De Franse koningen hadden in de loop van de 13e eeuw een verregaand invloed verworven in Vlaanderen.
De aanvankelijke onverschilligheid van de lagere klassen ten overstaan van de vreemde bezettingstroepen en van de nieuwe administratie maakten snel plaats voor vijandigheid.
Tegenover de Fransgezinde partij, de " leliaarst " genoemd komt een Vlaamsgezinde partij te staan die, naar de klauwen van de Vlaamse leeuw in de Vlaamse vlag de naam kreeg van de " KLAUWAARTS " en zodoende onderling ten strijde gingen waarbij de Fransen verloren.
Deze " GULDENSPORENSLAG " heeft op tijdgenoten een geweldige indruk gemaakt.
Voor het eerst in de Middeleeuwen was in open veld de " almachtige riddercavalerie " verslagen door gewoon " VOETVOLK " ( onze Vlaamse voorouders ). Nu brak met de eerste grote overwinning een Vlaams nationaal gevoel door, dat uitgesproken
ANTI - FRANS WAS GETINT .
Maar de vrede en vreugde was maar van korte duur.
De " GULDENSPORENSLAG " ( 1302 ) was de lont die het Luikse kruitvat deed ontploffen.
Als gevolg streden onze voorouders van de ene oorlog na de andere en van het ene koningsschap naar de hogere STANDENvertegenwoordiging ( hertogen, hoge en kleine adel enz. ) door de eeuwen heen zonder een ingelaste vrede.
Het is haast niet te geloven, als u verder leest,dat Vlaanderen nog een bestaan had en in volle strijd toch nog kinderen ter wereld brachten waarvan wij het gevolg daarvan zijn. Maar kom,onze trots is toch nog een beetje behouden gebleven..alhoewel...het strijdvaardige is wat afgedwaald...en indien het ons zou overkomen is overleving uitgesloten...ze noemen ons in geen geval de " KLAUWAARTS " maar de sympathieke Vlamingen.
|