TIENEN DRAAIT ROND Tienen - Tintelende stad -
Suikerstad -mijn stad -
25-04-2011
Paasweekend
Paasweekend toeristische voltreffer
Het paasweekend lijkt een voltreffer te worden voor de toeristische industrie. Horeca en pretparken komen allemaal naar buiten met mooie cijfers. Keerzijde van de medaille is de drukte op de weg.
'De paasvakantie was zeer goed tot uitstekend', zo vat directeur Peter Craeymeersch van Toerisme Oostende de twee voorbije weken samen. Voorzitter Daniël Despiegelaere van Toerisme Knokke-Heist neemt het woord 'droomvakantie' in de mond. 'Niemand klaagt', voegt hij eraan toe.
'Wij hebben niemand horen klagen tijdens deze vakantie', zegt ook woordvoerster Evy Vandemaele van de Federatie Ho.Re.Ca Vlaanderen. 'Het algemeen gevoel zit goed. Onze leden aan de kust hangen voor een groot stuk af van het weer en dat zat opperbest mee.'Cijfers over de omzet van de hotels, restaurants en brasseries heeft de federatie nog niet.'
'Dit was een droomvakantie', zegt voorzitter Daniël Despiegelaere van Toerisme Knokke-Heist. 'Ik wil direct tekenen voor nog zo'n seizoenstart. Zowel bij de hotels, de huurvakantieverblijven als de gastenkamers was er een zeer hoge bezetting. De beelden van het strand tijdens deze paasvakantie zijn ongezien. Het is dan ook logisch dat niemand klaagt.'
'Dit is zeker de beste paasvakantie in meer dan tien jaar tijd', beklemtoont directeur Peter Craeymeersch van Toerisme Oostende. 'De vakantie startte met een prachtig weekend. Daarna volgde een eerste drukke week. Normaal is die het zwakst omdat ze het verst van het paasweekend ligt. Tijdens de tweede week kwamen er alleen boekingen bij. Het paasweekend is traditioneel druk met een hotelbezetting van circa 90 procent. Dit jaar werd het verblijfstoerisme massaal met dagtoeristen aangevuld. Dat is een belangrijke extra.' Alleen de overdekte speelparken zagen deze vakantie wat minder volk.
Brussel
Ook de Brusselse hotels waren tevreden. Die waren voor twee derden volgeboekt, wat een opsteker is na de dalingen van de voorbije twee jaren. Ook de pretparken lokten dit weekend tienduizenden bezoekers. Uit een rondvraag bleek dat zij zowat allemaal betere cijfers haalden dan tijdens dezelfde periode vorig jaar.
Druk verkeer
De keerzijde van de medaille is natuurlijk de verkeersdrukte op de weg. De uittocht van de kust aan het einde van een zeer zonnige paasvakantie is maandag bijvoorbeeld al zeer vroeg op gang gekomen.
Omstreeks 15.30 uur stond er al zo'n dertig kilometer file richting binnenland, aldus het Vlaams Verkeerscentrum.
De pretparken blikken tevreden terug op de afgelopen paasvakantie. Mede dankzij het goede weer wisten de parken tienduizenden bezoekers te lokken. Dat blijkt maandag uit een rondvraag.
Pretpark Bobbejaanland kreeg tijdens de vakantie niet minder dan 65.000 bezoekers over de vloer, zowat 30 procent meer dan tijdens de paasvakantie van 2010.
"Het schitterende weer van de afgelopen dagen heeft zeker bijgedragen aan deze geslaagde start van het pretparkenseizoen, maar ook de gloednieuwe spinning coaster DIZZ blijkt een schot in de roos", zo luidt het in een persbericht.
Plopsaland De Panne spreekt van de beste paasvakantie ooit. Het park wist zon 137.000 bezoekers te lokken, dat zijn er 7.000 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook hier ligt het warme weer mee aan de basis van de goede resultaten.
Plopsa Coo deed het eveneens erg goed met 37.000 bezoekers. Tijdens de paasvakantie in 2010 stond dat aantal op 29.000. Plopsa Indoor Hasselt deed het dan weer minder goed met 16.000 bezoekers, een daling van 40 procent ten opzichte van vorig jaar.
Ook bij Bellewaerde Park blikken ze tevreden terug op de voorbije vakantie met zon 20 procent meer bezoekers dan vorig jaar. "De nieuwe attractie Jungle Mission en het stralende weer zijn hier duidelijk de belangrijkste factoren geweest", zo luidt het.
Bij Walibi en waterpretpark Aqualibi ontvingen ze gemiddeld 10.000 bezoekers per dag, aldus een woordvoerster van het park die spreekt van een ongekende paasvakantie.
Boudewijn Seapark in Brugge kreeg de voorbije twee weken 25.000 bezoekers over de vloer. 'Dat is 70 procent meer dan vorig jaar. Het was onze beste paasvakantie ooit', aldus algemeen directeur Bernard Logghe. Naast het uitstekende weer wijst hij er verder op dat de tweede week voor de bouw in West-Vlaanderen een vakantieweek was.
Amokmakers vallen politie aan in Bloso-domein Hofstade
Amokmakers hebben maandagavond heel wat problemen veroorzaakt op het Bloso-domein in het Vlaams-Brabantse Hofstade (Zemst). Over de exacte aanleiding en omstandigheden van de problemen is nog geen duidelijkheid.
Een groep van minstens tweehonderd herrieschoppers sloot rond 18 uur plots de politiemensen op het terrein in. De inspecteurs kregen klappen en werden bekogeld met flessen en projectielen.
De amokmakers omsingelden de politiemannen en het duurde geruime tijd alvorens de agenten zichzelf in veiligheid konden brengen. Onder de amokmakers zaten volgens een politiebron heel wat jongeren uit Schaarbeek en Brussel. (Is het dezelfde soort van verleden jaar??????????????????????).
Politieploegen uit de hele regio en ook interventieteams van de federale politie zakten massaal af naar het domein om de agenten bij te staan. Enkele honderden bezoekers werden vanaf 19 uur in bussen gestopt en onder politiebegeleiding richting Vilvoorde en Brussel overgebracht.
De uittocht van de bezoekers van het domein is nog volop aan de gang. De politie blijft voorlopig massaal aanwezig.
Een drieduizental jongeren uit gans Vlaanderen gingen vijf dagen lang op zoek naar een mysterieuze stadX. Het bleek Tienen te zijn.
De jonge KSJ'ers, KSA'ers en VKSJ'ers besteedden vijf dagen van hun paasvakantie om in Tienen terecht te komen met behulp van kompassen, rare opdrachten, geheimzinnige kaarten en moeilijk te ontcijferen informatiegegevens. Er zijn groepen bij uit heel Vlaanderen, van De Panne tot Maasmechelen', noteerde medeorganisatrice Katrien Wittemans. Zo'n tocht voor veertien- tot zestienjarigen vindt om de twee jaar plaats onder de naam Joepie, wat staat voor de uitdrukking van een vreugdegevoel. Het was al de 24ste editie.
Vorige keer was Oudenaarde stad X', nu was Tienen de eindbestemming en dat was een bewuste keuze van de organisatoren.
Wittemans prees zich gelukkig met die optie: Van het stadsbestuur kregen we hier alle mogelijke faciliteiten. De stedelijke Jeugddienst werkte prima mee. Zelfs de vrijdagmarkt op de Grote Markt werd wat opgeschoven om ons te ontvangen en we mochten over de Manege beschikken voor administratieve handelingen. Voor de finale werd het hele Martelarenplein ingenomen.'
Omweg langs Genk
Ook de Tiense KSJ'ers uit de Via-school aan de Tiense Waaiberg stapten mee. We werden vooraf gedropt in Genk voor onze trip', vertelden leiders Karolien Fourie, Jarno Vrancken en Sven Foriers. We wisten niet eens dat we uiteindelijk weer in onze stad zouden terechtkomen We vertrokken in Genk met 25, van wie er 22 de eindmeet haalden. Velen zitten met blaren aan de voeten, maar we houden aan de trip louter positieve herinneringen over.'
De jongeren moesten onderweg zelf zorgen voor slaapgelegenheid. Dat was aankloppen geblazen aan huizen. Logement vond men in tuinen en garages. Voortaan wil men wel de gemeentebesturen vooraf verwittigen. In sommigen gemeenten telefoneerden immers ongeruste bewoners naar de burgemeester om te vragen wat al die jongeren bezielden om overal zomaar om logies te vragen. Donderdag werd al duidelijk dat Tienen het einddoel zou worden. Groepen werden gesignaleerd in Drieslinter, Hoegaarden... Er werd getwittert over de kwaliteit van de friet in Kumtich.
Alle stappers belandden in het groen van het Tiense Martelarenplein, aan de Goossensvest. Ze genoten van drankjes en hapjes en animatie. Rob Vanoudenhoven was de presentator. Defensie verleende zijn steun en belooft een luchtdoop aan de beste groep. De meest entousiaste stappers mochten hun ervaringen op het podium gaan vertellen alvorens de massa blauwhemden hun tocht afsloten met een fuif. 's Avonds trokken ze naar het Tiense station. De trein moest ze weer thuisbrengen.
Het ho ogtepunt van de slotshow van Joepie24: een menselijk KSJ-KSA-VKSJ logo.
De drieduizend deelnemers verzamelden op het Martelarenplein. Ze vormden er dit logo. Momenteel zakken de jongeren, uit de vijf provincies af naar het station voor de trein naar huis.
Aan het Brusselse Noordstation zijn zaterdagvoormiddag een paar honderd mensen samengekomen voor een betoging tegen het rookverbod. Een pak minder dus dan de vijf- tot tienduizend mensen waarop de organisatoren gehoopt hadden
'Het goede weer en het verlengde weekend spelen ons duidelijk parten. Maar het signaal dat we geven, is belangrijker dan de massa', zegt een van de organisatoren, Erik Beunckens.
In de betoging lopen zowel cafébazen als caféklanten mee. Zij uiten hun ongenoegen over een recente uitspraak van het Grondwettelijk Hof die bepaalt dat er in alle Belgische horecazaken een rookverbod van kracht zal zijn vanaf 1 juli 2011, drie jaar eerder dan aanvankelijk was voorzien.
De cafébazen vrezen dat het rookverbod "enorme economische en sociale dramas" zal veroorzaken. Ze verwachten een omzetverlies van 30 tot 50 procent.
De betoging tegen het rookverbod wordt ondersteund door FeBeD, HoReCa Vlaanderen, Unizo en het NSZ.
De Braziliaanse hotelkamers zijn de duurste ter wereld met een gemiddelde prijs van 145 euro per nacht in 2010. Dat blijkt uit de jaarlijkse Hotel Price Index van boekingssite hotels.com.
Op de tweede plaats staat Zwitserland, waar de gemiddelde prijs van een hotelkamer in 2010 140 euro bedroeg. Israël neemt met een gemiddelde prijs van 138 euro de derde plaats in. België staat niet in de top tien: met een gemiddelde van 95 euro per nacht staan we op de vijfentwintigste plaats.
In 2009 waren de Verenigde Arabische Emiraten nog het duurste land om op hotel te gaan, maar door economische problemen daalden de prijzen er met 12 procent. De grootste daling werd vastgesteld in Ijsland, dat niet alleen te kampen had met economische problemen, maar ook met de uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull. De hotelprijzen daalden er met 16 procent.
De grootste stijging was te zien in Singapore, waar de gemiddelde prijzen van 105 euro in 2009 naar 129 euro in 2010 schoten, goed voor een stijging van 23 procent. Zuid-Afrika werd 18 procent duurder, voornamelijk door het wereldkampioenschap voetbal.
In Europa blijft Zwitserland het duurste land, gevolgd door Noorwegen, Kroatië en het Verenigd Koninkrijk. Hongarije is het goedkoopste land in Europa: de gemiddelde hotelprijs per nacht ligt er op 69 euro per nacht. Ook Polen (74 euro per nacht) en Tsjechië (77 euro per nacht) zijn goedkoop. De prijzen zijn gebaseerd op boekingen die via de site hotels.com werden gemaakt.
Het nieuwe Golf & Spa Resort Verdura in het kustplaatsje Sciacca is het meest luxueuze vijfsterrenhotel van Sicilië. Op 230 ha liggen meer dan 200 kamers en suites met privéterras en zeezicht.
In het Verdura Resort profiteer je van gratis extraatjes op de kamer zoals een yogamat, een strandtas met handdoek en een badjas. Golfers kunnen zich uitleven op drie golfbanen met negen of achttien holes. Gasten kunnen baantjes trekken in een landschapszwembad van 60 meter lang en zich sportief uitleven in een fitnessruimte. De hardlooppaden van het resort voeren jou langs citroenbomen en olijfgaarden.
De spa is een pareltje en het restaurant is top. Vanaf 480 euro per kamer per nacht met ontbijt. Het hotel behoort tot de keten van Rocco Forte Hotels.
In het Duitse Laufen heeft een tiener een koe aangeleerd over horden te springen. De nu 15-jarige Regina Mayer kreeg geen paard van haar ouders, en besloot dan maar een rund af te richten.
Het kostte de boerendochter enige moeite, maar koe Luna begrijpt nu prima de woorden 'ga', 'sta' en 'gallop'. Niet alleen maakt het duo lange ritten op de buiten, Luna springt ook over horden gemaakt van bierbakken en beschilderde palen.
Training "Ze denkt dat ze een paard is," is de simpele uitleg van Regina. Ze begon Luna af te richten vanaf haar geboorte, zo'n twee jaar geleden. De koe geraakte zo gewend aan menselijk contact, en uiteindelijk aan een zadel en stijgbeugels.
Heel gewoon Volgens Anne Wiltafsky, die koeien africht in het Zwitserse Zürich, was rijden op koeien in het verleden heel gewoon. "De jonge dieren kunnen heel goed springen, " zegt ze in de Daily Mail.
TIENEN - Het was een beetje te voorspellen met de B&B's die als paddenstoelen uit de grond schieten.Vlaams- Brabant heeft zich opgewerkt van de laatste naar de derde plaats als het op aantal logies aankomt. De toerist is ook het meest tevreden in onze provincie.
'Plattelandstoerisme? Wil dat dan zeggen dat we in het stro moeten slapen?' U lacht? Nochtans is het een vraag die uitbaters van plattelandslogies vaak te horen krijgen. En het antwoord luidt: nee, natuurlijk niet. Plattelandslogies _ of bed and breakfasts, zo u wil _ zijn goed op weg om de nieuwe logeerstandaard in Vlaams-Brabant te worden.
Dat blijkt ook duidelijk uit de cijfers. Drie jaar geleden telde onze provincie 29 leden binnen de vzw Plattelandstoerisme Vlaanderen. Vorig jaar waren dat er 56, ofwel een stijging met 93 procent in amper twee jaar. In totaal telt de provincie nu zo'n 125 B&B's. Vlaams-Brabant schuift daardoor op van de laatste plaats naar de derde plaats. Alleen West-Vlaanderen en Limburg doen beter.
Bovendien is de plattelandstoerist het meest tevreden in Vlaams-Brabant. Dat blijkt uit een onderzoek van de vzw Plattelandstoerisme. 'Liefst 68,9 procent is uiterst Nokernote is de B&B van Chris De Backer en Lode Vandermeulen (rechts op de foto)
tevreden', zegt Monique Swinnen (CD&V), gedeputeerde van Toerisme. 'Ter vergelijking: het Vlaamse gemiddelde is 57 procent.'
Hoe komt dat dan? 'Het is een beetje gek', zegt Sarah De Weerdt van Toerisme Vlaams-Brabant. 'Want onze provincie staat bekend als zeer druk, door de nabijheid van Brussel. Nochtans zijn de belangrijkste aantrekkingspool voor de toeristen de rust en de stilte. Bovendien kiezen heel veel mensen vandaag de dag bewust voor een B&B.'
'Klopt', zegt Lode Vandermeulen (52). Hij baat samen met zijn vrouw Chris De Backer (50) de Nokernote uit in Vissenaken. 'Wij krijgen heel veel zakenlui over de vloer. Zij beweren dat ze bewust voor een kleinschalige plattelandslogie kiezen, omdat het rustig én uniek is. Een hotelkamer ziet er overal ter wereld hetzelfde uit, een kamer in een B&B is overal anders. Op weekdagen logeren hier doorgaans zakenlui die in Tienen of Leuven werken. Tijdens weekends en vakantieperiodes zijn het vooral toeristen.'
Uitbaters
En die toerist, die is doorgaans Nederlandstalig, tussen de 50 en 64 jaar en hoogopgeleid. 'Meestal gaat het om een korte vakantie, naast de grote jaarlijkse vakantie, zegt Sarah De Weerdt. 'Toeristen blijven gemiddeld 2,7 nachten en komen vooral om te wandelen en te fietsen.'
De provincie biedt ook cursussen aan voor beginnende uitbaters. 'Want het is niet de bedoeling dat er elk jaar honderd B&B's bijkomen en dat er elk jaar ook vijftig uitbaters weer de brui aan geven', zegt De Weerdt. 'Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Tien procent van de tijd spendeer je met de gasten, de rest wordt opgeslorpt door administratie, inkopen, wassen en eten maken. Bovendien is het logeerdecreet aangepast, waardoor gastenkamers aan strengere normen moeten voldoen. Heel wat uitbaters geven er daarom de brui aan. Van het aantal afhakers bestaan wel geen cijfers.'
As zoe e békke slèchter wéër és, lét ich s achtenouns al ne ki mieër no den télevîeze. Zoe was ter in de waik n schoeën koers te zien. Sé, do kan ne mins zén hét an ophoale. Ge kreegt schoeën zichte te zien, al ne kie¨îet ver te lache, màà gélle moete touwgéëve dà de koereurs de leste waike tàch serjius hun bést gedon hèmme ver e békke spanning oep den télevîeze te krége.
Koers és ieën zaak, màà oep andere memènte loëte se àch ons polettîkers zien. Sé, gelèk as déé minse bé mekandere koenne klappe, do stot mé verstand vantééd bé stil. Ich vîng het altééd hieël schoeën dà ge déé zoale van ons parlement zoe vuil laige stouwle zîet stoën. Wit gélle wouws dà kom? Gélle wir het, neuwè, awèl ich nitte. Mé gedacht zitte déé minse in vanalle vergairunge, woed à se vanalles douwn dà houwd és ver ons. Màà soit. Ich perbair dat allemoël e békke te vollege, màà onder ons gezaid, tés ni altééd gemakkelék. Afei, ich hu¨de daizen achtenounw zaie dà se in ons parlement pouker spaile. Dàs wéal iet nîef. Ich houp mar ieën zaak en dat és dà ze dà ni bé ons sènte douwn. En dan kwamp do ieën vertélle dà do tonieël gespèld wed. Komaide. Hèmme se do dan ni annester te douwn, de wabbese. Wit ge wà, ich zòò dee manne oep watter en broeëd zette en niks anders géëve vuir dà se n nîef regairing hàne. t Zòò dan rap gedon zén bé n komaide.
Streekdialect herleeft in dialectenboek van de Wijzen van Landen
De vereniging De Wijzen van Landen stelde het eerste Landense dialectenboek samen. De Geschied- en heemkundige Kring stelde het zopas officieel voor.
Een paar jaar geleden begonnen treinreizigers onder leiding van Lambert Uyttebroek op de trein naar Brussel Landense dialectwoorden te verzamelen. Ze bezorgden de lijst aan de Geschied en Heemkundige Kring en die vormde de basis voor het boek.
Sinds een jaar komen in de stedelijke bibliotheek, tijdens de donderdagmarkt, de lokale Wijze van Laâne samen. Deze vereniging van enkele senioren besliste om zich nuttig te maken met een kleine studie over het streekdialect. Ze willen als dialectliefhebber het verdwijnende dialect vastleggen en er zo lang het kan van genieten.
Deze raad van ouden met Suzanne Tirions, Gaston Vanbrabant, Andre Delbrouck, Staf Sterkendries, Willy Decat, Alfons Vanlaer, Edgard Tilkens, Lambert Uyttebroek en Claudy Winant beslisten onder impuls van deze laatste om een boek samen te stellen over het Landense dialect.
We hebben de uitdrukkingen, de woordenschat en de verscheidenheid in de dialecten van Landen en de verschillende deelgemeenten gebundeld en ordentelijk gerangschikt, zodat er een heus naslagwerk uit voortvloeide, vertelt Claudy Winant. Hij voegt er meteen aan toe dat het werk voor aanvulling vatbaat is.
Het Dialectenboek van Landen verscheen als een speciaal nummer van Ons Landens Erfdeel, tijdschrift van de Geschied- en Heemkundige Kring van Landen. Die zorgde voor de Lay-out, het ontwerp van de kaft en de selectie van de prentkaarten uit de verzameling van wijlen François Van Egeren. Het boek kost 13 euro en bestel je bij de Kring: 011-88.34.68.
Voor de zesde week van de veertien weken van Landen 800 leek er wat meer volk op de been. Als kunstenaar was Frans Daels van de partij en voor de muziek zorgde het zangkoor Singhet ende Weset Vro.
Frans Daels bij zijn installatie
Kunstenaar Frans Daels was in Hasco tegast met een installatie. Frans Leerde Landen vooral kennen via Tempus Arti. Van de laatste editie staat overigens nog steeds een installatie aan de Racourhalte. In het kader van Landen 800 krijgt hij op die locatie een overzichtstentoonstelling.
Zit die neus goed
Het gemengd zangkoor, Singhet ende Weset Vro uit Landen nam op zaterdag 2 april deel aan het Provinciaal koortornooi van Vlaams-Brabant. Zij zorgden voor de muzikale noot tijdens de zesde week.
Ondertussen bouwen de verschillende dorpen verder aan hun reuzen. Zoals je kan zien op de foto's kregen vooral de hoofden veel aandacht.
In een café in Benidorm komt er een Spanjaard binnen en hij bestelt zich een pint en een kraslotje. Hij neemt een slok van zijn bier en begint te krassen. En het geluk is met hem, en hij roept het uit; "Ole, 10 euro gewonnen!" Applaus van het ganse café. En terwijl hij rustig verder drinkt van zijn pint, volgt er op de radio een nieuwsflits: "10 Spanjaarden komen om bij een busongeluk.". Even later komt er in dat café een Engelsman binnen en bestelt zich een pint en een kraslotje. Hij drinkt van zijn bier en begint te krassen. "Hoera," roept hij "100 euro gewonnen!" en terug applaus van het ganse café. En vijf minuten later is er terug een nieuwsflits op de radio: "100 Engelsen komen om het leven in een vliegtuigcrash." Een kwartiertje later komt er een Marokkaan binnen en bestelt zich een muntthee en een kraslotje. En heel het café begint te roepen: "1 miljoen, 1 miljoen, 1 miljoen "
Vandaag onthult The Sun dat een passagiersvlucht in gevaar kwam toen beide piloten tegelijkertijd in slaap vielen. Een van de piloten bekende dat hij op de niet nader genoemde langeafstandsvlucht tien minuten indommelde terwijl zijn overwerkte co-piloot sliep tijdens zijn reglementaire rustpauze.
Na rondvraag van de Britse pilotenvakbond Balpan bleek 45 procent van de 492 ondervraagde piloten meer dan eens te lijden onder "ernstige vermoeidheid". Eén op vijf oordeelde dat zijn geschiktheid om te vliegen één keer per week in het gedrang komt door vermoeidheid.
Automatische piloot De piloot die in slaap viel verklaarde dat het vliegtuig op dat moment op automatische piloot vloog maar bekende dat hij net zo goed het alarm niet had gehoord in het geval er iets mis was gelopen.
Tegenliggers "Toen ik wakker schrok, voelde ik een enorme adrenalinestoot. Het eerste wat je doet, is je snelheid en je hoogte controleren. Het ergste scenario is dat de automatische piloot uitvalt en dat je vliegtuig blijft stijgen of dalen, wat buitengewoon gevaarlijk is want dan kom je in de vluchtlijnen van tegenliggers".
Europa wil meer vlieguren toelaten Een voorstel van Europa om het aantal toegelaten vlieguren per piloot per jaar op te trekken van 900 naar 1.000, zou volgens Balpa kunnen leiden tot rampen te wijten aan vermoeidheid.
Volgens de voorzitter van Balpa is vermoeidheid onder piloten een wereldwijd probleem. "Vijftien tot twintig procent van de ongevallen is te wijten aan vermoeidheid, het is onaanvaardbaar dat de EU het aantal vlieguren wil optrekken", aldus Jim McAuslan in The Sun.
Op de Nederlandse Koninginnedag moet de eerste vlucht plaatsvinden van een nieuwe Nederlandse luchtvaartmaatschappij: Corendon Dutch Airlines. "De enige volbloed Nederlandse maatschappij", zei directeur Atilay Uslu van Corendon, in Nederland actief als touroperator.
Het vlieggebeuren is niet nieuw voor Corendon. In 2005 richtten Uslu en zijn partner al Corendon Airlines Turkije op. "Die maatschappij vliegt niet exclusief voor onze klanten", aldus Uslu. Maar ook voor andere touroperators. Dat is met de Nederlandse maatschappij nadrukkelijk wel de bedoeling.
Oorspronkelijk hadden de mannen achter Corendon niet de bedoeling de luchtvaartbusiness in te stappen. "We moesten wel, anders konden we niet aan capaciteit komen." De enige luchtvaartmaatschappij die stoelen aan een touroperator verkoopt, is Transavia. "Dus restte ons niks anders dan zelf een airline te beginnen."
Ook de verschillende markten waar de Nederlandse toerist heen wil, zitten behoorlijk dichtgetimmerd, stelt Uslu. "De grote touroperators van Nederland hebben hun posities ingenomen. Op markten als Spanje en Portugal kom je er als nieuwkomer niet meer tussen." Daarom besloot Corendon ook nieuwe markten aan te boren, nadat het zelf Turkije naar zich toe had getrokken.
De nieuwe maatschappij krijgt als het goed is 21 april zijn vergunning. Het eerste toestel komt 26 april en krijgt 28 april een naam. Daarna kan op 30 april de eerste vlucht worden gemaakt. Het is de bedoeling dat er elk jaar een toestel bijkomt.
In Costa Rica kan je een overnachting boeken in een oude Boeing, verbonden aan Hotel Costa Verde. Hoewel het toestel de indruk wekt dat het na een zware crash tussen de bomen is blijven bengelen, werd het met de grootste zorg in het landschap geïntegreerd.
De Boeing 727, gebouwd in 1965, ligt in het Nationale Manuel Antonio Park - het kleinste park van het land. De buik van het vliegtuig rust op een stevige muur. Via een stenen wenteltrap raak je tot aan het luxueuze appartement, ingericht met handgemaakte teakmeubelen uit Java in Indonesië.
Naast twee slaapkamers met privébadkamer, een kitchenette en een ruime woonkamer, beschikt het vliegtuig over een indrukwekkend houten terras. Het pronkstuk rust als het ware op een stuk vleugel en biedt een schitterend uitzicht op de omliggende jungle en de eindeloze oceaan. s Avonds is het terras de perfecte plek om aapjes, luiaards en toekans in de bomen te bewonderen.
De hoteleigenaars kwamen op het idee om hun residentie uit te breiden met een vliegtuigkamer nadat ze in een magazine een artikel lazen over orkaanbestendige woningen. Daarin werd geschreven dat het frame van een Boeing 727 veel weersomstandigheden trotseert.
Voor een nachtje in het originele hotel betaal je vanaf mei tot half november 175 euro. Vanaf januari tot april kost je dat 350 euro per nacht.
Een vliegtuig dat op weg was van New Orleans naar San Francisco heeft maandag slechts enkele minuten na het opstijgen een noodlanding gemaakt. De piloten moesten blind landen nadat alle instrumenten in de cockpit waren uitgevallen. Het toestel kon veilig aan de grond gezet worden.
De piloten van de Airbus van de luchtvaartmaatschappij United Airlines merkten tijdens het opstijgen al dat er plots rook in de cockpit opdook. Uit audio-opnames die intussen werden vrijgegeven, blijkt dat de piloten daarop onmiddellijk aan de controletoren van New Orleans de toestemming vroegen om opnieuw te landen.
De controletoren liet daarop een landingsbaan vrijmaken. Terwijl het vliegtuig aan het dalen was, vielen plots alle instrumenten in de cockpit uit. De piloten moesten vervolgens met behulp van de instructies van de verkeersleiders in de controletoren het vliegtuig aan de grond zetten. Ze gebruikten de Mississippi rivier als herkenningspunt.
De 'blinde' landing liep als bij wonder goed af. Door de beperkte stuur- en remmogelijkheden schoof het toestel wel van de landingsbaan. Alle inzittenden kwamen er met de schrik vanaf. De passagiers waren achteraf dan ook vol lof over de bemanning. Ook de oversten van de piloten reageerden trots en opgelucht op de goede afloop van het incident.
De Duits-Turkse actrice Sila Sahin haalt zich de woede van haar familie op de hals door naakt te poseren voor Playboy.
'Ik wilde vrij zijn', motiveert Sahin de Playboycover waarop ze een borst ontbloot. 'Deze foto's zijn een bevrijding van de beperkingen die ik tijdens mijn jeugd kreeg opgelegd.'
Sahin, een 25-jarige actrice met Turkse roots, woont in Berlijn woont en speelt in de Duitse versie van de soap 'Goede Tijden, Slechte tijden'. Ze werd wel eens een voorbeeld voor Turkse meisjes genoemd, omdat ze succesvol was zonder haar achtergrond of cultuur te verloochenen.
Voor de familie van Sahin, die pas een dag voor publicatie via de media op de hoogte werd gebracht, kwam de blote cover als een onaangename verrassing. Sahins moeder zou niets meer met haar dochter te maken willen hebben, haar vader is vooral bezorgd over de reacties vanuit de moslimgemeenschap.
De actrice zelf heeft nog geen spijt van haar keuze. 'Ik voel me als Che Guevara', zegt ze, 'Ik heb altijd gehoord dat ik niet mocht uitgaan, er niet aantrekkelijk mocht uitzien en geen mannen als vriend mocht hebben. Ik heb te lang geprobeerd om alles goed te doen, maar nu wil ik Turkse meisjes met deze foto's tonen dat het prima is om te leven zoals ze dat zelf willen'.
Vrijgekomen FBI-files bevestigen: "Aliens zijn op Aarde geland"
Pas vrijgegeven documenten van het FBI zouden bevestigen wat samenzweringstheorieën al jarenlang stellen: dat vliegende schotels bemand door aliens op de Aarde gecrasht zijn.
De documenten, die jarenlang topgeheim zijn gebleven, lijken de theorie te staven dat buitenaardse wezens in het Amerikaanse stadje Roswell zijn geland en daarna naar een legerbasis zijn overgebracht. Drie cirkelvormige ruimtetuigen, met aan boord telkens drie aliens van ongeveer een meter groot, crashten, zo beweerde een FBI-agent in 1950.
Bewijzen? Volgens UFO-'experts' kunnen de documenten bewijzen dat aliens en UFO's geen verzinsels zijn. FBI-agent Guy Hottel onthulde 'de ontdekking' in 1950 aan zijn directeur. Hottel had zijn informatie van een inspecteur van de Amerikaanse luchtmacht. "Drie zogenaamde vliegende schotels zijn aangetroffen in New Mexico. Ze worden omschreven als cirkelvormig, bol in het midden, met een diameter van ongeveer 15 meter. Elke schotel was bemand door drie lichamen met menselijke vormen, echter ze waren slechts een meter groot, gekleed in een verfijnde metaalachtige stof. Elk lichaam droeg een pak zoals testpiloten dragen".
In de documenten is de naam van de inspecteur die deze onthullingen tegenover Hottel deed geschrapt, er is evenmin melding gemaakt van de datum van de 'ontdekking'. Gecrasht door radar Hottel, die instond voor het FBI-kantoor in Washington, stelt voorts dat de krachtige radar van Roswell de besturingssystemen van de UFO's had verstoord, waardoor ze neerstortten.
Het document werd zopas door het FBI in het online archief The Vault gepubliceerd, samen met duizenden andere. Dat meldt The Sun.
