E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

Beurscommentaar US Markets

15-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Beurscommentaar  19u45

 

Dow Jones Industrial :  11849 (– 144 ptn)                Nasdaq Composite : 2665 (– 36 ptn)

 

“Nog meer onzekerheid na de verschrikkelijke gebeurtenissen in Japan …”

 

Het is moeilijk in te schatten wat er de komende dagen en weken zal gebeuren op de aandelenmarkten. Alles zal daarbij afhangen van hoe de situatie in de kerncentrale van Fukushima evolueert.

Komt het effectief tot een ‘meltdown’ van de kernreactoren in de centrale dan zijn de gevolgen niet te overzien.

 

Niettegenstaande zijn er nu reeds sommige ‘beursexperts’ die aangeven dat ‘dit’ dé ideale koopgelegenheid wordt. Men pronostikeert op een correctie van 10 à 15% waarna het opnieuw ‘business as usual’  wordt en de markten verder kunnen aantrekken. Dit is te kort door de bocht. Zónder deze ramp zat een forse terugval er reeds aan te komen. Het risico is dan ook dat het nu nog veel erger wordt.

 

Intussen is ook de situatie in Libië en Bahrein in negatieve zin geëvolueerd. Khadaffi wint stelselmatig terrein terug op de rebellen. In Bahrein is de noodtoestand afgekondigd en heeft men een beroep gedaan op het leger van … Saoedi-Arabië. Van paniek gesproken …

 

De aardbeving en tsunami in Japan hebben in ieder geval nog maar eens aangetoond dat er tegen de natuurkrachten niks te beginnen valt …

 

 

 

 

 

15-03-2011 om 21:39 geschreven door Isabelle Talkinternational.be

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
09-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Beurscommentaar   15u

 

Dow Jones Industrial : 12214 ptn                Nasdaq Composite : 2766 ptn

 

“Stilte voor de storm”

 

De ‘bull market’ of de stierenmarkt viert vandaag haar tweede verjaardag. Hoewel het feest misschien nog een tijdje kan doorgaan, verdwijnen de bubbels stilaan uit de champagne.

 

Overigens weinig macro-economisch nieuws vandaag en bijgevolg weinig animo op de beurzen.

 

De toestand in Libië blijft voor verwarring zorgen en dus stabiliseert de olieprijs op een hoog niveau.

 

Uit een studie van Goldman Sachs blijkt dat de reservecapaciteit aan olie waarover Saoedi-Arabië  beschikt, wellicht niet zo groot is als aanvankelijk werd verondersteld. Goldman Sachs is van mening dat Saoedi-Arabië sinds november méér olie geproduceerd heeft dan officieel werd aangegeven. Men schat dat de reservecapaciteit van het OPEC-kartel nu op minder dan 2 miljoen vaten per dag zou liggen. Een tweede Libië zou dus onmiddellijk de olieprijs doen exploderen.

 

De ‘stress tests’ die de grote Europese banken straks weer ondergaan, lijken na het debacle van vorig jaar opnieuw een maat voor niks te worden. Er wordt ook nu geen rekening gehouden met de blootstelling van de banken aan verliezen op hun portefeuille staatsobligaties. Voor de ‘European Banking Authority (EBA)’, de opvolger van het Committee of European Banking Supervisors (CEBS) die deze tests uitvoert, was dit nochtans de ideale gelegenheid om haar geloofwaardigheid te bewijzen. Niet zo dus, de tests hebben dan ook een uiterst beperkt nut.

 

Intussen blijven de tienjaarsrentes van Griekenland, Ierland en Portugal verder stijgen … op naar recordniveaus.

 

 

09-03-2011 om 16:43 geschreven door Isabelle Talkinternational.be

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
02-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Beurscommentaar  16u45

 

Dow Jones Industrial :  12103 (+ 45 ptn)                Nasdaq Composite : 2756 (+ 19 ptn)

 

Onzekerheid troef !!!

 

Wat wij reeds een hele tijd vreesden, is nu realiteit geworden. Het spreekwoord “wat men zaait zal men oogsten” bestaat nochtans reeds eeuwenlang. Het inflatiespook is inmiddels overal opgedoken; óók in de VS. Ben Bernanke kan het voorlopig moeilijk over zijn lippen krijgen. Gisteren verklaarde hij voor een senaatscommissie dat het gevaar voor ‘deflatie’ nu praktisch verwaarloosbaar is. En indien er toch ‘een beetje inflatie’ zou optreden door de oplopende olieprijzen, dan zou dit zeer tijdelijk zijn. Hij beschikt dus over een glazen bol.

Hij ontkent eveneens dat de wereldwijd oplopende voedselprijzen een gevolg zijn van ‘zijn’ monetaire experimenten. Hij dénkt er zelfs nog niet aan het nulrentebeleid op te heffen of het programma van kwantitatieve versoepeling stop te zetten.

 

De crisis in Noord-Afrika en het Midden-Oosten heeft weliswaar alles in een stroomversnelling gebracht, maar de vaststelling is dat de olie- en voedselprijzen blijven stijgen. Indien deze toestand verder aanhoudt, kan dit de wereldwijde economische groei in de kiem smoren en verdere opstanden in het Midden-Oosten en elders in de wereld aanwakkeren.

