Donderdag, 17 september 2009.
Een zalige nazomerdag. Deze middag wandelde ik even met Dréke naar het kapelleke, dat hangt aan de oude meidoornstruik hier in het veld.
Deze oude tweestijlige meidoornstruik (Crataegus laevigata) staat al eeuwenlang hier in het veld, vlakbij mijn oudershuis. Hier in Waanrode spreekt men over hem als "den duujne stroek". Ik ben met hem opgegroeid en hij herbergt zoveel zoete herinneringen. In april-mei heeft de meidoorn één van de allermooiste bloesems en nu, in september, ziet hij rood van zijn rijpe vruchten.
Hier zie je hem in mei van dit jaar:
In de jaren 10 en 20 van vorige eeuw woonden mijn grootouders hier op de heuvel. Zij kwamen meermaals per dag hier voorbij want alle water voor het gezin en voor de koeien en varkens moest met emmers de heuvel opgedragen worden. Iets wat wij ons in deze tijd gewoon niet meer kunnen voorstellen.
Onze voorouders hadden veel respect voor de meidoorn. Dat merk je in het volgende oud gedichtje.
Pas goed op voor een eikenboom de bliksem zet je onder stroom.
Rust niet tegen een essestam, die zet je hart in vuur en vlam.
Zit maar onder een meidoorn neer Hij is echt de beste beschermheer.
Meidoorn wordt al sinds de 16e eeuw gebruikt om de bloedsomloop te stimuleren. Deze werking komt o.m. door de inhoudsstof rutine: deze stof is wetenschappelijk bekend om zn vermogen om blauwe plekken te voorkomen. Bovendien helpt meidoornthee om de cholesterol te verlagen.
Ik vond dit recept voor hartversterkende thee maar of het echt werkt heb ik nog niet uitgeprobeerd. Volgende lente ga ik dit zeker eens doen!
Meidoornthee versterkte bij heel wat voorvaderen en -moederen de, op dat moment al dan niet verliefde, hartspier. Volgens de overlevering gaf thee van deze struik levenskracht. Die meidoornbloesemthee plukten ze op het moment dat er hier en daar nog een groen blaadje te zien was, voor de bloesems dus helemaal ontloken. Ze droogden de bloesems op een donkere, warme plek. Ze moesten ze voor het drogen niet wassen, want dan riskeerden ze dat de bloesems bruin werden en beschimmelden. Als je deze werkwijze nu nog wil toepassen, is het van groot belang dat je de bloesems niet langs een drukke baan, een plantage of een vervuilende fabriek plukt. Als de bloesems poederdroog zijn, bewaar je ze best in een bruine, papieren zak. Doe een pluk van het kruid in een kop. Voeg er eventueel een schijfje citroen bij en giet er kokend water over. Laat vijf minuten trekken en zeef de bloemen eruit. Liefst met een plastieken, stoffen of rieten zeefje. Metaal zou waardevolle stoffen kunnen afbreken. Volgens oude boeken helpt zo'n kop meidoornthee, als je je voor niets meer interesseert of als je je moeilijk kan concentreren. Kinderen maar ook volwassenen hebben daar soms last van. Ze zijn daarbij in zichzelf gekeerd en voelen zich soms angstig. Ze moeten dan elke dag drie kopjes van deze thee drinken en dat ritueel een aantal weken vol houden.
De meidoorn staat symbool voor terughoudendheid, overdenken, gevoeligheid, het vrouwelijke, doorzettingsvermogen en overgangen naar positieve gebeurtenissen.
Op magisch vlak zou het dragen van een zakje met gedroogde meidoornbessen helpen om tot rust te komen, te herstellen of het evenwicht terug te vinden. Ik wil dat wel eens proberen maar heb over deze remedie toch wel enige bedenkingen . Maar het gedacht doet veel en baat het niet dan schaadt het zeker ook niet. ik heb alvast een takje meegebracht!
|