Dode 'alien' gefilmd in sneeuw nabij Russische Irkoetsk
Op internet is gisteren een filmpje uit Siberië opgedoken waarop een buitenaards wezen te zien zou zijn. Het zou gefilmd zijn op de plaats waar vorige maand vele getuigen een groot object zagen neerstorten.
Vorige maand zagen vele getuigen een groot object neerstorten in een bos in de buurt van Irkoetsk. Binnen enkele uren arriveerde een groep onderzoekers en militairen om de crashsite te bestuderen.
Ruimteschip Dit filmpje zou op de bewuste plek gefilmd zijn. We zien een klassiek 'ET'-achtig lichaam, liggend in de sneeuw. Opvallend is het ontbreken van bloed. Ook restanten van een mogelijk ruimteschip zijn niet zichtbaar op de video.
Dit moet je eens op uw gemak lezen.... om van te kotsen !
Laurette Onckelinckx en haar familie: De vader van Laurette, een Limburger, vond in 1950 werk in Ougrée, werd regionaal vakbondslid, toen schepen en tenslotte burgemeester.. Haar moeder is een Tunesische. Laurette werd aldaar geboren op 2 oktober 1958 en heeft vijf broers en zusters. Zij studeerde rechten aan de Universiteit van Luik en werd later advocaat.
Zij huwde met de Algerijn Abbès Guenned.
Wegens zijn bedrijvigheid in het drugsmilieu, vaardigde Marokko in 1996 een internationaal aanhoudingsmandaat tegen hem uit.
Op 31juli 1997 werd hij op de luchthaven van Zaventem gearresteerd, maar hij maakte gebruik van een diplomatiek paspoort, wat hij illegaal bezat, want hij is nooit een diplomaat geweest. Op dat moment was echtgenote Onckelinckx minister-president van de Franse gemeenschap. Om verdere schandalen te vermijden, scheidde Laurette heel snel van hem.
Na één maand was de scheiding al officieel geregeld. De snelste echtscheiding in België ooit. Op 20 november 1999 huwde Laurette de constitutionele advocaat Marc Uyttendaele.
De getuigen bij dit huwelijk waren beider vroegere echtgenoten ! ! !
Nog wat over haar ex-echtgenoot Abbès Guenned.
Na de poging tot arrestatie van Abbès Guenned op de luchthaven van Zaventem, waarbij hij gebruik maakt van onschendbaarheid met een illegaal diplomatiek paspoort, dat hij als 'gift' had gehouden, werd hij één jaar later, op 21 juli 1998 voor dezelfde feiten opnieuw gearresteerd, dit keer op de luchthaven Izmir, Turkije..
Hij moest daar een tijdje de cel in, maar onder druk van de Belgische regering, werd hij nooit aan Marokko uitgeleverd en om een diplomatieke rel te vermijden zelfs vrijgelaten.
Sinds kort is Abbès weer opgedoken (ge gelooft het niet) als rijkelijk betaald adviseur, op het kabinet van Laurette Onckelinckx met als taken de communicatie tussen het kabinet en de islamitische verenigingen te onderhouden en het grote stedenbeleid.
In ' La Libre Belgique ' van 15 jan. 2004 deed hij een oproep tegen het verbieden van hoofddoeken bij moslimvrouwen en hij gaf zijn steun aan het oprichten van de vereniging COIFE (gezamenlijke verenigingen tegen het verbod van hoofddoeken in scholen).
Eén van de medewerkers van Abbès is Kissi Benjelloun, voorzitter van de Unie van Moskees (slager van beroep). Deze wordt ervan beschuldigd de controle van de Moslimvleesmarkt uit te voeren voor zijn persoonlijk profijt.
DUS even recapituleren:
Eerst was ze getrouwd met een Algerijn, die op die manier Belg werd. Op een gegeven ogenblik werd die echtgenoot in België aangehouden wegens drugbezit. Op een of andere manier kwam hij vrij (voorspraak?) in België, maar werd hij later opgepakt in Turkije, ook al omwille van drugs. Turkije wilde hem toen uitleveren aan Marokko, waar hij ook al gezocht werd (!), maar kwam terug naar België, nadat er vanuit ons land 'enige diplomatieke druk' werd uitgeoefend om hem naar hier te krijgen. Wat later scheidde Onkelinx van haar Algerijn en trouwde ze met een Brusselse advocaat, Marc Uyttendaele, die sindsdien zijn advocatenpraktijk gevoelig heeft kunnen uitbreiden en waarvan gezegd wordt dat hij de man achter de schermen is in de hervormingen bij het Belgische gerecht.
Uyttendaele en Onkelinx zijn nog steeds een koppel, maar zouden niet meer bij elkaar wonen. Hij is in Brussel gebleven en zij zou een onderkomen hebben ergens in de buurt van Louvain-la-Neuve.
Nog pikanter wordt het als men weet dat Laurette's eerste man, die Algerijn dus, bij haar op het ministerie van Justitie zou werken en daar zou instaan voor de contacten met de buitenlandse islamitische groeperingen...voor een héél vet loon ?
En voor zover je het zou vergeten zijn:
Laurette Onkelinx is in België minister van Justitie!
Lang leve België...de vraag is alleen hoe lang nog !!!!!
Het lijkt wel op een FABELTJESKRANT.....
BELGIË met meer gevangenen op straat dan opgesloten. BELGIË met een justitie die niet werkt noch hervormd geraakt. BELGIË met ministers die tussenkomen in bankvonnissen. BELGIË met onderzoekscommissies die hun werk niet mogen doen. BELGIË met de op één na hoogste belasting van Europa. BELGIË met een openbare schuld van 32.100 euro per inwoner. BELGIË met vakbonden die geen belasting betalen op hun inkomen. BELGIË met bijna geen belastingscontroles in Brussel en Wallonië. BELGIË met 30 % meer ambtenaren in Wallonië dan in Vlaanderen. BELGIË met het grootste aantal ambtenaren in heel Europa. BELGIË met 30 miljard fiscale fraude waar niemand iets aan doet. BELGIË met een verdubbeling v d ziekteverzekering in 12 jaar tijd. BELGIË met soms 3 generaties werklozen in één gezin. BELGIË met ministers die illegale asielzoekers bezoeken en hen aanzetten tot burgerlijke ongehoorzaamheid. BELGIË waar Waalse politici van mening zijn dat werklozen een premie moeten krijgen om werk aan te nemen. BELGIË waar belastingcontroleurs zelf hun computer kopen. BELGIË waar vonnissen v h hoogste gerechtshof -B.H.V- niet uitgevoerd worden, maar politiek 'onderhandeld'. BELGIË waar jonge criminelen die een scholier neersteken 'per vergissing' uitgeleverd worden, vóór hun berechting. BELGIË waar Waalse ministers zoete broodjes bakken met Zaïrese dictators. BELGIË waar ministers de gemeentewet laten wijzigen zodat ze als
Europees commissaris ook burgemeester kunnen blijven. BELGIË waar jaarlijks 3 miljard werkloosheidsvergoedingen ten onrechte worden uitgekeerd. BELGIËwaar 80 miljoen wordt gespendeerd aan studies voor een wapperbrug die er waarschijnlijk nooit komt. BELGIËwaar justitiepaleizen verkocht worden aan duistere Ierse maatschappijen om ze danterug te huren aan woekerprijzen. BELGIË waar brandstof hoger belast wordt dan de grondstof waard is. BELGIË waar ministeriële kabinetten dubbel zoveel medewerkers hebben als bijvoorbeeld in Frankrijk. BELGIË waar het laagste pensioen van Europa wordt uitgekeerd bv: Luxemburg 97,2 % van het laatste loon BELGIË 66,1 % van het laatste loon BELGIË waar Vlamingen meer betalen aan Brusselaars en Walen dan West-Duitsers aan Oost-Duitsers. BELGIË waar Vlamingen meer aan Brussel en Wallonië betalen dan Nederland betaalt aan Europa.
De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten hebben inspecties aanbevolen voor de oudste Boeing 737-vliegtuigen. Wereldwijd vallen 175 toestellen onder die regeling, waarvan 80 in de Verenigde Staten.
De beslissing komt er drie dagen na de noodlanding van een Boeing 737 van Southwest Airlines door een gat in de cabine. Daarna werden bij inspecties scheurtjes gevonden bij nog drie Boeing 737-vliegtuigen van dezelfde Amerikaanse maatschappij.
Noodrichtlijn Later op de dag zullen de Amerikaanse burgerluchtvaartautoriteiten (FAA) een noodrichtlijn publiceren die exploitanten van oudere Boeing 737-modellen zal verplichten een reeks testen uit te voeren om de eventuele slijtage op te meten.
Van de 80 toestellen in de VS behoren er 79 tot de luchtvaartmaatschappij Southwest Airlines. De maatschappij heeft de voorbije dag zo'n 70 vluchten geschrapt, nadat ook eergisteren al 300 vluchten werden geannuleerd.
Meer dan 30.000 vluchten De geviseerde modellen zijn de Boeing 737-toestellen van de series -300, -400 en -500. Die hebben doorgaans al meer dan 30.000 vluchten achter de rug.
Patiënten tussen 45 en 75 kunnen gezondheid laten checken
Vanaf vandaag kunnen mensen tussen 45 en 75 jaar een preventie-checkup laten uitvoeren bij hun behandelende arts. Zo krijgen ze een beeld van hun gezondheidstoestand en kunnen ze indien nodig hun levensstijl aanpassen. Dat laat minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Laurette Onkelinx weten.
Bedoeling is dat de huisarts tijdens de checkup een lijst met thema's overloopt die belangrijk zijn bij het opmaken van een gezondheidsbilan.
Zes thema's In functie van de leeftijd of de gezondheidstoestand van de patiënt gaat het om zes thema's: de levensstijl (voeding, tabak, alcohol, lichaamsbeweging, stress, ...); de cardio-vasculaire risico's, screening naar colorectale kanker, borstkanker en baarmoederhalskanker; inenting tegen difterie en tetanus, griep en pneumokokken; het bepalen van de glycemie (diabetes), creatinine en proteinurie, en vetten; en de risico's voor de mentale gezondheid (depressie).
Aan de hand van de checkup zal de huisarts raad kunnen geven over het aanpassen van de levensstijl of beslissen of bijkomende onderzoeken nodig zijn.
Globaal medisch dossier De patiënten moeten niet alleen tussen 45 en 75 jaar oud zijn, ze dienen ook over een globaal medisch dossier te beschikken. Indien ze dat niet hebben, kunnen ze het echter ook meteen vragen.
Wie op doktersbezoek gaat voor een specifiek probleem en dan een checkup vraagt, betaalt helemaal niets. Wie speciaal voor een checkup op consultatie gaat, betaalt tussen de 1,05 en 4,12 euro remgeld. Het ereloon bedraagt 10 euro en wordt volledig gedragen door de ziekteverzekering. Voor de maatregel trekt Onkelinx dit jaar 22 miljoen euro uit.
Na zijn studies ging Kurt Mekers op zoek naar een eigen woning. Die moest in de eerste plaats betaalbaar zijn en in het centrum van Hasselt liggen. Hij stootte op een dakappartement uit de jaren zestig. Het appartement werd verbouwd tot een moderne en lichte woning.
Een oude deuropening werd een speels doorkijkelement
Vlak buiten de kleine ring in Hasselt wisten Kurt Mekers en zijn inmiddels ex-vrouw een klein appartement op de kop te tikken. Wie bij het oude gebouw aankomt, verwacht binnen allesbehalve zo'n fris appartement aan te treffen. De buitengevel en de inrichting van het bovenste appartement staan in schril contrast met elkaar. 'Het appartement was in zeer slechte staat', zegt Kurt Mekers. 'Maar voor amper 86.000 euro zouden we in de stad van Hasselt niets anders vinden. Bovendien zag ik er toch wel mogelijkheden in.' Toen Kurt en zijn ex het appartement kochten, was het opgedeeld in kleine kamertjes met tapijt, de nodige bruintinten en ouderwets bloemenbehang. Het eerste wat het koppel deed was het appartement volledig ontmantelen. 'We zijn zelf aan de slag gegaan met het strippen. Ik ben architect en voor mij was dit een eerste grote praktijkervaring', zegt Kurt lachend. 'Op werven moet ik zo vaak controleren of de stabiliteit in orde is en de steunbalken goed zijn aangebracht. Nu kon ik het hier zelf eens in de praktijk omzetten.'
Achter de banale gevel schuilt een verrassend modern dakappartement.
Voor Kurt was het meteen duidelijk dat hij een grote leefruimte wilde. Van voor tot achter werd een open ruimte gecreëerd. Met twee ramen aan elke zijde valt er veel licht binnen. Je komt binnen via een kleine hal waar een vestiaire, een toilet en technische ruimte werden ondergebracht. Leuk detail is dat de deur naar de woonkamer volledig in de muur verzinkt, zonder klink en zonder deurplinten. Wanneer je de woonkamer binnenstapt, werp je via een grote opening direct een blik op het salon. 'In die opening zat vroeger een deur. Omdat dit een belangrijke steunmuur was, konden we ze niet weghalen. We hebben er een speels element van gemaakt en de opening behouden als doorkijkgat. Het televisiemeubel hebben we op maat laten maken en loopt door het gat. We hebben in het appartement voornamelijk gekozen voor vast meubilair. Zo wilden we een strakke inrichting verzekeren en geen kakofonie aan verschillende kasten en kleuren creëren.' De woonkamer is zeer sober ingericht, een houten televisiemeubel, lichte sofa, strak zwart salontafeltje en een licht tapijt sieren de witgeschilderde woonkamer met parketvloer. 'De witte muurverf is nog een tint witter dan het normale wit dat verkocht wordt. We hebben die speciaal laten maken. Zo krijg je echt fel wit in het appartement, en het zonlicht en schaduwen worden veel mooier weerkaatst. We hebben in dezelfde witte tint de raamprofielen gekozen en ook de grote inbouwkast laten maken. Ik hou van zwart-wit contrasten. Om het geheel toch iets warmer te maken, werd een muur grijs geverfd, hebben we grijze gordijnen gekozen en een houten vloer laten leggen.'
De wastafels uit lavasteen werden op maat gemaakt.
De grote inbouwkast wordt doorgetrokken van het raam in de woonkamer door de keuken tot helemaal aan de andere zijde van het appartement. Zo wilde Kurt Mekers eenheid in het appartement creëren. De kast werd door een schrijnwerker op maat gemaakt. De kast werd gemaakt van HPL-platen met een dik blad van lavasteen op. Enkele speelse elementen zoals een houten schap dat doorloopt zorgen voor een aparte afwerking. Op het houten schap prijken enkele Star Wars-modellen van Lego. 'Dat is een passie uit het verleden', zegt Kurt lachend. 'Maar ik vind die daar wel mooi passen.' Behalve dat zijn er weinig prularia en decoratiestukken in de woning te vinden. Drie bloempotten sieren nog de opening in de woonkamer. En we treffen een basgitaar tegen de muur en twee staande in een hoek aan, samen met nog een contrabas. 'Ik ben een muziekliefhebber en speel zelf ook in een band. Mijn passies mogen hier geëtaleerd worden.' In de eetkamer koos Kurt voor een zeer slanke donkere tafel in eikenfineer. 'De stoelen zijn allemaal Eames. De oude Eames in de woonkamer had ik al, en ik wist dat ik in de eetkamer stoelen wilde die erbij zouden passen.'
De keuken vormt het verlengstuk van de eetkamer.
Dat blijkt ook uit de inbouwkast die doorloopt van opbergkast in de woonkamer naar keuken met kookvuur tot opbergruimte voor kantoor. 'We hebben ook enkele ovens laten inwerken. Ik kook graag en mijn ex-vrouw bakte graag. Dus die moderne ovens waren wel vereisten in onze keuken.' Tegenover de kast bevinden zich in het zelfde materiaal het keukenblok met gootsteen en afwasmachine. Het keukenblok loopt door in een zwevend bureau in hetzelfde houten materiaal als het televisiemeubel. 'Ik werk vaak 's avonds thuis, dus ik had wel een klein kantoortje nodig. De inbouwkast wordt gebruikt als archiefruimte. Het bureel kan ook gebruikt worden als ontbijthoek. Ook hier wilde ik creatief zijn en koos daarom voor een zwevend bureau.' Een schuifdeur achter het bureau geeft toegang tot de slaapkamer en badkamer. 'Omdat we maar een slaapkamer hebben, is de badkamer in de slaapkamer geïntegreerd. We kozen ervoor een wand te bekleden met inbouwkasten die de dressing vormen. De badkamer telt een grote inloopdouche bekleed met kerliteplaten. Het badkamermeubel bestaat opnieuw uit hetzelfde houten materiaal als het televisiemeubel. De wasbakjes hebben we op maat laten maken uit de lavasteen die ook als keukenblad gebruikt werd.'
Een schuifdeur achter de ontbijt/bureauruimte leidt naar de slaap- en badkamer.
De architect heeft enorm oog gehad voor detail. 'Ondanks het feit dat we het appartement zo goedkoop hebben kunnen kopen, hebben we toch een aardige cent uitgetrokken voor de afwerking. Kasten en wasbakjes lieten we op maat maken. We kozen voor designkranen en een mix van designverlichting afgewisseld met goedkope spotjes. Ik denk dat we erin geslaagd zijn om in een oud appartementsgebouw van een afgeleefd appartement een moderne woonst met alle comfort te maken, en dit op een compacte oppervlakte. Enkel een terras ontbreekt. Maar daarom hebben we ervoor gekozen om aan de voorzijde een grote raam te installeren dat je volledig kan openzetten. In de zomer schuiven we de tafel tot tegen de balustrade en zo creëren we toch een buitengevoel. Ik ben geen tuinmens, dus een woning met een groot stuk grond is niks voor mij. Ik denk dat dit het ideale appartement is voor een koppel zonder kinderen dat in de stad wil wonen, maar ook voor een ouder koppel dat van de oude dag in de stad wil genieten. Ik ben er dan ook niet bang voor dat ik de woning, ondanks de kleine oppervlakte, niet verkocht zou krijgen, mocht ik het ooit van de hand willen doen.'
De op maat gemaakte wandkast, die van voor naar achter door het hele appartement loopt, zorgt voor eenheid.
Tips van de bewoner: - Als je aan verbouwen denkt, pak het dan zeer grondig aan. Kies er eerder voor om de hele woning te strippen en van nul te beginnen. Zo verbouw je in een keer goed en ik ben ervan overtuigd dat dit op termijn kosten zal uitsparen. - Wil je een klein appartement verbouwen, kies dan voor een grote open ruimte, zo vergroot je het ruimtegevoel. - Door compromissen te sluiten, kan je geld uitsparen. Kijk goed rond, er zijn ook mooie dingen te koop die budgetvriendelijk zijn. Combineer iets duurder met iets goedkoper, zo blijft je appartement er toch exclusief uitzien. Het moet niet allemaal design zijn.
Tientallen Belgische en internationale topchefs stonden half maart nog in het Kursaal van Oostende op het podium voor het culinaire festival The Flemish Primitives. Wij pikten er de tien foodietrends van het moment op.
1. E-cooking Als we de makers van de Nutri-Pulse mogen geloven, wordt dit de opvolger van de microgolfoven. Sterker nog: in vergelijking met deze nieuwe machine lijkt de magnetron wel uit het stenen tijdperk te komen, zo wordt er gesnoefd. Het ziet er nochtans niet erg spectaculair uit. De Nutri-Pulse lijkt wel een grote -- weliswaar stijlvolle -- vuilnisemmer met daarop een heel klein pannetje. Maar die langwerpige bak blijkt een heleboel technologie te bevatten: e-cooking of elektrisch koken. Het werkt als volgt: je stopt je voedsel -- vis, vlees, groenten of fruit -- in het pannetje en vervolgens stel je heel precies in wat ermee moet gebeuren, op het aanraakscherm. Dan treedt er een technologie in werking op basis van pulserende elektrische velden, waardoor de voeding heel snel gaart. Zo kun je in enkele seconden een stukje kalfsvlees homogeen garen, of kabeljauw pocheren. Voor een portie stoverij heb je slechts luttele minuten nodig. De Nederlandse makers van dit technische hoogstandje hopen hiermee restaurants, grootkeukens én hobbykoks in te palmen. Voor de doorsneehobbykok lijkt het inderdaad ideaal, maar wat kan een grootkeuken in godsnaam aanvangen met zo'n klein pannetje? Het procédé verloopt zo snel dat je makkelijk 200 couverts per uur kan klaarmaken, zo wordt ons verzekerd. Maar de Nutri-Pulse was niet het enige staaltje hoogtechnologie op The Flemish Primitives. Een van de topchefs van het evenement, Sang Hoon Degeimbre, pakte het publiek in met zijn laatste culinaire ontdekking: een mixer op basis van ultrageluiden.
2. Breeding Deze belangrijke trend maakt steeds meer opgang onder foodies: zelf je ingrediënten kweken. Een van de voorlopers op dit gebied is de Nederlandse driesterrenchef Jonnie Boer van restaurant De Librije. Of zijn familienaam er iets mee te maken heeft, weten we niet, maar voor Boer is de natuur zijn belangrijkste inspiratiebron. Hij heeft een heel eigen kweekprogramma met talloze bijzondere groenten. Tijdens The Flemish Primitives deelde hij het podium met Gert De Mangeleer van Hertog Jan. Deze jonge Vlaamse chef kocht vorig jaar een oude boerderij met een groot landgoed, waar zijn 'keukentuin' zal ontstaan. Hij liet zich hiervoor inspireren door een van zijn koks, een boerenzoon met een passie voor bijzondere gewassen. Ook de bekende Nederlandse driesterrenchef Sergio Herman werkt het liefst met ingrediënten uit de biodynamische tuin van een bevriende boerin. En ten slotte waren wij erg onder de indruk van de Waalse Arabelle Meirlaen, de enige vrouwelijke topchef op het podium. Zij toverde een prachtig gerecht tevoorschijn vol scheuten, blaadjes, wilde kruiden en bloemen die ze zelf had geplukt. Meirlaen trekt geregeld de natuur in, en haar bord -- 'Colours, flavours and joys of spring' -- zag er dan ook uit als een prachtig veldboeket.
3. Het hoge noorden Voor velen was het even schrikken toen het Deense restaurant Noma vorig jaar El Bulli van de troon stootte als beste restaurant ter wereld. Want wie aan de Scandinavische keuken denkt, krijgt meteen visioenen van smørrebrød en Ikea-balletjes -- köttbullar voor de kenners. Allemaal erg lekker, dat wel, maar niet meteen haute cuisine. Nu is het hoge noorden hét culinaire epicentrum van de wereld geworden. De noordse keuken wordt vooral geroemd om zijn authenticiteit, eenvoud, puurheid en zijn lokale producten. Topchef René Redzepi -- het boegbeeld van deze nieuwe foodiebeweging -- brengt zijn vrije momenten het liefst door in de bossen, op zoek naar interessante, lokale kruiden. En in zijn restaurant is het geen grand chic, maar zitten de gasten aan eenvoudige houten tafels en mogen ze heel wat gerechten met hun handen eten. Op The Flemish Primitives liet de bejubelde Redzepi zien hoe je ook in de winter prachtige, lokale gerechten kunt fabriceren, onder meer door groenten te pekelen. Ook de jonge Zweedse chef Magnus Nilsson maakte indruk met zijn lokale producten en zijn natuurlijke, spontane keuken. Zo rookte hij ter plaatse een witte kool en verraste hij het publiek met een wel érg bijzonder ingrediënt: gedroogde eland. Ideaal voor een zoute toets.
4. Oud brood Tot voor kort was brood vooral iets wat je naast je bord vond, in een stijlvol mandje met wat boter erbij. Nu verwerken steeds meer chefs deze dagelijkse kost ook op hun bord, in allerlei variaties. Zo schotelde groentekok Wouter Van der Vieren de gasten van The Flemish Primitives 's middags een typische klassieker voor: zuurdesembrood met plattekaas en radijs. Ook Filip Claeys van De Jonkman koos voor zuurdesembrood, maar hij verwerkte dat in een hedendaagse crunch. Bij Jonnie Boer zagen we dan weer speltbrood opduiken. En topper René Redzepi vertrouwde het publiek toe dat hij in zijn restaurant boleten met oud brood op het menu zet. Bij Noma is het de gewoonte om met de handen te eten, en Redzepi vindt het dan ook heerlijk om een klant te zien die zijn brood in de saus dopt, 'gelukkig als een klein kind'. De Franse topchef Michel Bras -- een van de anciens op het podium -- toonde zich heel tevreden met de heropleving van deze eenvoud. 'Brood is lange tijd wat vergeten, omdat er vooral aandacht was voor technische hoogstandjes. Daar moeten we mee opletten, want de techniek moet de keuken dienen, niet omgekeerd! Bovendien is 'dagelijks brood' een heel mooi symbool dat allerlei boodschappen in zich draagt.'
5. Mos op je bord De twee Scandinavische chefs op The Flemish Primitives, René Redzepi en Magnus Nilsson, hadden nòg een grote verrassing in petto: allebei koken ze met mos. Nilsson gebruikt het puur, als een fijne smaakmaker. Redzepi bakt het, waardoor het lekker knapperig wordt. In de lente serveert die laatste het groene goedje met slakken, maar 's winters past het perfect bij eekhoorntjesbrood, aldus de topkok. 'In het bos vind je mos en paddenstoelen bij elkaar, dus ik breng ze op het bord ook weer samen.' Voor wie thuis aan het experimenteren slaat, heeft hij nog een tip: bij deze natuurlijke combinatie serveer je het best een lekker glas bier. Naast mossen zagen we nog een andere grote trend opduiken: het gebruik van scheuten, kers en blaadjes. Toppers zijn scheuten van broccoli en basilicum of -- chiquer nog -- oesterblaadjes. Dit alles past trouwens perfect in de raw-foodbeweging, waarbij steeds meer koks hun ingrediënten rauw serveren.
6. Chef pairing De eerste editie van The Flemish Primitives, twee jaar geleden, had als thema 'food pairing'. Dat concept draait helemaal rond verrassende combinaties van producten die gelijkaardige smaakelementen hebben. Zo past watermeloen bijvoorbeeld bij oester, en framboos bij camembert. Intussen maken veel chefs gretig gebruik van food pairing, zo zagen we Kristof Coppens van A Priori nog een geslaagde combinatie van geitenkaas, mandarijnschil en chardonnay prepareren. Maar dit jaar stond het culinaire congres in het teken van chef pairing: verschillende nationale en internationale topkoks beklommen samen het podium, om elkaar te inspireren en kennis uit te wisselen. Waar culinaire recepten vroeger goed bewaarde geheimen waren, zijn chefs nu veel minder paranoïde. Neem nu de blog Flemish foodies, waarop Kobe Desramaults (In de Wulf), Olly Ceulenaere (Volta) en Jason Blanckaert (C-Jean) toprecepten posten. Culinaire blogs zijn trouwens schering en inslag en de bloggers van dienst hebben vaak een grotere sterrenstatus dan ouderwetse journalisten. Daarmee worden ze al net zo belangrijk als modebloggers, die op défilés steevast de eerste rij inpalmen. Enkele fijne blogs zijn: verygoodfood, Food Snob, A Life Worth Eating en filet pur.
7. Cupulade De bekende Brugse chocolatier Dominique Persoone maakte al verschillende expedities naar Latijns-Amerika, op zoek naar nieuwe cacaosoorten. Nu werd hij gekoppeld aan de Braziliaanse topchef Alex Atala, die hem een paar nieuwe ingrediënten leerde kennen. Eén daarvan is cupuaçu, een 'neefje' van de cacao. Atala gebruikt het onder meer in sorbets en cocktails. Voor Persoone was het een grote uitdaging om er een nieuwe versie van chocolade mee te maken. De 'cupulade' werd in première voorgesteld op The Flemish Primitives en smaakte verrassend lekker. Er zit een zachte aciditeit in, die doet denken aan ananas en peer, maar tegelijkertijd is er ook een toets van karamel.
8. Groenten De talentvolle jonge chef Kobe Desramaults (In de Wulf) vatte deze trend treffend samen: 'In de toekomst zullen er steeds vaker bordjes geserveerd worden met enkel groenten, zonder vis of vlees.' Maar het was vooral de Spaanse kok Josean Martínez Alija -- die in Bilbao het Guggenheimrestaurant bestiert -- die het publiek betoverde met zijn originele groentecreaties. Zo creëerde hij een schijnbaar eenvoudig bord op basis van gekaramelliseerde uien en linzen. En in zijn restaurant experimenteert hij met avocado, die hij verwerkt tot een soort foie-grasstructuur. Maar ook Wouter Van der Vieren maakt furore met groenten. Hij durfde het zelfs aan om ze in een dessert te verwerken, wat resulteerde in een ijsroom van pastinaak, met truffel, banaan, chocoladeganache en pinda. En uiteraard doken er op het culinaire podium ook af en toe 'vergeten' groenten op. Een tip: haverwortel, een ver familielid van de schorseneer.
9. Koken = kunst Hoezeer het kruim van de culinaire wereld ook teruggrijpt naar authentieke waarden en lokale producten, toch zijn hun borden vaak ware kunstwerkjes. Het oog wil tenslotte ook wat. Véél zelfs, zeker als je flink wat neertelt voor een gastronomisch menu. Op dit congres viel het op hoezeer de chefs zich vandaag laten inspireren door kunst en poëzie. Neem nu de Belgische topper Sang Hoon Degeimbre van L'Air du Temps. Hij presenteerde een gerecht dat eigenlijk bedoeld was als aanklacht tegen de overbevissing van tonijn. Daarvoor werkte Degeimbre met blokjes rode biet -- de gelijkenis met tonijn is treffend -- die in een verkleurende vloeistof lagen: het bord werd steeds roder, als een zee vol bloed. Poëtisch drama ten top. Ook van Sergio Herman weten we intussen dat hij graag artistiek aan de slag gaat en dat heeft hij ook nu weer bewezen. Zijn rozenkrans van aardpeer zag er werkelijk subliem uit. En ook zijn speelse dessert, 'cake of peace', was haast te mooi om op te eten. Dit taartje was bedekt met peace-tekens en een peace-handje. Maar dat het niet altijd peis en vree is in de keuken, bewees hij dan weer door er zwart gebrande meringue aan toe te voegen. Met een flinke knipoog.
10. Umami Dit geheimzinnige concept begeestert al een tijdje de hoofden van echte foodies. En het was de Japans-Belgische chef Tomoyasu Kamo die er tijdens The Flemish Primitives mee op de proppen kwam. 'Umami wordt soms omschreven als de vijfde smaak -- naast zout, zuur, zoet en bitter -- maar eigenlijk is het geen specifieke smaak. Volgens mij is het een puur, fris ingrediënt dat geleidelijk aan alle andere ingrediënten onthult.' Het blijft dus een geheimzinnige smaakmaker, die in het Japans 'heerlijkheid' betekent. Wie het graag wil ontdekken, kan umami onder meer terugvinden in ansjovis, zeewier, parmezaan, eekhoorntjesbrood en zelfs in een doodgewone tomaat.
Zegt de man: Is het niet lastig dat stotteren? De stotteraar: N-n-nee, he-he-helemaal n-n-niet, w-w-want ie-ie-iedereen heeft w-w-wel een af-af-afwijking. Man: Hoezo dat dan? Stotteraar: N-n-nou, M-m-met w-w-welke hand v-v-veeg jij je k-k-kont af? Man: Met mijn rechterhand.
Stotteraar: Z-z-zie je? D-d-dat is jouw af-af-afwijking. De m-m-meeste men-mensen g-g-gebruiken t-t-toiletpapier.......
Kleine Molen maakt bierdorp toeristisch nog aantrekkelijker
Met de restauratie van de Kleine Molen heeft Hoegaarden een nieuwe toeristische attractie. Een bezoek aan het molencomplex kan vanaf deze zomer.
De eigenaars Johnny Thijs en Karin Verstraeten spaarden geen moeite om de verloederde watermolen te renoveren. Hij staat in een als landschap beschermd waardevol gebied, in volle natuur in Klein Overlaar, aan het einde van een pittoreske kasseiweg naast het zuiveringsstation en de Grote Gete. De loop van de rivier werd trouwens verlegd om een nieuw molenrad en sluis te installeren. Het molenrad zal elektrische stroom opwekken. Het oude rad was spoorloos.
