Co-stichter Microsoft bedenkt vliegtuig dat raketten lanceert
Co-stichter Paul Allen van softwaregigant Microsoft heeft plannen onthuld voor een vliegtuig dat een meertrapsraket kan meevoeren en die op negen kilometer van de aarde kan loslaten. De 36 meter lange raket zou dan naar een lage baan vliegen, met tot 6,1 ton vracht of zelfs met mensen aan boord.
Het vliegtuig zou zes motoren van een Boeing 747 gebruiken, nieuwe composietmaterialen omvatten, een vleugelwijdte van 116 meter hebben en meer dan 500 ton stuwkracht ontwikkelen. De startbaan zou 3,65 km lang moeten zijn. Een eerste vlucht zou al binnen vijf jaar mogelijk zijn. Het vliegtuig wordt gebouwd in een speciale hangar op de Mojave Air and Space Port in Californië waar ook het SpaceShipOne is vervaardigd.
"Amerika aan de top"
"Dit kan Amerika aan de top houden van de exploratie van de ruimte", zei Allen op een persconferentie. Het systeem zou kostenvriendelijk zijn, meer veiligheid bieden en meer flexibiliteit en hergebruik dan de huidige lanceringen van op de grond. hln
De gezondheid van de Europeanen wordt bedreigd door de snelle opmars van 'supermicroben', die zelfs de sterkste antibiotica niet kunnen bestrijden. Jaarlijks sterven daardoor ongeveer 25.000 Europeanen. Dat staat te lezen in een rapport van de Europese Commissie en het Europese centrum voor ziektebestrijding en -preventie (ECDC). De commissie heeft dan ook een actieplan gelanceerd om met de supermicroben de strijd aan te binden.
De microbe kost de lidstaten jaalijks zo'n 1,5 miljard euro aan gezondheidszorg en verlies aan productiviteit. John Dalli, Europees commissaris voor Gezondheid, wil dan ook dat EU-lidstaten "alle middelen inzetten om aan de dreiging het hoofd te bieden". Volgens ECDC-directeur Mark Sprenger is de supermicrobe een van de ergste bedreigingen van de Europese volksgezondheid.
Zuid- en Oost-Europa
Vooral de ziekenhuisbacterie MRSA en de klebsiella pneumoniae (foto) worden gevreesd. Die veroorzaken longontstekingen en afwijkingen aan de bloedsomloop en urinewegen. Ze komen hoofdzakelijk voor in Zuid- en Oost-Europa, vooral in Italië, Griekenland en Hongarije. De resistentie is er soms vijftig procent. De microben kunnen zich ook heel snel verspreiden, aldus Sprenger.
EU-commissaris Dalli vindt dat dokters minder snel antibiotica moeten voorschrijven, want dat heeft de resistentie bevorderd. Dat kan uiteindelijk leiden tot langere behandelingen, maar ook tot extra complicaties en in extreme gevallen zelfs de dood. Antibiotica wordt bovendien in de helft van de gevallen verkeerd voorgeschreven, aldus het ECDC.
"We kunnen nieuwe antibiotica blijven ontwikkelen, maar als artsen verkeerd voorschrijven, haalt dat niets uit", stelt hij. Ook dierenartsen gaan in de fout. Die antibiotica komen dan via de voedselketen bij de mens terecht.
Niet duur
De Europese Commissie is nu van plan om met de farmaceutische industrie een overeenkomst te sluiten voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en meer wetenschappelijk onderzoek. De resistente microben bestrijden is volgens Dalli geen kostelijke operatie, al noemde hij geen bedragen. De EU pompte de voorbije jaren al ruim 600 miljoen euro in het onderzoek naar de resistentie van bacteriën tegen antibiotica.
