De 'proxy-war', WOIII en 'prebunking'
Aflevering 4: Omsk Van Togenbirger en de influencers
– Omsk Van Togenbirger!
OVT: Ook een goeiedag.
– U hier te vinden, aan de supermarkt, ja, maar op een bank?
OVT: Etalagebenen, mijn beste, maar je kan geen half uur aan de etalage staan. En u wilt mij uithoren over de nakende verkiezingen, als ik het goed raad?
– U vergist zich niet.
OVT: U wilt weten voor welke politicus een verstandig mens moet stemmen?
– Wel, ik weet alvast voor wie ik zeker niet moet stemmen...
OVT: Stemmen door eliminatie, ja, wat kan men beter doen in een democratie... En wie schiet dan over?
– Mensen die niet op de lijst staan...
OVT: En waarom?
– Dat iemand zich aangeeft, vind ik al een veeg teken op zich...
OVT: Ik kan u geen ongelijk geven. Kent u Julien Schoenaerts?
– De acteur?
OVT: Wellicht onze grootste acteur ooit. Ik heb toentertijd iemand de verzuchting horen uiten... Schoenaerts zou zich moeten aangeven voor de verkiezingen!
– Was hij dan politiek geëngageerd?
OVT: De geniale man heeft zijn leven lang de Apologie van Socrates vertolkt, als dat geen politiek engagement is!
– Socrates? Over wie Plato schreef?
OVT: Stierf exact 2424 jaar geleden, hij werd zeventig.
– Niet zo oud...
OVT: Hij had veel ouder kunnen worden; Plato, bijvoorbeeld, werd tachtig. Socrates werd ter dood gebracht in Athene, het toonbeeld van de democratie.
– Waarom werd hij dan veroordeeld?
OVT: Drogredenen! Godslastering, het verderven van de jeugd en dergelijke onzin: uitgerekend hij werd voor een leugenaar gehouden...
– Wat betekent apologie?
OVT: Verdedigingsrede. Kent u de achtergrond?
– Eigenlijk niet...
OVT: Socrates was een waarheidszoeker, met zijn gesprekstechniek toonde hij aan dat de waarheid in onszelf zit, we moeten ze alleen leren ter wereld brengen en dat kan middels een eerlijke dialoog.
– Maar wat heeft dat met zijn veroordeling te maken?
OVT: Over Socrates zegde het orakel ooit dat hij de meest wijze man van Athene was. Hijzelf kon dat maar moeilijk geloven en hij testte het uit.
– Hoe heeft hij dat gedaan?
OVT: Hij bezocht allerlei verstandige Atheners en ging met hen in gesprek. Hij vond ze wel verstandig en goed in hun vak.
– Maar?
OVT: Inderdaad: maar! Omdat ze de besten waren in hun vak, dachten ze dat ze ook op andere gebieden de beste waren en dat kan natuurlijk niet waar zijn. Hij besloot dus dat ook die Atheners die voor de meest verstandige mensen werden gehouden, zich grondig vergisten inzake hun eigen kundigheden. Ze bleken zich er namelijk niet van bewust te zijn dat ze buiten het eigen vakgebied in feite onwetend waren.
– En Socrates was dat wel?
OVT: Neen, neen. Socrates zei: ik weet niets, zoals alle anderen, maar in tegenstelling tot die anderen weet ik tenminste dat ik niets weet en dat blijken zij niet te weten.
– Het orakel had dus gelijk.
OVT: Het orakel vergiste zich bij mijn beste weten nooit.
– Maar Socrates kon zichzelf kennelijk niet verdedigen?
OVT: Dat kon hij als geen ander maar de mensen hebben geen oren naar de waarheid: in een democratie telt de waarheid immers niet, zij wordt verkozen, er wordt ook gestemd over schuld en onschuld, de deur naar het verraad staat altijd wagenwijd open. Maar ik wilde het er alleen over hebben om er op te wijzen dat ook toen al de vooraanstaande vaklui dachten dat zij alles wisten.
– En vandaag?
OVT: Zoals vandaag, inderdaad: als er ergens iets gebeurt, spoedt men zich als een hazewind naar bekende figuren om hun mening te vragen, BV's en zo.
– Zoals ik mij telkens naar u begeef met vragen?
OVT: Dat is niet verboden!
– Maar?
OVT: Bekende figuren zijn zogenaamde influencers: zij geven hun mening te pas en ten onpas over zaken waar ze sowieso helemaal niets van af weten. Zo bijvoorbeeld werd in mijn tijd om de haverklap de mening van Brigitte Bardot gevraagd over alles en nog wat. Zij was weliswaar de mooiste vrouw op aarde en zij kon ook zingen.
– En waar wilt u naartoe?
OVT: Politiek, mijn beste! Snapt u? Wat is een politicus? Hebt u ooit gehoord over de portefeuilles die zij geacht worden te beheren? Of die zij onder elkaar verdelen? Vandaag doen zij, ik zeg zomaar iets, onderwijs en migratie... en morgen hebben ze de zorg over landsverdediging en de bejaarden, begrijpt u?
– U bedoelt dat politici alwetend zijn?
OVT: Het lijkt er op dat zij dat denken, inderdaad. Precies zoals de meest verstandige mensen van Athene. Alleen met dat verschil...
– En dat is?
OVT: Die Atheners hadden tenminste een eigen vak waarin zij uitmuntten. Aan een politicus worden in een democratie qua kundigheden helemaal géén eisen gesteld, het volstaat dat ze een meerderheid van stemmen halen, zoals een meerderheid van stemmen volstond om Socrates de gifbeker te laten ledigen.
– Hemeltje!
OVT: Zeg dat wel! Nog drie dagen te gaan en vergeet het best niet want er worden boetes uitgedeeld!
(J.B., 6 juni 2024)
|