Foto
Welkom kunstliefhebbers!
Inhoud blog
  • 2022
  • 2021
  • Corona
  • uitnodiging, ook in de Kapel
  • uitnodiging expo juni 2017 De Kapel
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    ter wijmen
    kunst & cultuur uit eigen streek
    11-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.uitnodiging expo mei 2016
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    11-04-2016 om 20:11 geschreven door anita

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Expo april - de Kapel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    11-04-2016 om 20:09 geschreven door anita

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.expo maart De Kapel -

    Jef Diels

     

    Opnieuw een fantastische tentoonstelling met stillevens, deze keer in olieverf verwerkt volgens de zeventiende-eeuwse tradities. De vernissage genoot een enorme belangstelling en inleider Dhr. Harry Tupan, onderdirecteur van het Drent Museum zorgde voor een uitstekende uiteenzetting aangaande de gebrachte werken.

     

    Jef werd geboren te Antwerpen op 31 oktober 1952 en studeerde tussen 1970 en 1975 aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Bij de vermaarde schilder Jan Hendrik Eversen volgde hij een opleiding in de 17de eeuwse technieken.

    In 1981 werd Jef laureaat concours Galerij Cellart .
    Zowel Galerie Myrèse in Maastricht, het ING in Amsterdam, galery Lazarev on St. Petersburg, het Drents Museum in Assen als de Belgische Ambassade in Rabat (Marokko) heeft werk van Jef opgenomen in hun kunstcollectie.

     

    Zijn onderwerpen zijn hedendaags maar wel geschilderd in de zeventiende-eeuwse traditie. Jef  gebruikt bijna uitsluitend penselen van marterhaar en alleen die van de staart van de marter. Dit is om zo weinig mogelijk, om niet te zeggen geen, penseelstreken te zien. Op deze manier krijg je het effect van wat men op het einde van de 17e eeuw 'beau fini' noemde. De belangrijkste basis van zijn techniek is de monochrome onderschildering, d.w.z. met zeer weinig kleur. De bedoeling is om tot een voorstelling te komen die volledig is uitgewerkt in licht en donker, zonder veel aandacht te schenken aan de kleur. Die komt in de volgende fase (na goede doordroging) zodat het licht en donker erdoorheen schijnen en gefilterd worden. Er ontstaat zo een soort 'kerkrameneffect'. Van heel groot belang hierbij, zowel voor de onderschildering als voor de volgende lagen, is de samenstelling het schildersmedium. Jef Diels heeft in de loop der jaren een twintigtal solotentoonstellingen gehad, zowel in binnen- als in buitenland en werd diverse malen genomineerd.

    Het was voor ons dan ook een hele eer deze kunstenaar, weer met de hulp van oud-burgemeester Marc de Laet, in de kapel te mogen brengen.                                                                           

                                            

    11-04-2016 om 20:07 geschreven door anita

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jef van Grieken - expo februari - De Kapel Klein Willebroek

    Studeerde aan de academie van Antwerpen (1967-69) en Mechelen (1969-73) en vanaf 1973 tot '76 aan het Nat. Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen in de afdeling vrije grafiek. Vanaf 1975 nam hij deel aan talrijke individuele- en groepstentoonstellingen in binnen- en buitenland.

     

    Met zijn werk is hij ook vertegenwoordigd in vele binnen- en buitenlandse openbare collecties, waaronder de Musea voor Schone Kunsten te Antwerpen en Mechelen, de Koninklijke Bibliotheek in Brussel en in talrijke Belgische bankinstellingen. Ook in de musea van Nürnberg en Taipei en in privéverzamelingen in Columbia, Mexico, de V.S. en Saoedi-Arabië en tal van Europese landen.  

