35 Jaar VLAAMSE POLITIEVERENIGING 1973 -2008
Na de onvergetelijke feestelijkheden die het eerste decennium afsloten keerden we eind 1983 nog eens terug naar het Eurotel in Antwerpen voor de Algemene Vergadering met de verkiezing van een nieuwe Raad van Beheer. De avond, met koud en warm buffet werd geanimeerd door het orkest The Tipsys en Conny Neefs. De nieuwe Raad van Beheer was gelijk aan de oude Raad van Beheer maar met heel wat vernieuwende ideeën; Daartoe dienden de statuten te worden gewijzigd.
Op voorstel van onze toenmalige voorzitter moest de vereniging in de toekomst openstaan voor ALLE ambtenaren en agenten belast met het opsporen van bepaalde misdrijven en werd de categorie Beschermleden ingevoerd.
Ondertussen was de vereniging al uitgegroeid tot de grootste politionele vereniging met een socio-cultureel karakter. Meer dan 3200 leden waren eind 84 aangesloten.
Onze organisaties hadden een enorm succes en voor alles ordelijk te laten verlopen moesten we sommigen ontgoochelen of deden we een bepaalde reis tweemaal.
Het begon al succesvol in 1984 met een wintersportvakantie naar Lermoos, de kastelen van de Loire, voor de kinderen naar de Beekse Bergen en voor de gastronomen La Pichelotte Gesves. 1984 werd afgesloten met de Algemene Vergadering in zaal Diplomaat in Hooglede. Het orkest The Silver Wings en de zangeres Mieke.
In 1985 werd gestart met een avondje uit in de Minard, de wintersportvakantie in Elbigenalp (maanden voor het vertrek volzet) en in juni trok een afvaardiging naar de IPMC bijeenkomst in Keulen. Voor de kinderen trokken we naar de Efteling. In oktober werden we nog eens uitgenodigd in het Europees Parlement. We maakten er een driedaagse reis van, met verblijf in Colmar. Het gastronomisch weekend, in Echternach ; hotel A La Petite Marquise was opnieuw een voltreffer. De Algemene Vergadering was in de Holiday Inn in Antwerpen.
Traditioneel begon 1986 met Afblijven of trouwen in de Minard. In maart trokken we opnieuw naar Lermoos, hotel Edelweis, we waren vertegenwoordigd op de Sternfahrt in Leiden en gingen met de kinderen naar de grotten van Han. Het gastro weekend was in Echternach en voor de Algemene Vergadering waren we terug in West-Vlaanderen, Hooglede waar we opnieuw The Tipsys verwelkomen. Begin 1986 was ons gastronomisch weekend van november al volzet. We trokken dan ook opnieuw naarA La Petite Marquise waar onze leden een goede herinnering aan overhielden. Op 1 september 1986 moesten we onverwacht afscheid nemen van Mr Abeel Noël, hoofddouanebeambte en lid van de Raad van Beheer, econoom en afgevaardigde van de douane Menen. Hij had binnen de vereniging heel wat werk verricht en zette zich steeds volledig in en zou heel moeilijk te vervangen worden. De heer Rudy Cracco, adjunct- commissaris in Roeselare kwam in de Raad en de functies werden aangepast.
In 1987 zagen we naast de traditionele organisaties, Minard in Gent, Lermoos en gastro in Wirtzfeld, een voorstelling in het Fakkelteater. Aangetrokken door de titels No sex please en Rijen en Vrijen kwam een avondje uit, in de Fakkel, op ons jaarprogramma. Voor de Algemene Vergadering waren we voor de eerste maal te gast in de salons van de Basiliek in Edegem. We zouden er tot in 2005 blijven. Een twintigtal muzikanten, pas terug van een rondreis in Duitsland en Oostenrijk vrolijkten die avond op. Ondertussen werden de feesten van 15 jaar VPV voorbereid.
1988 stond dan volledig in het teken van ons jubileum. Opnieuw stonden alle succesvolle organisaties op ons programma met er bovenop een bezoek aan het Keukenhof en een klassieke avond met een concert van de filharmonische vereniging van Brussel. We moeten eerlijk toegeven deze laatste avond had bij onze leden weinig succes en was niet voor herhaling vatbaar.