Een vertragende economie in combinatie met inflatie betekent … ‘stagflatie’. En dat is een dodelijke mix voor de aandelenmarkten. De centrale banken zullen zich verplicht zien om hun rentes op te trekken, met alle gevolgen van dien.

 

Merk bovendien op dat de maand maart ook de maand van de waarheid wordt voor de landen in de eurozone. Deze maand moeten er knopen doorgehakt worden i.v.m. het tijdelijke - en definitieve noodfonds, én moeten er duidelijke afspraken gemaakt worden op begrotingsvlak. De toestand is uiterst precair. De afloop zéér onzeker.

 

Al deze elementen zorgen ervoor dat de goudprijs piekt ($1437/ounce) en dat mogelijk een ‘zware’ correctie de aandelenmarkten ‘zal’ treffen.

 

‘Fasten your seatbelts’ is wellicht een goede raad.

02-03-2011 om 21:46 geschreven door Isabelle Talkinternational.be

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
23-02-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Beurscommentaar  15u

 

Dow Jones Industrial :  12213 ptn                Nasdaq Composite : 2756 ptn

 

Eindelijk enige correctie …

 

Het zat eraan te komen. Tunesië … Egypte … zelfs de meest fervente bulls kregen het op hun heupen. Wanneer zou de beurs eindelijk corrigeren? Het werd uiteindelijk Libië – wel een olieproducerend land – dat de doorslag gaf, wat leidde tot een explosie van de olie- en goudprijs, en meteen de beurzen de dieperik in stuurde.

 

Het grote gevaar is natuurlijk dat de crisis via Bahrein, enz …, escaleert en uiteindelijk aanbelandt in het belangrijkste olieproducerende land ter wereld Saoedi-Arabië. De bevolking van het land met de ‘6000 prinsen’ heeft zéker recht van spreken en kan beslist ook in opstand komen tegen het corrupte regime. Maar nu is het afwachten geblazen. Waarschijnlijk grijpen de Amerikanen op dat moment wel in om hun superbelangrijke bondgenoot uit de penarie te helpen. Het alternatief zou een olieprijs van … 200$/vat kunnen betekenen.

 

Voor het overige viel er deze week weinig nieuws te sprokkelen op het macro-economische front. In de VS hadden we gisteren de publicatie van het consumentenvertrouwen van het onderzoeksbureau ‘The Conference Board’. Daaruit blijkt dat dit vertrouwen op het hoogste niveau noteert in drie jaar.

 

We hebben het hier ook al zo vaak over het inflatiegevaar gehad. Welnu, er duiken eindelijk signalen op dat de Bank of England en de Europese Centrale Bank, eerder vroeg dan laat, hun rente zullen optrekken.

 

Twee absolute mastodonten uit het bedrijfsleven, maakten gisteren in de VS hun resultaten en vooruitzichten bekend, en die waren absoluut niet hoopgevend.

Hewlett-Packard, de grootste informaticagroep ter wereld kwam met teleurstellende winst- en omzetprognoses voor het lopende kwartaal en verlaagde ook de omzetdoelstelling voor het hele boekjaar.

Wal-Mart, de grootste ‘retailer’ ter wereld gaf aan dat de omzet in het 4° kwartaal terugliep. Het was het zevende kwartaal op rij dat de omzet daalde voor de winkels in de VS die ten minste één jaar open zijn.

 

23-02-2011 om 21:55 geschreven door Isabelle Talkinternational.be

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
16-02-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Beurscommentaar  16u

 

Dow Jones Industrial :  12273 (+ 46 ptn)                Nasdaq Composite : 2817 (+ 12 ptn)

 

De beurzen blijven stijgen …

 

Opmerkelijkste economische nieuwsfeiten van de laatste dagen :

-          De fusie van de beurzen van Frankfurt (Deutsche Börse) en New York (NYSE Euronext), waardoor ’s werelds grootste beursplatform ontstaat. In deze constructie krijgen de aandeelhouders van de Duitse beurs 60% van de aandelen. De Amerikanen worden nog maar eens herinnerd aan hun tanende invloed.

-          Het Britse inflatiecijfer steeg in januari van 3,7% naar 4%, wat dubbel zo hoog is als de doelstelling van 2% die de Bank of England hanteert. Met een basisrente op 0,5% is het onbegrijpelijk dat de voorzitter van de BoE, Mervyn King, er nog steeds niet aan denkt om de basisrente op te trekken. Ben Bernanke en Mervyn King lijden duidelijk aan dezelfde ziekte.

-          Het Chinese inflatiecijfer lag in januari met 4,9% hoger dan de 4,6% in december, maar lager dan de verwachte 5,3%. De Chinese autoriteiten hanteren vanaf nu een andere formule om de inflatie te berekenen. Daarbij wordt in de indexkorf een hoger gewicht toegekend aan huisvesting en een lager gewicht aan voedsel. Met de exploderende voedselprijzen is dit natuurlijk handig om de inflatiecijfers te drukken.  

 

De Amerikaanse grootbank ‘Bank of America Merrill Lynch’ houdt maandelijks een enquête bij fondsbeheerders uit meer dan 50 landen, die in totaal 569 miljard dollar beheren. Daaruit blijkt dat 67% van de strategen een aankoop van aandelen aanraadt. De beheerders zijn in tien jaar tijd niet zo optimistisch geweest.