    Van Grieken werd voor zijn werk onderscheiden met de Prijs voor Jonge Belgische Grafiek 1978, de Grote Prijs Kortenberg en de eerste Prijs voor Tekenkunst Belgica-150 in 1980. Hij was bovendien laureaat van de Biënnale voor Tekenkunst in het Duitse Nürnberg.
    In 1983 verscheen bij uitgeverij Lannoo een eerste monografie over zijn werk (door Marcel Duchateau) die vrij snel uitgeput was.
    In het najaar van 2000, ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag organiseerde de Stad Mechelen een grote overzichtstentoonstelling in het Cultureel Centrum A. Spinoy, tevens verscheen er een tweede omvangrijke monografie : "De Getekende Stilte", geschreven door VRT-medewerker Johan Van Cauwenberge. (ook uitgeput) Een recent boek verscheen bij uitgeverij P te Leuven een geeft een overzicht van de pastels en acrylschilderijen van 2000 tot 2010. Bij Pandora-books werd een catalogue raisonné van zijn grafisch uitgegeven, dit betreft alle etsen, een gedeelte van deze werken werd in 2014 voorgesteld in het Jacob Smitsmuseum te Mol.

    Zij die er niet waren hadden zoals altijd ongelijk...
                                              

    11-04-2016 om 20:01 geschreven door anita

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kunst in de etalage 2015
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Kunst in de etalage blijft een topper, ook weer dit jaar.

    We kregen echter maar 16 correcte antwoorden op onze zoektocht.

    De winnaars die werden uitgeloot zijn :

    1.     Eric  Verbreyt uit Sint Niklaas

    2.     Sofie Van Looy uit Gent

    3.     Pauwels Willy uit Willebroek.

    Zo zie je maar dat de kunstroute ook buiten Willebroek gekend is...

    Prijzen worden uitgereikt tijdens de Nieuwjaarsreceptie begin januari 2016.

    09-12-2015 om 13:07 geschreven door anita

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    28-10-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Christmas Fun Run: AFGELAST
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Loopwedstrijd voor groot en klein, for fun. Dit om mensen te motiveren meer te bewegen.

    Ludiek evenement tevens ten voordele van het IE zwembad 't Dolfijntje Willebroek.

    WEGENS TE WEINIG INSCHRIJVINGEN AFGELAST.
    Berichtgeving in HLN Foutief!

     

    28-10-2015 om 00:00 geschreven door anita

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tentoonstelling september: uitnodiging
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Expo zeker niet te missen. Let wel op het uur van de vernissage!

    07-08-2015 om 20:15 geschreven door anita

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    07-07-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.aquarellessen en meer...

    Sinds een paar maand zijn we met onze lessen verhuisd naar een nieuwe locatie : zaal Bingo in de Blaasveldstraat. Aan de andere kant van het kanaal dus nu. Niet meer voor de brug staan voor de meesten...betere verlichting, drankbediening, achtergrondmuziekje, wat moet een mens nog meer hebben.

    Af en toe gratis 'kunstonderwijs' van de leerlingen ' computer'...

    We starten terug op 10 augustus om 19 uur...











    07-07-2015 om 21:22 geschreven door anita

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.aquareltentoonstelling juni De Kapel-klein Willebroek

    8 leerlingen stelden tentoon : Anita Verbruggen, Magda-Lena Aerts, Elly Cools, Liliane De Backer, Annie cjaikowski, Regina Lamberts, Monique Sels en Linda Vanesse.

    Bij het bezoeken van een voorstelling bekruipt mij altijd de vraag: wat is kunst? De spinnen die Jan Fabre liet lopen over scheermesjes, katten omhoog gooien in de metro of de kolommen van de aula van de Gentse universiteit bekleed met hesp: is dit kunst.

    Voorbijgaande kunst dan. Ik kan U niet vertellen wat kunst doet en hoe maar ik weet dat het dikwijls de beoordelaar veroordeeld of de toekomst toont wat het verleden deed zodat het nooit vergeten wordt. Elke artiest schrijft zo zijn eigen biografie.


    Hier hebben we te maken met mensen, die schoonheid betrachten en hun levenservaring uitdrukken in meer duurzaam werk. Ze hebben weliswaar allemaal hetzelfde onderwerp uitgewerkt, het gaat hier tenslotte om leerlingen aquarel. Twee jaar geleden stonden ze hier voor het eerst en U kan zien dat ze allemaal nog zijn. Er is er zelfs sinds een paar maand eentje bijgekomen.