De focus ligt nu op een correct gebruik van antibiotica en de preventie van infecties en hun verspreiding. De Commissie mikt tegelijkertijd op strengere wettelijke kaders voor het afdwingen van preventie en controle op infecties bij dieren. (adha) hln
Van een Europees onderzoek naar de ziekenhuisbacterie, onder leiding van het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht, werden gisteren de resultaten bekendgemaakt in Brussel. De ziekenhuisbacterie MRSA zou zich zo sterk hebben aangepast aan het ziekenhuis dat hij buiten deze omgeving moeilijker kan overleven. Toch blijft hij een resistente bedreiging voor de gezondheid van patiënten.
MRSA is de afkorting voor Meticilline-Resistente Staphylococcus Aureus. De staphylococcus aureus is een huidbacterie die bij ongeveer 30 procent van alle mensen terug te vinden is, bijvoorbeeld in de neusholte of slijmvliezen. Dragers worden dan ook aangespoord met een arts te overleggen vooraleer ze ziekenhuisbezoeken doen om kans op besmetting te voorkomen.
De symptomen zijn niet altijd hetzelfde en zelfs niet noodzakelijk zichtbaar, wat de diagnose bemoeilijkt. De gevolgen van een besmetting kunnen gaan van huid- en wondinfecties tot urineweginfecties en longontstekingen.
Korte geschiedenis
Sinds 1960 komt MRSA al voor in ziekenhuizen en het is pas sinds de jaren '90 dat de resistente bacterie ook daarbuiten opduikt. De laatste jaren veelal in de sector van de veehouderij. De ongevoeligheid voor meticilline en andere antibiotica begon eveneens in 1960, een jaar nadat het antibioticum meticilline op de markt kwam. Langzamerhand heeft de resistentie zich nog verder opgebouwd, waardoor infecties met MRSA moeilijker behandelbaar zijn. Antibiotica die wel werkt is doorgaans een stuk duurder en veroorzaakt veel meer bijwerkingen.
Antibioticagebruik
MRSA is niet 'ontsnapt' uit het ziekenhuis, maar werd binnengebracht in veehouderijen door het gebruik van antibiotica. Het uitroeien ervan zou volgens de wetenschappers onmogelijk zijn. Wiskundig onderzoek toont aan dat intensieve contacten tussen boerderijen de besmetting in stand houden, zelfs al zou de bacterie slechts in kleine mate voorkomen.
Ziekenhuisbacterie
Uit het Europees onderzoek blijkt dat de MRSA-stam die voorkomt in ziekenhuizen zich zodanig heeft aangepast aan het ziekenhuis, dat hij intern zeer moeilijk te bestrijden is, maar zich daarbuiten nauwelijks nog verspreidt. De resistentie voor meerder soorten antibiotica is misschien gestegen, maar de groei van MRSA is aanzienlijk vertraagd. Daartegenover is de variant die buiten ziekenhuizen voorkomt een stuk minder resistent, maar deze MRSA-stam vertoont dan weer een normale groei.
Onverwoestbaar
Ook al hebben heel wat ziekenhuizen de bacterie goed in de hand, hij is genetisch flexibel en past zich dan ook makkelijk aan onder nieuwe omstandigheden. MRSA blijft dus een risico want een oplossing is nog steeds niet gevonden.
Leidend onderzoeker en microbioloog Ad Fluit stelt dat isolatie van patiënten en een voorzichtige of zelfs terughoudende omgang met antibiotica de enige maatregelen zijn die kunnen worden genomen om de bacterie binnen de perken te houden. Daarnaast blijft hygiëne de sleutel tot het voorkomen van besmettingen. (lf) hln
Wetenschappers hebben een vaccin ontwikkeld dat muizen grotendeels beschermt tegen een dodelijke vorm van het ebola-virus, zo heeft de BBC bericht op gezag van het wetenschappelijke vakblad Proceedings of National Academy of Sciences. Het is een eerste middel dat op langere termijn houdbaar en daardoor ook bruikbaarder is.
Ebola is in meer dan 90 procent van de gevallen dodelijk. Patiënten worden bijzonder misselijk, krijgen koorts en zware interne bloedingen, terwijl organen uitvallen. De ziekte wordt overgedragen via lichaamsstoffen, maar kan zich ook verspreiden door de lucht. De ziekte werd in 1976 ontdekt, toen een uitbraak van het virus in Congo het leven kostte aan 280 van 318 besmette mensen.