 

Intussen worden we overstelpt met teleurstellende macro-economische cijfers in de VS, met o.a. de kleinhandelsverkopen, die maar half zo snel toenamen in januari (+ 0,3% i.p.v. + 0,6% verwacht). Verder een index van de huizenbouwers die reeds maanden stagneert op een superlaag niveau van 16 (op een schaal van 0 tot 100).

Vandaag zien wij een forse stijging (+ 14,6%) van de verkoop van nieuwbouwwoningen. Daar tegenover staat een forse daling (– 10,4%) van het aantal verstrekte bouwvergunningen.

De industriële productie daalde met 0,1% in januari terwijl een stijging verwacht werd van 0,4%.

 

Ook de producentenprijzenindex gezuiverd van brandstof- en voedingsprijzen, de zogenaamde kernindex, steeg in januari met 0,5% terwijl men slechts een stijging van 0,3% verwachtte.

 

Maar niet getreurd, geen man overboord. De beurzen trekken het zich niet aan en gaan opnieuw resoluut hoger. Met kapitein Bernanke aan het roer voelt iedereen zich veilig en kan het schip onmogelijk kapseizen.

16-02-2011 om 21:16 geschreven door Isabelle Talkinternational.be

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
09-02-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Beurscommentaar  17u

 

Dow Jones Industrial :  12247 (+ 14 ptn)                Nasdaq Composite : 2798 (+ 1 pt)

 

 

De bezorgdheid omtrent inflatie neemt wereldwijd toe en daarmee ook het risico op een zware correctie op de aandelenmarkten.

 

Gisteren verklaarde Jeffrey Lacker, de voorzitter van de Richmond Federal Reserve Bank, dat de FED, in het licht van een aantrekkende Amerikaanse economie, er beter zou aan doen om haar QE2 programma eens ernstig onder de loep te nemen. Ook Richard Fisher, de voorzitter van de Dallas Federal Reserve Bank, sloot zich daarbij aan en waarschuwde voor het toenemende inflatiegevaar.

 

Tijdens een hoorzitting vandaag in de begrotingscommissie van het Huis van Afgevaardigden, zei Ben Bernanke echter dat de inflatie in de VS laag blijft en de inflatieverwachtingen stabiel. Waar haalt hij het toch vandaan? De kerninflatie is ‘op dit ogenblik’ nog laag, maar de oplopende brandstof- en voedselprijzen, waar de bevolking dagelijks mee geconfronteerd wordt, zullen zich eerder vroeg dan laat vertalen in hogere looneisen, wat onvermijdelijk zal leiden tot een algemeen hoger prijzenpeil.

 

In China is het hek reeds van de dam. Gisteren verhoogde de Chinese centrale bank opnieuw de rente met 0,25%, dit voor de derde keer in amper vier maanden tijd. De eenjarige rente noteert daarmee op 6,06%. De eenjarige rente voor deposito’s werd ook verhoogd en komt nu op 3% te staan. Met een inflatie die in december op 4,6% uitkwam, impliceert dit een negatieve reële rente van 1,6%,  én de consequentie dat het voor de Chinezen interessanter is om aandelen of vastgoed aan te kopen i.p.v. hun yuans op een spaarboekje te deponeren. Er wacht de Chinese Volksbank dus nog een zware taak om de oververhitte economie af te koelen.

 

De beurs is echt wel aan een correctie toe. De gerenommeerde Londense Société Générale-strateeg Albert Edwards, waarschuwt er zelfs voor dat Wall Street met dik 60% zal zakken.

 

Ook de Europese schuldencrisis wordt momenteel volledig genegeerd. Geen vuiltje meer aan de lucht zou men denken, alhoewel … gisteren verklaarde Alan Dukes, de voorzitter van Anglo Irish Bank en gewezen minister van Financiën van Ierland, dat de Ierse banken mogelijk nog eens zo’n 50 miljard euro vers kapitaal nodig hebben. Dinsdag raakte ook bekend dat Anglo Irish Bank in 2010 een recordverlies geleden heeft van 17,6 miljard euro.

 

De goudprijs bedraagt ook opnieuw 1366 dollar per ounce en de Amerikaanse tienjarige rente staat inmiddels op 3,70%.

 

 

 

09-02-2011 om 19:06 geschreven door Isabelle Talkinternational.be

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
04-02-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Beurscommentaar  16u30

 

Dow Jones Industrial :  12060 (– 3 ptn)                Nasdaq Composite : 2757 (+ 3 ptn)

 

 

Tegenvallende werkgelegenheidscijfers in de VS maar vandaag geen beurscommentaar, eerder wat beschouwingen in de marge.

 

 

Donderdagavond verklaarde Fed-voorzitter Ben Bernanke in een toespraak dat de Fed géén inflatie aanwakkert. Het tegendeel is echter waar. De Fed wakkert ‘wereldwijd’ inflatie aan. In eerste instantie vertelt de Fed niet de waarheid over de inflatiegraad in eigen land. Nochtans is het in de rest van de wereld voor iedereen duidelijk. In China gaat de inflatie reeds door het dak. Door het kwantitatieve versoepelingsprogramma en de extreem lage rentevoeten in de VS ontstaan enorme speculatieve geldstromen in de grondstoffen. Onder andere daardoor exploderen de voedselprijzen en is de Fed onrechtstreeks verantwoordelijk voor de onlusten in Tunesië, Egypte, Soedan, Jemen enz. De FOMC-leden zijn ziende blind als zij niet merken dat er een galopperende inflatie zit aan te komen.