     

    In het begin was het voor onze dames een inspanning, ondertussen is dat al meer

    ontspanning geworden . Er wordt hard gewerkt, door de een al wat meer dan door de ander en mits de nodige grappen en grollen gaan onze lessen op maandagavond snel voorbij. Ondertussen weet Magda waarvoor haar kneedgommeke dient en is het geen raadsel meer voor Liliane waarom magda lange tijd zit te kijken. Want aquarelschilderen is 90 % kijken en 10 % schilderen. We beginnen met kijken en luisteren. Dat kijken hebben ze al wat onder de knie, dat luisteren is een ander paar mouwen.

     

    Eerst de Duracels uit Anita halen en Magda en Monique uit hun auto krijgen en de theorie kan starten. Elly van haar kant heeft ons geleerd dat je niet kan luisteren als je stokken in je oren hebt en Linda ziet het dan weer groot: in Bornem hebben de mussen het formaat van een kalkoen. Regina, de meest vlijtige onder ons ziet snorren waar er geen zijn en Monique, die trouwens direct met de rest mee was, ziet graag gele honden.

     

    Toen kwam de kracht van verandering. Neen niet dat we van kleur gaan veranderen, maar na 11 jaar waren we genoodzaakt van lokaal te veranderen en verhuisden we naar lokaal Bingo in de Blaasveldstraat. Veel beter verlichting om te werken, muziek op de achtergrond, geweldige bediening en ons Annie ontdekte daar dat schilderen op Trappist veel beter gaat. Om de 14 dagen krijgen we er gratis een les filosofie omtrent kunst bij van de leerlingen van de computerklas.

     

    Hoe het er tijdens de lessen aan toe kan u zich nu voorstellen, hoe hun werken zijn laat ik U beoordelen. Één goeie raad geeft ik U: moest u een werk willen kopen koop het dan omdat U het mooi vindt en niet omdat het bij je salon past …

     

























    07-07-2015 om 21:07 geschreven door anita

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.expo De Kapel mei 2015

    Marijke Rits-kalligrafie & aquarel

    Ludo van den Heuvel-aquarel

    Albrecht Nees-beeldhouwwerk.

    Marijke Rits is geboren op 16 december 1968 te Willebroek en groeide op in de Schorheide te Tisselt. In het najaar van 1989 trok ze naar Antwerpen, waar ze 2 jaar later haar man Tony leerde kennen. Na enkele jaren in de stad te hebben gewoond, verhuisden ze naar de noorderkempen. Eerst St. Job-in-‘t-Goor, vervolgens Kalmthout en sedert begin 2011 wonen ze in het groene, bosrijke Schoten.

    Geïnspireerd door haar grote liefde, de natuur, trekt ze er regelmatig op uit met haar camera. Sinds ze een vijftal jaren geleden ook de macrofotografie ontdekte en hierdoor alles in detail kon vastleggen, ging er een nieuwe wereld voor haar open, waar ze zich tot op heden met grote passie op toelegt.

    In september 2013 had ze, samen met kunstenaars Ludo Van Den Heuvel en Albrecht Nees, haar eerste tentoonstelling. Deze werd verwezenlijkt door Ter Wijmen en Waterwegen en Zeekanaal en vond plaats in de kapel te Klein - Willebroek. Datzelfde jaar, in december, deed ze mee aan “De Kunststal”, een groepstentoonstelling in het pittoreske Begijnhof te Mechelen.

    In juli 2014 organiseerde ze samen met kunstschilder Jozef Boden een prachtige grote expo in de Oude Pastorij te Essen. Dit was in samenwerking met fuchsiaclub Magellanica, die hun jaarlijkse bloemenshow hadden in de grote bijhorende tuin. Zo vonden vele liefhebbers van flora en fauna hun weg naar de tentoonstelling. De samenwerking werd een succes en Marijke werd gevraagd om dit jaar met haar werk in een tent op de bloemenshow zelf te komen staan. Dit zal doorgaan in het weekend 18 en 19 juli.

    Dankzij internet kan Marijke haar foto’s nu ook internationaal delen. Ze is lid van talrijke fotografiegroepen over de hele wereld, waaronder ‘Extreme Macro’, ‘Fotobacheca Macro’, ‘Indian Macro’ , ‘Vogelaars en Natuurfotografie’, ‘Close ups’ enz.

    Ze hoopt nog vele jaren plezier te kunnen putten uit deze creatieve bezigheid.

