1. Oostende: culturele hoofdstad
Oostende mag zich het hele jaar Cultuurstad van Vlaanderen noemen. Kosten noch moeite worden gespaard om culturele activiteiten te organiseren. Tot einde augustus kun je in het Mu.Zee, het Kunstmuseum aan Zee, op bezoek bij James Ensor en ontdek je werken van Kandinsky, Nolde, Zweig of Permeke, kunstenaars die ooit bij de Oostendse meester op visite kwamen.

In de zomermaanden kun je in Oostende ook heel wat activiteiten in openlucht beleven, zoals straattheater, dansvoorstellingen of concerten. Hoogtepunten zijn het Internationaal Dansfestival van 2 tot 4 juli, het straatspektakelfestival Fuzee van 7 tot 11 juli en Cirque du Soleil, dat tot 29 augustus zijn tenten opslaat bij het Fort Napoleon.
Wie zelf voor spektakel wil zorgen, moet naar de nieuwe skatepiste in de voormalige velodroom. Verlang je meer passie, ga dan ’s vrijdags in juli naar het Leopoldpark: bij de kiosk staat een grote dansvloer klaar voor ervaren en beginnende tangodansers.

www.oostende2010.be
www.toerisme-oostende.be


2. Bredene: blote cowboy
Tien jaar geleden ging het eerste naaktstrand van België open. Ondanks verschillende pogingen van andere kustgemeenten is het stukje strand bij de duinen van Bredene nog altijd het enige dat voorbehouden is voor naturisten. Bredene zet die naturisten op 20 juni extra in het zonnetje, want die dag worden op het naaktstrand allerlei activiteiten georganiseerd, met kinderanimatie, petanque, een strandbrunch en natuurlijk zwemmen in de Noordzee.
Dat Herr Seele het peterschap van het strand aanvaardt, is geen toeval; in het Staf Versluyscentrum loopt tot 26 september immers een originele tentoonstelling over zijn strippersonage Cowboy Henk, die dit jaar dertig wordt en zich ook graag blootgeeft.
www.bredene.be

3. Koksijde: garnalen en kunst
De garnalenvissers in Oostduinkerke zijn een unicum. De vissers te paard gaan op geregelde tijdstippen bij laagtij gedurende enkele uren in zee voor een duurzame garnalenvangst. Proef de versgekookte garnalen in de plaatselijke horeca of ga op 26 en 27 juni naar het garnaalfeest. Wil je meer weten over de geschiedenis van de visserij aan de kust, bezoek dan het Nationaal Visserijmuseum.
Koksijde en zijn deelgemeente Oostduinkerke profileren zich ook als hedendaagse kunstplekken. Tijdens de zomermaanden is er een bijzondere kunstroute met hedendaagse beelden in openlucht, etalages en kunstateliers. Op regelmatige tijdstippen worden thematische wandelingen georganiseerd.

www.koksijde.be
www.kunstroutekoksijde.be


4. Zeebrugge: windmolens in zee
Een unieke belevenis is een tocht op zee aan boord van een speedboot die je vanuit Zeebrugge tot bij het indrukwekkende windmolenpark op de Thorntonbank, voor de kust, brengt. Professionele piloten brengen je in een gezapig tempo tot vlakbij de windmolens terwijl je van een aperitief geniet. Wie de volle kracht van de speedboten wil ervaren, moet kiezen voor de drie uur durende sensatieformule, waarbij de vaartuigen op een avontuurlijke manier worden bestuurd. Reken op 50 tot 90 euro per persoon, naargelang van de formule, maar voor die prijs is adrenaline verzekerd.

www.northseachartering.be
www.brugge.be/zeebrugge


5. Blankenberge: nostalgie
Tot voor de Eerste Wereldoorlog was het kusttoerisme vooral een privilege van de rijke burgerij. De vissersdorpen groeiden uit tot elegante badplaatsen. Vooral in De Haan herinnert nog veel aan die tijd, maar ook in Blankenberge zijn de pier, het casino en de kustvilla’s overblijfselen uit de vooroorlogse periode. Drie belle-époquevilla’s in de Elisabethstraat werden gerestaureerd en verbouwd tot bezoekerscentrum. Je wordt hier ondergedompeld in de periode van 1870 tot 1914. Tal van foto’s, oude affiches en filmmateriaal geven een beeld van het kusttoerisme ten tijde van onze overgrootouders. Het belle-époquecentrum is elke middag open, behalve op maandag. Combineer een bezoek aan dat museum met een begeleide art-nouveauwandeling door de badplaats.

www.belle.epoque.blankenberge.be
www.blankenberge.be


6 Middelkerke: geschiedenis en gastronomie
Het nieuwe Museum Kusthistories in de oude Post van Middelkerke vertelt nog meer geschiedenis van de kust: van de kusttram of de badpakkenmode tot de choco-glacé. In Villa Les Zéphyrs, in de deelgemeente Westende, kun je in een interieur van de topontwerper Henry Van de Velde ontdekken hoe het was om in de jaren dertig aan zee te verblijven.