 

Ben Bernanke heeft de financiële crisis niet zien aankomen. Het is duidelijk dat hij nu ook deze nieuwe crisis niet ziet of ‘wil’ zien aankomen. Het is zo dat grote investeerders de laatste maanden enorme winsten gemaakt hebben en blijkbaar heeft Ben Bernanke alleen oog voor de belangen van deze grote investeerders en … Wall Street. Onder het mom van … blaast hij de aandelenkoersen hoger. Meerdere keren reeds werd door prominente economen geopperd dat de volgende financiële crisis de vorige zal doen verbleken. Het is dan ook angstaanjagend dat één man het fiat krijgt om de wereld om zeep te helpen.

 

Op politiek vlak zijn de Amerikanen eveneens de trappers kwijt. Zij weten absoluut niet hoe ze moeten omgaan met de crisis in Egypte. Dertig jaar lang hebben ze Hosni Moebarak onvoorwaardelijk gesteund als hun absolute bondgenoot in het Midden-Oosten. Jaarlijks werd er voor 1,5 miljard dollar militaire steun verleend aan het regime. Door toedoen van hun financiële opperhoofd Ben Bernanke – zie hierboven – werden zij plots geconfronteerd met een volksopstand in Egypte. Opeens zijn ze verplicht toe te geven dat  Moebarak een dictator is en dat hij moet opkrassen. Ze kunnen immers moeilijk ten aanzien van de publieke wereldopinie, partij kiezen voor Moebarak. Zij, de Verenigde Staten van Amerika, die symbool staan voor alles wat met democratie te maken heeft, zijn nu verplicht partij te kiezen voor het Egyptische volk. Het is dan ook ironisch hoe zij achter de schermen een overgangsregeling trachten uit te dokteren ‘met de omgeving van’ … Moebarak. Ja, de druk van Israël moet groot zijn. Dit heilige land dreigt immers volledig ingesloten te worden door aartsvijanden indien nu ook bondgenoot Egypte geleid zou worden door een ‘democratische’ regering, gedomineerd door de Moslimbroeders.

04-02-2011 om 18:31 geschreven door Isabelle Talkinternational.be

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
31-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Beurscommentaar  16u30

 

Dow Jones Industrial :  11844 (+ 20 ptn)                Nasdaq Composite : 2686 (– 1pt)

 

Egypte …

 

De volksopstand in Egypte overheerst al het overige nieuws. Wall Street kreeg er vrijdag ll. goed van langs. De olieprijs zat in de lift. De toestand blijft onzeker. Egypte is zelf geen olieproducerend land, maar gevreesd wordt dat de toestand zal escaleren en de volkswoede zal overslaan naar de buurlanden in het Midden-Oosten, die wél belangrijke olieproducenten zijn.

 

Wij zijn benieuwd naar de afloop van deze crisis. De president van Egypte, Hosni Moebarak is steeds een trouwe en belangrijke bondgenoot geweest van de Verenigde Staten. Voor de Egyptische bevolking was hij weliswaar een dictator, maar voor het Midden-Oosten is hij steeds een stabiliserende factor geweest. Een president de laan uitsturen is één zaak, een nieuwe sterke leider naar voren schuiven in zo’n strategisch belangrijk land, is een andere zaak.

 

Vandaag maakte Eurostat bekend dat de inflatie in de eurozone in januari versnelde tot 2,4%, van 2,2% in december. De stijging van de levensduurte zit daarmee op het hoogste peil sinds oktober 2008. De prijsstijging in januari was een fractie groter dan verwacht. Economen rekenden op een inflatie van gemiddeld 2,3%. Het is de tweede maand op rij dat de inflatie uitkwam boven de 2%, de doelstelling die de Europese Centrale Bank hanteert voor de inflatie.

 

In december zijn de uitgaven van de Amerikaanse consumenten met 0,7% gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Handel bekend. Het cijfer was sterker dan de vooropgestelde 0,5%.

Het persoonlijk inkomen van de consumenten steeg vorige maand gemiddeld met 0,4% zoals voorzien. Het rechtstreekse gevolg is een licht afbrokkelende spaarquote; van 5,5% in november tot 5,3% in december.

 

De Chicago PMI-index, een graadmeter voor de business-activiteit in de Midwest regio, kwam hoger uit dan verwacht. Hij steeg tot 68,8 in januari van 66,8 in december. Economen rekenden op een stand op 65.

31-01-2011 om 17:23 geschreven door Isabelle Talkinternational.be

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
28-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Beurscommentaar  16u30

 

Dow Jones Industrial :  11944 (– 46 ptn)                Nasdaq Composite : 2725 (– 30 ptn)

 

Beursrally last een pauze in.

 

Het Amerikaanse ministerie van Handel maakte in een eerste groeiraming bekend dat het bruto binnenlands product in het vierde kwartaal van 2010 gestegen is met 3,2%. De algemene prognose van de economen was een groei van 3,5 procent. In het vorige kwartaal bedroeg de groei 2,6%.