    Albrecht Nees genoot zijn opleiding aan onze Academie voor Beeldende kunsten.  Eerst leerde hij er schilderen bij leerkrachten als Dierckx en Tuerlinckx.  later kwam daar beeldhouwen bij, bij illustere leermeesters als Lode Eyckermans (die tevens directeur was van de academie), en Walravens en Van den Brande.  Dit waren en zijn volstrekt niet de minsten.

    Zo begon het.

    Albrecht zocht zijn eigen weg.  Hij exposeerde regelmatig op individuele en diverse groepstentoonstellingen in Brussel, Amsterdam, Rijsel, Oostende, Konokke, en zelfs Parijs en Rome...  In Mechelen konden we zijn werk al bekijken op de Kunstvestdagen en op Kunst op het Groot-Begijnhof.

    Albrecht is een aangename gesprekspartner die met veel liefe, maar ook met grote bescheidenheid praat over zijn kunst.

    Ludo voorstellen hoeft haast niet meer daarom een korte inhoud van zijn levensloop

    Opleiding Kunstonderwijs

    • Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst Mechelen. Tekenen: leraars Francis de Koninck, Gust Dierckx en Rene Smits. Schilderen: leraars Gust Dierckx en Jean Pierre Tuerlinckx. Workshops Aquarel bij Sonja Craen.
    • Masterclasses Aquarel: 1998 Brian Ateyo, 2010 Alvaro Castagnet


    Huidige werkzaamheden

    • Vanaf 1992 docent tekenen en schilderen aan het "Willebroeks Kunstatelier"
    • Docent aquarel in CC "de Kollebloem Puurs" en "Pulse"
    • Lid van Atelier 307, Lucasgilde te Mechelen, Pose te Willebroek en Aquarel Instituut Belgie


    Prijzen

    • 1980 Eerste Prijs Jules Bernaerts voor Zelfportret te Mechelen
    • 1991 Eerste Prijs Antoon Catrie prijs 1991 "Moeder en Kind" te Drongen
    • 1991 Eerste Prijs Wedstrijd "Kiezen voor Kunst" Gewest Mechelen
    • Laureaat wedstrijd en eindtentoonstelling "Kiezen voor Kunst" te Dilbeek en Bornem
    • selectie aquarelsalon AIB Mol

     











    07-07-2015 om 20:30 geschreven door anita

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tentoonstelling april 2015

    Rita Bonte - aquarel & kalligrafie

    Jean-Pierre De Maeyer - beeldhouwwerk.

    Jean Pierre De Maeyer, beeldhouwer en een echte inboorling. Hij werd in 1950 hier in Klein Willebroek geboren en bracht er zijn jeugd door.

     

    JP kreeg zijn basisopleiding op zeer jonge leeftijd in het Sito in Mechelen. In 1968 behaalde hij zijn diploma beeldhouwen. Hij ging daarna aan het werk als sculpteur in de meubelindustrie.Perfectionist dat JP is deed er nog een 2tal jaartjes bij in het Sito.

     

    Helaas ging de meubelindustrie stilaan teloor en JP ging in dienst bij het gemeentebestuur van Willebroek waar hij het bracht tot ploegoverste.

     

    Sedert 1996 volgt hij lessen beeldhouwen aan het Willebroekse Kunstatelier onder leiding van Henri Van Beersel. Hij kon dus geen beter leermeester vinden.

     

     

    Onze 2e exposant Rita Bonte brengt ons kalligrafie en aquarel.

     

    Ze begon met tekenen bij Leo De Wachter in het Willebroeks kunstatelier .

    Daarna volgde ze aquarel bij Ludo van den Heuvel.

     

    Met kalligrafie is ze in Antwerpen gestart bij Anna Van Damme en volgde ook cursussen kalligrafie bij Fons de Hertogh in Kapelle op den bos in verschillende lettertypes.

    Ook verschillende cursussen gevolgd in Bonheiden bij An Vanhentenrijk

    en ook workshops bij diverse kalligrafen oa Leterme uit Brugge en nog enkele anderen . Momenteel volgt ze terug aquarel in het Willebroeks kunstatelier !

