Eet geen verbrand vlees xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Verbrand vlees zou de kans op darm- en alvlieskanker kunnen verhogen. De verkoolde delen bevatten namelijke PAK's en die zijn schadelijk.
Je kunt er zelf voor zorgen dat je geen verbrand vlees eet:
- Laat de margarine in de pan niet te heet worden
- Bak het vlees aan beide kanten bruin, maar laat het niet te donker worden
- Draai het vlees regelmatig, om aanbranden te voorkomen
- Snijd verbrande stukjes eraf en gooi ze weg
Tips voor bij de barbecue:
Steek briketten/houtskool een uur van tevoren aan: Wanneer het vlees te snel op het vuur wordt gelegd, komen schadelijke stoffen op het eten terecht. Wacht daarom met het roosteren tot de kolen met een laagje witte as zijn bedekt en er geen vlammen meer te zien zijn. Begin met het vlees dat de meeste hitte nodig heeft: eerst rundvlees (biefstuk), dan kalfsvlees, lamsvlees en spiesen, daarna varkensvlees en als laatste vis en voorgegaard vlees (zoals kip) Het is belangrijk dat de barbecue een verstelbaar rooster heeft. Het vlees verbrandt gemakkelijker wanneer het rooster te dicht op het vuur ligt. Houd daarom voldoende afstand tussen het rooster en de kolen: 25-40 centimeter. Soms kan wat vet uit het vlees in het vuur druppelen. Ook door verbranding van vet ontstaan schadelijke stoffen. Neem daarom niet al te vette ingrediënten en dep gemarineerd vlees of vis voor het roosteren droog. Kook grotere stukken vlees (voornamelijk kip) van tevoren voor of gaar ze voor in de magnetron. Hierdoor wordt het vlees gedeeltelijk gaar en kan het op de barbecue in niet al te lange tijd verder gaar en bruin worden. Vlees dat niet goed gaar is, kan voedselinfectie of -vergiftiging veroorzaken. Bestrijk het rooster met olie om te voorkomen dat het vlees blijft plakken.
|