Vandaag geen macro-economische data en voorlopig overal rode cijfers op de beurstabellen. Ook vrijdag was dit het geval, volkomen terecht trouwens, na de publicatie van een zéér ontgoochelend banenrapport. Maar zoals we nu al ontelbare keren meemaakten, dook er als het ware een redder in nood op, die de beurs in één ruk fors hoger duwde. Misschien zal dit vandaag opnieuw het geval zijn.
Het is ook opvallend hoe iedereen er reeds van uit gaat dat 2011 een superjaar wordt voor de beurzen. Het Goldilock scenario hoge economische groei en lage inflatie duikt weer op. Waarschijnlijk toch een beetje van het goede te veel gezien de overvloed aan risicofactoren.
Dit ideale scenario valt alvast niet af te leiden uit de evolutie van de Baltic Dry Index (BDI) die sedert september is gedaald met 50%. Deze index is de belangrijkste graadmeter voor tarieven van de bulk-scheepvaart. Hij wordt samengesteld op basis van de tarieven die effectief betaald worden om grondstoffen te vervoeren op de 25 drukst bevaren scheepvaartroutes. In 2008 plofte hij naar beneden en was hij dé leading indicator voor wat komen zou.
Vandaag start ook het resultatenseizoen in de VS. Gewoontegetrouw is het de aluminiumproducent Alcoa die nabeurs de aftrap geeft.
Het ministerie van Arbeid meldt dat er 103.000 banen gecreëerd werden in de maand december. De verwachtingen lagen beduidend hoger met een gemiddelde van 175.000 banen. Het fluisternummer lag zelfs nóg hoger op 200.000 banen. Dit cijfer komt als een verrassing na het zeer goede ADP rapport van woensdag ll.
De werkloosheidsgraad daarentegen daalde van 9,8% tot 9,4%. Dit is voornamelijk het gevolg van de dalende pool van geregistreerde werklozen.
Gemiddeld moeten iedere maand 125.000 nieuwe banen gecreëerd worden om gelijke tred te houden met de natuurlijke aangroei van de arbeidspopulatie.
Op deze manier komt men er natuurlijk niet.
Het trage herstel in de VS is hoofdzakelijk te wijten aan deze haperende arbeidsmarkt. Zolang er niet massaal nieuwe banen bijkomen, zullen de consumentenuitgaven onvoldoende toenemen. En laat dit nu net de motor zijn van de Amerikaanse economie: de consumentenuitgaven die70% uitmaken van het BNP.
Een andere consequentie van dit rapport is dat de FED bevestigd wordt in haar programma vankwantitatieve versoepeling (QE2).
FED-voorzitter Ben Bernanke verklaartbij zijn eerste verschijning vandaag voor het nieuwe Congres (Senate Budget Comittee) dat hij lichtjes optimistischer is omtrent de vooruitzichten van de Amerikaanse economie. Om eerlijk te zijn, een uitspraak die mij lichtjes pessimistischer maakt.
Alles samen zorgt dit voor weinig beweging op de aandelenmarkten. De beursdag is evenwel nog lang. De dollar verzwakt ietwat maar de goudprijs maakt het dagverlies volledig goed.
De initial jobless claims stijgen met 18.000 tot 409.000, wat meer is dan de verwachte 400.000.
De kleinhandelsverkopen waren tijdens de feestdagen geen onverdeeld succes.
Thomson Reuters meldt dat van alle kleinhandelaars die tot nu toe rapporteerden, een goeie 50% de analistenprognoses niet haalt, terwijl slechts één derde de verwachtingen overtreft.
Daarbij komt dat de consument overspoeld werd met promotionele acties waardoor druk ontstaat op de winstmarges van de kleinhandelaars.
Morgen is er de publicatie van de zeer belangrijke werkgelegenheidscijfers door het ministerie van Arbeid.
Uit de publicatie van de notulen vande laatste Fed-vergadering gisterenavond 20u Belgische tijd blijkt dat het FOMC (Federal Open Market Comittee) tegelijkertijd warm en koud blaast. Enerzijds stelt men dat de economie stilaan aan de beterhand is, anderzijds waarschuwt men voor de gevaren van een zwakke huizenmarkt in de USA en de Europese schuldencrisis. Om nog niet te spreken van de enorme schuldenlast van de Amerikaanse overheid zelf.