'De bescherming van de omgeving betekent dat we van Onroerend Erfgoed de buitenkant van de molen niet naar willekeur mochten vernieuwen', verklaart Karin Verstraeten. 'Daken werden vernieuwd, bakstenen muren werden gezandstraald en opnieuw gevoegd. Het binnenplein werd opnieuw heraangelegd en men is bezig met de groenaanplantingen rond de molen. De werken duren al zes jaar. We moeten ons aan strenge regels houden omwille van de bescherming en de ligging vlak naast de Grote Gete, waarvan het beheer onder de bevoegdheid van het Vlaams Gewest valt. Vergunningen kregen we niet zomaar.'
Het vernieuwde interieur is een juweel voor het oog. Geen overtollige luxe, wel smaakvolle soberheid. Een ruime vergaderzaal voor personeel van bedrijven of voor verenigingen ontbreekt niet. Vier gastenkamers staan ter beschikking voor wie meer dan een dag blijft.
Karin Verstraeten zorgt dan voor het onthaal. 'Wat niet betekent dat we van de molen een B&B gaan maken', zegt ze, 'maar toeristische groepen zijn welkom als ze een aanvraag indienen. Ze zullen het wel moeten stellen zonder cafetaria. We wensen er geen commerciële bedoening van te maken.'
Gedenksteen
Voor wandelaars opent de molen nieuwe perspectieven. Een wandelpad loopt van Klein Overlaar via de molen en over de Grote Gete naar de vroegere spoorwegbedding (nu fietspad) en het gehucht Rommersom. Puur natuur overal. In de muur van de molen staat een gedenksteen die herinnert aan de gesneuvelde Jagers te Paard van het Tweede Regiment. Zij vonden de dood aan de molen op 13 en 14mei 1940.
De molen staat ook bekend als 'de molen van Celis'. Hij was de laatste molenaar. Het rad verdween in 1910 en vanaf dan werd gemalen met een dieselmotor. In 1986 viel de bedrijvigheid stil. In 1994 werd de omgeving beschermd. De oorspronkelijke molen zou dateren van 1468. Er opnieuw graan mee malen, ligt niet in de bedoeling van de eigenaars. Een officiële opening van de molen vindt plaats op 26juni.
Vierhonderd jaar geleden werd hoeve de Cruysblock in Hoegaarden een afspanning. Eigenaar Rik Cipers (77) herinnert daaraan met een expo van oud landbouwgerief. Die expo wordt thans opgebouwd richting augustus.
Hij doet een oproep tot iedereen om dingen ter beschikking te stellen. Wat niet wil zeggen dat Rik Cipers (77) zelf over geen attributen beschikt. Zijn statige hoeve op de hoek van de Doelstraat en Tommestraat in Hoegaarden was ooit een brouwerij. Rik vermoedt dat de Cruysblock zeker duizend jaar geleden al bestond. Het is nu een pronkstuk in de bezienswaardigheden die Hoegaarden te bieden heeft. De eigenaar beschikt over genoeg oud landbouwalaam en ander gerief om over een klein Bokrijk te kunnen spreken: meubilair, oude gewichten en fietsen, biervaten, een kinderkoets van een bastaardzoon van Leopold II, machines, een kerktorenuurwerk uit de zeventiende eeuw, cafémeubilair, reclamepanelen en zoveel meer.
Veel daarvan staat te kijk in de stal, waarin vanaf 1611 de paarden van koetsiers konden rusten. Na zijn pensioen als boer restaureerde Rik Cipers eigenhandig de in bak- en gobertingensteen opgetrokken stal tot een knusse feestzaal. 'Ik moest wel', zegt hij. 'Anders viel de boel in duigen. Ik werkte er vijf jaar aan.'
Anekdotes
De hoeve is al 120 jaar eigendom van de familie Cipers. Rik is er geboren en getogen. Tal van anekdotes bestaan over de hoeve. Zo staat in de tuin een eeuwenoude reuzengrote palmboom, waar elk jaar kinderen takjes komen van afknippen voor de processie op palmzondag. Telkens Rik een takje van de boom in de grond steekt, groeit er een nieuwe boom. 'Hoe het komt, weet ik niet', zegt hij. 'Maar zeker is dat ik nooit een tekort aan palm heb om uit te delen.'
Er zijn ook minder fraaie anekdotes. Zoals die van mei 1940. Kleine Rik speelde toen met vuur in de schuur en die ging in de vlammen op. 'Zelfs Duitse soldaten kwamen mee helpen blussen.'
Rik Cipers is lid van de heemkundige kring in Hoegaarden en langs die vereniging om kunnen oude attributen worden aangeboden. Elk oudheidkundig voorwerp en ook foto's van vroeger zijn welkom. Wie wat aanbiedt, krijgt een bewijs en alles wordt teruggegeven na de expo. Aanbiedingen kunnen per telefoon: 016-76.63.27 (Cipers), 016-81.72.35 (voorzitter Etienne Grooten van de heemkundige kring) of per mail detuinenvanhoegaarden@telenet.be.
Expo in de Cruysblock in Hoegaarden op 20, 21, 27 en 28 augustus. (A.B.)
Southwest Airlines houdt 81 Boeings 737 aan grond na gat in cabine
De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Southwest Airlines heeft aangekondigd 81 Boeings 737 aan de grond te houden, omdat "ze nauwgezet gecontroleerd moeten worden". Een van de toestellen moest een noodlanding maken vanwege een gat in de cabine van het vliegtuig.
Southwest Airlines stelt in een communiqué "samen te werken met Boeing aan een inspectieprogramma voor de 81 Boeings 737", die tot nader order niet opstijgen.
Gisteren moest een van de toestellen, dat vloog tussen Phoenix (Arizona) en Sacramento (Californië), een 40-tal minuten na het opstijgen een noodlanding maken op een luchtvaartbasis in Yuma (Arizona), omdat de druk in de cabine was weggevallen.
"Uit de eerste elementen van het onderzoek blijkt dat de druk in het vliegtuig daalde en de zuurstofmaskers uitgeklapt werden. Na een vlotte landing in Yuma bevestigde de bemanning dat er een gat zat in het dak van het toestel, eerder naar het midden van de cabine", preciseerde de luchtvaartmaatschappij.
De 737 werd in 1968 gelanceerd door Boeing. Hoe oud het desbetreffende toestel is, werd niet meegedeeld
Ook scheuren in drie andere Boeings Southwest Airlines
Bij nog drie Boeing 737-vliegtuigen van de Amerikaanse maatschappij Southwest Airlines zijn scheurtjes gevonden. Zulke scheuren worden gezien als de oorzaak van een plotseling gat in het dak van een toestel, dat vrijdag een noodlanding moest maken in de Amerikaanse staat Arizona. Een bemanningslid en een passagier raakten lichtgewond.
De maatschappij heeft de autoriteiten ingelicht over de mankementen, meldde omroep BBC. "Een nieuw en onbekend probleem", zei Mike Van de Ven, chief operating officer van Southwest Airlines. Het bedrijf heeft honderden vluchten geschrapt, zodat inspecteurs alle 136 soortgelijke toestellen kunnen controleren op scheurtjes en metaalmoeheid.
De maatschappij had enkele jaren geleden wel een boete gekregen omdat ze verplichte keuringen had overgeslagen.
Ziekenhuis Heilig-Hart werkt mee aan doorbraak in kankeronderzoek
Het Heilig-Hartziekenhuis van Tienen toont zich in een mededeling fier op zijn bijdrage in het recente kankeronderzoek.
Wanneer een bepaald type eiwit in de cel begint samen te klitten, kan dat leiden tot kanker. Dat blijkt uit Belgisch kankeronderzoek, waaraan de Tiense anatoompatholoog dr. Ann Cornelis meewerkte. Het proces, dat voornamelijk bekend is van de ziekte van Alzheimer en de dollekoeienziekte, speelt een rol bij een zesde van alle kankergevallen. Deze baanbrekende resultaten verschenen in het tijdschrift Nature Chemical Biology.
Dr. Ann Cornelis is lid van het onderzoeksteam, dat naast Belgische ook een aantal buitenlandse wetenschappers telt. Zij maakte de selectie van tumorstalen van patiënten en coachte - als patholoog - het team bij de beoordeling van de aankleuring van de tumoren.
Dr. Cornelis: Je mag gerust stellen: geen kankerdiagnose zonder de anatoompatholoog. In 10% van de 8.000 à 9.000 biopten (stukjes weefsels) die we jaarlijks onderzoeken, vinden we tumoren. We bespreken maandelijks alle patiënten met kanker in een team van specialisten uit verschillende disciplines, vaak in samenwerking met UZ Leuven. Onze dienst neemt regelmatig deel aan studies, maar deze publicatie in Nature is toch heel bijzonder voor ons. De ontdekking van dit nieuw mechanisme opent de weg voor verder doorgedreven onderzoek naar de rol van eiwitten in het ontstaan van kanker.'
Dassen zijn Vlaanderen druppelsgewijs aan het veroveren en begeven zich buiten de twee gekende populaties in Haspengouw en de Voerstreek. Dat besluit het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO) na dertien jaar onderzoek op dertig dieren die buiten Limburg om het leven kwamen in het verkeer.
De das wordt omschreven als "Vlaamse panda", een symboolsoort voor natuurherstel. "Er werd van uitgegaan dat de das enkel in Zuid-Limburg voorkomt, maar dat komt omdat enkel daar permanent bewoonde burchten teruggevonden worden", zegt INB0-zoogdierspecialist Koen Van Den Berge. "Net die burchten, ondergrondse gangenstelsels die generaties lang gebruikt worden door dassenclans, zijn een eenvoudig criterium om hun echte voorkomen vast te stellen." De burchten worden meestal in bermen of boshellingen gebouwd.
Verkeersslachtoffers Op basis van autopsieresultaten bij dertig verkeersslachtoffers in de andere Vlaamse provincies dan Limburg, blijkt dat de das ook op andere plaatsen kan voorkomen. Daar zijn twee interpretaties voor. "Enerzijds kan het gaan om zwervende jonge vrouwtjes of uitgerangeerde oude mannetjes. Anderzijds ontdekten we dat sommige dieren in contact waren met soortgenoten of zich voortplantten, wat wel spectaculair is voor die provincies buiten Limburg." Voorbeelden daarvan zijn Adinkerke (West-Vlaanderen) en Westmalle en Zandhoven (Antwerpen).
Verstoring Er vindt dus een druppelsgewijs herkolonisatie plaats, maar Van Den Berge waarschuwt voor de gevolgen van verstoring. "Een gevestigde burcht kan tegen een stootje, maar voor een burcht in opbouw heeft verstoring nefaste gevolgen. In tegenstelling tot vossen, die enkel werpen in hun burcht, blijft een das overdag altijd ondergronds." Dassen zijn de zwaarste marterachtigen en wegen tot vijftien kilo.
Zeevogels verspreiden dodelijk plastic over hele wereld
Jaarlijks vervoeren zeevogels honderden ton plastic van de ene naar de andere kant van de wereld. De vogels verwarren kleine stukjes plastic met voedsel. De toename van plastic zwerfvuil heeft wereldwijd een massale sterfte van vogels, zeedieren en vissen tot gevolg.
Neem de albatrossen op afgelegen atollen in de Stille Oceaan. Die voeden hun kuikens met kleine stukjes plastic die op voedsel lijken. De kuikens sterven van ondervoeding en wanneer hun kadavers vergaan, belanden die stukjes plastic weer in zee. Een funeste versie van recyclage.
45 ton plastic Nagenoeg elke zeevogel heeft plastic in zijn maag zitten. Volgens experts is dat ook het geval voor zeeschildpadden en veel vissoorten. De noordse stormvogel is een veelvoorkomende zeevogel, er leven er miljoenen van op de hele wereld. De volledige populatie zou in totaal 45 ton plastic via de maag meedragen. Dat is een schatting van Jan Andries van Franeker, bioloog bij IMARES, Institute for Marine Resources & Ecosystem Studies in Wageningen.
De afgelopen dertig jaar heeft Van Franeker plastic aangetroffen in de maag van ruim 95 percent van de onderzochte stormvogels uit de Noordzee. Dat is ook het geval voor soortgelijke soorten zoals de Wilson's stormvogels. Die soort zou jaarlijks ongeveer 35 ton plastic transporteren van haar overwinterplaatsen in de Noordelijk Atlantische gebieden naar de broedplaatsen in Antarctica. "Als de voedingsgewoonten van het dier ertoe leiden dat het dier plastic kan verwarren met voedsel, dan is het bijna zeker dat er plastic in zijn maag zit", vertelt van Franeker aan IPS.
Van Franeker is in Honolulu voor de vijfde internationale conferentie over zeevervuiling. De vorige conferentie dateert van 2001. "Ik heb soms een nachtmerrie waarin de stormvogels die tonnen plastic op alle aanwezigen in een conferentiezaal als deze laten vallen", vertelt van Franeker. "Dat zou pas een statement zijn." De oceanen worden steeds meer vervuild door een enorme hoeveelheid plastic, visgerei en andere soorten vuilnis. Er zijn geen exacte cijfers voorhanden, maar het zou om massale hoeveelheden gaan. In 2006 waagde het Milieuprogramma van de Verenigde Naties zich aan een schatting: per vierkante kilometer zee zouden er 13.000 stukjes plastic ronddrijven. Een wandeling aan de kust, waar ook ter wereld, maakt het probleem snel duidelijk - tenzij die strook net werd schoongemaakt. Peuken en kroonkurken De Amerikaanse ngo Ocean Conservancy houdt zich al 25 jaar bezig met het schoonmaken van stranden en kustlijnen. In die 25 jaar hebben ongeveer negen miljoen vrijwilligers in 152 landen 66 miljoen kilogram vuilnis opgeruimd en gecatalogeerd. Dat staat in een nieuw rapport dat net werd gepresenteerd in Honolulu. De top drie ziet er als volgt uit: Sigarettenpeuken, voedelverpakkingen en kroonkurken. Komen nog voor in de top tien: plastic zakken, flessen en rietjes. "Mensen beseffen niet genoeg hoe gevaarllijk deze vervuiling is voor de oceanen", vertelt Achim Steiner, directeur van het VN-Milieuprogramma (UNEP). Volgens Steiner is zwervuil op zee een "onzichtbaar" probleem en wordt het daarom genegeerd. Nieuw wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat kleine plastic deeltjes of chemicaliën vrijgeven die schadelijk zijn voor het endocriene systeem. Dit zou ernstige gevolgen hebben voor soorten die in zee leven, maar evengoed voor mensen.
Plastic breekt niet af Jaarlijks wordt wereldwijd ongeveer 260 miljoen ton nieuw plastic aangemaakt. Ter vergelijking: in 1950 ging het nog maar om vijf miljoen ton plastic. Iedereen in de ontwikkelde landen gebruikt gemiddeld ongeveer honderd kilogram plastic per jaar. Inwoners van ontwikkelingslanden hebben voorlopig genoeg aan twintig kilogram, maar hun gebruik is de laatste jaren sterk aan het stijgen.
Plastic is niet afbreekbaar maar valt steeds verder uiteen in kleinere stukjes, tot het microscopisch wordt. En zo kan het honderden jaren in het milieu blijven rondzwerven. Volgens UNEP-directeur Steiner zijn nieuwe beleidsmaatregelen noodzakelijk. Hij pleit voor een uitbreiding van het Zuid-Koreaanse systeem van producentenverantwoordelijkheid (EPR). Het EPR-systeem verplicht fabrikanten en importeurs een bepaalde hoeveelheid van hun producten te recycleren. In de vijf jaar sinds de lancering van het programma in Korea werd meer dan zes miljoen ton afval gerecycleerd, waaronder 70.000 ton plastic. Het programma bracht in totaal 1,1 miljard euro op. Het programma bleek een goede bron van nieuwe werkgelegenheid. Ook Van Franeker pleit voor beleidsmaatregelen. "Het volstaat een verplicht statiegeldsysteem te ontwikkelen voor plastic", aldus van Franeker. Duitsland, Nederland en de Scandinavische landen hebben elk zo'n systeem. Gevolg: meer dan 95 percent van alle plastic flessen worden gerecycleerd. Bioplastic bestaat niet
Van Franeker sluit af met een waarschuwing: "Afbreekbaar of composteerbaar plastic moet worden verboden. In bioplastic zit evenveel plastic als in plastic dat van olie is gemaakt. Het zogenaamde bioplastic breekt gewoon sneller af in microdeeltjes dan de traditionele kunststoffen. We zijn niet meer in staat het te zien, maar het is er nog steeds."
Volgens Van Franeker is het de industrie die afbreekbaar en composteerbaar plastic promoot, zodat op korte termijn kan doorgegaan worden met het eenmalig gebruik van plastic. "Wegwerpgebruik van plastic is gewoon niet houdbaar", zegt hij. De Nederlandse bioloog is ondanks alles niet tegen het gebruik van plastic: "Het is een prachtig materiaal. Men moet het enkel veilig en herbruikbaar maken."
Het Portugese eiland Madeira kreeg het vorig jaar bijzonder zwaar te verduren door hevige regenval en modderstromen. De schade is intussen hersteld en in het bloemenparadijs kan vandaag weer volop gewandeld worden.
Madeira heeft niet onmiddellijk de reputatie een bruisend oord te zijn. Het is een bloemeneiland, een plaats waar gepensioneerden graag overwinteren vanwege de milde temperaturen en waar wandelaars hun hart ophalen aan zoveel groen. Hier vind je geen zandstranden of hippe discotheken, maar botanische tuinen en eeuwenoude bossen.
Madeira kende vorig jaar hevige modderstromen. 44 mensen kwamen in februari 2010 om het leven en 600 mensen verloren hun huis. In de hoofdstad Funchal werden aan de João Gones-rivier een tankstation en een café meegesleurd. Je kunt het je nauwelijks indenken als je midden de straat een ingebed miezerig riviertje aantreft.
Porto Moniz mooie halte in het noordwesten van Madeira.
De oorzaken van de ramp lopen uiteen. Volgens onze gids Renke Olieslagers Matos is er in een dag evenveel regen gevallen als tijdens een hele maand en zijn zulke rampen niet te voorkomen. Een andere gids, Gerry Sluiter, die we later op onze trip ontmoeten en die gespecialiseerd is in natuurwandelingen, is kritischer. Volgens hem maakte de rampzalige ruimtelijke ordening op het eiland het mogelijk dat er zo veel dodelijke slachtoffers vielen. Wat er ook van zij, Madeira is de ramp intussen te boven gekomen.
Authentieke charme De bergen en steile kliffen typeren Madeira, maar wie hierheen komt, mag niet vies zijn van een beetje massatoerisme. Zo kun je op dit kleine eiland (Madeira is 57 km lang en 22 kilometer breed) maar moeilijk de hoofdstad Funchal links laten liggen, de uitvalsbasis van 75 procent van de toeristen.
Als er niet net een cruiseschip aangemeerd is, kun je in het oude deel van de stad terecht voor wat authentieke charme. De nauwe, stijle straatjes en witte huizen verraden hun Portugese rootsmaken duidelijk dat het hier wel degelijk Portugees is. Zeker een bezoek waard is de kathedraal Sé, de enige gotische kathedraal buiten continentaal Europa. De natuurstenen voorgevel maakt een sobere indruk, maar het interieur is weelderig met verguld houtsnijwerk en een in blauw en goud uitgevoerd koorgestoelte.
Inkopen doen is een belevenis voor alle zintuigen op de Mercado dos Lavradores in Funchai.
Wie Madeira zegt, zegt madeirawijn, en die blijkt niet alleen goed voor in de gelijknamige sauste dienen om in de gelijknamige saus te kieperen. Op verschillende plaatsen kun je de wijn degusteren. Met zijn zoete afdronk doet Madeira denken aan Porto. Zwarte vis Heel bekend in Funchal is de Mercado dos Lavradores, de grootste overdekte markt in de stad die dateert uit de jaren dertig en gespecialiseerd is in groenten en fruit, en waar je ook verse vis en bloemen vindt. De vrouwen gaan er gekleed in traditionele klederdracht en laten je met plezier uitvoerig proeven van het ruime aanbod aan exotische vruchten: naast mango's, citrusvruchten en avocado's vind je hier ook cherimoya's en papaja's. De geuren en smaken zijn overweldigend.
Helemaal achteraan in de hal is de vismarkt. Hier wordt de espada, de beroemde zwarte zwaardvis van het eiland, recht uit de zee verkocht. De vis wordt gevangen op een diepte van duizend meter en is door het grote drukverschil al dood nog voor hij het oppervlak bereikt. Pikzwart en met een lengte van één meter is hij best indrukwekkend.
De espada staat in bijna elk restaurant op het menu en wordt meestal gepaneerd geserveerd, met mangosaus en gestoofde banaan. In Camera de Lobos, een vissersdorp op een twintigtal kilometer van Funchal, kun je de vissers aan het werk zien. Het kleine visserskapelletje in een van de nauwe straatjes is met zijn houten beschilderde plafond zeker een bezoek waard. Met zo'n zevenhonderd zijn de vissers nog, een fractie van wat het ooit geweest is. Beeld je echter geen al te idyllische taferelen in. Links zie je een oude visser die uitrust op een bankje, rechts komen de touringcars aangereden die komen kijken naar die authentieke visser. Surrealistisch is het zeker.
Laurissilva Geef ons maar de natuur, en die is overweldigend met zijn 3.000 verschillende plantensoorten. Het bos Laurissilva, genoemd naar de vele laurierbomen, is een van de grootste groene wouden in Europa en is miljoenen jaren oud. Verspreid over 12.000 hectare is het een overblijfsel van de subtropische wouden die met de laatste ijstijd in de rest van Europa en Noord-Afrika zijn verdwenen. Het Laurissilva is beschermd door de Unesco als werelderfgoed. Met een vochtigheidsgraad van tachtig procent is het bos het grootste deel van de tijd in een mysterieuze mist gehuld. Het eiland is trouwens niet voor niets zo groen en de regen kun je er, vooral in bergen, maar beter bij nemen. Maar het weer verandert heel snel: zo kun je 's ochtends opstaan met een grijze hemel en in de namiddag onder een stralende zon wandelen. Typerend voor Madeira zijn de zogenaamde levadas: oude irrigatiekanalen die 600 jaar geleden door de bewoners werden aangelegd en nu zijn omgevormd tot een ingewikkeld knooppuntennetwerk voor wandelaars. Je hebt keuze uit 200 verschillende routes van verschillend niveau. De levadas lopen langs rotsen en kliffen en door valleien, en leiden je naar afgelegen plaatsen op het eiland. Een gedetailleerde kaart en stevige wandelschoenen die vuil mogen worden, zijn geen overbodige luxe. Voor de moeilijkere wandelingen kun je een gids inhuren.
Een jaar na het noodweer op Madeira is de schade hersteld en zijn de toeristen teruggekeerd
'Sommige wandelaars schatten de moeilijkheidsgraad van de wandelingen of de onherbergzaamheid van het eiland verkeerd in', zegt Gerry Sluiter, de oprichter van Nature Meetings, een organisatie die wandelingen organiseert en mensen bewust wil maken van het unieke karakter van de natuur op Madeira. 'Elk jaar verdwijnen vele hectaren bos door brandstichting. De brandstichters gebruiken de zogenaamde kaarstechniek, wanneer de kaars is opgebrand en het vuur uitbreekt, zijn zij al lang verdwenen. Wij proberen onze wandelaars daar attent op te maken.'
Eén van de populairste wandelingen leidt naar de top van de Pico Vivo, met zijn 1.861 meter de hoogste berg van het eiland. Als de drakenbomen in bloei staan, kleurt de top bijna volledig rood. Kroniekschrijvers uit de veertiende eeuw die het eiland zagen liggen, gehuld in een nevel waar rode toppen doorheen schemerden, dachten dat ze het mythische Atlantis hadden gevonden.
De natuurlijke zwembassins met zeewater in Porto Moniz zijn grotendeels gevormd door lava Doordat het eiland zo klein is, kun je het perfect met een huurauto verkennen. Een laatste verplichte stop zijn de natuurlijke zwembaden van Porto Moniz in het noordwesten van het eiland. Het zeewater loopt er in oude lavabekkens, waardoor je een grillig landschap krijgt dat spectaculair oogt.
Dit jaar al 6.500 dolfijntjes gestorven door gevolgen van BP-olievlek in Golf
Het sterftecijfer bij dolfijnen in de Golf van Mexico als gevolg van de enorme olievlek veroorzaakt door het lekkende olieplatform Deepwater Horizon ligt zeker vijftig keer hoger dan tot nu werd toegegeven. Bij andere diersoorten, zoals zeeschildpadden, zou het zelfs 250 keer hoger liggen.
Dat blijkt uit een nieuw grootschalig onderzoek van Amerikaanse en Canadese marinebiologen. Ze zeggen dat er in de eerste drie maanden van 2011 alleen al 6.500 dolfijnen zijn gestorven door de gevolgen van de rampzalige milieuverontreiniging, waarvan het merendeel jonge of pasgeboren dolfijntjes.
Het aanspoelen van 20 pasgeboren dode dolfijntjes op een drukbezocht strand in Mississippi in amper twee weken tijd was al een indicatie dat er iets grondig mis is met de dolfijnenpopulatie in de Golf van Mexico. Een team van Amerikaanse en Canadese marinebiologen hebben nu een maand lang onderzocht hoe het zit met de populatie en komen tot de conclusie dat er een massale sterfte is, vooral bij pasgeboren dolfijntjes.
Los van dat onderzoek zijn er nog andere cijfers die het ergste doen vermoeden. In de jaren voor de olieramp werden gemiddeld 17 carcassen van dolfijnen geteld op de stranden van Alabama en Mississippi. De eerste drie maanden van 2011 waren er dat 138, en de helft daarvan waren jonge dolfijntjes.
"Conservatief" En dat is wat is aangespoeld en werd gevonden. De echte sterfte ligt stukken hoger. Marinebiologen gaan er doorgaans vanuit dat wat aanspoelt en wordt gevonden in het geval van zeezoogdieren tussen 0,5 tot 2 procent is van wat daadwerkelijk sterft.
In de nieuwste studie zeggen de auteurs dat ze waarschijnlijk te conservatief hebben gerekend. Andere onderzoeken in het najaar van 2010 meldden ook al een vertievoudiging van de sterfte van zeedieren in bepaalde delen van de Golf.
Zelfs de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), een overheidsinstelling die zwaar onder één hoedje speelde met BP en bewust informatie verdraaide en achterhield tijdens de crisis (dat is ondertussen al aan het licht gekomen) spreekt van een "cetacean unusual mortality event". Zij telden 390 "strandings" de jongste twee maanden in Louisiana, Mississippi, Alabama en Florida.
In Florida is overigens een verhoogde sterfte vastgesteld bij de manatees, de zeekoeien die bijzonder gekoesterd worden in de vakantiestaat. Bijna een jaar na het begin van de ramp zijn ook nog steeds een aantal stranden in Louisiana verboden terrein voor de pers. Ze worden bewaakt door securitymensen van BP.
Zwart koraal van 2.000 jaar ontdekt nabij site olieramp BP
Wetenschappers hebben een koraal, die in de omgeving van de site van de BP-olieramp in de Golf van Mexico leeft, kunnen dateren. Het zwarte koraal is zo'n 2.000 jaar oud. Het is pas de eerste keer dat dat lukt voor koralen in de Golf.
Vorsers bestuderen de oude traaggroeiende koralen in de Golf al van vóór de dramatische olieramp op 20 april vorig jaar. De zwarte koralen werden gevonden op zo'n 34 km ten noordoosten van de BP-bron, op meer dan 300 meter diepte.
Er wordt nu verder onderzocht of de milieuvervuiling door BP de koralen schade heeft toegebracht. "Zwarte koralen voeden zich met organisch materiaal dat naar de zeebodem zinkt", zegt wetenschapster Nancy Prouty. "Het kan tientallen jaren duren, of zelfs eeuwen, om een van een 'storing in het ecosysteem' te herstellen."
De olievervuiling verspreidt zich onder water in zuidwestelijke richting, dus weg van de zwarte koralen. Ten zuidwesten van de oliebron van BP werden wel al dode koralen aangetroffen. Prouty benadrukt echter dat er wel oliesmurrie op het wateroppervlakte boven de zwarte koraalkolonie werd gespot tijdens het lek dat na een explosie op het Deepwater Horizon-platform, meer dan 750 miljoen liter olie in de zee deed vloeien. Daarbij kwamen ook elf arbeiders om het leven.
Zwarte koralen vind je over de hele wereld. Het lijken wel diepzeebosjes of -bomen. Zij zijn een belangrijke habitat voor vissen en ander zeeleven. Ze groeien erg langzaam. Ter vergelijking: een menselijke vingernagel groeit 200 keer sneller dan een zwart koraal.
Een opvallende fontein lijkt wel een must voor elke zichzelf respecterende stad. Hoe hoger en kleurrijker, hoe beter. Wij zetten s werelds meest adembenemende fonteinen op een rij die je op een warme dag de nodige verfrissing bieden.
Fountain of Nations, de muzikale fontein van Walt Disney World in Orlando.
Archibald Fountain in Sydney.
Origineel en imposant: Fountain of Wealth in Singapore
Friendship of Nations in Moskou
Deze fontein in Tivoli is opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
De kleurrijke fonteinen van Montjuïc in Barcelona.
Latona Fountain in Versailles
Peterhof, ook bekend als het Russische Versailles, in Sint-Petersburg.
Buckingham Fountain in Chicago.
De wereldberoemde Trevi-fontein in Rome.
Bethesda Fountain in Central Park in New York is een van de grootste fonteinen van de stad.
Voorkant van het Bellagio Hotel in Las Vegas
Banpo Bridge Fountain in Seoul, de langste brugfontein ter wereld.
King Fahs Fountain in Saoedi-Arabë is 260 meter hoog en daarmee de hoogtste fontein die er bestaat
Jet d'eau in Genève, het kleine broertje van de King Fahs Fountain.
Een epidemie heeft het leven van al een miljoen vleermuizen geëist in de VS. Het witte-neus-syndroom verspreidt zich bovendien over een steeds groter gebied, waardoor nog miljoenen vleermuizen zouden kunnen sterven.
Een kenmerk van de ziekte is een witte schimmel die rond de snuit van de vleermuizen verschijnt. De ziekte werd vijf jaar geleden voor het eerst opgemerkt in New York. Sindsdien is de epidemie aan een snelle opmars bezig en nu dreigt ook het westen van de VS te worden getroffen. In sommige grotten zijn alle vleermuizen uitgestorven door de ziekte.
In het slechtste geval kunnen hele soorten in de VS uitsterven. De nachtdieren worden dan wel niet vaak door mensen gezien, ze zijn erg belangrijk. Zo verorberen ze ieder jaar miljoenen kilo's insecten. Vooral in de winter maakt de ziekte veel slachtoffers onder de vleermuizen.
Mens Voorlopig lijken de vleermuizen de ziekte zelf te verspreiden, maar toch wordt landeigenaars in het westen van de VS aangeraden om zo weinig mogelijk activiteiten in grotten uit te voeren. Aangezien de mens nog grotere afstanden aflegt, zou de schimmel ook op deze manier schade kunnen aanrichten. Vorige maand werd een aanvraag ingediend om alle grotten en verlaten mijnen in 48 staten te sluiten.
Biologen vermoeden dat de ziekte aanvankelijk afkomstig is uit Europese grotten en door mensen is meegebracht naar New York.
"Schimmelziekte bij vleermuizen kan voeding duurder maken"
Amerikaanse wetenschappers en economen vrezen ervoor dat de schimmelziekte bij vleermuizen in het Noordoosten van de Verenigde Staten ook zware schade kan toebrengen aan de voedingsindustrie en de economie. De schade wordt geschat op 2,6 miljard euro per jaar.
