog zeer goed herinneren dat het graan nog met de pik gemaaid of afgedaan werd. Het graan werd dan in bussels gebonden en in schoven op het land gezet. Met Sint-Jakob is dus het oogsten volop aan de gang en bij velen zelfs al ver gevorderd. Het waren vroeger jaren zeer lastige dagen rond dit tijdstip van 't jaar. In Limburg sprak men toen van " zijn Joapiktijd hebben ", wat in Vlaanderen zoveel betekende als " zijne pere zien ". Het hard te verduren hebben dus. Van een noendutje was rond deze tijd zeker geen sprake ! Terug naar de weerspreuken rond de dag van morgen en wat denk u van de volgende erg mooie :
" Sint-Jakob reikt ons blij te moe, de overrijpe graanhalmen toe. "
En valt het weer ietsje voor Sint-Jakob mee, wel dan :
" Drie dagen vóór Sint-Jakob goed, een korenoogst in overvloed."
Wat zal de boer dit weer graag horen ! Maar Sint-Jakob helpt ons ook uit de nood want :
" Tegen Sint-Jakob verdwijnt alle nood, hij schaft aarappelen en vers brood. "
En inderdaad rond dit tijdstip is de tweede soort vroege aardappelen volgroeid, met name de "muizen". Morgen krijgen ook de appels hun eerste sop, en wat wanneer het morgen goed weer zou zijn ?
" Schoon weer op Sint-Jakobsdag, veel vruchten men verwachten mag. "
En dat mooi weer zit er voor morgen dik aan te komen !!!!!!! Maar wat mocht het morgen toch slecht weer zijn ? Wel daar ga ik het morgen over hebben. Ik zal er weer zijn, en U ?
|