 

De economische expansie in de VS viel tegen omdat de stijging van de voorraden fors vertraagde.

De groei werd vooral gedragen door een toename van de netto-uitvoer (uitvoer min invoer) en de consumentenuitgaven.

Over heel 2010 groeide de Amerikaanse economie met 2,9 procent na een krimp met 2,6 procent in 2009. 

 

De definitieve stand van de index voor het consumentenvertrouwen van de universiteit van Michigan stond in januari op 74,2 ten opzichte van 74,5 in december. Economen verwachtten een stand van 73,5.

 

Opmerkelijk is ook de desinteresse voor goud de laatste weken. De prijs van het goud bedraagt momenteel 1320 dollar per ounce. Als iedereen er van overtuigd geraakt dat er betere economische tijden in het verschiet zijn, én dat de wereld een veilige plaats is om in te leven, dan verliest het goud veel van zijn glans.

 

28-01-2011 om 20:21 geschreven door Isabelle Talkinternational.be

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
27-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Beurscommentaar  16u30

 

Dow Jones Industrial :  12004 (+ 19 ptn)                Nasdaq Composite : 2750 (+ 11 ptn)

 

Wall Street blijft stijgen.

 

Geen verrassingen bij het einde van de tweedaagse Fed-vergadering.

 

De Fed is iets meer optimistisch, zowel wat betreft de gezinsbestedingen als wat betreft de arbeidsmarkt. De economie herstelt echter onvoldoende om het soepele monetaire beleid op te geven. De basisrente blijft gehandhaafd tussen 0 en 0,25 procent, en het obligatie-inkoopprogramma blijft overeind. Het drukken van geld gaat onverstoord verder.

 

In de VS kwam het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering vorige week uit op 454.000, een stijging van 51.000 ten opzichte van de week voordien. Dit cijfer stemt niet overeen met de meer optimistische kijk van de Fed op de arbeidsmarkt.

 

Het aantal orders voor duurzame goederen is in december met 2,5% gedaald, terwijl analisten gerekend hadden op een toename met 1,5%. Een kleine misrekening.

 

Het aantal in behandeling genomen huizenverkopen (pending home sales) steeg in december met 2%. De index staat nu op 93,7 in vergelijking met 91,9 in november. Dit laatste cijfer werd naar beneden toe herzien van oorspronkelijk 92,2.

 

De Amerikanen laten het alvast niet aan hun hart komen. Tijd om een pauze in te lassen is er niet. Slecht of goed nieuws, “de beurs moet en zal stijgen”. Met dank aan Ben Bernanke, de Grote Roerganger.

www.talkinternational.be

27-01-2011 om 23:21 geschreven door Isabelle Talkinternational.be

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
26-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Beurscommentaar  16u45

 

Dow Jones Industrial :  12006 (+ 29 ptn)                Nasdaq Composite : 2740 (+ 21 ptn)

 

Het blijft éénrichtingsverkeer op Wall Street.

 

President Barack Obama heeft de Amerikaanse burger in zijn jaarlijkse State of the Union verzekerd dat de overheid op dieet gaat. De nationale uitgaven worden de komende vijf jaar bevroren, wat moet toelaten het begrotingstekort fors terug te dringen.

 

Vandaag is in het Zwitserse Davos het ‘World Economic Forum’ (WEF) van start gegaan.

Het World Economic Forum is een jaarlijkse bijeenkomst van de CEO’s van de grootste bedrijven ter wereld, internationale politici (presidenten, minister-presidenten en anderen), en geselecteerde intellectuelen en journalisten; in totaal zo'n 2000 personen. Het WEF heeft grote invloed op de wereldwijde besluitvorming, en is daardoor een machtig adviesorgaan.

 

In de VS steeg de verkoop van nieuwe huizen in december met 17,5% tot 329.000 stuks (op jaarbasis), ten opzichte van een neerwaarts herzien aantal van 280.000 in oktober (eerder 290.000). Analisten hadden gerekend op de verkoop van 299.000 stuks.

De verkoop in december 2010 lag wel 7,6 procent lager dan in december 2009. Ook over het hele jaar 2010 gaf de verkoop een somber beeld met een daling van 14,4% ten opzichte van 2009.

26-01-2011 om 19:56 geschreven door Isabelle Talkinternational.be

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
25-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Beurscommentaar 18u45

 

Dow Jones Industrial : 11955 (– 26 ptn)                     Nasdaq Composite : 2711 (– 7 ptn)

 

Wall Street neemt een afwachtende houding aan.

 

Er is enerzijds de ‘State of the Union’ speech van President Obama deze nacht, anderzijds het resultaat van de tweedaagse Fed-vergadering morgenavond.

 

Een vloedgolf aan bedrijfsresultaten in de VS, met vooral positieve uitschieters, zorgt evenmin voor een hoerastemming op de beurzen.

 

Een afknapper van formaat was het nieuws dat de Britse economie in het laatste kwartaal van 2010 gekrompen is met 0,5% ten opzichte van het vorige kwartaal, terwijl men juist gerekend had op een groei van 0,5%.  En ten opzichte van het laatste kwartaal van 2009 groeide de economie met 1,7%, wat ook beduidend minder is dan de verwachte 2,6%. Deze cijfers zijn afkomstig van het Britse bureau voor de statistiek.