Sinds 2006 zijn naar schatting een miljoen vleermuizen in de Verenigde Staten gesneuveld aan de schimmelziekte 'het witteneuzensyndroom'. De ziekte werd eerst aangetoffen in Albany, en is ondertussen verspreid over het noordoosten van de VS tot in Ohio. De ziekte werd ook aangetroffen in de Canadese provincie New Brunswick.
Insecteneters Dat is problematisch, en vooral door de invloed op de insectenpopulatie en dus de voedingsproductie. Vleermuizen zijn grote eters van insecten en zonder vleermuizen worden oogsten aangetast.
Voedselprijzen "Het gebruik van chemische pesticiden stijgt", zei onderzoeker Gary McCracken van de University of Tennessee. Hij schat de waarde van de vleermuizen in de landbouw op minstens 3,7 miljard dollar (2,6 miljard euro) per jaar. Amerikanen vrezen ondertussen dat de voedselprijzen hierdoor zullen stijgen.
Geen lucht Ook het toenemende aantal windmolens zal de sterfte onder de vleermuizen doen toenemen. Er zijn al duizenden dode vleermuizen gevonden in de buurt van windmolens. Niet zozeer omdat ze vermalen worden, wel omdat het verschil in luchtdruk hun kleine longen doet dichtklappen.
Actie, nu De onderzoeker roept op tot actie. "Niets doen is geen optie, omdat deze vliegende zoogdieren weinig nakomelingen krijgen. Herstel van de populatie duurt tientallen jaren, misschien zelfs eeuwen."
De publieke opinie zit nog niet op dezelfde pagina als de wetenschappers. "Veel mensen vragen zich af waarom ze moeten geven om vleermuizen en hun voortbestaan. Het is aan ons om hun ecologische en economische impact duidelijk te maken."
Wat er kan gedaan worden, wordt echter niet zo meteen duidelijk.
Op Paasmaandag is de Tiense deelgemeente Hakendover in de ban van de paardenprocessie. In bezoekersaantallen is dit de derde grootste processie
in België. Duizenden bedevaarders waaronder ook broederschappen uit Breda en Tilburg, zakken naar het dorp af om er de unieke volksgebeurtenis mee te maken.
De paardenprocessie beeldt de stichtingslegende uit van de kerk van de
Goddelijke Zaligmaker. Volgens deze legende kwamen rond het jaar 690 drie
vrome maagden uit Rome aan in Hakendover. Zij besloten een kerk te bouwen
ter ere van de Zaligmaker, maar de plaats die ze hiervoor uitkozen, bleek God
niet te bevallen. Alles wat overdag door de werklieden en steenkappers was
gebouwd, werd s nachts door zijn engelen omvergeworpen. De drie troosteloos
geworden maagden kregen op de dertiendach (16 januari), het bezoek van
een engel. Deze wees hen de plaats aan waar de kerk gebouwd moest worden.
Voor de bouw werden 12 arbeiders aangeworven, maar overdag waren zij altijd
met dertien. Bij het middagmaal en de uitbetaling verschenen er telkens
slechts twaalf. De dertiende arbeider was de Zaligmaker zelf. Het verhaal van
de stichtingslegende werd rond 1405 gebeiteld in een houten retabel, dat
recent hersteld en in de kerk bezichtigd kan worden.
Het hoogtepunt van de processie is de paardengalop om 12.00 uur op de
Tiense berg. Na de zegening van de bedevaarders galopperen de paarden drie
keer rond het altaar. Een niet te missen spektakel!
PRAKTISCHE INFO
De paardenprocessie vertrekt om 11.00 uur aan de kerk van Hakendover. De
Lijn legt een extra bus in tussen het station van Tienen en Hakendover tussen
09.15 en 10.00 uur. In de namiddag geldt de normale dienstregeling van De
Lijn. Een infobrochure wordt uitgedeeld aan de kerk en tijdens de omloop.
Gedurende anderhalf jaar bestudeerde Tom Morren in het kader van zijn masterproef Archivistiek aan de Vrije Universiteit Brussel het 19de- en het 20ste-eeuwse archief van Sint-Germanus in Tienen.
Tom Morren doorwroette het 19de- en 20ste-eeuwse archief van de parochie Sint-Germanus. Het resultaat werd gebundeld in een nieuwe publicatie in de reeks Bijdragen van het Hagelands Historisch Documentatiecentrum. Het is de neerslag van vijftien strekkende meter aan documenten.
In de jaren zestig raakte dit archief verspreid over drie verschillende instellingen: het Algemeen Rijksarchief te Brussel, het Aartsbisschoppelijk Archief te Mechelen en de plaatselijke dekenij. Sinds 1992 gaven deze instellingen het parochiearchief in bewaring aan het stadsarchief van Tienen. Eerder was enkel het ancien regimearchief door rijksarchivaris Hendrik Delvaux ontsloten.
Tijdens het ancien regime was de kerk van St.-Germanus zowel parochiekerk als kapittelkerk. Vanaf 1189 huisvestte de kerk een collegiaal kapittel dat een groot archief achterliet. Het kapittel werd in 1797 door de Franse revolutionairen afgeschaft. De parochie bleef uiteraard voortbestaan, maar werd in 1802 grondig hervormd. Het concordaat van de paus met Napoleon (1802) leidde in Tienen tot de oprichting van een tweede parochie: Onze-Lieve-Vrouw ten Poel.
De publicatie is te koop voor 10 euro in de Streekshop/Toeristisch infokantoor op de Grote Markt 6 in Tienen. (R. Billen)
HOEGAARDEN - De pas aangestelde hulpbisschop Leon Lemmens wijdde de palmtakken in de dienst voorafgaand aan de palmprocessie.
De hulpbisschop koos Palmzondag in Hoegaarden uit voor zijn erste publieke optreden. Hij deed dat met duiidelijk enthousiasme. Met mijter en staf stapte hij mee in de processie, met af en toe een ongebruikelijke zijsprong naar het publiek. Dat ziet er daar een interessant man uit, moet hij gedacht hebben, en hij stapte op Freddy Mannaerts toe. Toen het gesprek gedaan was zette de bisschop de achtervolging op de pater Jaak en pastor Liesbeth in. Verder herhaalde zich het scenario. Even leek het zelfs of de hij trok de Cerckel in, maar het waren de buren die buiten op een stoel zaten die zijn aandacht gaande hielden.
De apostelen, hun discipelen, de mombaarvader op kop, droegen Christus op de palmhouten ezel rond. Op kop werd de nieuwe vlag van de parochie gedragen. Achterop, na koor, harmonie en gemeentebestuur, volgden de honderden kinderen met 'palmmaai'. Ze waren groot in aantal, uit Hoegaarden en van elders. Na de middag kunnen ze terecht op de palmeierenzoektoch in het Kapittelpark. Eerst bieden ze hun palmtakken aan aan huis.Als het meezit, tot in al de uithoeken.
Monseigneur Leon LEMMENS - Geboren te Boorsem (Bisdom Hasselt) op 16 maart 1954 Studies - Middelbare school aan het Klein Seminarie van Sint-Truiden (Bisdom Hasselt) - Priesteropleiding aan het Groot Seminarie van Sint-Truiden (1971-1976) - Baccalaureaat in theologie aan de K.U.L. (1976) - Licentiaat in moraaltheologie aan de Gregoriaanse Universiteit te Rome (1979) - Doctoraat in theologie aan de Gregoriaanse Universiteit te Rome (1989) - Priesterwijding voor het bisdom Hasselt te Boorsem op 10 juni 1977 (R. Billen)
TIENEN - De Tiense Military Club vat post aan de ingang van de schouwburg voor de opvoeringen van 'Lili en Marleen'.
Buiten het gebouw hebben Amerikaanse soldaten post gevat, met militair materieel. Binnen voeren Duitsers in uniform de controle uit. Dat geeft de toestand weer in september 1944 in Tienen: de Duitsers zitten nog binnen en de Amerikanen staan voor de poort. De opstelling aan de schouwburg is besteld door het Tiens Tractheater dat een Tiense bewerking brengt van Lili en Marleen, in regie van Ronny Waterschoot.
Nog opvoeringen op 22 en 23 april, 20uur. Wees er vroeg bij want geen gereserveerde plaatsen (R. Billen)
De dorpssite van Oorbeek toont nu al vijftien fotoalbums over hoogtepunten van de jongste jaren in Oorbeek.
Daarbij hoort een reportage van een processie in 78. Er volgen er nog een hele reeks, waaronder in verkorte versie de aanpassingswerken aan de dorpskern in Oorbeek. Iets ouder zijn de acties tegen de hoge snelheidslijn, enz
Roger Vanhulst: 'De auteurs staan meestal bij de eerste foto en het is natuurlijk niet alleen mijn verdienste, maar gegroeid uit een samenwerking met enkele andere inwoners. Hopelijk blijft dit groeien. Iedereen die fotos heeft over Oorbeek, vroeger en nu, activiteiten, natuurfotos maar ook privéfotos mag mij altijd contacteren op info@oorbeek.be 'www.oorbeek.be (R. Billen)
N-VA-senator wil remgeld voor onterechte bezoeken spoed
N-VA-senator en arts Louis Ide schaart zich achter het besluit van een onderzoek van het Socialistisch Ziekenfonds waaruit blijkt dat meer dan de helft van de Belgen onterecht naar de spoedafdeling van een ziekenhuis stappen.
In januari al diende hij een wetsvoorstel in dat een forfaitaire bijdrage van 12,5 euro oplegt voor wie oneigenlijk langsgaat op de spoedafdeling.
Dit wetsvoorstel heeft tot doel de spoeddiensten te ontlasten van taken die tot het takenpakket van de eerstelijnszorg behoren. Dit moet de eerstelijnszorg en de spoeddiensten de kans bieden zich te concentreren op hun kerntaken en hen met andere woorden ten volle valoriseren, aldus Louis Ide.
Volgens de N-VA-senator zal enkel op deze manier de attitude van de mensen veranderen. Dit moet een financiële besparing opleveren én tijdswinst voor de spoeddiensten en spoedartsen.
Het onderzoek van het ziekenfonds beoordeelde de spoedbezoeken op basis van enkele criteria en kwam tot de vaststelling dat 56 procent van de 1,9 miljoen bezoeken aan de spoedafdeling in 2008 ongerechtvaardigd waren. 44 procent was gerechtvaardigd. Ook het ziekenfonds pleit voor een aantal maatregelen.
Gerechtvaardigde bezoeken Een bezoek aan de spoeddienst is onder meer gerechtvaardigd indien de patiënt werd doorverwezen door de huisarts, er een ziekenhuisopname volgt of de gipszaal gebruikt wordt. "In alle andere (onterechte) gevallen zal men ter plekke 12,5 euro remgeld innen. Remgeld zoals het woord zelf zegt", aldus nog Ide.
Van de mensen die in 2008 op de spoed binnenkwamen, was 28 procent gebracht door de ziekenwagen of doorverwezen door de huisarts. Zestien procent voldeed aan één van de vijf andere criteria.
Opmerkelijk is dat hoewel die laatste groep een gerechtvaardigd gebruik van de spoeddiensten maakte, ze toch financieel gestraft werd omdat er geen sprake is van een doorverwijzing door de huisarts, aldus het Socialistisch Ziekenfonds, dat pleit voor een aanpassing van de huidige wetgeving.
Het bezoek aan de spoeddienst is duidelijk verbonden aan de leeftijd van de patiënt, merken de onderzoekers verder op. Jonge kinderen, adolescenten en een oudere bevolking doen het meest beroep op de spoed. Ook sociaal kwetsbare personen stappen vaker de spoedafdeling binnen.
Grootstedelijke gebieden Daarnaast tonen de cijfers aan dat Brusselaars (21 procent) meer een beroep doen op de spoed dan de Walen (19 procent), en zeker dan de Vlamingen (14 procent). Het gerechtvaardigd gebruik van de spoed ligt hoger in Vlaanderen (52 procent) dan in Wallonië (42 procent) en in Brussel (34 procent).
In een grootstedelijk gebied stappen mensen sneller naar de spoed dan naar hun huisarts. Hier speelt zeker de beschikbaarheid van huisartsenwachtposten en de nabijheid van ziekenhuizen een rol.
Om het ongerechtvaardigd gebruik van de spoeddienst terug te dringen, stelt het Socialistisch Ziekenfonds onder andere voor om wachtposten te stimuleren, het derdebetalerssysteem uit te breiden en remgelden af te schaffen bij dringend beroep op de huisarts, dit in overleg met de huisartsen. Daarnaast wil het ziekenfonds dat het systeem van gerechtvaardigde doorverwijzing uitgebreid wordt met een aantal specifieke situaties zoals een hospitalisatie of een bezoek aan de gipszaal.
30 maanden cel voor ouders van verhongerde Franse baby
Een Frans koppel is veroordeeld tot 5 jaar cel, waarvan 30 maanden effectief, voor de dood van hun 11 maanden oude baby. De baby stierf in maart 2008 door gebrek aan medische verzorging en aangepaste voeding. Het kreeg enkel moedermelk te drinken.
Joël (45) en Sergine Le Moaligou (40) belden de hulpdiensten toen ze ongerust werden over de verzwakking van hun kindje. De brandweer kon in de woning van het gezin in Saint-Maulvis enkel de dood van Louise vaststellen.
Een autopsie bracht een tekort aan vitamine A en B12 aan het licht, dat volgens deskundigen te wijten was aan een onevenwichtige voeding. Het kind kreeg enkel moedermelk, maar omdat de moeder veganistisch eet, was er een duidelijk tekort aan vitaminen in wat meestal wordt beschouwd als 'de beste voeding voor een baby'.
De baby woog ook slechts 5,7 kilo, terwijl het gemiddelde op die leeftijd 8 kilo is. Hoe het komt dat de baby zo weinig at, wordt niet verklaard. Mogelijks maakte de moeder niet voldoende melk aan.
"In de 21ste eeuw mag een kind niet van honger omkomen terwijl de ouders op geen enkel moment reageren", zei de parketmagistrate in haar requisitoir. Het echtpaar zat al vier maanden in voorlopige hechtenis.
Vijfhonderdtal mensen op begrafenis Hoegaarden-brouwer
HOEGAARDEN - Een vijfhonderdtal mensen hebben zaterdagvoormiddag de begrafenis van Pierre Celis, de 'vader' van het Hoegaardse witbier, bijgewoond.
De Sint-Gorgoniuskerk in het Vlaams-Brabantse Hoegaarden zat dan ook vol, zo meldt burgemeester Jean-Pierre Taverniers. De 86-jarige Celis overleed vorige week zaterdag in het rusthuis nabij Hoegaarden waar hij sinds korte tijd verbleef.
Pierre Celis nam in de jaren zestig de lokale brouwerij van Hoegaarden over, op het moment dat het "Witteke van Hoegaarden" enkel nog bekendheid genoot in de regio Leuven en delen van Brussel. Hij brouwde het bier tot 1979 op beperkte schaal en bracht de brouwerij dat jaar onder in de huidige panden van De Kluis in Hoegaarden.
In 1985 verkocht hij de brouwerij aan Interbrew (het huidige AB InBev) en trok vervolgens naar het Amerikaanse Austin waar hij in 1990 de Celis Brewery oprichtte die eveneens witbier brouwde. Eind 2009 keerde hij definitief terug naar Hoegaarden, nadat hij zijn Amerikaanse brouwerij verkocht had.
'Groot verlies voor Hoegaarden'
"Voor Hoegaarden is dit een groot verlies, een bladzijde van onze al rijke geschiedenis die wordt omgedraaid", zegt burgemeester Jean-Pierre Taverniers. "Ook al was meneer Celis de laatste jaren minder actief in onze gemeente, hij blijft een belangrijk figuur, die ons op de internationale kaart heeft gezet."
Op deze plaatsen is mooi weer geen garantie, maar de bontgekleurde gevels van de huizen toveren steeds een glimlach op het gezicht van inwoners en toeristen.
Manarola, Italië
Vakantieparadijs Santorini, Griekenland
Chefchaouen in Marokko, ook wel de 'blauwe stad' genoemd.
Een andere 'blauwe stad' ligt in Jodhpur in Rajasthan, India.
Guanajuato in Mexico
Longyearbyen op Spitsbergen, een eilandengroep in de Noordelijke IJszee die bij Noorwegen hoort
Eén bedrijfspensioen voor arbeiders en bedienden kost 710 miljoen euro
"Misschien moeten werknemers hun loon op de lange termijn bekijken. In plaats van nu loonopslag te krijgen, kiezen ze dan voor meer pensioen later" (Raf Loyens, Aon Hewitt)
De aanvullende pensioenen voor arbeiders optrekken tot het bediendenniveau zou in totaal 710 miljoen bedragen. Wie dat gaat betalen?
Het aanvullend bedrijfspensioen, de zogenaamde tweede pijler, kan een belangrijk element worden in het huidige sociaal overleg, meer bepaald als het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden op tafel komt te liggen. "Zeker aangezien een harmonisatie van de directe loonvoorwaarden zeer moeilijk is", meent Raf Loyens, consultant bij Aon Hewitt. "Als werkgevers en vakbonden elkaar vinden zal dat eerder in themas zijn zoals het bedrijfspensioen of de ontslagregeling."
Het VBO liet inmiddels voorzichtig uitschijnen dat er enige marge zou zijn voor een aanpassing van het aanvullend pensioen. Loyens vindt het logisch dat de werkgevers die piste kiezen. "Dankzij de fiscale gunstige behandeling is elke euro die een werkgever als loonsverhoging zou geven in een pensioenplan er twee waard."
Toch zit er nog een serieuze financiële adder onder het gras. Vandaag kosten de bedrijfspensioenen van arbeiders en bedienden 300 miljoen euro per jaar aan de werkgevers. Die investeren gemiddeld 1,35 procent van het brutojaarloon van die arbeiders in de tweede pijler. Voor bedienden is dat 3,20 procent. De arbeiderspremie optrekken tot op het niveau van de bedienden zou volgens berekeningen van Aon Hewitt een meerkost van ruim 400 miljoen euro betekenen.
En wie gaat dat betalen?
Werkgevers jammeren nu al zo hard over hoge loonkosten. "Iedereen zal water bij de wijn moeten doen", meent Loyens. "Misschien moeten werknemers hun loon eens op de lange termijn bekijken. In plaats van nu loonopslag te krijgen, kiezen ze dan voor meer pensioen later."
Dat die langetermijnvisie nuttig kan zijn, bewijzen de cijfers. Een kwart van de wettelijke pensioenen die in België worden uitbetaald, bevinden zich onder de armoedegrens. Een bediende die op pensioen gaat, krijgt volgens de Pension Survey 2010 van Aon Hewitt 62 procent van zijn laatste nettoloon, een kaderlid 40 procent, een arbeider 74 procent. Maar die laatsten hun loon lag ook lager tijdens hun loopbaan.
De tweede pijler kan die bedragen optrekken tot voorbij de psychologische grens van 80 procent van het laatste nettoloon. Tenminste, voor wie werkt tot zijn 65ste. Wie stopt op 60 ziet zijn aanvullend pensioen gemiddeld met bijna een derde dalen. Daarmee lijkt het aanvullend pensioen ook, meer dan het wettelijk pensioen, een stimulans om langer werken aan te moedigen. "En dat is noodzakelijk om de wettelijke pensioenen alleen nog maar betaalbaar te houden, zonder over de hoogte ervan te spreken", aldus Loyens.
Grote verschillen
Toch zal het nog tientallen jaren duren voor de tweede pensioenpijler zijn maximale effect bereikt. "Algemeen wordt aangenomen dat 60 procent van de werknemers in de privésector over een aanvullend pensioen beschikt, maar heel nauwkeurig zijn die cijfers niet. Bovendien zijn daar heel veel recente pensioenplannen bij. Van wie nu op pensioen gaat, kan nog maar een derde rekenen op die tweede pijler."
De verscheidenheid onder de bestaande pensioenplannen is bovendien groot. Het plan dat de grootste bedragen uitkeert, brengt tot 30 keer meer op dan het minst voordelige. Een gepensioneerd kaderlid krijgt nu gemiddeld 4 keer zijn jaarsalaris uitbetaald, een arbeider 1 keer.
België is nog zowat het enige Europese land met een verschillend statuut voor arbeiders en bedienden. Luxemburg zette in 2008 al de stap naar een eenheidsstatuut, Oostenrijk voerde vijf jaar voordien het fameuze rugzakmodel in.
Het onderscheid tussen arbeiders en bedienden staat in ons land al een aantal jaren ter discussie, omdat het volgens sommigen archaïsch en discriminerend zou zijn. De arbeidsrechtbank van Brussel stelde hierover in 2010 nog een prejudiciële vraag aan het Grondwettelijk Hof. Voorlopig is het evenwel nog wachten op een uitspraak.
Zeker is alvast dat ook de sociale partners er zich bewust van zijn dat dit onderscheid op lange termijn moet verdwijnen. Het harmoniseren van beide statuten is echter niet gemakkelijk. Enerzijds willen de vakbonden het statuut van de arbeiders opwaarderen zonder te raken aan de verworvenheden van de bedienden. Anderzijds vinden de werkgevers dat het bediendenstatuut te duur is.
De aanvullende pensioenen voor arbeiders optrekken tot het bediendenniveau zou in totaal bijvoorbeeld 710 miljoen bedragen. Een gelijktrekking van de lonen - in de bouwsector alleen - zou zo'n 6 tot 8 procent meer centen kosten. En wie dat allemaal gaat betalen?
Kortom: de af te leggen weg is lang en moeilijk. En het verschil tussen arbeiders en bedienden blijft bestaan ... voorlopig.
Het statuut van arbeider versus bediende: alle verschillen op een rij
Wie is arbeider? Wie is bediende? En wat zijn precies de verschillen? Wij zetten ze allemaal op een rij, van proefperiode tot opzegtermijn, over vakantiegeld tot ontslag en gewaarborgd loon.
Het onderscheid tussen arbeiders en bedienden staat al een aantal jaren ter discussie, omdat het volgens sommigen archaïsch en discriminerend zou zijn. De arbeidsrechtbank van Brussel stelde hierover in 2010 nog een prejudiciële vraag aan het Grondwettelijk Hof. Voorlopig is het evenwel nog wachten op een uitspraak.
Zeker is alvast dat ook de sociale partners er zich bewust van zijn dat dit onderscheid op lange termijn moet verdwijnen. Het harmoniseren van beide statuten is echter niet gemakkelijk. Enerzijds willen de vakbonden het statuut van de arbeiders opwaarderen zonder te raken aan de verworvenheden van de bedienden. Anderzijds vinden de werkgevers dat het bediendenstatuut te duur is. Kortom: de af te leggen weg is lang en moeilijk.
Wie is arbeider, wie is bediende?
De arbeidsovereenkomstenwet geeft een definitie van wie als arbeider en wie als bediende beschouwd moet worden:
Een arbeider is een werknemer die in hoofdzaak handenarbeid verricht.
Een bediende is een werknemer die in hoofdzaak hoofdarbeid of intellectuele arbeid verricht.
De verschillen
Arbeiders
Bedienden
Proefperiode
7 tot 14 dagen
verlengd met de duur van de schorsings- periodes tot maximum 21 dagen
1 tot 12 maanden (maximum 6 of 12 maanden volgens de hoogte van het loon)
verlengd met de totale duur van de schorsingen
Beëindiging arbeids- overeen- komst tijdens proefperiode
Tijdens eerste 7 dagen: mag enkel bij ernstige tekortkoming of in (schriftelijk bevestigd) overleg
Na eerste 7 dagen: kan onmiddellijk en zonder opzeg of vergoeding op het einde van elke werkdag
Na 7 dagen ongeschiktheid: verbreking zonder opzeg of vergoeding mogelijk
Tijdens de 1ste maand: opzeg van 7 kalenderdagen
Opgelet: opzeg kan ten vroegste eindigen op de laatste dag van de eerste maand
Na de eerste maand en zolang de proef duurt: opzeg van 7 dagen
Opzegtermijn
35 tot 112 dagen naargelang de anciënniteit van de arbeider
Opgelet: sectorale CAO's kunnen nog langere opzegtermijnen bepalen (tot zelfs 217 dagen)
Lagere bedienden: minimum 3 maanden per schijf anciënniteit van 5 jaar
Hogere bedienden: de opzegtermijn moet deze minima respecteren en rekening houden met de anciënniteit, leeftijd, het loon en de functie van de werknemer
Aanvang opzegtermijn
de maandag volgend op de dag waarop de opzegbrief geacht wordt ontvangen te zijn
de 1ste dag van de maand die volgt op de dag waarop de opzegbrief geacht wordt ontvangen te zijn
Tegenopzeg
onbestaande
1, 2 of 4 maanden afhankelijk van het loon van de bediende
Moment van uitbetaling loon
minimum 2 keer per maand met maximum 16 dagen tussen (betaling van een voorschot)
maandelijks
Carensdag
Bij arbeidsongeschiktheid van minder dan 14 kalenderdagen wordt de eerste dag niet betaald
Opgelet: is afgeschaft in bepaalde sectoren
Wordt enkel toegepast voor bedienden in proeftijd of met een contract voor bepaalde duur of voor een bepaald werk van minder dan 3 maanden
Gewaarborgd loon in geval van arbeids- ongeschiktheid
Normaal loon gedurende 7 dagen (+ carensdag bij minder dan 14 dagen afwezigheid)
Mogelijkheid tot invoering van tijdelijke werkloosheid met eventueel bovenop de werkloosheidsuitkering een aanvullende vergoeding van het fonds voor bestaanszekerheid of de werkgever
Opgelet: in sommige sectoren wordt de duur van de economische werkloosheid door een koninklijk besluit bepaald
Onbestaande, behalve de tijdelijke schorsing in het kader van de crisismaatregelen (tot 30/09/10) en behoudens overmacht die zowel voor arbeiders als bedienden geldt
Vakantiegeld
Betaald door de vakantiekas
Berekend op het geheel van het ontvangen salaris tijdens het voorgaande jaar
Betaald door de werkgever
Berekend op het salaris van de maand waarin de vakantie wordt opgenomen
Willekeurig ontslag
Art. 63 van de arbeidsovereenkomstenwet
Bewijslast ligt bij de werkgever
Gesanctioneerd met forfaitaire vergoeding van 6 maanden loon
Toepassing van het principe van rechtsmisbruik uit het gemeen recht
Bewijslast ligt bij de bediende
De sanctie hangt af van de bewezen schade
Patronale sociale- zekerheids- bijdragen
+/- 38,38% op 108 % van het brutoloon
(108% omdat de werkgever zo de bijdragen voor het vakantiegeld betaalt)
Opgelet: de patronale bijdrage kan variëren van sector tot sector, dit hangt af van de bijkomende bijdragen voor het sociaal fonds bvb. in de bouwsector betaalt men 13 à 15% extra, terwijl dit in de horeca maar 1,40 à 1,45% is.
+/- 32,38% van het brutoloon
Opgelet: ook hier worden bijkomende bijdragen voor het sociaal fonds in rekening gebracht die variëren van sector tot sector
Ik heb thuis een potje Op het potje staat 'verdriet'. Ik doe er vaak verdrietjes in, want als ze klein zijn ... huil ik niet.
Steeds als er iets tegenzit Er iets gebeurd wat ik niet wil Open ik het potje, Gooi het erin heel stil.
Maar gisteren was de laatste Druppel iets te veel Van al die stukjes klein verdriet Kreeg ik een brok in mijn keel. Mijn hand begon te trillen Verdriet vloog met golven uit de pot Een traan begon te rollen, Ik voelde mij erg rot.
Een onbedaarlijk snikken deed me trillen overal, Ik zat echt tot mijn haren In het diepste diepe dal
Het was met rood omrande ogen Toen ik mijzelf weer rustig kreeg, Opgelucht keek ik naar mijn potje Het potje .Dat was leeg.
Dus zie je iemand lopen, Rode ogen en heel bedeesd Dan vraag je niets meer, Dan weet je, haar potje is pas vol geweest.
Niets zo nefast voor de vakantievreugde als vastzitten op de luchthaven met een vertraagde vlucht. Organisatie Eurocontrol maakte een lijstje van de luchthavens met de grootste vertragingen ter wereld.
Eurocontrol, de organisatie die tot een overkoepelend en uniform Europees luchtverkeersleidingssysteem wil komen, stelde vast dat de gemiddelde vertraging in 2010 33 minuten was, zo'n 17 procent slechter dan het jaar daarvoor. Ongeveer 44,8 procent van de vluchten had een vertraging van vijf minuten of meer.
Als oorzaken van de toegenomen vertragingen noemt Eurocontrol het strenge winterweer, de uitbarsting van vulkaan Eyjafjallajökull en de luchthavenstakingen in Frankrijk, Spanje en Griekenland.
Dit zijn de luchhavens met de grootste vertragingen:
1. Luchthaven van Tenerife Zuid
gemiddelde vertraging: 29,7 minuten, gemiddeld 53,3% van de vluchten vertraagd
2. Las Palmas (Gran Canaria)
gemiddelde vertraging: 28 minuten, gemiddeld 58,7% van de vluchten vertraagd
3. New York, JFK (VS)
gemiddelde vertraging: 25,5 minuten, gemiddeld 47,4% van de vluchten vertraagd
4. Casablanca (Marokko)
gemiddelde vertraging: 23,3 minuten, gemiddeld 56,3% van de vluchten vertraagd
5. Tunis (Tunesië)
gemiddelde vertraging: 23,2 minuten, gemiddeld 58% van de vluchten vertraagd
6. Londen-Luton (Groot-Brittanië)
gemiddelde vertraging: 21,9 minuten, gemiddeld 56,7% van de vluchten vertraagd
7. Londen-Gatwick (Groot-Brittanië)
gemiddelde vertraging: 21,1 minuten, gemiddeld 54,3% van de vluchten vertraagd
8. Malaga (Spanje)
gemiddelde vertraging: 21 minuten, gemiddeld 53% van de vluchten vertraagd
9. Madrid-Barajas (Spanje)
gemiddelde vertraging: 20,3 minuten, gemiddeld 57,5% van de vluchten vertraagd
10. Faro (Portugal)
gemiddelde vertraging: 20,2 minuten, gemiddeld 53,7 van de vluchten vertraagd
11. Lissabon (Portugal)
gemiddelde vertraging: 19,7 minuten, gemiddeld 54,1% van de vluchten vertraagd
12. Manchester (Groot-Britannië)
gemiddelde vertraging: 19,7 minuten, gemiddeld 44,2% van de vluchten vertraagd
13. Alicante (Spanje)
gemiddelde vertraging: 19,3 minuten, gemiddeld 47,4% van de vluchten vertraagd
14. Belfast (Ierland)
gemiddelde vertraging: 19,3 minuten, gemiddeld 43,1% van de vluchten vertraagd
15. Porto (Portugal)`
gemiddelde vertraging: 18,9 minuten, gemiddeld 50,3% van de vluchten vertraagd
16. Palma de Mallorca (Spanje)
gemiddelde vertraging: 18,9 minuten, gemiddeld 51,5% van de vluchten vertraagd
17. Geneve (Zwitserland)
gemiddelde vertraging: 18,8 minuten, gemiddeld 52,1% van de vluchten vertraagd
18. Nice (Frankrijk)
gemiddelde vertraging: 18,3 minuten, gemiddeld 52,2% van de vluchten vertraagd
19. Berlijn - Schönefeld (Duitsland)
gemiddelde vertraging: 18,1 minuten, gemiddeld 46,8% van de vluchten vertraagd
20. Ibiza (Spanje)
gemiddelde vertraging: 17,9 minuten, gemiddeld 42,6 % van de vluchten vertraagd
Airbus van Qantas maakt noodlanding na brand in cockpit
Een passagiersvliegtuig van Qantas dat van de Filipijnen naar Sydney moest vliegen, is voor een noodlanding omgeleid naar Cairns, aan de Australische oostkust. Door een elektrisch defect was er brand uitgebroken in de cockpit van de A330, meldt de Australische luchtvaartmaatschappij.
De piloten slaagden erin het brandje te blussen en weken vervolgens uit naar de dichtstbijzijnde luchthaven. "Er werden geen ongewenste gevolgen of verwondingen vastgesteld bij de 147 passagiers of de elf bemanningsleden", meldt een woordvoerder nog.