Voor de activiteiten van 15 jaar VPV hadden we als uitvalsbasis Roeselare gekozen. Er was een dag Brussel voorzien met oa een bezoek aan de Rijkswacht, het automuseum en de plantentuin in Meise. De volgende dag bezochten we Veurne, Beauvoorde en Izeberghe en op zaterdag stond Gent op ons programma. De feesten werden afgesloten met een banket in Park Rodenbach met speciaal voor onze vrienden uit Oostenrijk en Duitsland het Original Ergerlander Gesellschaft We lieten West-Vlaanderen nog niet in steek want in december keerden we terug naar Roeselare voor de Algemene Vergadering en de verkiezingen van de Raad van Beheer voor de volgende vijf jaar. Bij de verkiezingen was Mr Lanckriet geen kandidaat meer. Mr Van Leeuw (rijkswacht Brussel) nam de openstaande plaats in en we konden vertrekken voor de volgende vijf jaar.
Voor 1989 hadden we naast de toneelactiviteiten en de wintersportreis, een tweedaags naar Londen gepland. Het gastro weekend in Normandië en een uitnodiging van de Police Nationale uit Orange om met onze aanwezigheid de plaatselijke foire een Europees uitzicht te geven. Door een reeks toevallige omstandigheden moesten we er zelf België vertegenwoordigen. Het liet ons toe een aantal internationale kontakten te leggen die onze relaties met het oog op 20 jaar VPV zouden versterken.
In 1990 was onze vereniging vertegenwoordigd op de Sternfahrt in Zaragoza (SP), A La Petite Marquise stond opnieuw op het menu voor het gastro weekend. En Mr Van Gucht leerde ons wat beter Brussel kennen, legermuseum, Mini-Europa en IMAX spektakel in Kinepolis werden afgesloten met een diner in de hoogste bol van het Atomium.
Het volgende jaar plande Rudy (die naast zijn job bij de politie ook officieel reisgids is) een reis naar Noorwegen. Zij die er bij waren spreken er nog van. Ook deelname aan de IPMC rally in Lignano (It) stond op het programma. Het gastro weekend was ditmaal in de champagnestreek Reims.
In mei 1991 sloten we voor de eerste maal een contract af met een publiciteitsfirma. Het zou ons geen windeieren brengen maar ook heel veel problemen. Financieel ging het sindsdien een stuk makkelijker en de tussenkomsten van de vereniging in de organisaties werden aanzienlijker. Op de Algemene Vergadering in december nam de heer voorzitter ontslag. Zijn gezondheidstoestand ging zienderogen achteruit en de dokters oordeelden dat hij alle activiteiten diende te staken. Als laatste vereniging was hij bij de Vlaamse Politievereniging en met pijn in zijn hart nam hij afscheid. Hij aanvaardde de titel van Ere-voorzitter.
De Raad van Beheer kon op zoek naar een nieuwe voorzitter. Op 10 maart 1992 besloot de Raad, de nieuwe voorzitter niet buiten de vereniging te gaan zoeken, maar conform de statuten binnen de Raad van Beheer te kiezen. Met éénparigheid van stemmen werd Mr Losa Roger, voorheen Secretaris Generaal, tot de volgende verkiezingen benoemd als voorzitter. Hij was sinds 1978 commandant van de Rijkswachtbrigade in Zele.
Voor 1992 trokken we voor de wintersportvakantie naar Achenkirch aan de Achensee. De 46° Sternfahrt voerde ons naar Budapest. Reisleider Rudy organiseerde, via de collegas van Erlangen en Wenen en 11 daagse reis. In het najaar organiseerden we nog een tweedaagse naar Amsterdam en met succes. De vraag naar het gastro weekend was zo groot dat we het dit jaar tweemaal moesten organiseren.
1993 zou dan weer in het teken staan van 20 jaar VPV. In juni ontvingen we, naast onze leden, niet minder dan 64 collegas uit vijf verschillende Europese steden. Onze uitvalsbasis voor het vijfdaagse programma was Motel Beveren.
Na het onthaal op woensdag 9 juni trokken we op donderdag naar Diest en Hasselt met ontvangsten op het stadhuis van Diest en door de gouverneur van Limburg in het provinciehuis. Op vrijdag stond dan Knokke en Brugge op het programma. Zaterdag was er dan voor de buitenlanders een vrij bezoek in Antwerpen voorzien en s avonds een galabanket in de salons van motel Beveren. In het najaar was een afvaardiging aanwezig op de internationale politiefeesten van Orange (Fr)
Ondertussen ging onze eerste publiciteitsfirma op de fles en konden we beginnen procederen. Het contract werd bijna onmiddellijk overgenomen door een andere firma en zo hadden we financieel opnieuw wat ademruimte.
Het tweede decennium werd op deze manier nog zeer succesvol afgesloten.
17-12-2007, 13:55
Geschreven door Roger Losa
|