 

De eerste uitgifte van obligaties door het Europese noodfonds (EFSF) – ondermeer voor Ierland –  lijkt een succes te zijn geworden. De vraag naar de obligaties was circa tien maal zo groot als de geplande uitgifte van 5 miljard euro.

 

De S&P/Case-Shiller huizenprijzenindex voor november vertoont geen tekenen van beterschap. Maand op maand was er een daling van de prijzen met 1% (niet seizoen gezuiverd), jaar op jaar een daling van 1,6%. Opnieuw het bewijs dat de huizenmarkt in de VS in een diep dal blijft zitten, wat heel nefast is voor de Amerikaans economie.

 

De index van het consumentenvertrouwen van het onderzoeksbureau ‘Conference Board’ daarentegen, steeg in januari naar 60,6 punten, tegenover 53,3 in december. Een optimistischer consument is dan weer positief voor de Amerikaanse economie.

25-01-2011 om 21:32 geschreven door Isabelle Talkinternational.be

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
24-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Beurscommentaar  16u30

 

Dow Jones Industrial :  11923 (+ 51 ptn)                Nasdaq Composite : 2696 (+ 7 ptn)

 

Wall Street hoger, maar hoelang nog …

 

In een interview met ‘The Wall Street Journal’ waarschuwt ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet nogmaals voor de wereldwijd oplopende inflatie. Hij stelt dat de Europese Centrale Bank niet zal aarzelen om, indien nodig, de rente in de eurozone op te trekken. Prijsstabiliteit blijft de absolute prioriteit van de ECB.

 

Uit cijfers van het Britse onderzoeksbureau Markit blijkt dat de groei van de dienstensector in de eurozone is toegenomen in januari; vooral onder impuls van Duitsland. Bij de industriesector zwakte de groei af.

Diensten : van 54,2 tot 55,2 – verwacht : 54,3     (een cijfer boven 50 duidt op groei,

Industrie : van 57,1 tot 56,9 – verwacht : 57         een cijfer daaronder op krimp)

 

Elektronicaconcern Philips gaf vandaag de aftrap voor het Europese resultatenseizoen met cijfers die onder de verwachtingen liggen. Het wordt daarvoor afgestraft met een koersdaling van ruim 6% op Euronext Amsterdam. Meteen zet dit ook een domper op het algemene beurssentiment in Europa, waar de meeste indexen de ganse dag licht negatief noteren.

 

In de VS presteert hamburgerketen McDonald’s in het vierde kwartaal precies volgens de verwachtingen.

 

Omstreeks 16u30 noteert Wall Street lichtjes positief. Benieuwd hoe de kaarten zullen liggen bij de sluiting om 22u. De Fed doet er met haar inmiddels ‘beruchte’ QE2-programma álles aan om de aandelenkoersen de hoogte in te jagen, en is daar intussen al goed in geslaagd. Dat dit tot ongewenste neveneffecten zal leiden, is quasi zeker. Het ‘eerste punt’ van dit beurscommentaar indachtig, is het waarschijnlijk aangewezen om momenteel grote voorzichtigheid aan de dag te leggen bij het kopen van aandelen. “De kruik gaat zo lang te water tot ze barst”.

24-01-2011 om 18:18 geschreven door Isabelle Talkinternational.be

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
21-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Beurscommentaar  16u45

 

Dow Jones Industrial :  11883 (+ 60 ptn)            Nasdaq Composite : 2714 (+ 9 ptn)

 

Wall Street opnieuw hoger.

 

Het Duitse ondernemersvertrouwen is in januari verder toegenomen tot een recordhoogte. Dit blijkt uit de Ifo-index die steeg van 109,9 in december tot 110,3 in januari, terwijl economen een stabilisatie hadden verwacht.

Vooral de vooruitzichten voor de toekomstige ontwikkeling van de economie waren beter. Het oordeel over de huidige situatie was dan weer minder positief dan in december. Dit patroon stemt overeen met het resultaat van de eerder deze week gepubliceerde ZEW-index, die peilt naar het sentiment van  analisten en grote beleggers.

 

Twee belangrijke bedrijfsresultaten vandaag :

 

Het industriële concern General Electric presteerde in het vierde kwartaal van 2010 beter dan verwacht. Er wordt telkens met zeer grote belangstelling uitgekeken naar deze resultaten. General Electric fungeert immers als barometer voor de wereldeconomie, omdat het actief is in tal van domeinen, gaande van gloeilampen over medische apparatuur en vliegtuigmotoren tot locomotieven.

 

Bank of America, de grootste bankgroep in Amerika wat activa betreft, verraste dan weer in negatieve zin. In het vierde kwartaal boekte het onverwacht een verlies en ook een lagere omzet. Het verlies is hoofdzakelijk het gevolg van afschrijvingen die de groep moest boeken op haar hypotheek- en verzekeringsactiviteiten.

21-01-2011 om 17:53 geschreven door Isabelle Talkinternational.be

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
20-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Beurscommentaar  17u

 

Dow Jones Industrial : 11751 (– 74 ptn)                Nasdaq Composite : 2693 (– 33 ptn)

 

Wall Street voor de tweede dag op rij fors lager ondanks gunstige macrodata.