Wilde zwijnen en edelherten kunnen besmet zijn met het hepatitis E virus. Door het eten van rauw of onvoldoende gebakken vlees van besmette dieren kunnen mensen het virus ook krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlandse RIVM op grofwild op de Veluwe. Eerder al werd besmet wild aangetroffen in o.m. Duitsland, Spanje en Japan.
Hepatitis E komt ook veel voor in gewone varkens. Varkensvlees wordt veel gegeten, maar doordat het in de meeste gevallen goed verhit wordt, geeft het geen problemen.
Vlees dat werd verhit is zonder gevaar, aangezien het virus een verhitting tot 50 à 60 graden niet overleeft.
Een besmetting met hepatitis E lijkt op die van een hepatitis A besmetting met koorts en misselijkheid. Ernstigere symptomen blijven vaak uit maar kunnen bestaan uit geelzucht, leververgroting, verminderde eetlust, buikpijn en jeuk. Infecties kunnen ontstekingen aan de lever veroorzaken, vooral bij mensen met een verminderd afweersysteem. Bij deze risicogroepen kan dit tot chronische leverinfecties leiden of zelfs tot de dood. Vooral zwangere vrouwen in het derde trimester lopen kans op ernstige complicaties.
Uit onderzoek van RIVM blijkt ook dat niet alleen wilde zwijnen en varkens, maar ook oesters, mosselen en oppervlaktewater dat wordt gebruikt voor recreatie en drinkwaterproductie hepatitis E virus kunnen bevatten.
Naarmate je ouder wordt, sterven je hersenen niet af maar gaan ze net anders werken. Dat beweert wetenschapsjournaliste en schrijfster Barbara Strauch.
Als je regelmatig onderbroeken in de afwasmachine steekt of de kelder in staart terwijl je je afvraagt wat je er kwam zoeken, denk je wellicht dat het einde nabij is. Niet zo volgens Barbara Stauch, die het boek 'The Secret Life of the Grown-Up Brain' schreef.
Daarin beweert ze dat hersenen, in tegenstelling tot de rest van het lichaam, niet aftakelen naarmate we ouder worden. De hersenen van een 55-jarige mogen dan minder alert en flexibel zijn dan die van een 25-jarige, ze kunnen wel juister oordelen over mensen en situaties, sneller problemen oplossen en hun cognitieve vaardigheden zijn beter.
Eén van de eerste wetenschappers die het brein van middelbare leeftijd bestudeerde, was neurologe Cheryl Grady, verbonden aan de Universiteit van Toronto. In de jaren negentig maakte ze hersenscans van oude en jonge proefpersonen die dezelfde opdrachten moesten uitvoeren. Tot haar verbazing zag ze nauwelijks verschil in resultaat en gebruikten de oudere proefpersonen de twee hersenhelften in plaats van één. Bovendien deden ze vaker een beroep op de frontale cortex, het gebied in de hersenen dat we gebruiken om problemen op te lossen.
Een van de grootste hersenstudies, the Seattle Longitudinal Study, volgde de mentale capaciteiten van 6.000 proefpersonen gedurende meer dan veertig jaar. Daaruit bleek dat de proefpersonen tussen 40 en 65 beter scoorden op cognitieve tests: hun woordenschat, verbaal geheugen, perceptuele snelheid en probleemoplossend vermogen waren beter dan die van proefpersonen in de twintig.
Een ander voordeel van ouder worden is dat je betere sociale vaardigheden krijgt. Thomas Hess, een psycholoog verbonden aan de Universiteit van North Carolina, concludeerde dat personen van middelbare leeftijd beter kunnen inschatten wat voor karakter een andere persoon heeft. Bovendien denken ze minder negatief, wat optimisme in de hand werkt.
De oorzaak van deze verbeterde hersenfuncties wordt gezocht in myeline, een vetstof rond de zenuwen die verbindingen in de hersenen mogelijk maakt. Vanaf de vijftig zou de hoeveelheid van deze stof toenemen. Om je hersenen fit te houden, wordt oefening aangeraden: niet alleen cognitieve oefeningen zoals lezen en muzieklessen, maar ook fysieke beweging houdt je hersenen jong.
De Koninklijke Serres in Laken zijn van vrijdag (15 april) tot 8 mei open voor het grote publiek. Elk jaar krijgen de serres bijna 100.000 mensen over de vloer die niet alleen geïnteresseerd zijn in de unieke collectie bomen en planten, maar ook in de architectuur. Dit jaar krijgen de bezoekers ook toegang tot het atelier van koningin Elisabeth.
De serres zijn open van 9.30 uur tot 16 uur, vrijdag van 13 uur tot 16 uur. Vrijdag, zaterdag en zondag zijn er nocturnes van 20 uur tot 22 uur. Maandag zijn de serres dicht, behalve op 25 april, en ook dinsdag 26 april blijven ze gesloten. Dinsdag 19 april is voorbehouden voor mensen met een handicap.
De in- en uitgang bevindt zich langs de erehekken van het kasteel van Laken in de Koninklijke Parklaan. De toegang kost 2,50 euro. De opbrengst gaat volledig naar het Hulpfonds van de Koningin, naar restauratiewerk en naar de aanschaf van kunstwerken van de Koninklijke Verzameling.
De breekbare schoonheid van grotten trekt jaarlijks duizenden toeristen aan. Deze onderaardse natuurschatten worden gekenmerkt door stille meren, reusachtige stalactieten en stalagmieten en merkwaardige ijsformaties. Wij zetten de tien meest adembenemende grotten ter wereld op een rij.
Wanneer iemand in je buurt jeuk heeft, dan is de kans groot dat je ook begint te krabben. Wetenschappers aan de Wake Forest School of Medicine in North Carolina hebben namelijk ontdekt dat jeuk besmettelijk is, net als geeuwen.
De onderzoekers verdeelden 25 vrijwilligers over twee groepen. Een stukje huid van elke proefpersoon werd ingewreven met een jeukopwekkend middel. Vervolgens kreeg de eerste groep een filmpje te zien waarin personen met jeuk zich druk aan het krabben waren.
De tweede groep zag beelden van mensen die rustig op een stoel zaten. Daaruit bleek dat personen in de eerste groep zich tot twee keer meer krabden dan de andere vrijwilligers. Bovendien kregen ze niet alleen jeuk op de ingewreven plek, maar over het hele lichaam.
Als mensen iemand zien krabben of over jeuk lezen, ontstaat er in de centrale hersenen een soort gevoeligheid. Die zorgt ervoor dat elke aanraking erna als jeuk ervaren wordt, stelt hoofdonderzoeker Gil Yosipovitch.
Primaten Een gelijkaardige studie bij primaten leidde tot dezelfde merkwaardige resultaten. Daardoor vermoeden de vorsers dat besmettelijke jeuk een gevolg is van de menselijke evolutie. Als een groepsdier zich krabt, kan dat de aanwezigheid van parasieten verraden. Andere dieren worden gevoeliger voor jeuk, wat voorkomt dat ze ook besmet raken.
De vorsers hopen dat ze de onderliggende mechanismen in de centrale hersenen leren begrijpen, dat zou hen helpen om doeltreffende behandelingen te ontwikkelen voor mensen met (atopisch) eczeem en andere huidaandoeningen.
Kostprijs ziekenhuisopname nog te vaak onduidelijk
Ziekenhuizen geven vaak onvoldoende informatie over de ziekenhuisfactuur. Dat blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop bij 163 Belgische ziekenhuizen. Nochtans is het bij wet verplicht om de patiënt te informeren over eventuele kamer- en ereloonsupplementen en hem te wijzen op de financiële gevolgen van zijn keuzes.
Bij een opname in het ziekenhuis moeten drie documenten ter beschikking worden gesteld, die een volledig financieel overzicht geven. Naast de opnameverklaring, waarop de patiënt zijn keuzes moet kenbaar maken, gaat het om een toelichting en een lijst met de meest gevraagde goederen en diensten in dat ziekenhuis.
Slechts 37 procent van de ziekenhuizen was volledig in orde met die wetgeving. Veertig procent scoorde nog redelijk, maar in één op de vijf ziekenhuizen ontvangt de patiënt geen of onvolledige informatie over de uiteindelijke kostprijs.
Mondelinge toelichting
Op het vlak van mondelinge toelichting scoorden de ziekenhuizen al een stuk beter. In 73 procent van de ziekenhuizen was de uitleg over de supplementen en andere aspecten volgens Test-Aankoop in orde.
Statuut van de ziekenhuisartsen
Het bekomen van de lijst met het statuut van de ziekenhuisartsen leverde meer problemen op. Nochtans kan dat statuut een grote invloed hebben op het eindbedrag, wegens de erelonen die niet-geconventioneerde artsen in sommige gevallen mogen aanrekenen. Amper 36 procent gaf die lijst mee, of liet ze inkijken. Zeven procent had zo'n lijst niet, hoewel de ziekenhuizen wél supplementen aanrekenen.
Tot slot klaagt Test-Aankoop aan dat 25 onderzochte ziekenhuizen toestaan dat artsen ereloonsupplementen aanrekenen op twee- of meerpersoonskamers. De consumentenorganisatie vraagt een verbod op supplementen in deze kamers.
Test-Aankoop:
Alle informatie voor uw ziekenhuisopname
Een opname in het ziekenhuis, daar kiest u niet voor. En de rekening achteraf is ook vaak geen pretje. Om te vermijden dat u echt voor onaangename verrassingen komt te staan, geven we enkele tips.
Vooraf
Voordat u in het ziekenhuis wordt opgenomen, gaat u het best op zoek naar informatie: - Ga na of de artsen die u zullen behandelen geconventioneerd zijn of niet, bijvoorbeeld via uw mutualiteit. - Ga ook na welke kosten door uw hospitalisatieverzekering worden gedekt en welke niet. - Vraag wat het persoonlijk aandeel is dat u zelf moet betalen. Dit is anders voor "gewone gerechtigden" en voor rechthebbenden op een voorkeurtarief (weduwen/weduwnaars, invaliden, gepensioneerden, wezen). - Voorafgaand aan de opname of op het moment zelf krijgt u een opnameverklaring (zie verder). Vul die niet snelsnel in. De keuzes die u hier maakt, bepalen grotendeels de rekening achteraf. - Vraag in het ziekenhuis om een gedetailleerde raming van de kosten van de latere opname.
De opnameverklaring van a tot z
Als u wordt opgenomen in het ziekenhuis, moet u een opnameverklaring invullen. Het is erg belangrijk dat u dit grondig doet, omdat dit het document is waarop het ziekenhuis aangeeft welke bedragen u mag verwachten op uw rekening en waarop u uw keuzes moet aangeven betreffende type kamer en arts.
Zeker bij een geplande opname kunt u hiervoor de tijd nemen. Maar ook als u onverwacht moet worden opgenomen, hebt u er alle belang bij om alles grondig na te lezen. Naast uiteraard de duur van uw opname, bepalen uw keuzes immers grotendeels uw rekening.
Daarom overlopen we samen met u het document en geven toelichting bij de verschillende onderdelen.
Voor ons onderzoek naar de tarieven van ziekenhuizen hebben we 163 ziekenhuizen over heel België bezocht. Benieuwd hoe uw ziekenhuis scoort op het vlak van informatieverstrekking en hoe de tarieven er zijn ten opzichte van andere ziekenhuizen? Kijk snel in onze tabel!
Gezondheidszorg: patiëntenparticipatie te vaak gedwarsboomd
De patiënt die een actieve rol wil spelen in alles wat zijn gezondheid aanbelangt, botst op te veel obstakels. Op heel wat vlakken zijn de basisvoorwaarden niet vervuld opdat de patiënt een evenwaardige partner kan zijn in de gezondheidszorg.
Het voorbije jaar alleen al zijn we op verschillende heikele kwesties gestoten. Onder meer heeft de patiënt onvoldoende toegang tot ondubbelzinnige en (wetenschappelijk) juiste informatie. Zo blijken de tarieven die voor bepaalde zorgprestaties gelden soms erg moeilijk te doorgronden of te bemachtigen. Info op het internet of zelfs via de overheid is niet zelden gekleurd.
De wetgeving op informatieverstrekking moet worden nageleefd. We dringen er bovendien op aan dat de overheid een prioriteit maakt van transparantie. Het zou al veel helpen als er kwaliteitsindicatoren zouden bestaan voor zorgverstrekkers en ziekenhuizen.
Spanje en Turkije zijn populairste bestemmingen met Pasen
Belgische toeristen trekken liefst naar de Canarische Eilanden en Turkijke tijdens de paasvakantie. Dat melden touroperators Thomas Cook en Jetair.
"Turkije biedt een goede prijs-kwaliteitverhouding en de hotelsector is er de laatste jaren sterk geëvolueerd. Het is een erg aantrekkelijk land voor Belgen", zegt Baptiste van Outryve van Thomas Cook.
Bij Jetair klinkt het dat naast Spanje en Turkijke ook Marokko, Tunesië en Egypte populair zijn, al ligt het aantal toeristen dat naar die laatste twee landen trekt nog niet op het niveau van voor de revoluties. 'In de toeristische streken is de situatie er ondertussen wel weer normaal', stelt Jetair-woordvoerder Hans Vanhaelemeesch.
Aangezien de paasvakantie laat valt dit jaar, kiezen minder Belgen voor een vakantie op de latten: de meeste Belgen kozen voor sneeuwzekerheid tijdens de kerst- en krokusvakantie.
Bij de citytrips zijn Londen en Parijs nog steeds de favoriete bestemmingen, al merkt men bij Jetair ook een toegenomen interesse voor Barcelona.
Anne Frank-museum komt net naast moskee Ground Zero
's Werelds beroemdste Holocaustslachtoffer, Anne Frank, krijgt binnenkort een eigen museum op Ground Zero, de plaats waar in 2001 twee vliegtuigen de WTC-torens doorboorden. Het museum komt vlak naast een gecontesteerde moskee te liggen.
De locatie van het museum moet Manhatten mee helpen omvormen tot een mekka van diversiteit op religieus en cultureel vlak. Momenteel zijn er al twintig verschillende gebedsplaatsen en dertien museums in de buurt van Ground Zero.
Het Anne Frank Center USA komt in een twintig verdiepingen tellend gebouw van glas en staal in de Church Street. Wie vanuit het museum straks naar beneden kijkt, ziet de moskee staan.
"We hebben er hard aan gewerkt om een nieuwe locatie te vinden die beter bereikbaar is voor onze bezoekers'', zegt bestuurslid Hyman Enzer van het Anne Frank Center in de New York Post. "Ik vind het idee achter de nieuwe locatie leuk."
Airbus van Qantas maakt noodlanding na brand in cockpit
Een passagiersvliegtuig van Qantas dat van de Filipijnen naar Sydney moest vliegen, is voor een noodlanding omgeleid naar Cairns, aan de Australische oostkust. Door een elektrisch defect was er brand uitgebroken in de cockpit van de A330, meldt de Australische luchtvaartmaatschappij.
De piloten slaagden erin het brandje te blussen en weken vervolgens uit naar de dichtstbijzijnde luchthaven. "Er werden geen ongewenste gevolgen of verwondingen vastgesteld bij de 147 passagiers of de elf bemanningsleden", meldt een woordvoerder nog.
De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas schrapt banen en brengt de capaciteit terug als gevolg van natuurrampen en de scherpe prijsstijging van kerosine. Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt.
Volgens Qantastopman Alan Joyce heeft de wereld nog nooit met zoveel natuurrampen te maken gehad, doelend op de zware aardbevingen in Japan en Nieuw-Zeeland en de overstromingen in Australië. Dat laatste kostte het concern 80 miljoen Australische dollar (59 miljoen euro). De kosten van de aardbeving in Japan komen uit op 45 miljoen Australische dollar. De ramp in Nieuw-Zeeland vorige maand hakte voor een bedrag van 15 miljoen dollar in de winst.
Hoeveel banen het bedrijf wil schrappen, is nog niet duidelijk. In ieder geval zal er gesneden worden in de managementposities. Duizenden werknemers van het bedrijf dreigden al met stakingen wegens conflicten over de werkzekerheid, het loon en tijdelijke contracten.
Ondertussen is de olieprijs sinds september met bijna 50 procent omhooggeschoten. "De aanzienlijke en aanhoudende stijging van de brandstofprijs is onze grootste uitdaging sinds de crisis", zei Joyce. Qantas, de grootste luchtvaartmaatschappij van Australië, heeft eerder dit jaar jaar zijn brandstoftoeslag al verhoogd, waardoor vliegtickets duurder werden.
LANDEN - Aeroclub de Hesbaye wil verhuizen voor het windmolenpark langs de E40.
Tijdens de hoorzitting over de windmolens voor Overwinden klonk er protest over het feit dat een ander windmolenpark, met een perfecte ligging langs de E40, moet wijken voor een ULM-clubje: Het belang van enkele recreanten gaat blijkbaar boven het belang van de inwoners'.
Schepen van Milieu Gysemberg benadrukt dat de stad achter dit molenproject staat en er zelfs 3.5miljoen euro voor vrijmaakte. De provincie kan echter eenzijdig beslissen om geen milieuvergunning te geven door de aanwezigheid van de aeroclub. Er zijn weinig alternatieve locaties.'
De vliegclub reageert op een uitlating van SP.A voorzitter Caroline Gennez op de radio: Ze geven voorrang aan een lokale vliegclub om haar hobby te beoefenen eerder dan aan het maatschappelijk draagvlak om gedeelde elektriciteit op te wekken via windmolens'.
Secretaris Filip Lowette zegt in een open brief voor groene energie te zijn en dat de club wil verhuizen maar geen billijke tegemoetkoming krijgt van de initiatiefnemer Greensky en de stad Landen. De windmolens kunnen er wat ons betreft komen. Omdat dit een investeringsproject is, wensen wij billijk vergoed te worden voor de door ons voorgestelde verhuizing. Dat is nu geenszins het geval. Maar wij houden de windmolens niet tegen.'
De Franse fiscus claimt 203.000 euro van Albert Uderzo, de tekenaar van de heldhaftige stripfiguur Asterix. De Franse belastingdienst meent dat Uderzo niet de beheerder is van de onoverwinnelijke Galliër, maar gewoon een illustrator.
Daardoor kan Uderzo (83) geen gebruik maken van een de korting van 10 procent op de inkomsten van het auteursrecht voor de 24 avonturen van 'de grootste vijand van de Romeinen'. De kunstenaar had gezegd zich te beschouwen als de schepper van Asterix en Obelix.
Goscinny
De Franse belastingdienst noemt echter René Goscinny als bedenker. Goscinny was de schrijver en overleed in 1977.
Het oordeel van de Franse fiscus is volgens Uderzo "een onrecht en een schande". Uderzo vindt de zaak geen kwestie van geld, maar van prestige. De Fransman beschouwt zichzelf wel degelijk als medeschrijver.
Asterix weer voor de rechter wegens familiale onenigheid
Asterix is opnieuw verwikkeld geraakt in een juridisch geschil nadat de dochter van Albert Uderzo, één van de geestelijke vaders van de dappere Galliër, een klacht indiende wegens misbruik van zwakte. De aanklacht heeft aan nieuwe aflevering van de eindeloze familiale en financiële confrontaties rondom de strip ingeluid.
Misbruik van zwakte Sylvie Uderzo, enige dochter van tekenaar Albert Uderzo die samen met scenarist René Goscinny in 1959 startte met de beroemde stripreeks, diende een klacht in tegen onbekenden op verdenking van misbruik van zwakte binnen de entourage van haar vader. Het parket van Nanterre startte met een verkennend onderzoek, meldde het dagblad Le Parisien dinsdag.
Oplichters Uderzo's dochter nam "deze pijnlijke beslissing opdat het gerecht zou vaststellen dat haar ouders slachtoffer werden van oplichters", aldus Sylvie Uderzo.
"Zeer gekwetst" Vader Uderzo deelde via zijn advocaten mee "zeer gekwetst te zijn door de actie van zijn dochter". "De waarheid is dat mijn dochter en haar echtgenoot niet accepteren dat ze sinds 2007 geen deel meer uitmaken van het bestuur", verklaarde vader Uderzo. "Sindsdien valt ze mijn vrouw en mezelf lastig met juridische procedures die nergens toe leiden".
Het conflict tussen vader en dochter ontstond in 2008 toen het familiebedrijf werd overgenomen door uitgeverij Albert-Réne, die de laatste negen albums van de strip uitgaf. Sylvie Uderzo behield toen veertig procent van de aandelen uit protest tegen de "uitgeversreus".
Vorig jaar heb ik alle ramen in mijn huis vervangen met die dure dubbele beglazing en energie-efficiënte vorm, en vandaag kreeg ik een telefoontje van de aannemer die ze geïnstalleerd had. ......... Hij klaagde dat de werkzaamheden een jaar geleden waren voltooid en ik hiervoor nog steeds niet had betaald. Hallloooo ... gewoon omdat ik blond ben, betekent niet automatisch dat ik dóm ben hoor ..... !!! Ik zei hem : dat zal dan één dezer dagen toch wel gebeuren volgens mij.........
Dus ik vertelde hem precies wat zijn verkoper me had verteld vorig jaar:
"Deze super-ramen betalen zichzélf binnen een jaar."
Halllooooo ????? En het is nu ongeveer één jaar geleden !
Er viel enkel een ijzige stilte aan de andere kant van de lijn, zodat ik maar gewoon heb opgehangen.
Mato Grosso, een naam die wel eens opduikt in jongensboeken en geurt naar avontuur. Het is een provincie in het oosten van Brazilië, tegen de grens met Bolivia. Hier geen palmbomen of té kleine bikini's, maar stoere cowboys en dreigende regenwolken. Pantanal, het onbekende Brazilië, is het grootste moerasland op deze planeet.
Volgens de geschiedenis was dit vroeger onherbergzaam gebied, maar de drang naar goud bracht hier toch vele reizigers naartoe. De ruwe kerels bleven er tot vandaag. Ze rijden op de ranches op hun snelle paarden het vee bij elkaar dat graast in de immense savanne. Geen showtime voor toeristen, maar mannen uit één stuk.
Allemaal beestjes Beestjes kijken, daar gaat het om in de Pantanal. Wasberen, vossen, herten, brulapen, minuscule lichtgevende wormpjes of hoog in de lucht het silhouet van een savannehavik of gieren. In het water zwemmen piranha's rond en op de oever liggen 8 meter lange anaconda's maraboes en andere schitterende watervogels te bespieden. Tientallen reptielenogen slaan het spektakel gade nét boven het wateroppervlak.
Capibara's of waterzwijntjes lopen hier gewoon voor je voeten. Dit is het grootste knaagdier ter wereld en het ziet eruit als een met hormonen behandelde cavia op hoge poten. Ze zijn vaak te vinden aan de waterkant, en daar worden hun jongen wel eens de prooi van een hongerige kaaiman. Het krioelt gewoon van deze reptielen in de Pantanal. Soms liggen ze met honderden te zonnen in een van de plassen, soms glijden ze doodgemoedereerd over de wandelpaden van een lodge. Vluchten hoeft echter niet, want de kaaiman smult bij voorkeur vis en watervogels. En hij heeft zelfs wat schrik van de mens.
In de Pantanal zijn geen zomers of winters, maar wel een droog seizoen en een regenseizoen. Een groot deel van het jaar is dit vooral moeras. Het moet gezegd, de plaatselijke bevolking springt eerbiedig om met de biodiversiteit, en beseft dat de streek op deze manier de niet te benijden vergelijking met de gruwelijke ontbossing van het Amazonegebied kan vermijden. Hier wordt gestreefd naar harmonie en is de mens verplicht om deel te worden van de natuur zonder ze te overheersen.
Ecolodges Door de Pantanal loopt de Transpantaneira, een stoffige hobbelbaan van 154 km. Niet meteen een Formule 1-piste. Maar door het wegblijven van snelle cabrio's of toerbussen houdt de Pantanal zijn puurheid. Af en toe zijn er baancafeetjes en ook een aantal lodges, op grote afstand van elkaar verspreid. Meer niet.
Toch is het een fantastische ervaring om in een hotel als de Araras Eco Lodge te verblijven. Het terras van je kamer heeft een hangmat, en vandaaruit krijg je een steeds wisselend zicht op de overweldigende natuur.
In een dode boom zitten gieren figuurtjes te maken tegen een achtergrond van wildernis en wolken. De kleurrijkste vogeltjes proberen de laatste kruimels uit je lunchpakket mee te graaien, kikkers en kaaimannen brullen vanuit een poeltje vlakbij, en de rustgevende, maar soms ook brutale oerwoudgeluiden doen je er niet aan twijfelen: hier moet je gewoon nederig de natuur over je heen laten komen.
Eigenaars Akhila en Andre begeleiden je op tochten waar ze over elke boom of plant een verhaal hebben. Hun aanstekelijke passie voor de natuur maakt van een verblijf een verrijkende ervaring. Ze laten je nadenken over de natuur, of de stille kracht van een boom aanvoelen. 'Eco' is bij Akhila en Andre geen trendy term om mee uit te pakken, maar het zit tot in hun dunste adertje.
Praktisch Beste periode: van september tot april regenseizoen, maar mooier qua fauna en flora.
Hoe begin je eraan: TAP vliegt via Lissabon naar Brasilia, verder een binnenlandse vlucht (met TAM) naar Cuiaba. Totale vliegduur 13 uur. Prijs ± 900 euro. Je kan hier in ecolodges verblijven, zoals de Araras Eco Lodge, vanaf 615 euro per persoon voor twee nachten, inclusief kanotochten, trips te paard, enz. Specialist op de Pantanal is Sudamerica Tours.
Een overzicht van actrices die in ieders geheugen gegrift staan.
Marilyn Monroe (1926-1962): Ze was het eerste echte sekssymbool van Hollywood. Was eerst fotomodel en maakte een dertigtal films. Ze trouwde drie keer, maar werd ondanks het succes steeds eenzamer. Ze stierf op haar 36ste. Zelfmoord is de officiële versie, al wordt er ook aan een moordcomplot gedacht omwille van haar affaire met president Kennedy.
Greta Garbo (1905-1990): Zweeds fotomodel en actrice die in 1925 haar geluk beproefde in Hollywood. Ze was tussen 1920 en 1940 te zien in ruim dertig films. Was altijd erg afstandelijk en schermde haar privéleven sterk af.
Marlène Dietrich (1901-1992): Duits/Amerikaanse actrice die wereldberoemd werd als revuezangeres Lola in Der blaue Engel en met het lied Lili Marleen. Ze had onder meer relaties met John F. Kennedy en Jean Gabin. Raakt op latere leeftijd verslaafd aan alcohol en slaappillen. Op tournee in Australië in 1975 brak zij een van haar beroemde benen, waarna ze nooit meer in de openbaarheid verscheen.
Grace Kelly (1929-1982): Was één van de favoriete actrices van Alfred Hitchcock en was onder meer te zien in Dial M for murder en To catch a thief. Had een korte affaire met Bing Crosby, maar trouwde in 1956 met prins Reinier van Monaco. Prinses Grace kreeg in 1982 een beroerte achter het stuur van haar auto en stortte in een ravijn. Honderd miljoen mensen volgden haar begrafenis op televisie.
Bette Davis (1908-1999): Amerikaans actrice die tienmaal werd genomineerd voor een Oscar en er twee won. Ze speelde meestal onsympathieke vrouwen en was bekend omwille van haar doordringende ogen. Acteerde op het einde van haar carrière nog in een paar tv-films, tot haar gezondheid te zwak werd.
Gina Lollobrigida (1927- ): Italiaanse schoonheidskoningin en vervolgens actrice, die in de jaren '50 en '60 wereldberoemd werd met haar rollen in een aantal Hollywoodfilms. Ze werd beschouwd als de Europese en Italiaanse tegenpool van Marilyn Monroe. Is tegenwoordig actief als zakenvrouw en fotografe.
Sophia Loren (1934- ): In het zog van Lollobrigida maakte ook Sophia Loren het in Hollywood. Ze trouwde met haar 22 jaar oudere ontdekker Carlo Ponti en won verschillende filmprijzen, waaronder een Oscar. Ze acteert nog steeds.
Ava Gardner (1922-1990): Acteerde tussen 1941 en 1982 in meer dan 60 films. Ze was vooral bekend wegens haar stormachtige huwelijken, met achtereenvolgens Mickey Rooney, Artie Shaw en Frank Sinatra. Op het hoogtepunt van haar roem verliet ze met slaande deuren Hollywood en trok naar Spanje. In 1989 werd ze door een beroerte getroffen die haar gedeeltelijk verlamde. Ze stierf op 68-jarige leeftijd aan een longontsteking.
Joan Crawford (1905-1977): Amerikaanse actrice die vooral omwille van haar privéleven in de kijker liep, maar toch een Oscar won. Trouwde vier keer en stierf aan borstkanker.
Katharine Hepburn (1907-2003): Amerikaanse actrice die een recordaantal Oscarnominaties in de wacht sleepte. Ze brak door in de jaren '30, maar in 1981 ontving ze op haar 74ste haar vierde Oscar voor haar rol in On golden pond. Was korte tijd de minnares van de schatrijke Howard Hughes. Na een mislukt huwelijk had ze lange tijd een geheime relatie met Spencer Tracy. Overleed op 96-jarige leeftijd.
Kinderen hebben heel wat fantasie en vrije tijd waardoor de kinderkamer veel meer is dan alleen maar een slaapkamer. Ze moet onder meer ruimte bieden om te spelen, dansen, en knutselen.
Werk samen Betrek je kinderen bij de ontwerpfase. Laat hen tekeningen maken van hun droomkamer, pols welke activiteiten ze er willen uitvoeren, wat hun favoriete kleuren zijn en van welke thema's ze het meest houden. Laat je kinderen ook actief participeren bij het decoreren van de slaapkamer, zo wakker je hun creativiteit aan.
Creëer zones Zorg ervoor dat de kinderkamer multifunctioneel is zodat er verschillende activiteiten kunnen uitgevoerd worden. De beste manier om dit te verwezenlijken is door te werken met zones: een slaaphoek, speelzone, studieplek en eventueel een knusse zithoek. Zoneren maakt het ook makkelijker om orde te scheppen en duidelijke afspraken te maken.
Bergruimte Er zijn heel wat manieren om speelgoed op te bergen. Zo kan je zitelementen kopen met bergruimte, rekken verstoppen achter gordijnen of grote inbouwkasten plaatsen. Wat je keuze ook is, een praktisch gebruik en een aanpasbare indeling zijn de belangrijkste criteria. Bij het indelen van de berging kijk je best vanuit het oogpunt van je kind: wat kunnen ze zelf nemen en waarvoor hebben ze mama en papa nodig? Knutselgerief verstop je voor de jongsten best op een onbereikbare plaats.
Kinderkamer kleuren De kleuren in de kinderkamer mogen vrolijker zijn dan in de rest van het huis. Verf je niet graag, dan kan je ook gebruik maken van kinderbehang of muurstickers. Ook bordverf in de kinderkamer zorgt voor heel wat pret. Je kind kan zich creatief uitleven en het de kinderkamer krijgt een unieke uitstraling.
HOEGAARDEN - Pierre Celis, peetvader van het witbier, is zaterdagavond overleden.
Bij de voorstelling van de biografie in 2006
De brouwer uit Hoegaarden verbleef sedert korte tijd in het rusthuis in Goetsenhoven. Hij leed de jongste jaren aan kanker, maar dat belette hem bijvoorbeeld niet om in 2009 (opname zomer 2008) nog deel te nemen aan de opnames van Tournée générale voor één. Eind 2005 werd hij ereburger van Hoegaarden, midden in de strijd voor het behoud van zijn brouwerij in Hoegaarden. AB Inbev heeft nadien het voornemen om die vestiging te sluiten opgegeven.