Er werd al onderzoek gedaan naar een vaccin tegen ebola, waarbij een afgezwakte versie van het virus zelf werd ingespoten. Probleem was echter dat het nauwelijks houdbaar was.
Het nieuw gevonden vaccin bevat een synthetisch viraal eiwit, dat het virus kan herkennen en dat langer te bewaren is door het te drogen en te bevriezen, aldus Charles Arntzen van de Arizona State University. De nieuwe entstof bleek 80 procent van met de dodelijke stam ingespoten muizen te beschermen.
De onderzoekers hopen het middel nu verder te kunnen ontwikkelen, zodat het ook voor mensen bruikbaar wordt. (belga/vsv)
De Japanse vloot walvisjagers is opnieuw vertrokken richting Antarctica. De schepen verlieten eerder vandaag de haven van Shimonoseki in het zuidwesten van Japan. De meldt de Australische krant The Herald Sun.
Drie schepen, geleid door de Yushin Maru van 720 ton, zijn uit de haven van Shimonoseki in het zuidwesten van Japan vertrokken. Ze varen richting Antarctica, waar ze tegen maart 2012 900 dwergvinvissen en gewone vinvissen willen vangen en doden. Dat doet het Aziatische land al jaren onder het mom van wetenschappelijk onderzoek.
Veel is er niet geweten over de exacte koers van de vloot. "Omwille van de veiligheid kunnen we de exacte timing, koers en operationele plannen niet bekend maken", zei Shinji Hiruma, een verantwoordelijke van het landelijke agentschap voor de visserij.
Vorig jaar moest de vloot al in februari terugkeren naar het Japanse vasteland. De dierenorganisatie Sea Shepherd deed namelijk al het mogelijke om de walvisjagers te dwarsbomen. Ook dit jaar zijn ze dat van plan. Paul Watson, de leider van Sea Shepherd, stuurde dit bericht de wereld in: "De Nisshin Maru zet koers naar het Zuiden. De Cetecean Death Star (Nisshin Maru, nvdr.) en een klein leger van private 'storm troopers' en van de Japanse Kustwacht zijn begonnen met hun missie om beschermde walvissoorten te terroriseren. Sea Shepherd zal hen opwachten." (sg) hln
Dierenactivisten van AnimaNaturalis hebben in het centrum van Madrid uitgepakt met een opmerkelijke actie. Tientallen demonstranten gingen naakt en bebloed (met rode verf als nepbloed) op een hoop liggen op de Plaza de Espana. Ze wilden het afslachten van dieren om bontjassen te maken aanklagen. De naakte mannen en vrouwen hadden geluk dat het zonnetje scheen in de Spaanse hoofdstad. Op het drukke plein toonden ze slogans aan de voorbijgangers (en de wereld). "Hoeveel levens voor een jas?" was er eentje van. hln
Een team van de Universiteit van Berkeley heeft de twee grootste zwarte gaten ooit ontdekt, meldt het wetenschappelijke vakblad Nature.
Een team rond Nicholas McConnell en Chung-Peri Ma ontdekte met onder andere de Keck-telescoop op Hawaï en de Hubble Ruimtetelescoop in de kern van het heldere sterrenstelsel NGC 3842 op meer dan 310 miljoen km van de Aarde een zwart gat dat 9,7 miljard keer de massa van onze Zon heeft. Op zowat 330 miljoen lichtjaar van ons bleek NGC 4889 een "vergelijkbaar of groter zwart gat" te hebben. De zwarte gaten lieten zich verschalken door de rotatiesnelheid van de sterren in die sterrenstelsels.
Deze twee massa's zijn absolute records. De vorige recordhouder was het spiraalvormig sterrenstelsel M87, op meer dan 53 miljoen lichtjaar, één van de grootste in de buurt van onze Melkweg. Het zwart gat daar heeft 6,3 miljard keer de massa van onze ster.