     





    07-07-2015 om 20:13 geschreven door anita

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4e Garageverkoop 28 juni 2015
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De meeste mensen hebben de gewoonte om in het voorjaar of de grote vakantie een grote schoonmaak te doen . Ze zitten dan meestal met een pak spullen waarmee ze niets meer kunnen doen , maar die eigenlijk nog te bruikbaar zijn om naar het containerpark te brengen. Ter Wijmen geeft U die mogelijkheid om deze spullen een nieuw leven te geven door uw garage of andere plaats aan uw woning , open te stellen voor het publiek.


    Een garageverkoop is een sociaal gebeuren. Mensen rijden van de ene garage naar de andere en praten tegelijkertijd met de bewoners en andere deelnemers. Mensen zijn steeds op zoek naar leuke spulletjes en die vinden ze gegarandeerd op zo een verkoop .

     

    Garageverkoop over heel Tisselt van 14 tot 18 uur.

    Deelnemers :

    Baeckelmansstraat 11
    Blaasveldstraat 21
    Blaasveldstraat 48
    Bruelenhof 16
    Hoogstraat 35
    Hoogstraat 46
    Hoogstraat 70
    Hoogstraat 98
    Linnenstraat 7
    Schorheidelaan 25
    Vlaslaan 9
    Zieldonklaan 11
    Zieldonklaan 13

    24-06-2015 om 21:01 geschreven door anita

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    28-02-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's augustus- Willy Kemelsexpo...
















    28-02-2015 om 18:56 geschreven door anita

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's mei...
















    28-02-2015 om 18:52 geschreven door anita

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.expo De Kapel augustus 2014
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Willy Kemels

    Opening 9 augustus 2014 om 16 uur

    open op Zaterdag 9-16-23 en zondag 10-17en 24 augustus telkens van 14 tot 18 uur...

     

     

    Een toelichting geven bij nieuwe creaties van Willy is weliswaar geen 'wandelingetje in het park'. Het is zondermeer een opdracht. Willy zijn werk laat zich immers niet zomaar onder een hoedje vangen. Zijn doeken zijn vrije vogels die naar je toe fladderen met hun veelkleurige vlerken: vlakken en vlekken, hier en daar een figuratief element, een of ander mysterieus woord, lijnen en strepen, en daar moetje dan mee aan de slag.

    Wat meteen opvalt, is alleszins dat Willy zich niet bezighoudt is met het nabootsen of verfraaien van de zichtbare realiteit op een manier die iedereen dadelijk mooi en aangenaam vindt. Niet dat met dat soort kunst iets mis zou zijn maar de artiest 'pur sang' die Willy is, is duidelijk met heel andere dingen bezig dan met een eenvoudige imitatie van wat er rondom hem te zien is. Hij schept zo te zien een nieuwe onherkenbare, abstracte realiteit met eigen regels en wetmatigheden, gebaseerd op een veelheid van vragen: welke kleuren passen bij mijn initiële aanzet, hoe krijg ik evenwicht in de chaos die ik zelf geschapen heb, moet er nog een kleur bij of laat ik het zoals het nu is, staat die compositie nu of rammelt ze nog? Door voortdurend te wikken en te wegen ontstaat een nieuwe wereld die verbluffend in mekaar zit. Als u straks de 'nieuwe collectie' bekijkt, moet u er maar eens goed op letten hoe weldoordacht die composities van Willy inderdaad zijn: brutale, wilde, fauvistische kleuren worden afgewisseld met de verfijnde zachtaardigheid van pasteltinten; krachtige uithalen contrasteren met fijne, breekbare lijntjes, een kleur in de ene hoek wordt op een andere plaats in een andere tint herhaald en het wilde voile coloriet dat je direct naar de keel grijpt wordt ook weer getemperd met transparante vlakken die zinderen van tere levendigheid.

    Evenwicht is essentieel, ordening in de chaos is de regel, want Willy wit zijn publiek dan wel niet behagen of verlokken met gemakkelijke klassieke harmonische schoonheid maar hij wil zijn publiek evenmin schofferen met een compositie die er niet 'staat'. Een schilderij moet immers 'kloppen', want anders zakt het ineen als een mislukte soufflé en dat is ontoelaatbaar. Compositorische perfectie is immers een kwestie van metier, een kwestie van stielkennis, een kwestie van elementair respect ook voor de toeschouwer en dat heeft Willy allemaal.