Celis, indertijd melkboer, startte in 1965 de productie van Hoegaards Wit Bier opnieuw op. Hij had de knepen van het vak geleerd bij de allerlaatste witbierbrouwer, zijn buurman Tomsin. Die had het in 1957 opgegeven. In 1978 stichtte Celis nv De Kluis en een jaar later verhuist Celis van zijn eenmansbrouwerij aan de Vroente naar de huidige fabriek aan de Stoopkensstraat. In 1985 brandt die ten dele af. Voor de heropbouw moest Celis in zee gaan met Interbrew (nu AB InBev). Pierre Celis herbegon autonoom te brouwen in Austin (Texas) in 1992. Die is in 2002 verkocht, mede wegens het gebrek aan opvolger.
Pierre Celis met zijn brouwer van Celis White in Michigan
Celis heeft alles samen 25 types gebrouwen, van witbier, tot Grand Cru, Verboden Vrucht, Grottenbier, Celis White. In België heeft na hem elke brouwerij een wit bier aan zijn assortiment toegevoegd. AB InBev verspreidt het hare wereldwijd.
Pierre Celis: de vedette, de dorpsgenoot, de ereburger
Het heengaan van Pierre Celis doet mensen terugdenken: in 2008 de opnames voor Tournée Générale (aan de Marollenkapel; uitgezonden in 2009), een jaar later de huldiging met Jean Blaude en Jan en Mieke in het Nieuwhuys (met dochter Christine en de andere familieleden), in 2006 het ereburgerschap van Hoegaarden (in de periode dat Inbev de brouwerij wou sluiten).
(R. Billen)
In het Nieuwhuys: Juliette, Pierre, brouwer Jan Dewachter en Jean Blaute.
Pierre en Juliette (rechts) proeven een gelegenheidsbrouwsel bij zijn ereburgerschap. In de rij: Frans Huon, Johny Thys, Willem Loozen
Five-flower meer in China - Het water is zo helder dat je op de bodem omgevallen boomstammen ziet liggen
Pangong meer tussen China en Tibet - In de winter bevriest het zoutwatermeer volledig
Comomeer in Italië - Veel rijke Hollywoodsterren, waaronder George Clooney, hebben geïnvesteerd in een luxueus buitenverblijf aan de rand van dit meer.
Plitvice meren in Kroatië - Dit zijn zestien kristalheldere meren die overgaan in prachtige watervallen
Lake Wanaka in Nieuw-Zeeland - Het meer trekt tijdens de zomermaanden vooral vissers en watertoeristen aan. Hier spot je ook veel schapen omdat fokkers zich langs de oevers hebben gevestigd.
Lake McKenzie in Australië - Deze waterplas staat ook bekend als 'Window Lake'. Het water is immers zo helder dat je tot op vijftien meter diepte kan zien
Meer van Bled in Slovenië - In het meer ligt een piepklein eilandje waar je gemakkelijk per Pletna (een overdekte gondel, red.) naartoe kan varen. Roeien, zeilen en zwemmen zijn ook toegelaten.
Lake Louise in Canada - Rondom dit meer ligt een bekend skigebied
Lake Atitlan in Guatemala - Het rustige meer bevindt zich op 1500 meter hoogte en wordt omringd door vulkanen
Lake Tahoe tussen Californië en Nevada - Dit zoetwatermeer is het op een na diepste van de Verenigde Staten (501 meter). Alleen het Crater Lake in Oregon is nog dieper (588 meter).
Het Baikal meer in Rusland Dit meer is het oudste (30 miljoen jaar) en diepste (1642 meter) ter wereld en beslaat een oppervlakte van 31.500 m2.
Crater Lake in Oregon - Het bergmeer ontstond ongeveer 7700 jaar geleden na een enorme vulkaanuitbarsting.
Loch Lomond in Schotland - Veel toeristen komen deze prachtlocatie op amper twintig kilometer van Glasgow bezoeken
Pichola meer in India - Het Lake Palace hotel ligt op een eilandje in het meer en werd gebruikt als decor voor de Bondfilm 'Octopussy'.
Ohrid meer tussen Albanië en Macedonië - Dit behoort tot de oudste meren van Europa en herbergt veel zeldzame vissoorten.
In de klas is het tijd voor het kringgesprek. De juf zegt: Vandaag gaan we raadsels aan elkaar vertellen. Jantje begin jij maar. O.K zegt Jantje. Het gaat er droog in, het gaat er nat uit, dan hangt er een druppeltje aan. Rara wat is dat? Ga jij maar even in de gang staan, zegt juf boos. Op de gang komt Jantje de directeur tegen. De directeur vraagt Jantje, waarom sta jij hier op de gang? Nou, zegt Jantje we gingen raadsels vertellen en ik ben er uitgestuurd. Wat was je raadsel dan? Vraagt de directeur. Het gaat er droog in, het gaat er nat uit, dan hangt er een druppeltje aan. Ga jij maar naar huis Jantje zegt de directeur. Bij thuiskomst vraagt moeder aan Jantje waarom ben jij zo vroeg? Wij gingen raadsels vertellen en ik ben er uit gestuurd. Wat was je raadsel dan? Vraagt moeder. Het gaat er droog in, het gaat er nat uit, dan hangt er een druppeltje aan. Ga jij maar naar je kamer commandeert moeder. Als Jantje op zijn bed zit mompelt hij beteuterd in zichzelf: Al die herrie om een theezakje !
Grootschalig onderzoek naar nepbrevetten Indiase piloten
India onderzoekt of duizenden piloten wel de vereiste opleiding hebben gevolgd om een vliegtuig te besturen. De laatste tijd zijn zeker vier gezagvoerders in opspraak geraakt omdat zij hun brevet op onjuiste gronden zouden hebben gekregen. De directeur-generaal van de Indiase luchtvaartdienst zei vandaag tegen de zender CNN-IBN dat het brevet van vierduizend piloten wordt gecontroleerd.
Er werd een piloot van Air India aangehouden na beschuldigingen dat hij nepdocumenten had ingeleverd bij zijn aanvraag van een brevet. Vorige maand trok de luchtvaartdienst het brevet in van een vrouwelijke piloot van de luchtvaartmaatschappij IndiGo, nadat was ontdekt dat de vrouw niet de juiste opleiding had gevolgd. Zij had schade aan een Airbus A320 veroorzaakt door het toestel op de voorbanden in plaats van de achterbanden te laten landen.
Nog een andere piloot van IndiGo en een gezagvoerder van de maatschappij MDLR hebben eveneens hun brevet verloren. Uit onderzoek bleek dat zij nooit voor het examen waren geslaagd.
De luchtvaart in India maakt een onstuimige groei door. Dat is een gevolg van de groeiende inkomens van de inwoners en de liberalisering van het luchtverkeer. De afgelopen maanden steeg het aantal passagiers met een kwart. De zes prijsvechters hebben de grootste moeite piloten voor hun toestellen te werven.
Jaarlijks 50-tal incidenten bij landen of opstijgen vliegtuigen
Op de Belgische luchthavens doen zich jaarlijks ongeveer vijftig incidenten voor bij het opstijgen of landen van vliegtuigen. Dat blijkt uit cijfers over de laatste drie jaar, die staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) gaf aan sp.a-senator Bert Anciaux. Bij geen van die incidenten kwam de veiligheid van de passagiers in gevaar.
Het aantal incidenten bij de landing schommelde tussen de 24 (in 2010) en 32 in 2008. De meeste gevallen deden zich voor in Zaventem. De oorzaak van de problemen lag in ruim vier op de tien gevallen bij de luchtverkeersleiding (defecte apparatuur of verlies van communicatie).
Weersomstandigheden lagen aan de basis van zowat een derde van de landingsincidenten. Daarna volgen technische defecten aan het vliegtuig, problemen met de vluchtuitvoering en met dieren. In geen enkel geval was de veiligheid van passagiers of omwonenden in gevaar noch was er sprake van grove menselijke fouten of nalatigheid.
Het aantal incidenten bij het opstijgen varieerde in dezelfde periode tussen de 20 en 30 per jaar. Ook bij de problemen tijdens het opstijgen van vliegtuigen is in geen enkel geval de veiligheid van passagiers ernstig in gevaar geweest. Meestal waren de incidenten het gevolg van technische problemen.
LANDEN - De twee kazernes van de Medische Component in Landen sloten op 1april definitief. De militairen brachten een laatste eresaluut op het Marktplein.
'Het is een beetje met spijt in het hart dat we hier nu staan. Het afscheid is nu ook echt een feit.' Majoor Steven Thys, de korpscommandant van de Medische Component in Landen, mocht gisteren voor de laatste keer zijn troepen schouwen en laten defileren. De twee kazernes aan de Hannuitsesteenweg en de Raatshovenstraat moeten binnen het kader van de herstructurering bij Defensie de deuren sluiten, na een aanwezigheid van meer dan 75 jaar in Landen. De 157 militairen worden verdeeld over de entiteiten in Lombardsijde, Nijvel, Peutie, Leopoldsburg en March-en-Famenne.
Enkele honderden inwoners troepten samen op het Marktplein om hun troepen uit te wuiven. De militairen marcheerden, onder begeleiding van de muziekkapel van de Marine, van de kazerne naar het Marktplein. Daar vond een afscheidsceremonie plaats met een parade van de manschappen en hun materieel. Na de plechtigheid marcheerden de troepen naar het Slachthuisplein, waar de officiële ontbinding plaatsvond.
Het was korpscommandant Thys die zijn troepen gisteren een laatste keer mocht toespreken. 'Ik begrijp dat het afscheid zwaar valt', zegt hij. 'Een oude boom verplaatst men niet, zeggen ze wel eens. Het zal voor velen dan ook niet makkelijk zijn om hier te vertrekken. We waren hier graag en we voelden ons hier ook welkom. Bovendien was onze eenheid in alle opzichten speciaal. Landen ligt op de taalgrens, wat maakt dat er altijd een perfect evenwicht was tussen Vlaamse en Waalse militairen. Bovendien was het een kleinschalige eenheid, wat een unieke sfeer gaf.'
Aankoop door stad
Het vertrek van de militairen veroorzaakte in veel andere steden - zoals bijvoorbeeld in Diest - voor flink wat onrust. Want wat gaat er met die legersites gebeuren? In Landen maken ze zich daar minder zorgen over. De stad is immers kandidaat om de legersite EMI22 aan de Hannuitsesteenweg te kopen. Bedoeling is op het 3,5hectare grote terrein onder meer een cultuurcentrum, een fuifzaal, een jeugdhuis en oefenruimte voor de stedelijke sportverenigingen onder te brengen. De stad heeft het recht van voorkoop om de site te verwerven. Er is zelfs al een voorlopig budget beschikbaar, al moet dat nog wel aangepast worden aan de geschatte aankoopprijs. 'De besprekingen lopen', zegt burgemeester Kris Colsoul (CD&V).
HOEGAARDEN - In het structuurplan is sprake van twaalf gehuchten. We zijn er zeker van dat Hoegaardiers de opsomming kunnen verbeteren.
In het huidige Hoegaarden kom je tot x gehuchten: Nerm, Elst, Aalst, Rommersom, Nieuw-, Groot- en Klein Overlaar, Hauthem, Hoksem, Gaat, Babelom... In het structuurplan, dat straks ter bespreking voorligt, telt men er twaalf. De opsomming is min of meer accuraat...
Citaat: 'De geografische ligging met de waterlopen, wegen, heuvels en dalen in de rijke Haspengouwse gronden met akkerlanden en weiden gaf het ontstaan van verschillende dorpen, gehuchten en wijken: - dorpen: na de fusie (1 januari 1977) kwamen Meldert en Outgaarden (vroeger Oud-Hoegaarden) erbij en werd Bost een deel van Tienen; - gehuchten: volgens het boekje Geschiedenis van Hoegaarden van J. Vander Velpen is er in Brabant of Haspengouw geen gemeente met zoveel belangrijke gehuchten. In 1489 telde Hoegaarden 12 gehuchten. Vroeger waren Schoor en Couwenberghe gehuchten van Hoegaarden. Thans zijn het niet meer bewoonde plaatsen op de beek voorbij Aalst. Voor de fusie maakten Ast (Goetsenhoven), Klein- en Groot Overlaar (laagvlakte aan de linkeroever van de Gete), Elst (met de kapel van O.-L.-V.-ten-Troost), Rommersom, Hauthem, Nerm en Aalst (gehuchten aan de Nermbeek) reeds deel uit van Hoegaarden. Hoksem, vroeger deels bij Kumtich, werd na de fusie bij de gemeente Hoegaarden gevoegd. Egypte is een wijk aan de Beek, waarschijnlijk een kampeerplaats van zigeuners waarvan verondersteld werd dat ze van Egypte kwamen;
- wijken: Bullekom te Overlaar aan de Gete was voorheen een landgoed met molen en kasteeltje. Altenaken, vroeger Altena genoemd, is gelegen in de Blije naast de Paenhuysbeek. Steenberghe gelegen tussen de Grote Brug op de Gete en Rommersom ontleent zijn naam aan de steengroeven in de buurt van Rommersom.'
'Deze groepering van gehuchten en dorpjes zou het gevolg zijn van het feit dat Hoegaarden het bestuurscentrum van het graafschap Brunnengeruz is geweest. De dorpskom en de gehuchten zijn ontstaan en verder ontwikkeld aan oude verkeerswegen en waterlopen. (R. Billen)
Arbeiders van de Suikerfabriek in Tienen hebben gisteren voor de tweede keer deze week een bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden in het bezinksel van de bieten. De springtuigen zaten wellicht verstopt tussen een lading suikerbieten.
Sleutels, werkmateriaal, onderdelen van tractoren: de arbeiders van de Suikerfabriek in Tienen vinden elk jaar honderden verloren voorwerpen tussen de anderhalf miljoen ton bieten die elk jaar in de fabriek verwerkt worden. Maar gisteren vonden ze een wel heel bijzonder voorwerp: een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog. De tweede deze week, de derde dit jaar. De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (Dovo) kwam de springtuigen ophalen en maakte ze enkele kilometers verderop onschadelijk
Maar hoe spectaculair het ook mag klinken, volgens directeur Dirk Ruytings is het niet hoogst uitzonderlijk dat er bommen tussen de aangevoerde bieten zitten. 'De suikerbieten zijn afkomstig van velden uit de wijde omgeving van Tienen', zegt hij. 'Wellicht heeft een van de boeren een veld dat lang braak lag nu omgeploegd en zijn de bommen daardoor boven gekomen. Andere jaren vinden we ook munitie tussen de bieten. Een bom is wat groter, maar het ligt in dezelfde lijn.'
Maar hoe komt het dan dat de bommen nu pas ontdekt zijn? Het bietenseizoen is al bijna drie maanden afgelopen. 'Omdat we nu volop bezig zijn met de opruimingswerken', zegt directeur Ruytings. 'Tijdens het bietenseizoen worden de bieten schoongemaakt met water. Dat bezinksel wordt apart gehouden. En nu we dat bezinksel aan het opruimen zijn, hebben we die bommen gevonden.'
De arbeiders weten ook wat hen te doen staat als er zo'n bom gevonden worden. 'Meteen alarm slaan', zegt ingenieur Luc Bellis. 'De politie bellen en ontmijningsdienst Dovo verwittigen. Eigenlijk is dat een standaardprocedure, maar toch was er even paniek. Niet bij de arbeiders zelf, maar bij hun familieleden. Toen ze op de radio hoorden dat er bommen gevonden waren in de fabriek, hebben ze meteen gebeld. Of ze zich ongerust moesten maken? En of hun familielid geen gevaar liep? Tja, dat is natuurlijk te begrijpen. In 1981 werd de Suikerfabriek in Tienen opgeschrikt door een zware ontploffing. Daarbij kwamen toen vier arbeiders om het leven. Sindsdien zit de schrik er hier goed in.'
Onnodig gisteren, zo bleek. Er was nooit gevaar voor een ontploffing. Een evacuatie van de fabriek en de omgeving was dan ook niet nodig. Dovo haalde de bommen op en maakte ze even verderop onschadelijk. (R. Billen)
HOEGAARDEN - Op vrijdag 15 april om 20 uur is er niet alleen de vernissage van de tentoonstelling Kunst uit eigen dorp, in de Grand Cruzaal van het gemeentehuis, maar ook de voorstelling van de nieuwe straatnaamborden in het Hoegaards dialect. Het gaat hier om een project dat al meer dan 25 jaar aansleept.
Christian Hennuy : 'In augustus 1984 richtte plaatsnaamkundige dr. Paul Kempeneers een brief tot het gemeentebestuur om de Hoegaardse straatnamen aan te passen, taalfouten weg te werken en oude benamingen weer in te voeren. Indien dit onmogelijk was vroeg Kempeneers om onder het straatnaambord een bordje met de oude benaming aan te brengen, weliswaar in het Nederlands: Koffiestraat dus voor de Arthur Putzeysstraat. '
'In september 1984 keurde de gemeenteraad het voorstel goed om een straatnaamcommissie op te richten. Slechts in vier gevallen was een nieuwe naam voorgesteld: Smisveld, Koffiestraat, Nermsesweg en Nieuwstraat voor respectievelijk Koningin Astridstraat, Arthur Putzeysstraat, Henri Dotremontstraat en Ernest Ourystraat. Dit project bleef echter liggen en in juli 1990 werd het opnieuw op de agenda van de gemeenteraad gebracht. Schepen voor Cultuur Frans Huon zag toen de vier naamsveranderingen wel zitten, maar de verandering van de spelling van Hauthem- Hoxem, in Houtem-Hoksem vond hij overdreven. Het project kwam echter in de koelkast terecht.'
In september 2009 bracht schepen voor Cultuur Marleen Lefevre de oude straatnamen weer op de agenda van de Cultuurraad. Andere dialectprojecten zoals de Hoegaardse revue lagen zeker aan de basis hiervan. Er was toen nog wel vraag van enkelen om de oude straatnamen in het Nederlands aan te brengen, maar de Cultuurraad opteerde voor de dialectbenamingen. In 2011 werd deze visie nog eens door de Cultuurraad bekrachtigd.
Er werd beslist om alle straatnamen op zijn Hoegaards te schrijven, maar wel wetenschappelijk onderbouwd. De fonetische klanken zouden geschreven worden met de gewone letters van het azerty-klavier. Hier en daar werden voor de leesbaarheid wel toegevingen gedaan.
'Om de juistheid van de klanken na te gaan hebben we een testnamiddag gehad in het Woonzorgcentrum Villa Hugardis, met oude Hoegaardiers. Uiteindelijk heeft schepen Godelieve Hardiquest de straatnamen ingesproken. De bedoeling is dat de juiste uitspraak op de website van de gemeente komt, zegt schepen Marleen Lefevre.
Met Palmzondag worden de eerste veertien straatnaambordjes opgehangen. (R. Billen)
Wist je dat je in Normandië een prachtige reis langsheen de kronkelige Seine kunt maken? Bart Van Loo, schrijver van onder meer 'Parijs Retour' en 'Als kok in Frankrijk', dronk met 'Vlaanderen Vakantieland'-reporter Lotte Verlackt heerlijke calvados onder de appelbomen en genoot van het adembenemende landschap dat Monet inspireerde tot het schilderen van zijn waterlelies. Vanuit Giverny over Rouen en Villequier trokken ze langsheen de eigenzinnige meanders van de Seine om uiteindelijk te eindigen in het pittoreske Honfleur en het moderne Le Havre.
'Vergeet even de overbekende kastelenroute langs de Loire of de wijnroute langsheen de Rhône', zegt Bart. 'Trek in plaats daarvan eens vier of vijf dagen langs de Seine in Noord-Frankrijk. Ik ben er al zo vaak geweest en nog steeds kan ik genieten van de schoonheid van deze streek.'
De idyllische tuin van de impressionistische schilder Claude Monet in Giverny.
Die schoonheid ontging ook de vele impressionistische schilders zoals Camille Pissarro of Eugène Boudin niet. De bekendste onder hen is natuurlijk Claude Monet. Hij bracht onder meer de opkomende zon in Le Havre in beeld (Impression, Soleil levant) en trok speciaal naar Harfleur voor het unieke blauwachtige licht. Zijn laatste levensjaren bracht hij door in Giverny, een onooglijk dorp van een 500-tal inwoners. Hier, aan de Fondation Claude Monet, vatten Bart en Lotte hun trip langsheen de Seine aan. 'Wie zich letterlijk wil onderdompelen in het universum van Monet, moet zeker zijn huis met de schitterende tuin in Giverny bezoeken (Fondation Claude Monet, 84, rue Claude Monet)', zegt Bart. 'Monet woonde er met zijn geliefde Alice Hoschedé en hun acht kinderen. In de loop van de jaren heeft hij de tuin onder handen genomen door er onder meer een prachtige vijver met waterlelies en het beroemde Japanse bruggetje aan te leggen.' Wie maar niet genoeg kan krijgen van de impressionisten, moet ook zeker naar het Musée des Impressionismes iets verderop (99, rue Claude Monet, www.museedesimpressionnismesgiverny.com).
De kathedraal van Rouen dient bij Flaubert als aanzet voor een sprankelende erotische passage in Madame Bovary
Rouen en haar Notre-Dame We trekken verder langs de Seine naar het westen, meer bepaald naar Rouen, een stad die vooral bekend is om zijn historische werkmanshuizen, de gotische klokkentoren Gros Horloge en kathedraal, de Notre-Dame. 'Gustave Flaubert laat er de meest sprankelende erotische scène uit de wereldliteratuur afspelen', vertelt Bart. 'Madame Bovary ontmoet hier haar minnaar, in de hoop om wat te bidden en tot rust te komen, maar hij wil eigenlijk niets liever dan met haar in bed duiken. Hij duwt haar uit de kathedraal, recht een voorbijrijdende koets in. Wat dan volgt, is een ongelooflijk erotische scène, juist omdat er helemaal niets concreets beschreven wordt. Het enige wat de lezer kan volgen, is de stormachtige koetsreis doorheen de straten van Rouen.'
De kathedraal inspireerde ook Monet tot het schilderen van een beroemde reeks van dertig kathedralen. 'Je kunt een workshop volgen rechtover de kathedraal, in de salle Georges d'Amboise, waar ook de grote kunstenaar zijn impressies op het doek neerzette. Lotte en ik hebben les gevolgd bij mevrouw Edith Molet-Oghia en ik moet zeggen dat het resultaat niet zo slecht was (lacht)!'
Het pittoreske Normandië staat bekend als land van boter, kaas en calvados.
Rouen telt, naast de kathedraal, nog twee belangrijke kerken: de gotische kerk Saint-Maclou en de abdijkerk Saint-Ouen. Ga zeker ook eens naar de Place-du-Vieux-Marché, waar ooit Jeanne d'Arc werd verbrand, en waar nu de statige moderne kerk Sainte-Jeanne-d'Arc staat. Wie honger heeft gekregen na deze fikse stadswandeling en in de sfeer van het impressionisme wil blijven, kan genieten van een impressionistisch menu in restaurant La Couronne (www.lacouronne.com.fr), de oudste herberg van Frankrijk. Leuk detail: aan de muren prijken mooie portretten van de bekende filmsterren die hier zijn komen eten.
Op naar de volgende halte: Villequier. Stop onderweg zeker in Jumièges (www.jumieges.fr) om er de prachtige abdij te bezoeken. Vandaag is het een sprookjesachtige ruïne, maar ooit was het één van de grootste benedictijnerkloosters van het westen. Ook het pittoreske Caudebec-en-Caux is een tussenstop waard, alleen al om zijn boeiende Gallo-Romeinse geschiedenis en gotische kerk.
In Honfleur staat de klok apart van de rest van de Sainte-Cathérinekerk
Villequier: het grote verdriet van Victor Hugo We staan opnieuw aan de oevers van de Seine, dit keer in Villequier. Op 4 september 1843 gebeurde hier een groot drama. De pas gehuwde Léopoldine Vacquerie, dochter van Victor Hugo, verdronk samen met haar echtgenoot Charles nadat ze met hun boot waren vastgeraakt in een zandbank. 'Victor Hugo was op dat moment met zijn minnares op vakantie in Spanje', zegt Bart. 'Hij vernam het nieuws pas na zijn terugkomst, toen hij de krant opende en het doodsbericht van zijn eigen dochter zag. De man was zodanig gebroken dat hij jarenlang geen letter meer op papier heeft gezet. Tot hij een prachtig gedicht -één van de mooiste uit de wereldliteratuur- schreef, Demain dès l'Aube. Je kunt in Villequier letterlijk in dit gedicht wandelen en de plaatsen opzoeken waar Léopoldine gestorven en begraven is. Bezoek ook zeker het museum van Victor Hugo (rue Ernest Binet), dat ondergebracht is in het huis waar Léopoldine en haar man woonden.'
De betonarchitectuur van Le Havre - zoals het stadhuis met zijn enorme plein - is erkend als werelderfgoed
Honfleur: verplichte charme Het pittoreske Honfleur is gekenmerkt door zijn schilderachtige haven en kleurrijke huisjes met leistenen gevels. Hier vind je ook de grootste houten kerk van Frankrijk, Sainte-Cathérine. Opmerkelijk is dat haar klok gescheiden is van het hoofdgebouw en zich recht tegenover de kerk bevindt. Natuurlijk is Honfleur ook bekend om de vele kunstenaars die het typische blauwachtige licht kwamen opzoeken, veroorzaakt door de hoge vochtigheidsgraad die in de haven hangt. De artiesten zochten elkaar op in de beroemde Ferme de Saint-Siméon (www.fermesaintsimeon.fr), toen een eenvoudige herbergboerderij van la Mère Toutain, maar vandaag omgebouwd tot een luxehotel met een schitterend zicht op de Seine. 'Honfleur is beslist de moeite om te bezoeken, al was het maar om zijn geschiedenis. Maar het blijft een beetje het Place du Tertre van Normandië, met heel veel toeristen en weinig authenticiteit. Het beste wat je kunt doen, is er gewoon een heerlijke calvados gaan drinken. Calvados is trouwens mijn absolute favoriet van alle Franse sterkedrank. Het is eigenlijk gedistilleerde cider en ideaal om een lekker etentje mee af te sluiten. Ook heel lekker is de Pommeau, een fris appelaperitief gemaakt van twee derde appelsap en een derde calvados. Ideaal voor bij ganzenlever, meloen en desserts.'
Le Havre: een stad uit beton We rijden de indrukwekkende pont de Normandie over, die de al even indrukwekkende monding van de Seine overspant, richting Le Havre. Deze havenstad werd tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig verwoest. De Belg Auguste Perret, die Le Corbusier als leermeester had, ontwierp een nieuwe, heel moderne stad, opgetrokken uit gewapend beton. 'Normaal gezien zou ik heel hard weglopen van alles wat beton is, maar voor de Saint-Jospehkathedraal maak ik toch wel een uitzondering', vertelt Bart. 'De achthoekige klokkentoren is fenomenaal, onder meer dankzij de veelkleurige vensterramen die voor een prachtige lichtinval zorgen.' Daarnaast vormen ook het Place de l'Hôtel de Ville, één van de grootste pleinen van Europa, en Le Volcan, een cultureel centrum in de vorm van een vulkaan, de grote trekpleisters van het stadsgezicht, dat intussen als werelderfgoed is erkend. Kunstliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen in het Musée Malraux, ondergebracht in een modern gebouw opgetrokken uit glas, staal en aluminium. Het museum heeft een heel rijke collectie schilderkunst van de zeventiende tot de twintigste eeuw, met werk van onder meer Manet, Delacroix, Pissarro en Renoir (info op www.lehavre.fr/rubrique/musee-malraux).
Eindig deze romantische route in Sainte Adresse (www.ville-sainte-adresse.fr), een oud vissersdorpje waar schilders als Monet, Dufy, Corot en Stevens hun sporen hebben achtergelaten. In de zomer ontpopt deze plek zich tot een populair badstadje omwille van zijn lange strand, prachtige witte krijtrotsen en schitterende uitzicht op de monding van de Seine en op de kusten van Trouville en Deauville. Ideaal om nog een laatste keer uit te waaien en op een ontspannen manier afscheid te nemen van Normandië en de Seine!
Praktische info Met Parijs Retour. Literaire reisgids voor Frankrijk van Bart Van Loo (De Bezige Bij) kun je Normandië doorkruisen op een alternatieve manier. Niet alleen Normandië trouwens, in dit boek trekt hij heel Frankrijk door in de sporen van grote Franse schrijvers. Zeg nu zelf, wie wil er nu niet een romandecor binnenstappen? Parijs Retour is een droomboek voor leunstoeltoeristen, maar ook een originele gids voor Frankrijkgangers. Tienduizenden kilometers en duizenden bladzijden leesplezier. Meer info op www.bartvanloo.info
Lotte en Bart logeerden in Rouen in Hôtel Mercure Cathédrale, rue Croix de Fer, (www.mercure.com) en in Le Havre in Hôtel Mercure, Chaussée Georges Pompidou, (www.accorhotels.com)
In Villequier kun je logeren in Hotel Le Grand Sapin, vlakbij de plek waar Léopoldine, de dochter van Victor Hugo, is gestorven. (www.legrandsapin.fr) Info over Rouen vind je op www.rouentourisme.com Info over Le Havre vind je op www.lehavre.fr Info over Normandië en over specifieke activiteiten zoals wandelen of fietsen vind je op www.normandie-tourisme.fr
In het structuurplan (vanaf 1 april in openbaar onderzoek) wordt de mogelijkheid gecreëerd voor extra parking aan Mariadal in Hoegaarden. Het open zicht vanaf de hoek Overlaar/Kloosterstraat blijft behouden.
De gemeente wenst een uitvoeringsplan (RUP) op te maken om het scholencomplex dat zich momenteel in parkgebied bevindt onder te brengen in een geëigende bestemming. Hiernaast wil ze hier een parking realiseren om de behoeften voor de school te dekken (148 parkings) en tegelijk het zich behouden vanuit de Kloosterstraat. Het gebied kan eveneens dienst doen als groene stapsteen, de band tussen het park en de overige vrije ruimte.
De hoek Overlaar/Kloosterstraat is in het gewestplan (begin jaren zeventig) ingekleurd als park om bebouwing te voorkomen. Langs daar had je een vrij zicht op de kloostergebouwen met (toen) drie torens. De kapel en de kleine toren is behouden. De twee identieke torens op de
dienstgebouwen zijn in die periode verwijderd en nooit heropgebouwd. Wat niet is, kan nog komen... (R. Billen)
Omdat vakantiepret onderweg begint, zochten we tien luchthavens waar het niet zo erg is om eventjes vertraging te hebben.
TWA Terminal, JFK Airport, New York. Architect Eero Saarinen wilde met dit bouwwerk de opwinding van het vliegen uitdrukken.
Sondika Airport, Bilbao, Spanje. Bijgenaamd 'La Paloma' of 'De Duif', naar het silhouet van het gebouw
Denver International Airport. Het dak dat lijkt op een verzameling tipi's is één van de beroemdste ter wereld
Chek Lap Kok Airport, Hong Kong. De luchthaven is zo functioneel dat zelfs wie er een vlucht van 17 uur heeft opzitten, er nog zijn weg vindt.
Barajas Airport, Terminal 4, Madrid. De luchthaven werd geopend in 2006 en staat bekend om zijn welvend plafond in bamboe.
Kuala Lumpur International Airport, Maleisië. Deze eclectische luchthaven werd geopend in 2008 om de concurrentie met de Aziatische buren aan te gaan.
Menara Airport, Marrakech. De luchthaven verenigt moderne elementen met traditionele versieringen uit de moslimcultuur.
Kansai International Airport, Osaka, Japan. Een tunnel gevuld met licht is een toonbeeld van hoe ingewikkelde constructies er eenvoudig kunnen uitzien
Beijing International Airport, Terminal 3. Werd geopend voor de Olympische Spelen in 2008, de vorm zou een draak moeten voorstellen.
Incheon International Airport, Zuid-Korea. De luchthaven werd geopend in 2001 en staat bekend om haar efficiëntie. De boog in het dak verwijst naar de traditionele Koreaanse tempels.
Ze zijn met amper zeventig, het selecte clubje Belgische F-16-piloten die na een jarenlange en loodzware training de stuurknuppel van een van 'swerelds snelste en dodelijkste jachtvliegtuigen in handen krijgen. 'Maar we zijn niet de macho's voor wie sommigen ons verslijten', zegt Tom (28), een jonge piloot in opleiding.