Het zwart gat in onze eigen Melkweg heeft "maar" vier miljoen keer de massa van onze Zon, dus 2.500 keer minder dan de nieuw gevonden objecten. De twee nieuw gevonden zwarte gaten zijn "duidelijk groter" dan de voorspellingen aangaven. Wat laat veronderstellen dat het groeiproces van de grootste sterrenstelsels en hun zwart gat verschilt van kleinere sterenstelsels.
Er zijn ook aanwijzingen dat er zwarte gaten zijn met meer dan 10 miljard keer de zonnemassa, in het bijzonder in quasar OJ287. Maar zeker is dat nog niet, aldus astrofysicus Michele Cappelari van de Universiteit van Oxford. (belga/vsv)
Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA heeft een planeet ontdekt die op de aarde lijkt en die op "levensvatbare" afstand rond haar ster draait. Het is de derde potentieel leefbare planeet die ruimtewetenschappers ontdekken.
De planeet, Kepler 22-b, ligt op ongeveer 600 lichtjaren afstand, is ongeveer 2,4 keer groter dan de aarde en draait in 290 dagen rond haar ster. De temperatuur zou er circa 22 graden Celsius bedragen. De astronomen weten echter nog niet of de planeet vooral bestaat uit steen, gas of vloeistof, zo meldt de Britse omroep BBC.
De bevestiging van het bestaan van de "zusterplaneet" betekent dat de NASA-astronomen de planeet minstens drie keer voorbij haar ster hebben zien passeren. Ze kunnen niet zeggen of er een bepaalde levensvorm aanwezig is op de planeet, alleen dat de nodige voorwaarden vervuld zijn opdat leven zich er zou kunnen ontwikkelen.
Kepler 22-b werd ontdekt door de Amerikaanse sonde Kepler. Die werd in maart 2009 gelanceerd en is ontworpen om planeten in de Melkweg te zoeken die op de aarde lijken. De sonde heeft momenteel 2.326 kandidaat-planeten gevonden, waarvan er 207 min of meer de omvang van de aarde hebben. "Deze ontdekkingen bewijzen dat er veel leven in het universum aanwezig is", zegt Alan Boss van Carnegie Institute.
In mei was het Franse Centre national de la recherche scientifique (CNRS) de eerste die een potentieel leefbare planeet aankondigde: een planeet die rond de dwergster Gliese 581 draait, op 20 lichtjaren van de aarde. Zwitserse astronomen bevestigden in augustus het bestaan van een andere dergelijke planeet, HD 85512b, op 36 lichtjaren afstand.
Wetenschappers houden de potentieel leefbare planeten bij in een index. Op dit ogenblik zijn al 47 planeten en manen gevonden die in het plaatje passen. (belga/sps/gb)
De activisten van de Oekraïense vrouwenbeweging FEMEN trekken wel vaker naakt de straat op, maar vandaag hebben ze extra veel aandacht van de media gekregen. Ze gingen immers naakt voor het Olimpisky Stadium in Kiev staan, enkele uren voor de loting van het EK voetbal. Wat gaat dat komende zomer tijdens het EK zelf geven?
Japans Autosalon presenteert wagens van de toekomst
Nog tot en met 11 december wordt de 42ste 'Tokio Motor Show' gehouden. Zoals gebruikelijk biedt de beurs enkele primeurs maar we zijn toch voornamelijk geïnteresseerd in de vindingrijke conceptmodellen die hier gepresenteerd worden. Het zijn stuk voor stuk innovatieve oplossingen voor onze mobiliteit in de toekomst. Een overzicht.
In de hele wereld wordt 2012 feestelijk ingezet. Nieuwjaarsduiken, corrida's, vuurwerk en ander feestgedruis steken overal de kop op. Wij kozen voor jullie de fraaiste feestbeelden uit. reuters hln
Niet alleen in België kregen we de afgelopen dagen af te rekenen met mist. Het natuurfenomeen hield een groot stuk van Europa in zijn greep en dat leverde schitterende plaatjes op.