Resultaat: men is niet van planiets te wijzigen aan het oorspronkelijke aankoopprogramma van 600miljard dollars overheidsobligaties tot einde juni (QE2).
Ook de korte rente zal nog wel een tijdje historisch laag blijven (0-0,25%).
Normaal gezien zal men pas ingrijpen als er een duidelijke verbetering op de arbeidsmarkt merkbaar is.
Deze morgen heeft Portugal voor 500 miljoen euro geleend door de uitgifte van staatsobligaties op 6maanden. Het moest daarvoor een recordrente betalen van 3,7% op jaarbasis, de hoogste rente sedert de invoering van de euro. Ter vergelijking: Nederland leende dinsdag op 7 maanden aan 0,58%. Dit bewijst dat de Fed zich terecht blijft zorgen maken over de situatie in Europa.
Om 14u15 meldde het sociaal secretariaat ADP dat er in december 297.000banen in de private sector werden gecreëerd, driemaal zoveel als verwacht. Een zeer gunstig cijfer dat zou kunnen wijzen op een ommekeer op de arbeidsmarkt.
Maar, één zwaluw maakt de lente niet, temeer daar dit cijfer de maand december betreft de maand in aanloop naar de feestdagen.
Om 16u opnieuw een beter dan verwacht cijfer. De december ISM-services index kwam uit op 57,1 ten opzichte van 55 in november. Een cijfer hoger dan 50 betekent dat de dienstensector groeit, een cijfer lager dan 50 wijst op contractie. Dit cijfer is zeer belangrijk voor de Amerikaanse economie omdat de dienstensector 90 % van de totale economie uitmaakt.
-Een inflatie in de eurozone die in december verrassend sterk steeg van 1,9% naar 2,2%, boven de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB). Die streeft op middellange termijn naar een inflatie van minder dan 2%. De kerninflatie (exclusief voedsel, brandstof, alcohol en tabak) stabiliseerde op 1%. Dus voorlopig geen paniek.
-Een goudprijs die 2,7% naar beneden tuimelt en nu op 1385$/ounce staat. Als iedereen er van overtuigd raakt dat er betere tijden in het verschiet liggen, dan verliest het goud uiteraard zijn aantrekkingskracht als ultieme veilige toevluchtshaven. Het kan natuurlijk ook gewoon betekenen dat de grote jongens, zoals George Soros, John Paulson en David Einhorn, wat winst nemen. Het is bekend dat vooral deze Hedge Fund Managers zwaar in goud belegd zijn. In dit geval is het een tijdelijk verschijnsel en eerder een aankoopgelegenheid.
Het beursjaar 2011 is met veel feestgedruis ingezet.
De titels op de verschillende websites zijn veelzeggend.
Stocks rally to 2-year highs
Year of the Stock : Stocks are expected to rally in January, potentially marking 2011 as the return to equities.
Belegger zet in op Amerikaanse revival
Massahysterie? Kuddegeest?........In ieder geval past dit tot nu toe volledig in het kraam van Fedvoorzitter Ben Bernanke. En voor diegenen die er graag op los traden hoeft dit ook geen probleem te zijn. Een ander plaatje wordt het voor wie gaat kijken naar de erbarmelijke toestand van deAmerikaanse economie, met een ingestorte woningmarkt en een effectieve werkloosheidsgraad van 17% de officiële 9,8% werkloosheidsgraad waar men altijd komt mee aandraven is gebaseerd op de pool van mensen die zich nog laten registreren als werkloos de 17% houdt ook rekening met diegenen die zich deze moeite niet meer getroosten wegens hopeloos om aan werk te geraken.
DeAmerikaanse economie draait dus momenteel zeer goedvoor wie over veel geld beschikt.
En wat de aandelenmarkt betreft eens komt de Dag van de Afrekening en misschien wel vroeger dan men denkt.