De Belgische F-16-piloten met wie we de afgelopen dagen gesproken hebben, zeggen het niet met zoveel woorden, maar er is toch een zekere tevredenheid nu ze boven Libië worden ingezet. Hele generaties F-16-piloten hebben hun carrière lang alleen maar getraind op het uitvoeren van missies, zonder dat het ooit zover kwam.
'Nu hebben we onze missies in Afghanistan lopen, waar al onze F-16-piloten al twee tours van telkens acht weken hebben afgewerkt', zegt luitenant-kolonel Patrick Goossens (45) van het Hoofdbureau F-16. 'Onze piloten leveren er luchtsteun aan de grondtroepen van de internationale coalitie.' Ze komen daarbij geregeld met bommen en ander wapentuig tussenbeide wanneer talibanstrijders grondtroepen van de internationale coalitie aanvallen.
Tweeduizend vlieguren
En ze doen dat goed, zo klinkt het bij Defensie. 'De afgelopen 2,5 jaar hebben we daarbij geen fouten gemaakt. We hebben geen zogenaamde collateral damage (ongewilde schade, bijvoorbeeld burgerslachtoffers, nvdr.) veroorzaakt', beklemtoont Claude Van de Voorde (49), een F-16-piloot met meer dan tweeduizend vlieguren op zijn palmares. Hij nam eind jaren 90 deel aan onder andere missies boven ex-Joegoslavië. Als generaal-majoor is hij tevens de chef van het luchtcomponent.
'Ik wilde altijd al piloot worden, van jongs af. Mijn vader is echter vroeg overleden. In de burgerluchtvaart aan een opleiding beginnen was daardoor geen optie wegens veel te duur. Zo ben ik bij de luchtmacht terechtgekomen', zegt Van de Voorde. Zijn hoge militaire graad belet hem niet om af en toe nog met een F-16 te vliegen. 'Veel te weinig, spijtig genoeg, want ik vind het nog steeds ongelofelijk prachtig.'
Tien nieuwe piloten per jaar
Claude Van de Voorde ziet jaarlijks zo'n driehonderd jongens en meisjes zich aanmelden bij de luchtmacht, in de hoop ooit ook in de cockpit van een F-16-jachtbommenwerper plaats te kunnen nemen. 'De opleiding is zeker niet onoverkomelijk ', beklemtoont Van de Voorde. Toch haalt maar 3 procent van alle kandidaten de meet. 'Jaarlijks komen er acht à tien nieuwe F-16-piloten bij. Vooral in de medische proeven vindt de grote schifting plaats. In een gevechtsvliegtuig wordt je lichaam aan extreme belastingen blootgesteld. Kandidaten met problemen aan oren, ogen, rug of longen komen daardoor niet in aanmerking. Bij sommige kandidaten komt die boodschap uiteraard bijzonder hard aan.'
'Een goede F-16-piloot is iemand die zijn aandacht over tien zaken tegelijk kan verdelen, terwijl hij met gigantische snelheden door het luchtruim klieft', zegt Van de Voorde. 'Je moet gedurende lange tijd supergeconcentreerd kunnen blijven. Wanneer zich pech voordoet, moet je snel prioriteiten kunnen stellen en - misschien nog het belangrijkste - je moet het hoofd in alle omstandigheden koel kunnen houden.'
Geen cowboys
Top Gun, de beroemde Hollywoodfilm over Amerikaanse jachtpiloten, is ook voor de Belgische F-16-piloten nooit veraf. 'Da's nog altijd het beeld dat veel mensen van jachtpiloten hebben. Natuurlijk hebben mijn collega's en ik die film gezien. Maar de realiteit is toch helemaal anders', zegt Tom, een 28-jarige F-16-piloot in opleiding. Op vraag van zijn oversten mag hij zijn volledige naam niet zeggen.
In principe studeert Tom volgend jaar af, na een opleiding van zo'n vier jaar, en kan hij missies beginnen vliegen. 'Top Gun bulkt van het machogedrag, de piloten zijn cowboys die doen waar ze zin in hebben. Ik kan je verzekeren dat zoiets in de realiteit absoluut niet door de beugel kan. Je zou snel voor eeuwig en altijd aan de grond staan.'
De F-16-piloten in ons land vormen een zeer select clubje. 'We zijn op dit moment met 70 piloten voor 54 toestellen', zegt Patrick Goossens. 'Dat maakt uiteraard dat iedereen elkaar goed kent.' Toch blijven de meesten slechts een paar jaar gevechtspiloot. 'Klopt, maar dat heeft zo zijn redenen.'
'De G-krachten die onze piloten te verwerken krijgen, zijn enorm', legt Claude Van de Voorde uit. 'Op sommige momenten lopen die krachten zo hoog op dat het bloed uit je hersenen weggeduwd wordt. Door je ademhaling te trainen en door over een ijzersterke fysiek te beschikken kan je dat tegengaan. Niettemin eist die belasting na enkele jaren zijn tol. Piloten kunnen last krijgen van hun rug of nek, of krijgen spataderen of aambeien. Het is daarom niet abnormaal dat onze piloten na een paar jaar op een ander toestel overschakelen.'
Tom: 'Als je een uurtje traint op luchtgevechten, waarbij je je toestel tot het uiterste dwingt, lijkt het achteraf wel alsof je net een marathon hebt gelopen. De hele tijd probeer je die G-krachten voor een stuk met je spieren op te vangen.' Hij vergelijkt F-16-vliegen met topsport. 'Ook een topsporter presteert maar een paar jaar op topniveau.'
Bombardementen
Het beroep beperkt zich echter niet alleen tot vliegen en stunten bij supersonische snelheden. Boven ex-Joegoslavië gooiden onze piloten bommen af, net als in Afghanistan. Ook in Libië behoort dat tot de mogelijkheden. Dat daarbij slachtoffers kunnen vallen, beseffen de piloten, al gaan ze dat aspect van hun job in interviews liever uit de weg. 'Wanneer we dergelijke bevelen krijgen, zijn die vooraf door de Belgische politiek goedgekeurd. Het gaat dus om legale doelen die we aanvallen', zegt Van de Voorde.
Toch is het niet voor iedere piloot even gemakkelijk om dergelijke missies uit te voeren. 'Daarom ook dat we bijvoorbeeld in Afghanistan een psycholoog hebben, die onze piloten (ze zijn gemiddeld tussen de 25 en 36 jaar oud, nvdr.) begeleidt indien nodig.'
De eindbeslissing om te bombarderen, ligt te allen tijde bij de piloot zelf, zo wordt beklemtoond. 'In Afghanistan hebben we meegemaakt dat een van onze piloten een vraag van grondtroepen tot luchtsteun afwees omdat hij zag dat zich onschuldige burgers in de onmiddellijke omgeving bevonden. Dat is op zo'n moment geen gemakkelijke beslissing, want die soldaten op de grond hadden die luchtsteun echt nodig en lieten dat duidelijk merken.'
Schietstoel
Elke F-16-piloot moet ook leren omgaan met het gevaar om met twee keer de snelheid van het geluid door de lucht te klieven. 'Uiteraard is ons beroep niet zonder risico's. Vliegen is dat nooit', zegt Tom. 'Maar we weten dat we die risico's aanvaardbaar houden door dagelijks te trainen en ook veel uren in de vluchtsimulator door te brengen.'
En anders is er nog altijd de schietstoel? 'Die gebruik je niet voor je plezier. De G-krachten die moeten worden ontwikkeld om je stoel uit een F-16 weg te schieten, zijn vreselijk gevaarlijk voor je rug. Er is maar één plek waar ik mijn schietstoel gebruik: in de vluchtsimulator.'
De ene broer was een stouterik, en kreeg altijd last met iedereen. De andere broer daarentegen gedroeg zich perfect. Hij was altijd vriendelijk, hielp de oudere buren, en leefde een voorbeeldig leven.
Terwijl de tijd vorderde, bleven de twee broers in contact met mekaar maar waren niet echt vrienden. De stoute broer werd een stevige drinker en vrouwenloper. De andere broer was een brave huisvader die verschillende goede werken steunde.
Op een dag overleed de stoute broer. En dan, enkele jaren later, stierf ook de andere broer. Hij ging naar de Hemel en werd beloond met een gelukkig leven in het hiernamaals. Na enige tijd ging hij naar God en vroeg hem : "waar is mijn broer? Hij stierf vroeger dan ik maar heb hem nog niet gezien". God antwoordde, "Zoals je weet leidde je broer een losbandig leven, dus kan hij de eeuwigheid niet in de hemel doorbrengen. Hij is naar de Hel gestuurd."
"Spijtig dat te moeten horen," antwoordde de goede broer. "Maar ik mis hem en zou hem graag nog eens zien."
"Gezien je altijd braaf geleefd hebt zal ik aan je wens voldoen" zei God, "Ik geef je de toelating om even in de Hel rond te kijken".
En zo gebeurde, de goede broer werd even naar de hel gebracht. Na een tijdje vond hij zijn broer die op een barkruk zat. In één hand hield hij een dikke pint vast, en zijn andere arm hing rond een jonge, prachtige blonde vrouw. De goede broer keerde terug naar God en zei : "Dit kan toch niet zijn? Ik heb mijn broer gevonden, met een grote pint in de ene hand en een bloedmooie blonde vrouw aan de andere kant!" "De hel is dan toch zo slecht niet!"
God legde geduldig uit. "Niet alles is wat het lijkt. Het bierglas heeft onderaan een gat. En de blondine niet."
De federale regering overweegt om een taks op vliegtuigtickets in businessclass en first class in te voeren, zo melden de kranten van de Coreliogroep.
Tijdens de voorstelling van de begrotingsmaatregelen vorige week vrijdag wuifde ontslagnemend minister van Financiën Didier Reynders (MR) het idee van een vliegtaks nog weg. Maar intussen heeft de ministerraad wel besloten om een werkgroep op te richten die de invoering van zo'n taks moet onderzoeken. Er wordt wel enkel onderzocht of zo'n taks op vliegtuigtickets in businessclass en first class mogelijk is. Het idee om ook langeafstandsvluchten in economy of met lowcostmaatschappijen te belasten, is afgevoerd.
Het is al de tweede keer dat een regering een heffing op vliegtuigtickets wil invoeren. Met de eerste poging probeerde de toenmalige regering Leterme de begroting van het jaar 2009 te stutten. Maar de maatregel werd uiteindelijk na zwaar protest van de luchtvaartsector en het Waalse en Vlaamse gewest afgevoerd. De heffing zou vooral de luchthaven in Zaventem treffen en niet die in Charleroi.
Luieren op een strand aan de Middellandse zee of een stedentrip boeken naar Berlijn: binnenkort voldoen deze reizen misschien niet meer aan onze eisen. Een Britse opiniepeiling, uitgevoerd door Sunshine.co.uk, heeft namelijk uitgewezen dat we tegen 2020 op vakantie willen naar de maan.
Ongeveer 2000 mensen lieten weten hoe ze in de toekomst op reis willen. Iets meer dan de helft van de respondenten gelooft dat duikbootcruises tegen het begin van het volgende decennium tot de mogelijkheden zal behoren. Zestien procent van hen hoopt binnen negen jaar de trein van Londen naar New York te kunnen nemen dankzij een tunnel onder de Atlantische Oceaan. Een derde meent dat luchtballonnen op termijn lijnvliegtuigen zullen vervangen, terwijl een kleine vier procent vermoedt dat tijdreizen binnenkort heel gewoon wordt.
Ruimtetoerisme
Elf procent van de mensen wil tegen 2020 naar de maan op vakantie kunnen gaan. Van alle verwachtingen lijkt deze het meeste haalbaar. Verschillende luchtvaartorganisaties, waaronder Virgin Atlantic en KLM, zijn immers al enkele jaren bezig met het voorbereiden van commerciële vluchten naar de ruimte. KLM opent in 2014 een ruimtebasis op Curaçao. Vanaf daar zal het supersonische Lynx-toestel gelanceerd worden. Toeristen die veel geld overhebben voor deze buitengewone trip, zullen iets meer dan een half uur letterlijk sterren zien.
Chinese wetenschappers zijn erin geslaagd om koeien zo te manipuleren dat ze melk geven die veel wegheeft van menselijke melk. Volgens de Chinese krant China Daily kan het product al over twee jaar op de markt zijn.
Wetenschappers van het Staatslaboratorium voor Agrobiotechnologie aan de Chinese Landbouwuniversiteit hebben inmiddels een kudde van tweehonderd dieren gekweekt. Die zijn genetisch gemanipuleerd om melk te geven met dezelfde eigenschappen als moedermelk bij mensen.
Moedermelk bevat bestanddelen die ten goede komen aan het immuunsysteem en het zenuwstelsel van kinderen, maar die worden niet teruggevonden in normale melk van geiten of koeien. Tot nog toe was er geen manier gevonden om die bestanddelen op grote schaal te produceren.
"Toppunt van weelde" De wetenschappers willen de melk niet enkel voor kinderen produceren, maar ook voor volwassenen. "In het oude China konden enkel de keizer en keizerin hun hele leven menselijke melk drinken, wat gezien werd als het toppunt van weelde", zegt Li Ning, directeur van het Staatslaboratorium. "Waarom zouden we dat soort melk niet beschikbaar maken voor gewone mensen?"
Volgens Li gaat het niet over een wild experiment, maar kan de melk al over enkele jaren commercieel geproduceerd worden.
China Daily meldt dat het Chinese ministerie van Landbouw al begonnen is met tests om de veiligheid van de melk te controleren. Als die tests in de volgende 22 maanden bemoedigend zijn, kan de melk al over enkele jaren op de markt komen.
"Meer dan 27 miljoen mensen zijn in hun land ontheemd door politieke conflicten of natuurrampen, het hoogste cijfer sinds tien jaar", verklaarde secretaris-generaal van de Noorse Raad voor Vluchtelingen Elisabeth Rasmusson vandaag.
"Op dit eigenste moment vluchten duizenden Ivoriaanse burgers voor hun leven door de incompetentie van de internationale gemeenschap", zei Rasmusson. "Sinds de politieke crisis in december vorig jaar uitbrak in Ivoorkust, werden er al 500.000 mensen ontheemd", voegde ze er aan toe.
40 procent van de vluchtelingen komen uit Afrika, hoewel globaal gezien het aantal ontheemden op het continent daalde. In Soedan verlieten 4.5 tot 5.2 miljoen inwoners het land, zei Rasmusson op een persconferentie van de New Yorkse denktank voor internationale vrede.
In het Midden-Oosten is het aantal vluchtelingen verdrievoudigd, voornamelijk in Irak, Jemen, Syrie, de Palestijnse gebieden en Libië. Azië kende de sterkste stijging met zo'n 70 procent door de aanhoudende conflicten in Pakistan en Afghanistan.
De eerste bruggen werden gebouwd met houten planken, touwen en stenen. Door de eeuwen heen werden de constructies steeds complexer. Wij schuimden het web af op zoek naar unieke bruggen en pikten er de tien mooiste aller tijden uit.
Groot-Brittannië - De Iron Bridge in Shropshire werd gebouwd in 1779 en is daarmee de eerste ijzeren brug die ooit werd geconstrueerd.
Italië - De Brug der Zuchten in Venetië verbindt Palazzo Ducale met de gevangenis. Vroeger moesten veroordeelden over deze brug lopen voordat ze in de kerkers werden opgesloten. Door de kleine raampjes zagen ze voor de laatste keer het daglicht.
Verenigde Staten - Voor de Golden Gate Brigde in San Francisco gebouwd werd, achtte iedereen het onmogelijk dat zo'n imposante constructie stand zou houden. Ondertussen staat ze al meer dan 70 jaar overeind.
Groot-Brittannië - De Tower Bridge in Londen bestaat eigenlijk uit vijf bruggen: een basculebrug tussen de twee torens, twee hangbruggen die naar de oevers leiden en twee loopbruggen op 44 meter hoogte.
Frankrijk - Pont du Gard in Vers-Pont-du-Gard fungeerde vroeger als aquaduct en is opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Verenigde Staten - De Brooklyn Bridge is bijna twee kilometer lang en verbindt Brooklyn met Lower Manhattan. Ze staat ook bekend als een van 's werelds meest bereden bruggen.
Iran - Khaju Bridge in Isfahan dateert uit de zeventiende eeuw en wordt ook gebruikt als dam.
China - De Wind and Rain Bridge in de provincie Guizhou werd gebouwd door de Dong, een Chinese volkerengroep. Het sierlijke complex beschermt mensen die het water willen oversteken tegen wind en regen
Italië - Ponte Vecchio is een middeleeuwse brug in Firenze en is wereldberoemd omdat ze bebouwd is met winkeltjes. Helemaal bovenaan loopt een gang die de adellijke familie vroeger gebruikte om niet tussen het 'gewone' volk te wandelen
Canada - West Montrose Covered Bridge in Ontario wordt ook de 'kissing brigde' genoemd omdat men vroeger de brugbewaker een kus moest geven voor het oversteken.
Het jaar 2050. België bestaat al lang niet meer, Vlaanderen en Wallonië zijn twee onafhankelijke republieken. In een klein bouwvallig huisje in de cité van Luik zitten Jean en Louisa bij kaarslicht te praten. Jean is een gepensioneerde postbode, militant van de FGTB en op pré-pensioen sinds zijn 41ste. Louisa was kuisvrouw in de gebouwen van de Parti Socialiste maar is al 19 jaar op ziekteverlof. Het is oudejaarsavond en Jean en Louisa zitten aan tafel. De elektriciteit doet het al jaren niet meer,het gas is afgesloten en van stromend water is al geruime tijd geen sprake meer.
Plotseling springen alle lichten aan in het huis. Er is elektriciteit !! Louisa loopt naar het gasvuur en ja, er is ook gas. Ze draait de kraan van de lavabo open en er is stromend water. Jean vertrouwt het niet en roept in paniek naar zijn vrouw:
Brussels Airport laat plannen voor lowcostterminal varen
Luchthavenuitbater Brussels Airport Company investeert de komende vijf jaar 460 miljoen euro "in tientallen grote en kleinere projecten" om het comfort van de passagiers te verhogen. Meest opvallende element is de bouw van een nieuwe pier. Het omstreden project van een afzonderlijke lowcostterminal is van de baan, zo blijkt uit het ontwikkelingsplan 2011-2016 voor Brussels Airport.
De plannen voor een afzonderlijke, gespecialiseerde lowcostterminal op de luchthaven in Zaventem dateren al van 2008. Ze waren van in het begin omstreden. Drie beroepsverenigingen van luchtvaartmaatschappijen (BATA, BAR Belgium en AOC) spanden zelfs een kort geding aan. Dat werd pas stopgezet toen Brussels Airport de plannen uitstelde.
Nieuwe pier Nu heeft de luchthavenuitbater beslist "om de ontwikkeling van low cost op de luchthaven te blijven integreren in de algemene luchthaveninfrastructuur", luidt het in een persbericht van Brussels Airport. "Het ontwikkelingsplan voorziet dus geen afzonderlijke lowcostterminal. Er wordt ook geen gedifferentieerd tarief toegepast voor lowcostactiviteiten." In het ontwikkelingsplan 2011-2016 staan wel plannen voor een nieuwe pier, "Pier A West", die vanaf 2015 operationeel moet zijn. Het gaat om een verlenging van de bestaande Pier A, van waaruit momenteel de Europese vluchten vertrekken en ook de Afrika-vluchten van Brussels Airlines. "Pier A West zal luchtvaartmaatschappijen toelaten om hun hubactiviteit grotendeels te concentreren binnen dezelfde zone", zegt de luchthavenuitbater.
Rechtstreeks inschepen Hoeveel gates er precies zullen bijkomen, is nog niet beslist. "Pier A West zal minder lang zijn dan Pier A met zijn 31 gates, maar er zal wel een substantieel aantal gates bijkomen", luidt het. Brussels Airport heeft momenteel in totaal 54 gates. Dankzij de extra gates zullen ook meer vluchten rechtstreeks ingescheept kunnen worden, zodat passagiers minder vaak van bussen en vliegtuigtrappen gebruik zullen moeten maken om tot in het vliegtuig te geraken.
Brussels Airport gaat voorts investeren in een nieuw verbindingsgebouw tussen de luchthaventerminal, waar de incheckbalies zijn, en Pier A. Dat gebouw zal de huidige ondergrondse verbinding met haar ellenlange tunnel en opeenvolgende roltrappen vervangen. Het zal de passagiers uitzicht bieden op de vliegtuigen en de luchthavenactiviteiten. In het gebouw, dat in 2014 operationeel moet zijn, komt ook de veiligheidscontrole en is er ruimte voor winkels.
Hogere luchthaventaksen De investeringsplannen van Brussels Airport worden ondersteund door licht hogere luchthaventaksen, de taksen die de luchthaven aanrekent aan luchtvaartmaatschappijen en passagiers. Die mogen de komende jaren iets sneller stijgen dan de consumentenprijsindex.
"Brussels Airport heeft in nauw overleg met de luchtvaartmaatschappijen een belangrijk ontwikkelingsplan uitgewerkt dat de luchthaven zal toelaten haar passagiers en luchtvaartmaatschappijen een beter luchtvaartproduct te bieden en een sterkere internationale positie te bekleden dan ooit voorheen", zegt Arnaud Feist, de CEO van Brussels Airport.
Ruim 17 miljoen passagiers Brussels Airport verwelkomde vorig jaar bijna 17,2 miljoen reizigers. Vierennegentig luchtvaartmaatschappijen verbinden Brussel met circa 230 rechtstreekse bestemmingen. De 260 bedrijven die actief zijn op de luchthaven stellen 21.000 mensen tewerk. Daarbij komen nog eens 40.000 indirecte en afgeleide banen, aldus Brussels Airport.
Buur Melkweg miljoen jaar dichterbij dan eerst gedacht
Astronomen hebben de afstand tot het groot naburig sterrenstelsel NGC 247 overschat. Zo zou de buur van onze Melkweg een miljoen jaar dichterbij liggen dan gedacht. Dat heeft de Europese Zuidelijke Sterrenwacht ESO bekendgemaakt.
NGC 247 is een van de meest nabije spiraalstelsels aan de zuidelijke hemel en maakt deel uit van de Sculptor-groep, een verzameling sterrenstelsels die de meest nabije buur zijn van de Lokale Groep, waartoe het Melkwegstelsel behoort.
Moeilijke afstandsmeting De afstandsmeting valt echter niet mee. Om de afstand tot een nabij sterrenstelsel te meten, vertrouwen astronomen op een bepaald soort veranderlijke sterren: de cepheïden, zeer heldere sterren met uiterst regelmatige helderheidsvariaties. De intrinsieke lichtkracht van zo'n ster is via een wiskundige formule af te leiden uit het tempo waarin zij afwisselend helderder en zwakker wordt. Door deze lichtkracht te vergelijken met zijn schijnbare helderheid, is de afstand tot het stelsel berekenbaar.
Helemaal waterdicht is deze methode niet. Er zijn aanwijzingen dat deze periode-lichtkrachtrelatie medeafhankelijk is van de chemische samenstelling van de cepheïden.
Absorbatie door stof Ook kan het licht van een cepheïde onderweg naar de Aarde deels door stof worden geabsorbeerd, waardoor de ster zwakker - dus verder weg - lijkt dan in werkelijkheid. Dit probleem speelt vooral bij een stelsel als NGC 247, dat zo schuin staat dat de gezichtslijn naar de daarin aanwezige cepheïden door de stofrijke schijf van het stelsel heen gaat.
In het kader van een onderzoeksproject naar kosmische afstandsindicatoren is vastgesteld dat NGC 247 zich op iets meer dan 11 miljoen lichtjaar van ons bevindt, een miljoen dichter dan gedacht.
Gagarin-jubileumvlucht naar ruimtestation ISS uitgesteld
Een voor 30 maart geplande jubileumlancering naar het Internationaal Ruimtestation ISS is vanwege technische problemen met enkele dagen uitgesteld. De lancering stond centraal in de herdenking dat de Sovjet-Rus Joeri Gagarin vijftig jaar geleden de eerste mens in de ruimte is geworden.
Normaal gezien zou op 30 maart vanop Bajkonoer de in 'Joeri Gagarin' omgedoopte Sojoez TMA-21 naar het ISS vertrekken, met aan boord de Russen Aleksandr Samokoetjajev en Andrej Borisenko, alsmede de Amerikaan Ronald Garan. Tegenover het Russische staatspersbureau Ria Novosti zei de woordvoerder van Roscosmos, Aleksandr Vorobijov, echter dat bij testen een panne in het communicatiesysteem van de Sojoez werd gevonden, te wijten aan een defecte condensator. Er komt daarom uitstel.
Perminov zei dat er "niets ernstigs" aan de hand is en dat over een dag of twee een nieuwe lanceerdatum wordt bekendgemaakt. Een bron binnen de Russische ruimtevaartindustrie zei dat de Sojoez tussen 5 en 7 april zou vertrekken. Er wordt ook van 10 april gewaagd. Enkele dagen geleden had Perminov nog gezegd dat niets de jubileumvlucht nog in de weg staat.
Woensdagmorgen keerden drie opvarenden van het ISS wel zoals voorzien met hun in oktober vertrokken Sojoez TMA-01M terug. Het gaat om de Russen Aleksandr Kaleri en Oleg Skripotsjka, en de Amerikaan Scott Kelly
Wist je dat je in Normandië een prachtige reis langsheen de kronkelige Seine kunt maken? Bart Van Loo, schrijver van onder meer 'Parijs Retour' en 'Als kok in Frankrijk', dronk met 'Vlaanderen Vakantieland'-reporter Lotte Verlackt heerlijke calvados onder de appelbomen en genoot van het adembenemende landschap dat Monet inspireerde tot het schilderen van zijn waterlelies. Vanuit Giverny over Rouen en Villequier trokken ze langsheen de eigenzinnige meanders van de Seine om uiteindelijk te eindigen in het pittoreske Honfleur en het moderne Le Havre.
'Vergeet even de overbekende kastelenroute langs de Loire of de wijnroute langsheen de Rhône', zegt Bart. 'Trek in plaats daarvan eens vier of vijf dagen langs de Seine in Noord-Frankrijk. Ik ben er al zo vaak geweest en nog steeds kan ik genieten van de schoonheid van deze streek.'
De idyllische tuin van de impressionistische schilder Claude Monet in Giverny.
Die schoonheid ontging ook de vele impressionistische schilders zoals Camille Pissarro of Eugène Boudin niet. De bekendste onder hen is natuurlijk Claude Monet. Hij bracht onder meer de opkomende zon in Le Havre in beeld (Impression, Soleil levant) en trok speciaal naar Harfleur voor het unieke blauwachtige licht. Zijn laatste levensjaren bracht hij door in Giverny, een onooglijk dorp van een 500-tal inwoners. Hier, aan de Fondation Claude Monet, vatten Bart en Lotte hun trip langsheen de Seine aan. 'Wie zich letterlijk wil onderdompelen in het universum van Monet, moet zeker zijn huis met de schitterende tuin in Giverny bezoeken (Fondation Claude Monet, 84, rue Claude Monet)', zegt Bart. 'Monet woonde er met zijn geliefde Alice Hoschedé en hun acht kinderen. In de loop van de jaren heeft hij de tuin onder handen genomen door er onder meer een prachtige vijver met waterlelies en het beroemde Japanse bruggetje aan te leggen.' Wie maar niet genoeg kan krijgen van de impressionisten, moet ook zeker naar het Musée des Impressionismes iets verderop (99, rue Claude Monet, www.museedesimpressionnismesgiverny.com).
De kathedraal van Rouen dient bij Flaubert als aanzet voor een sprankelende erotische passage in Madame Bovary
Rouen en haar Notre-Dame We trekken verder langs de Seine naar het westen, meer bepaald naar Rouen, een stad die vooral bekend is om zijn historische werkmanshuizen, de gotische klokkentoren Gros Horloge en kathedraal, de Notre-Dame. 'Gustave Flaubert laat er de meest sprankelende erotische scène uit de wereldliteratuur afspelen', vertelt Bart. 'Madame Bovary ontmoet hier haar minnaar, in de hoop om wat te bidden en tot rust te komen, maar hij wil eigenlijk niets liever dan met haar in bed duiken. Hij duwt haar uit de kathedraal, recht een voorbijrijdende koets in. Wat dan volgt, is een ongelooflijk erotische scène, juist omdat er helemaal niets concreets beschreven wordt. Het enige wat de lezer kan volgen, is de stormachtige koetsreis doorheen de straten van Rouen.'
De kathedraal inspireerde ook Monet tot het schilderen van een beroemde reeks van dertig kathedralen. 'Je kunt een workshop volgen rechtover de kathedraal, in de salle Georges d'Amboise, waar ook de grote kunstenaar zijn impressies op het doek neerzette. Lotte en ik hebben les gevolgd bij mevrouw Edith Molet-Oghia en ik moet zeggen dat het resultaat niet zo slecht was (lacht)!'
Het pittoreske Normandië staat bekend als land van boter, kaas en calvados.
Rouen telt, naast de kathedraal, nog twee belangrijke kerken: de gotische kerk Saint-Maclou en de abdijkerk Saint-Ouen. Ga zeker ook eens naar de Place-du-Vieux-Marché, waar ooit Jeanne d'Arc werd verbrand, en waar nu de statige moderne kerk Sainte-Jeanne-d'Arc staat. Wie honger heeft gekregen na deze fikse stadswandeling en in de sfeer van het impressionisme wil blijven, kan genieten van een impressionistisch menu in restaurant La Couronne (www.lacouronne.com.fr), de oudste herberg van Frankrijk. Leuk detail: aan de muren prijken mooie portretten van de bekende filmsterren die hier zijn komen eten.
Op naar de volgende halte: Villequier. Stop onderweg zeker in Jumièges (www.jumieges.fr) om er de prachtige abdij te bezoeken. Vandaag is het een sprookjesachtige ruïne, maar ooit was het één van de grootste benedictijnerkloosters van het westen. Ook het pittoreske Caudebec-en-Caux is een tussenstop waard, alleen al om zijn boeiende Gallo-Romeinse geschiedenis en gotische kerk.
In Honfleur staat de klok apart van de rest van de Sainte-Cathérinekerk
Villequier: het grote verdriet van Victor Hugo We staan opnieuw aan de oevers van de Seine, dit keer in Villequier. Op 4 september 1843 gebeurde hier een groot drama. De pas gehuwde Léopoldine Vacquerie, dochter van Victor Hugo, verdronk samen met haar echtgenoot Charles nadat ze met hun boot waren vastgeraakt in een zandbank. 'Victor Hugo was op dat moment met zijn minnares op vakantie in Spanje', zegt Bart. 'Hij vernam het nieuws pas na zijn terugkomst, toen hij de krant opende en het doodsbericht van zijn eigen dochter zag. De man was zodanig gebroken dat hij jarenlang geen letter meer op papier heeft gezet. Tot hij een prachtig gedicht -één van de mooiste uit de wereldliteratuur- schreef, Demain dès l'Aube. Je kunt in Villequier letterlijk in dit gedicht wandelen en de plaatsen opzoeken waar Léopoldine gestorven en begraven is. Bezoek ook zeker het museum van Victor Hugo (rue Ernest Binet), dat ondergebracht is in het huis waar Léopoldine en haar man woonden.'
De betonarchitectuur van Le Havre - zoals het stadhuis met zijn enorme plein - is erkend als werelderfgoed
Honfleur: verplichte charme Het pittoreske Honfleur is gekenmerkt door zijn schilderachtige haven en kleurrijke huisjes met leistenen gevels. Hier vind je ook de grootste houten kerk van Frankrijk, Sainte-Cathérine. Opmerkelijk is dat haar klok gescheiden is van het hoofdgebouw en zich recht tegenover de kerk bevindt. Natuurlijk is Honfleur ook bekend om de vele kunstenaars die het typische blauwachtige licht kwamen opzoeken, veroorzaakt door de hoge vochtigheidsgraad die in de haven hangt. De artiesten zochten elkaar op in de beroemde Ferme de Saint-Siméon (www.fermesaintsimeon.fr), toen een eenvoudige herbergboerderij van la Mère Toutain, maar vandaag omgebouwd tot een luxehotel met een schitterend zicht op de Seine. 'Honfleur is beslist de moeite om te bezoeken, al was het maar om zijn geschiedenis. Maar het blijft een beetje het Place du Tertre van Normandië, met heel veel toeristen en weinig authenticiteit. Het beste wat je kunt doen, is er gewoon een heerlijke calvados gaan drinken. Calvados is trouwens mijn absolute favoriet van alle Franse sterkedrank. Het is eigenlijk gedistilleerde cider en ideaal om een lekker etentje mee af te sluiten. Ook heel lekker is de Pommeau, een fris appelaperitief gemaakt van twee derde appelsap en een derde calvados. Ideaal voor bij ganzenlever, meloen en desserts.'