 

De Chinese economische groei versnelde in het vierde kwartaal tot 9,8% op jaarbasis, in vergelijking met een groei van 9,6% in het derde kwartaal. De verwachting was een afname tot 9,2%. China laat over het hele jaar 2010 een bbp-groei van 10,3% optekenen. De inflatie nam in december lichtjes af tot 4,6%, tegenover 5,1% in november. De vrees voor oververhitting neemt toe en de verwachting is dat de Chinese centrale bank eerder vroeg dan laat de rente zal optrekken.

De Shanghai Composite dook deze morgen bijna 3% lager, terwijl nu ook in Europa en de VS de beursindexen onder felle druk staan.

 

Positief vandaag:

De goede resultaten van Morgan Stanley in het vierde kwartaal.

Het aantal Amerikanen dat voor het eerst een werkloosheidsuitkering heeft aangevraagd, is vorige week gedaald tot 404.000 van een herziene 441.000 een week eerder.

De verkoop van bestaande woningen ‘springt’ in december 12,3% hoger tot een geannualiseerd aantal van 5,28 miljoen eenheden. Economen gokten op 4,88 miljoen eenheden.

De index van “leidende indicatoren’ van het onderzoeksbureau  ‘Conference Board’ stijgt met 1%, merkelijk beter dan de door economen voorspelde 0,6%. Deze index staat nu op een recordniveau van 112,4.

 

 

Negatief vandaag:

De ‘Philly Fed index’, een graadmeter voor de industriële activiteit in de Philadelphia regio, is met 19,3 in januari dan weer lager dan de verwachte 20,3.

 

Betere macro-economische cijfers zorgen voor een aantrekkende dollar en een fors gedaalde goudprijs die nu 25 dollar lager noteert op 1345 dollar per ounce.

 

 

 

www.talkinternational.be

20-01-2011 om 20:47 geschreven door Isabelle Talkinternational.be

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
19-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Beurscommentaar 19/01  17u

 

Dow Jones Industrial :  11836 (– 2 ptn)            Nasdaq Composite : 2744 (– 22 ptn)

 

Een ‘gemengd’ beeld op Wall Street.

 

IBM en Apple brachten gisterenavond bijzonder sterke resultaten. Apple boekte afgelopen kwartaal de hoogste omzet en winst ooit. IBM presenteerde een recordwinst over 2010.

 

Deze middag kwamen de bankconcerns Goldman Sachs en Wells Fargo met gemengde resultaten. Goldmans Sachs zag de winst in de laatste drie maanden van vorig jaar – zoals verwacht – met ruim 50% dalen. Wells Fargo boekte ruim een vijfde meer winst dan in de laatste maanden van 2009.

 

Gemengde berichten waren er ook over de Amerikaanse huizenbouw. Het aantal in aanbouw genomen huizen daalde in december met meer dan 4,3% tot 529.000 op jaarbasis, terwijl men gerekend had op 545.000 eenheden. Het aantal verleende bouwvergunningen, een graadmeter voor de toekomstige ontwikkeling van de huizenbouw, steeg daarentegen sterker dan verwacht met 16,7% tot 635.000 eenheden. Dit zou vooral te maken hebben met gewijzigde bouwvoorschriften vanaf 1 januari in drie grote staten, met name California, New York en Pennsylvania. Kandidaat-bouwers zouden zo nog snel een bouwvergunning aangevraagd hebben voor het jaareinde. Dit kan mogelijk een negatieve impact hebben op het aantal toegestane bouwvergunningen in de maand januari.

 

19-01-2011 om 18:09 geschreven door Isabelle Talkinternational.be

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
18-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Beurscommentaar  18/01 17u

 

Dow Jones Industrial :  11828 (+ 40 ptn)          Nasdaq Composite : 2750 (– 6 ptn)

 

Wall Street gaat lager van start.

 

Teleurstellende resultaten van Citigroup en het nieuws dat Steve Jobs, de charismatische CEO van Apple, ziekteverlof neemt, zorgen voor verkoopdruk.

 

In Europa is er geen vuiltje aan de lucht. In Duitsland staat de ZEW-index – een index die peilt naar het vertrouwen van analisten en institutionele beleggers – op het hoogste peil in zes maanden. De verwachtingsindex stijgt in januari van 4,3 naar 15,4 punten. Economen rekenden op een stijging tot 7 punten.

De peiling naar de huidige economische situatie wijst op een lichte verbetering van het sentiment, van 82,6 naar 82,8 punten.

 

Gisteren hebben de Europese ministers van Financiën géén akkoord bereikt omtrent de uitbreiding van het ‘noodfonds’. Iedereen is ervan overtuigd dat het crisisfonds meer armslag moet krijgen, maar de definitieve beslissing is uitgesteld tot maart. Vandaag werd wél beslist dat er nieuwe stresstests komen voor de belangrijkste banken in de regio. Hopelijk worden die deze keer op een ernstige manier aangepakt.

 

Inflatie: ook de Britse centrale bank mag er zich stilaan zorgen over maken. De Britse inflatie is in december gestegen tot 3,7% op jaarbasis, – hoger dan de analistenverwachting van 3,4%. En daarmee ook aanzienlijk hoger dan het door de Britse centrale bank nagestreefde niveau van 2%. De druk om de rente te verhogen zal bijgevolg alleen maar toenemen.