    Zeker langskomen dus…

     

    01-07-2014 om 12:09 geschreven door anita

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.plan met de deelnemers
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    27-06-2014 om 16:52 geschreven door anita

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3e garageverkoop
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    23-06-2014 om 22:10 geschreven door anita

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deelnemers garageerkoop

    Tisselt Oost :

    Blaasveldstraat 21

    Blaasveldstraat 62

    Blaasveldstraat 64

    Hoogstraat 35 A

    Hoogstraat 46

    Hoogstraat 48

    Hoogstraat 61

    J. Hammeneckerlaan 12

    St.Janslaan 13

    Kerkhoflaan 25

     

    Tisselt West:

     

    Baklaan 9

    Steenschuitlaan 2

    Rerum Novarumlaan 1

    Weverstraat 8

    Weverstraat 10

    Baeckelmansstraat 128

    Bosbeeklaan 9

     

    Garages gemerkt met balonnen...

    23-06-2014 om 00:00 geschreven door anita

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's expo vrouwen...


















    12-06-2014 om 23:04 geschreven door anita

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vrouwen in de groote oorlog, expo 20 april 2015
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Reizende tentoonstelling

    Deze tentoonstelling van Linx+ in samenwerking met Viva-SVV en Ter Wijmen over de rol van vrouwen tijdens de Eerste Wereldoorlog opende op 22 januari 2014 in het stadhuis van Brussel en reist gedurende het hele jaar door Vlaanderen.

     

    Aan de hand van persoonlijke verhalen van verzetsstrijders, verpleegsters, vluchtelingen, burgervrouwen, prostituees of liefdadigheidswerksters zien we een minder bekend beeld van de Eerste Wereldoorlog.

    De situatie van de Belgische vrouwen tijdens de Eerste Wereldoorlog is uniek. In het deel achter de IJzer hadden vrouwen andere rollen dan in het bezette gebied. In de tentoonstelling zien we dat vrouwen niet alleen passieve slachtoffers waren tijdens de Eerste Wereldoorlog.

    De Belgische vrouwen hielden zichzelf en hun familie in leven in zeer moeilijke omstandigheden. Ze stonden uren in wachtrijen voor de voedselbedeling, ze smokkelden voedsel of ze vluchtten naar de buurlanden om hun kinderen in veiligheid te brengen. Daarnaast begonnen vrouwen liefdadigheidsinitiatieven zoals soepbedelin en opvang van wezen. Sommige vrouwen zetten zich actief in voor het verzet, deden aan spionage, hielpen gewonde soldaten of gingen aan de slag als vrijwillige verpleegster.

     

     

    Ida Dergent is een van de vele vluchtelingen die België ontvluchtten. Ze vertrekt met haar familie naar Nederland waar ongeveer 700 000 landgenoten heen gaan. Daar worden ze niet door iedereen met open armen ontvangen. Nadien trekken ze verder naar Groot-Brittannië. In een brief naar haar geliefde soldaat schrijft ze: “Ik ben blij dat ik u eindelijk kan schrijven vanuit dit schoon dorp in Engeland. We hebben een vermoeiende reis achter de rug. De treinen waren opgevorderd door het leger, we zijn meegereden met een vrachtwagen en het laatste stuk hebben we te voet afgelegd tot in Roosendaal. Daar vertrappelden de mensen elkaar bijna, zowel gedeserteerde soldaten als burgers … Elk huis zat vol vluchtelingen. Het was verschrikkelijk, en toch riepen een aantal boeren: ‘Heb je centen? Neen? Loop dan maar verder!’ … We zaten opeengepakt, de boot zat overvol. Ward, ge had dat moeten zien: duizenden en nog eens duizenden vluchtelingen kwamen aan in Folkestone in zowat alles wat kon drijven.” (Ida Anderland Dergent)

    Bijlagen:
    v3.jpg (73.3 KB)   

    12-06-2014 om 23:02 geschreven door anita

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 03/01-09/01 2022
  • 01/03-07/03 2021
  • 19/10-25/10 2020
  • 29/05-04/06 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 11/04-17/04 2016
  • 07/12-13/12 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 23/09-29/09 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 19/11-25/11 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 21/11-27/11 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 21/12-27/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 08/12-14/12 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!