Belgiƫ wordt een deel van Frankrijk.
In 1772 varklaarde Frankrijk de oorlog aan Oostenrijk waarbij heel Europa betrokken raakte en die pas eindigde na de nederlaag van Frankrijk in 1815 te Waterloo.
De oorzaak was dat onze gewesten in 1772 bij Oostenrijk behoorde, en dat is dan ook de reden dat de oorlog tussen Frankrijk en Oostenrijk op ons grondgebied werd uitgevochten.
Toen de Oostenrijkers in 1794 voorgoed uit de Nederlanden waren verdreven,werden de vier staten waaruit onze huidige grondgebied is samengesteld, door de Fransen ingelijfd.
Die ontgoocheling groeide uit tot verontwaardiging toen de Fransen ons land uitplunderden, brutaal tegen de geestelijkheden optraden en de verplichte legerdienst invoerden.
Maar dat niet alleen, de Fransen plunderden onze kunstschatten en eisten onze graanvoorraden op.
In 1798 werd zelfs de katholieke eredienst verboden.
Vervolgingen, aanhoudingen en verbanning troffen de geestelijke, die ondanks alles in het geheim de mis opdroegen in huizen en schuren.
De haat om de jongeren tot verplichte legerdienst te dwingen was de oorzaak dat er een opstand uitbrak welke de " boerenkrijg " werd genoemd.
De opstandelingen die vaak door priesters werden begeleid, droegen als erkenningsteken de Oostenrijkse kleuren.
In hun streven het katholiek geloof te herstellen, hoopten zij op hulp van uit Oostenrijk,want er bestond niet de minste kans op slagen tegen het beste leger van die tijd.
Na twee maanden was die opstand dan ook weer gedemt.
En dan kwam de verzoening van het Frans bewind.
Bonaparte streefde naar vrede, ook op Godsdienstig gebied.
De vervolgingen hielden op, het uitoefenen van de katholieke eredienst werd weer normaal en de geestelijkheden werd door de staat bezoldigd.
In diezelfde tijd begonnen handel en nijverheid zich weer te ontwikkelen.
Door de verhoogde voorspoed namen onze voorouders, na de oplossing van de Godsdienstige tegenstellingen, vrede met het Franse regime.
Onze voorouders hebben dan in tegenstelling met wat met Nederland gebeurde, NIETS gedaan om zich van Frankrijk vrij te maken,toen dit land sedert 1813 de ene nederlaag na de andere opliep.
Zelfs toen Belgiƫ in 1830 vrij was, vond men hier veel voorstanders van een aanhechting bij Frankrijk.
|