 

In de VS is er tenslotte de publicatie van een ontgoochelende ‘Empire State index’ en ‘home-builders index’.  

 

De goudprijs stijgt met 10 dollar tot 1370 dollar per ounce.

18-01-2011 om 18:22 geschreven door Isabelle Talkinternational.be

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
17-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Beurscommentaar 17/01  16u30

 

Dow Jones Industrial : 11787 ptn.                Nasdaq Composite : 2755 ptn.

 

De Amerikaanse beurzen zijn vandaag gesloten wegens ‘de Martin Luther King feestdag’.

Dit maakt dat het in Europa traditiegetrouw een futloze bedoening is.

 

De Shanghai Composite dook deze morgen 3,02% lager nadat de Chinese Volksbank vrijdag de reserveverplichtingen voor de banken opnieuw verhoogde. De inflatie steekt de kop op en men verwacht dat een ganse reeks van maatregelen zal volgen om deze in te dijken. Vandaar de vrees dat dit de economische groei zal aantasten.

 

Om 17u komen de Europese ministers van Financiën opnieuw bijeen om de schuldencrisis te bespreken; het gaat meer bepaald over de noodzaak van de uitbreiding van het ‘noodfonds’ (EFSF). In de aanloop naar deze vergadering vindt de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, dit alvast niet nodig. Hij verklaart zelfs dat de discussie hieromtrent moet ophouden omdat die alleen maar voor méér onrust zorgt.

 

 

17-01-2011 om 17:06 geschreven door Isabelle Talkinternational.be

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
14-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Beurscommentaar 14/01  16u30

 

Dow Jones Industrial :  11725 (– 7 ptn)               Nasdaq Composite : 2735 (– 0 ptn)

 

Wall Street noteert quasi onveranderd.

 

Het Amerikaanse resultatenseizoen is goed van start gegaan. Zowel Intel als J.P.Morgan publiceren beter dan verwachte cijfers.

Intel maakt zich zelfs op voor een uitstekend 1° kwartaal 2011.

De betere resultaten van J.P.Morgan zijn hoofdzakelijk te danken aan lagere voorzieningen voor verliezen op niet terugbetaalde hypotheken en verliezen op slechte kredietkaartleningen.

 

De Chinese centrale bank verhoogt – in een verwoede poging om de inflatie in te tomen – opnieuw de vereiste reserves die de banken moeten aanhouden. De verhoging met 50 basispunten tot 19,5%, is reeds de vierde in ruim twee maanden.

 

In de VS stellen de ‘kleinhandelsverkopen’ lichtjes teleur. De ‘consumentenprijzenindex’ en de ‘industriële productie’ zijn perfect in lijn met de verwachtingen.

 

De index voor het consumentenvertrouwen van de universiteit van Michigan daalde in januari  onverwacht tot 72,7. In december stond de graadmeter nog op 75,2. Uit een rondvraag door Reuters bleek dat economen een toename hadden voorspeld tot 76.

 

Vooralsnog geen man overboord op Wall Street.

 

De goudprijs tuimelt 23 dollar lager. Optimisme omtrent de euro, tengevolge van de succesvolle obligatieveilingen deze week in Portugal, Spanje en Italië, maakt dat het goud wat van zijn glans verliest.

14-01-2011 om 00:00 geschreven door Isabelle Talkinternational.be

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (0)
13-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Beurscommentaar 13/01  16u30

 

Dow Jones Industrial :  11730 (– 26 ptn)          Nasdaq Composite : 2735 (– 3 ptn)

 

Wall Street noteert lager na slechte macro-economische cijfers.

 

Spanje en Italië konden vanmorgen redelijk succesvol geld lenen op de obligatiemarkt, weliswaar aan hogere rentepercentages dan voorheen.

 

De Europese Centrale Bank (ECB) handhaaft zijn belangrijkste rentetarief op 1%. Trichet ziet op korte termijn ‘inflatiedruk’ maar voor de middellange termijn is hij er voorlopig gerust in.

Ook de ‘Bank of England’ laat de rente ongemoeid op 0,5%.

 

In de VS hebben afgelopen week 445.000 mensen voor het eerst een werkloosheidsuitkering aangevraagd (initial jobless claims). Dit is een forse stijging met 35.000 ten opzichte van de week voordien én het hoogste niveau in twee maanden.

Het “Beige Book’ maakte gisteren nog gewag van ‘groene scheuten’ op de arbeidsmarkt. Dit wordt in geen geval gestaafd door deze ‘jobless claims’.

 

De producentenprijzen, de prijzen die producenten in de VS aanrekenen voor hun producten, zijn in december ook aanzienlijk gestegen met 1,1%. Zonder voeding en energie (kernproducentenprijzen) bedraagt de stijging 0,2% op maandbasis.

 

Het handelstekort van de VS daalde in november met 0,3% tot 38,3 miljard dollar.

 

Nabeurs komt ‘technologie bellwether’ Intel met de resultaten voor het vierde kwartaal van 2010. Deze zouden wel eens bepalend kunnen zijn voor de richting die Wall Street morgen uitgaat.

 

13-01-2011 om 17:27 geschreven door Isabelle Talkinternational.be

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)


Archief per week
  • 18/03-24/03 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Zoeken met Google



    Zoeken in blog





    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!