Middelkerke en Westende proberen daarenboven hun gasten gastronomisch te verleiden. Tijdens zes gastronomische themaweekends biedt de horeca er speciale degustatiemenu’s aan.
Middelkerke denkt ook aan de kinderen. Op de zeedijk herken je de beelden van dertien Belgische striphelden en bij de dienst voor toerisme vind je spannende speurtochtpakketten voor het hele gezin.
www.middelkerke.be

7. De Panne: wandelen door de Sahara
De Panne lokt zijn gasten niet alleen met een groot zandstrand, de gemeente is bovendien omringd met prachtige natuur. In het Westhoekreservaat kom je te weten wat wandelende duinen zijn. Dat bijzondere natuurgebied wordt ook de Sahara genoemd en reikt tot over de Franse grens, in Bray-Dunes.
Het natuurcentrum De Nachtegaal is een ideaal uitgangspunt voor boeiende natuurwandelingen door de Oosthoekduinen of de Houtsaegerduinen.

De gemeente De Panne organiseert tijdens de zomer dagelijks begeleide wandelingen, zowel door de natuurgebieden als langs de elegante cottages van de Dumontwijk. Vraag de handige wandelkalender bij de dienst voor toerisme.

www.vbncdenachtegaal.be
www.depanne.be


8. Nieuwpoort: vernieuwing en heksen
Het vernieuwde Kaaiplein in Nieuwpoort-stad vormt sinds kort een schril, maar geslaagd contrast met het historische centrum. ‘De Kaai’ veranderde in een groot fonteinenplein met hedendaagse verlichting. Nieuwpoort heeft met de stadsvernieuwing resoluut gekozen voor de toekomst, maar verloochent in geen geval zijn verleden. Dat ontdek je onder meer bij het indrukwekkende Koning Albert I-monument en het historische sluizencomplex de Ganzepoot.
Tijdens de Heksenfeesten van 10 en 11 juli wordt de stad teruggeflitst naar lang geleden, met middeleeuwse banketten, animatie op het marktplein en een historische evocatie van de heksenverbrandingen.

www.nieuwpoort.be

9. Van Knokke naar De Panne
Dit jaar bestaat de kusttram 125 jaar en dat gaat niet onopgemerkt voorbij. In de Venetiaanse Gaanderijen in Oostende loopt tot medio november de tentoonstelling Tram in Zicht. In de tuin van de Gaanderijen bewonder je onder meer het koninklijke rijtuig van Leopold II. Meer oude tramstellen vind je tijdens de zomermaanden in de oude stelplaats van De Panne.
Origineel zijn de verschillende zoektochten die De Lijn organiseert. De tramreiziger moet een oud moordraadsel oplossen en komt daarbij langs badplaatsen, tramstations en kusterfgoed. De zoektochten vertrekken op verschillende plaatsen en zijn bedoeld voor gezinnen en groepen.

www.delijn.be/dekusttram
http://125jaarkusttram.delijn.be


10. Van Ramskapelle tot Adinkerke
Het loont de moeite om tijdens een verblijf aan de kust niet alleen van het strand te genieten, maar ook de natuur en de dorpen van het binnenland te ontdekken. De Haan mag dan al de mooiste gemeente van de kust zijn, ook het landelijke schoon van Klemskerke, Vlissegem en Vosseslag is de excursie waard.

Fiets vanuit Middelkerke naar romantische plekjes als Mannekensvere of Slijpe of bezoek Zeeuws-Vlaanderen vanuit Knokke. Het historische centrum van Veurne is een must voor wie aan de westkust verblijft. Alle informatie over de kust, de kustdorpen, tips voor kinderen en natuurroutes vind je in de nieuwe Troevenkaart voor de Kust, een gratis publicatie die je in elk bureau voor toerisme vindt.

Aan logies is er geen gebrek in de kustregio, maar wie landelijke charme verkiest, vindt bij Plattelandstoerisme een ruime keuze aan vakantieverblijven.

www.dekust.org
www.plattelandstoerisme.be