Le Havre: een stad uit beton We rijden de indrukwekkende pont de Normandie over, die de al even indrukwekkende monding van de Seine overspant, richting Le Havre. Deze havenstad werd tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig verwoest. De Belg Auguste Perret, die Le Corbusier als leermeester had, ontwierp een nieuwe, heel moderne stad, opgetrokken uit gewapend beton. 'Normaal gezien zou ik heel hard weglopen van alles wat beton is, maar voor de Saint-Jospehkathedraal maak ik toch wel een uitzondering', vertelt Bart. 'De achthoekige klokkentoren is fenomenaal, onder meer dankzij de veelkleurige vensterramen die voor een prachtige lichtinval zorgen.' Daarnaast vormen ook het Place de l'Hôtel de Ville, één van de grootste pleinen van Europa, en Le Volcan, een cultureel centrum in de vorm van een vulkaan, de grote trekpleisters van het stadsgezicht, dat intussen als werelderfgoed is erkend. Kunstliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen in het Musée Malraux, ondergebracht in een modern gebouw opgetrokken uit glas, staal en aluminium. Het museum heeft een heel rijke collectie schilderkunst van de zeventiende tot de twintigste eeuw, met werk van onder meer Manet, Delacroix, Pissarro en Renoir (info op www.lehavre.fr/rubrique/musee-malraux).
Eindig deze romantische route in Sainte Adresse (www.ville-sainte-adresse.fr), een oud vissersdorpje waar schilders als Monet, Dufy, Corot en Stevens hun sporen hebben achtergelaten. In de zomer ontpopt deze plek zich tot een populair badstadje omwille van zijn lange strand, prachtige witte krijtrotsen en schitterende uitzicht op de monding van de Seine en op de kusten van Trouville en Deauville. Ideaal om nog een laatste keer uit te waaien en op een ontspannen manier afscheid te nemen van Normandië en de Seine!
Praktische info Met Parijs Retour. Literaire reisgids voor Frankrijk van Bart Van Loo (De Bezige Bij) kun je Normandië doorkruisen op een alternatieve manier. Niet alleen Normandië trouwens, in dit boek trekt hij heel Frankrijk door in de sporen van grote Franse schrijvers. Zeg nu zelf, wie wil er nu niet een romandecor binnenstappen? Parijs Retour is een droomboek voor leunstoeltoeristen, maar ook een originele gids voor Frankrijkgangers. Tienduizenden kilometers en duizenden bladzijden leesplezier. Meer info op www.bartvanloo.info
Lotte en Bart logeerden in Rouen in Hôtel Mercure Cathédrale, rue Croix de Fer, (www.mercure.com) en in Le Havre in Hôtel Mercure, Chaussée Georges Pompidou, (www.accorhotels.com)
In Villequier kun je logeren in Hotel Le Grand Sapin, vlakbij de plek waar Léopoldine, de dochter van Victor Hugo, is gestorven. (www.legrandsapin.fr) Info over Rouen vind je op www.rouentourisme.com Info over Le Havre vind je op www.lehavre.fr Info over Normandië en over specifieke activiteiten zoals wandelen of fietsen vind je op www.normandie-tourisme.fr
Belgische astronomen raken met echo's tot in sterkern
Een internationaal team van astronomen, onder wie Leuvense en Luikse onderzoekers, heeft met de Kepler ruimtetelescoop van de NASA golven ontdekt die tot in de kern van een ster reiken. "De blik in de binnenkant van rode reuzen toont exact aan wat er met onze zon zal gebeuren wanneer ze ouder wordt," aldus doctoraatsstudent Paul Beck in het wetenschappelijk tijdschrift Science.
De bijzondere golven, stertrillingen, werden ontdekt in een rode reus. Dat zijn oude sterren in een leeftijdsstadium dat onze zon pas over zo'n vijf miljard jaar zal bereiken.
Honderdduizenden kilometers diep
"Het was reeds bekend dat er golven bestaan die doorheen sterren gaan, zoals geluidsgolven hier op Aarde, maar tot nu toe konden enkel golven in de buitenste lagen van een ster worden geobserveerd", aldus Paul Beck (Instituut voor Sterrenkunde). "Die golven gaan enkele honderdduizenden kilometers diep, tot ze op een bepaald moment teruggekaatst worden omdat de materie van de ster zo dicht wordt."
Ongewoon gedrag
Paul Beck zag samen met Tim Bedding van de University of Sydney en Marc-Antoine Dupret van de Luikse Universiteit als eerste dat sommige trillingen zich ongewoon gedroegen. "Toetsing van deze waarnemingen aan theoretische modellen deed ons beseffen dat we naar golven keken die de omstandigheden in het centrum van de ster voelen."
KASC
De drie maken deel uit van KASC, het Kepler Asteroseismic Science Consortium, dat met 440 sterrenkudigen gespecialiseerd is in het exploreren van de binnenkant van sterren.
Ter vergelijking. Geheel links boven: de zon, midden: een bruine dwerg, rechts: de aarde.
Een internationale groep astronomen heeft de koudste ster ooit gevonden. De temperatuur op CFBDSIR J1458+1013B is ongeveer 97 graden Celsius, iets kouder dan kokend water. Dat hebben twee sterrenwachten in Hawaï bekendgemaakt. De ontdekking verschijnt binnenkort in het wetenschappelijke tijdschrift Astrophysical Journal.
Sterren zijn normaal veel warmer. Zo is de temperatuur op onze zon ongeveer 6000 graden Celsius. De heetste ster in het heelal is ongeveer 40.000 graden. CFBDSIR J1458+1013B blijft echter koud omdat het een zogeheten bruine dwerg is. Bij zulke 'mislukte sterren' is er geen chemische reactie in de kern. Daardoor stralen bruine dwergen nauwelijks warmte en licht uit, zoals onze zon. Dat maakt het ook uitermate moeilijk om bruine dwergen te zien.
CFBDSIR J1458+1013B staat op ongeveer 75 lichtjaar (709 biljoen kilometer) van de aarde.
Tanzaniaan verkoopt borsten en genitaliën van zijn vrouw
In Tanzanië heeft de politie een man gearresteerd die aan het leuren was met het hoofd, de borsten en de geslachtsdelen van zijn vrouw. De man heeft inmiddels bekend dat hij zijn vrouw vermoord en 'versneden' heeft nadat hij had gehoord dat er een aardige stuiver te verdienen was met menselijke organen.
Geslacht varken De man zeulde met een plastic zak toen hij, eerder toevallig, werd geïnterpelleerd door een veiligheidsagent van een bankfiliaal. De Tanzaniaan beweerde dat hij op pad was met een geslacht varken. "De agent controleerde de zak en zag tot zijn verbazing dat daar een menselijk hoofd, borsten, genitaliën en andere lichaamsdelen in staken", aldus politiecommissaris Diwani Athumani.
De man werd gearresteerd. Hij zal een psychiatrisch onderzoek moeten ondergaan alvorens voor de rechter te verschijnen.
Geluksbrengers De verkoop van menselijke lichaamsdelen is niet ongebruikelijk in Tanzanië. Zo werden er al ettelijke albino's vermoord. Hun ledematen worden beschouwd als geluksbrengers.
Week Amateurkunsten al in voorbereiding 22/04 tot 01/05/2011
TIENEN (R. Billen) - Op 19 januari worden 'kunstenaars' verwacht op een overleg voor de komende Week van de Amateurkunsten.
Van 22 april t/m 1 mei vindt in Vlaanderen en Brussel de Week van de Amateurkunsten (WAK) plaats. Ook de stad Tienen roept alle kunstenaars en creatievelingen op om met een artistieke productie, een toonmoment, een workshop of een evenement naar buiten te treden.
Net zoals vorig jaar wil Tienen op onverwachte plaatsen laten proeven van de amateurkunsten. Dat kan zijn een optreden in het zwembad, vertellers bij de bakker, een fanfare op de markt, een tentoonstelling in het stadhuis, poëzie op café, De stad wil dan ook elke plaatselijke kunstenaar aansporen om deel te nemen. Alle evenementen worden opgenomen in de promotiecampagne.
Wie mee wil nadenken over hoe de amateurkunsten is welkom op een overleg op woensdag 19 januari om 20.00 uur in de lounge van zaal Manège. De aanwezigheid dient bij voorbaat gemeld te worden bij Elke Wynants, de WAK-coördinator van Tienen (tel 016-81 28 07, elke.wynants@tienen.be).
Oud mogen worden is een zegen, maar t zijn de jaren die wegen. Het geheugen laat het weten, men begint alles te vergeten. t Gehoor, t gezicht is aangetast, en iedere beweging zorgt voor last! Slapen zoals voorheen, vergeet dit maar meteen. Want slapeloze nachten, dat staat u te wachten!
En, medicijnen die worden voorgeschreven, dat is voor gans uw verder leven. Begin maar iedere morgen, met u goed te verzorgen! U mag ook niet vergeten, wat u niet meer mag eten. En voor het drinken, wat zal het zijn? Altijd en alleen nog vogelwijn!
Over de vermoeidheid spreek ik niet, het volstaat dat u ons goed beziet! Trappen werden vroeger op en af gelopen, nu is het eerder op en af gekropen! Reizen, feesten, t was een lust. Nu zoekt men alleen nog rust! Winkelen of wandelen, gaan of lang recht blijven staan, is ook al uit den boze, t zorgt voor pijn, t is artrose!
Dit alles en nog meer
Zorgt voor last en dat doet zeer! Dit noemt men de schone ouden dag Laat mij even toe dat ik eens lach
TV-ster rijdt zonder rijbewijs omdat valse borsten pijn doen
Simona Suhoi, ook wel Simona Sensual genoemd.
Een Roemeense tv-ster, die betrapt werd op het rijden zonder gordel, verklaarde aan de politie dat ze in allerijl op weg was naar de kliniek omdat haar nieuwe borsten pijn deden. Bleek evenwel dat het rijbewijs van de 28-jarige wulpse Simona Suhoi een maand geleden werd ingetrokken na een verkeersongeval. Schone Simona riskeert nu een celstraf van vijf jaar.
Geen andere keuze
De voormalige zangeres en designer geeft toe dat ze niet achter het stuur had mogen kruipen, maar beweert dat ze geen andere keuze had. "Ik had verschrikkelijke pijn aan mijn borsten. Ik denk dat het aan die nieuwe implantaten ligt", zei ze ter verdediging.
Alle taxi's bezet
"Ik was vast van plan om een taxi te nemen naar de kliniek, maar het leek wel of die allemaal bezet waren. Ik sprong dan maar in mijn eigen auto. Wat moest ik anders doen?", klonk het nog.
Vijf jaar
De vrouw, ook wel Simona Sensual genoemd, moet nu voor de rechter verschijnen. Ze riskeert vijf jaar cel, maar heeft al aangekondigd dat ze in beroep zal gaan wat de uitspraak ook moge zijn.
Belg maakt buiklanding in Courchevel na vergetelheid
De buiklanding gebeurde met een Piper PA32, zoals hierboven afgebeeld.
Op de luchthaven van het Franse Courchevel heeft een uit Deurne afkomstig sportvliegtuig gisteren een pure buiklanding op de landingsbaan gemaakt, zo heeft de krant Le Dauphiné Libéré gemeld. De piloot en passagier bleven ongedeerd.
Omstreeks 16.30 uur liet de piloot van een Piper PA32 weten dat hij zou landen. Maar het vliegtuigje kampte met een groot probleem en kwam midden op de piste tot stilstand. De schade aan het vliegtuig is aanzienlijk en voor de rest van de dag was het niet meer mogelijk op de Alpenluchthaven te landen of op te stijgen.
Nog in shock na het ongeluk vertelde de piloot dat hij zich heel erg had geconcentreerd op zijn landing en daarbij had vergeten zijn landingsgestel uit te klappen. "Een Belgenmop die zondagavond al de ronde deed in Courchevel", besloot de Dauphiné.
Omdat het niet altijd de Taj Mahal of de Hagia Sofia moeten zijn, zochten we op een eigenzinnige manier naar de mooiste gebouwen van de wereld. Die kunnen zowel klassiek als modernistisch zijn, maar altijd roepen ze emoties op.
Noorse Opera en Ballet, Oslo. Dit gebouw lijkt wel uit de zee te rijzen, met het dak -een publieke ruimte- als strandtapijt.
National Congress Hall, Brazilië. In futuristische gebouw van Oscar Niemeyer komt de Braziliaanse regering samen.
Gresham Palace, Budapest, Hongarije. Dit Art Nouveau gebouw werd oorspronkelijk gebouwd als statussymbool voor de Gresham Life Assurance Company en is nu een hotel.
Christian Dior winkel, Omotesando, Japan. Deze winkel van het luxehuis ligt in een wijk vol opvallende gebouwen en valt op omdat het eenvoudige lichtbox is
Burj Al Arab, Dubai. Een hotel in de vorm van een zeil, dat op zijn eigen privé-eiland ligt en bij zonneschijn een prachtig kleurenspectrum vertoont
Guggenheim, Bilbao. Een klassieker die niet meer zo choquerend is dan weleer, maar nog steeds toont hoe kunst en architectuur verweven kunnen zijn.
Mont Saint-Michel, Normandië, Frankrijk. Deze abdij werd voor het eerst gebouwd in 709 en valt op dankzij de dramatische ligging, waardoor pelgrims soms door het water meegesleurd werden.
Dit is het zomerpaleis van de Russische tsarina Catharina de Grote. het staat in Pushkin op 25 kilometer van Sint-Petersburg. Het paleis was bedoeld als zomerhuis voor de tsarenfamilie en is een voorbeeld van hun spilzucht
De Gouden Tempel, Amritsar, India. Een mengeling van hindu- en moslimarchitectuur waarvan de kracht nog versterkt wordt door de reflectie in het water.
Tijgersnest, Bhutan. Vanuit dit klooster dat hoog boven de Parovallei ligt, heb je een adembenemend uitzicht
"Ik was in Bretagne op vakantie en ik ben daar bij een prostituee geweest. Zij had 3 specialiteiten één van 10 , 15 of 20 euro."
"Amaai... en wat deed ze dan ?"
"Awel, voor 10 euro draaide ze ne pannenkoek rond mijne sjarel en toen... allé, euh, ge weet wel: zó in hare mond en amaai ! .... geweldig !"
"En wat deed dan ze voor 15 Euro ?" "Wel, in feite net hetzelfde, maar dan smeerde ze eerst Nutella op de pannenkoek en daarop nog wa crème-fraiche !!" "Waaauw, wat opwindend !!!!
"En wat deed ze dan voor 20 Euro ?"
"Da weet ik niet, ik ben gaan lopen toen ze afkwam met een fles Grand Marnier en een doos stekskes !!!"
Mona Lisa, het befaamde schilderij van kunstenaar Leonardo da Vinci, is gebaseerd op een man. Dat hebben Italiaanse onderzoekers die gespecialiseerd zijn in het oplossen van kunstmysteries, vandaag gesteld. Het Louvre in Parijs, waar het schilderij hangt, betwist dit.
Het zou gaan om de in Florence geboren leerling en mogelijke minnaar van Da Vinci, Salai, die de kunstenaar inspireerde tot de schildering van de vrouw met de mysterieuze glimlach. Dat zei de voorzitter van het Italiaanse comité van cultureel erfgoed, Silvano Vinceti. De gelaatstrekken van Mona Lisa zouden overeenkomen met die van andere werken. Salai, die eigenlijk Gian Giacomo Caprotti heette, zou model hebben gestaan voor verschillende schilderijen van Da Vinci.
L en S in ogen Ook heeft de schilder volgens de onderzoekers in de ogen van Mona Lisa piepklein de letters L en S geschilderd, die volgens de Italiaan voor Leonardo en Salai staan.
Het Louvre betwist de beweringen, mede omdat het team onderzoekers niet het echte schilderij maar een hoogwaardige digitale kopie heeft bestudeerd. De cijfers zouden scheurtjes kunnen zijn in het olieschilderij uit het begin van de zestiende eeuw.
Volgens Vinceti zijn ze gewoon blind bij het Louvre. Hij heeft aangeboden met zijn team naar het museum te komen voor extra onderzoek.
"Wiskundige fout maakt van Da Vinci nog groter genie"
Zelfs wiskundige genieën maken al eens een reken- of redeneerfoutje. Zo ook Leonardo Da Vinci, zo ontdekte de Nederlandse wiskundige Rinus Roelofs ontdekt. Volgens Roelofs vergiste Da Vinci zich in een illustratie van een zogezegde romboëdrische kuboctaëder. "Maar dat van hem net nog een groter genie", zo staat te lezen in Eos.
Een romboëdrische kuboctaëder is een veelvlak waarbij een gelijkzijdige driehoek steeds door vierkanten wordt omringd.
De betwiste tekening is een illustratie voor een boek van de wiskundige Luca Pacioli. Da Vinci plaatste op elk zijvlak van het object een piramide, met een drie- of een vierhoekig grondvlak, naargelang het zijvlak een driehoek of vierkant is).
Echter is het grondvlak onderaan de figuur vierhoekig, terwijl dit volgens Roelofd driehoekig moet zijn. Ook andere piramides op de afbeelding lijken verkeerd.
De fout doet volgens Roelofs niets af aan het genie Da Vinci. "Da Vinci was zonder meer een genie, en wellicht het grootste genie aller tijden. Maar ook hij was een mens, die moest nadenken en redeneren, en die daarbij al eens een foutje beging. En dat maakt hem alleen maar een nog groter genie."
Bovendien had Da Vinci geen model om zich op te inspireren: hij was de eerste ooit die de romboëdrische kuboctaëder tekende voor een drukwerk, laat staan dat iemand er al piramides op had getekend om het stervormige lichaam af te beelden in druk, zo klinkt het in Eos.
De Glabbeekse joggingclub is klaar voor een toertje rond de wereld. Acteur Roel Vanderstukken (peter) en Miel Mattheus (voorzitter) van Mediclowns duimen voor de goede afloop.
De Mediclowns hebben moeite om de financiële eindjes aan elkaar te knopen. De Glabbeekse Joggingclub doet nu een duit in het zakje met een grote actie.
De joggingclub bestaat tien jaar en wil daarom op 11 juni liefst 40.000 kilometer bijeenlopen op de atletiekpiste in de Gaston Roelants Arena in Kessel-Lo. De wereld rond dus, en daarvoor zoeken de joggers sponsors. 'Voor het goede doel', zegt voorzitter Eric Vandeput. 'We besloten de opbrengst te schenken aan de Mediclowns, waarvan acteur Roel Vanderstukken peter is. Hij is van Glabbeek, dus moesten we niet ver zoeken.'
'Elk bedrag komt goed van pas', vertelt voorzitter Miel Matheus van de Mediclowns Vlaams-Brabant. 'We hebben jaarlijks 20.000 euro nodig om onze acht clowns uit te sturen naar zieke kinderen. Al dat geld moet van sponsoring komen. Het is voortdurend bedelen om aan ons totaalbedrag te geraken. Tot nu toe kwamen we elk jaar nipt rond, maar nu het ziekenhuis in Aarschot en het H.-Hartziekenhuis in Leuven ook clowns vragen, zijn alle extraatjes meer dan welkom.'
De mediclowns zijn één keer per week actief in de ziekenhuizen van Diest en Tienen. 'Maar voorlopig kunnen ze in Leuven en Aarschot slechts één keer in de twee weken optreden. Het budget laat meer niet toe', klinkt het.
Een mediclown krijgt per optreden 125 euro bruto. 'Een klein bedrag', zegt Matheus. 'Mediclown ben je niet zomaar. Je moet een opleiding van zes maanden volgen, kunnen zingen en acteren. Van de vergoeding moet je ook de verplaatsingen, de kledij, het speelgoed en de versnaperingen voor de kinderen betalen. Dit jaar ontvingen we nog maar één gift: 825 euro in Bekkevoort.'
Sponsoren kan op via rekeningnr. 735-0103050-24. Fiscaal attest vanaf 40 euro.
Een gewone lidkaart kost er 55.000 euro en een fles champagne 12.500 euro. Maar je krijgt er wel een adembenemend panorama voor in de plaats. Op 266 meter hoogte. Limburger Dirk Cornelis (33) baat op het dak van een hotel in Singapore een exclusieve nachtclub met zwembad uit.
Wie trendy Azië wil leren kennen, kan niet voorbij club Ku Dé Ta in Singapore. Volgens The New York Times is dit één van de fraaiste hotspots ter wereld.
Je mag geen hoogtevrees hebben. De club bevindt zich op 266 meter hoogte, op het dak van een luxueus hotel-casinocomplex, in een zogenaamd Sky Park. Deze dakconstructie, in de vorm van een schip, verbindt de drie torens van het hotel. Een knap staaltje van hedendaagse architectuur. En het is een Vlaming die de plek uitbaat. Hij is vooral trots op zijn zwembad.
'We hebben het hoogste en grootste zwembad ter wereld. Ons bad is 150 meter lang', zegt Dirk Cornelis uit het Limburgse Ham. 'Als je in het bad naar de rand zwemt, lijkt het alsof je van het dak zwemt.'
Wie moe is van baantjes trekken, kan uitrusten onder de palmbomen, proeft van de moderne Aziatische keuken in het restaurant of bezoekt de nachtclub. 'Op het dak is altijd wel iets te beleven', zegt Cornelis.
Er zijn slechtere werkplekken denkbaar. 'Ik ben nog elke dag onder de indruk, als ik met een drankje in de hand de skyline van Singapore bekijk.' Na een job als steward en marketingassistent belandde de Vlaming twee jaar geleden in Singapore om het hotel onder het zwembad te openen. Een megaproject van 2.560 kamers. Een half jaar geleden opende hij op het dak Ku Dé Ta.
2 Many DJ's Niet alleen de hoogte van de club doet je duizelen. Ook het bedrag dat je moet betalen om er lid van te zijn: 55.000 euro per jaar voor gewone leden, 140.000 euro voor levenslang lidmaatschap. 'Onze leden krijgen een eigen hoekje, moeten niet reserveren en kunnen geregeld exclusieve feestjes meemaken', zegt Cornelis. Faithless en Depeche Mode hebben er al plaatjes mogen draaien, en het Gentse 2 Many DJ's staat op de wishlist van Cornelis.
Onnodig te zeggen dat het uit de kluiten gewassen dakterras vooral bezocht wordt door de rich and famous. Bill Clinton, Diana Ross en Sharon Stone komen er al eens een cocktail drinken, maar ook prinsen, steenrijke industriëlen en ambassadeurs. 'Toch is iedereen welkom', benadrukt Cornelis, 'maar wel zonder shorts en slippers aan.' Voor 10 euro mogen toeristen er van het panorama genieten. En een drankje hoeft ook niet duur te zijn. 'Wij schenken Stella en Hoegaarden', zegt Cornelis, 'maar wie eens goed wil feesten, die bestelt champagne uit handgemaakte flessen.' Kostprijs: 12.500 euro per fles.
Wie aan vakantie op Hawaii denkt, stelt zich wellicht parelwitte stranden en wuivende palmbomen voor. Als je de meest toeristische badplaatsen echter verlaat, vind je ook baaien met rode, groene en zelfs zwarte zandstroken.
Het zwarte strand: Punaluu Beach park Er zijn enkele zwarte stranden in Hawaii, maar dit is zonder enige twijfel het grootste en het mooiste. Vooral de felgroene palmbomen zorgen voor een bijna surrealistisch contrast. Het strand is tevens de thuishaven van vele krabben en reuzenschildpadden. Toeristen die een flesje vullen met zwarte zandkorrels, mogen zich aan een fikse boete verwachten. Bovendien beledigen ze Pele, de Hawaïaanse vulkaangodin. Volgens de legende spreekt ze een vloek uit over al wie zand probeert te stelen.
Het rode strand: Kaihalulu De rode zandkorrels op dit afgelegen strand zijn van vulkanische oorsprong. Overdag is dit de favoriete plek van nudisten, al doen ze er goed aan om stevige schoenen aan te trekken. Er liggen namelijk veel scherpe stenen waaraan je je ernstig kan bezeren. Ook een frisse duik nemen wordt afgeraden omdat het water meestal wild tekeer gaat en er veel verraderlijke rotsen in verstopt liggen. s Avonds komen daklozen hier samen om de nacht door te brengen.
Het groene strand: Papakolea Papakolea Beach heeft zijn kleur te danken aan de hoge concentratie olivijnen, groene vulkanische mineralen die tot stand gekomen zijn tijdens vulkaanuitbarstingen. Op aarde komt de stof zelden in zon hoge concentraties voor. Op de maan en de planeet mars daarentegen komt ze vaker voor, wat de buitenaardse uitstraling van het strand verklaart. Van deze drie stranden is dit het meest geschikt om te zonnebaden. De weg er naartoe is echter minder aangenaam: enkel te voet of met een terreinwagen kan je Papakolea Beach bereiken.
Statige kastelen worden vaak geassocieerd met draken, geesten en legendarische koningen. Achter de dikke muren van deze tien historische bouwwerken kunnen toeristen geheimen van een vervlogen wereld ontdekken.
Leeds Castle in Kent, Engeland - De Engelsen worden vaak omschreven als chauvinisten. Zo beweren ze dat het kasteel van Leeds het mooiste ter wereld is. In dit geval hebben ze overschot van gelijk: veel toeristen bevestigen dit nadat ze het hebben bezocht.
Lincoln Castle in Lincolnshire, Engeland - Duizend jaar geleden nam Willem de Veroveraar zijn intrek in deze burcht. In 1787 werd ze een gevangenis waaruit criminelen onmogelijk konden ontsnappen. Nu fungeert één ruimte van het Lincoln kasteel als rechtszaal.
El Alcazar in Segovia, Spanje - Achter de muren van dit imposante bouwwerk staat de tijd stil. Elke kamer werd zo goed mogelijk in haar oorspronkelijke staat behouden.
Prague Castle in Praag, Tsjechië - Om dit kasteel te bouwen nam men maar liefst negen eeuwen de tijd. Het richt zich vooral op buitenlandse toeristen en biedt een rondleiding in zes verschillende talen.
Neuschwanstein Castle in Munich, Duitsland - Dit kasteel werd gebouwd in opdracht van de dolgedraaide koning Lodewijk II van Beieren. Hij wou er een zonderling bestaan leiden. Het Neuschwanstein Castle inspireerde Disney om het kasteel van Doornroosje te ontwerpen.
Frankenstein Castle in Darmstadt, Duitsland - Deze burcht werd volgens schrijfster Mary Shelley bewoond door het mythische monster Frankenstein.
Castelo de Sao Jorge in Lissabon, Portugal - Vanaf de torens van het fort heb je een prachtig zicht op de Atlantische Oceaan en het stadscentrum van de Portugese hoofdstad.
Mont Saint-Michel in Normandië, Frankrijk - Het rotsachtige schiereiland waarop de abdij is gebouwd, vormt een natuurlijke grens tussen Normandië en Bretagne. Het bouwwerk staat sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Chateau de Chambord in het Loiredal, Frankrijk - De 440 kamers en ontelbare gangen maken van dit het kasteel uit 1547 een gedroomde plaats om verstoppertje te spelen. We vragen ons alleen af hoeveel dagen het zou duren om iemand terug te vinden.
Glamis Castle in Glamis, Schotland - Het kasteel van Glamis is bijzonder populair omdat Queen Mum hier opgroeide. Angsthazen plannen echter beter geen bezoekje want naar verluidt dwalen de geesten van veel vermoorde mensen hier nog rond, waaronder koning Malcolm II.
Luchtvervuiling is met stip de belangrijkste aanleiding van een hartaanval. Daarnaast kan het ook aandoeningen aan de luchtwegen verergeren. Dat blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in het medische blad The Lancet. Life geeft vijf concrete tips om je dagen gezond door te komen.
Verontreinigde lucht bevat stofdeeltjes die in onze longen terechtkomen en ziektes veroorzaken. In het ergste geval zorgen ze ervoor dat de bloedstroom blokkeert, er klonters ontstaan en het risico op een hartaanval stijgt. Luchtvervuiling wordt niet alleen in verband gebracht met hartaanvallen en kanker, maar ook met ademhalingsproblemen. Astmapatiënten zullen sneller een aanval krijgen op dagen wanneer een hoge luchtvervuiling gemeten wordt.
Houd rekening met de volgende zaken voor een gezonder leven:
1. Investeer in kamerplanten Ongeveer 90 procent van onze tijd brengen we binnenshuis door. Het Amerikaanse instituut voor milieu en duurzame ontwikkeling heeft ontdekt dat luchtvervuiling in huis twee tot vijf keer erger kan zijn dan op straat. Kuisproducten, luchtverfrissers en televisieschermen bevatten namelijk veel vluchtige organische stoffen (VOS), waarvan mensen kanker kunnen krijgen. Dus: ban elektrische luchtverfrissers en zet ramen open. Koop ook meer kamerplanten zodat de lucht in huis gefilterd wordt. Op kantoor zit je beter zo ver mogelijk van het kopieerapparaat want deze stoten hoge hoeveelheden VOS uit.
2. Vermijd drukke wegen Hoe meer verkeer, hoe meer files en schadelijke uitlaatgassen. Bovendien stoten voertuigen die op diesel rijden extra fijne stofdeeltjes uit die nog gemakkelijker in onze longen terechtkomen. Wandel indien mogelijk langs binnenwegen, door parken of lanen waar bomen staan. Ontwijk zoveel mogelijk tunnels en straten, omringd door hoge gebouwen.
3. Wandel in de regen Als het waait, is er minder luchtvervuiling. Dat komt omdat schadelijke stofdeeltjes weggeblazen worden. Op zwoele dagen wordt er een warme band gevormd in de lucht, wat allesbehalve gezond is. Mensen die willen joggen als het mooi weer is, doen dat beter s morgens. Rond de middag bereikt luchtvervuiling een absolute piek. In de regen sporten is nog beter. Water spoelt de stofdeeltjes immers gewoon weg.
4. Loop zo dicht mogelijk bij gebouwen Als je aan de buitenrand van de stoep loopt, adem je tot tien keer meer vervuilende stoffen in. Kersverse moeders die uit wandelen gaan doen er goed aan om zo dicht mogelijk bij de gebouwen te lopen. Babys ademen sneller dan volwassenen en zouden nog meer schadelijke stoffen kunnen inademen.
5. Zeelucht is verraderlijk Als je naar de kust gaat en extra hard je best doet om goed in te ademen, kan je gezondheid er onder leiden. Vooral bij hoge ozonconcentraties (combinatie van zonlicht en uitlaatgassen) is de kans op een longontsteking reëel. Denk dus zeker niet dat een vakantie aan zee een heilzaam effect heeft.
HOEGAARDEN - Een aannemer restaureert de oude spoorbrug over de Grote Gete.
Binnen het grote project voor waterbeheersing, waterkwaliteit, landschapszorg en recreatie aan de Grote Gete, wordt nu de spoorbrug gerestaureerd. Vanuit de woonwijk Kluisveld is een nieuw op pad aangelegd, slingerend naar de Gete. Dat sluit aan op een van de twee nog bestaande industriële spoorbruggen, tussen de verdwenen spoorlijn Tienen-Namen (nu fietsroute) en de voormalige suikerfabriek
Via de brug bereikt men de paden rondom de visvijver, waarlangs het vissershuis nu ook is gerestaureerd. De populieren zijn grotendeels verwijderd zodat men een vrij zich krijgt vanop de dalwand. Rondom de Grote Molen wordt nieuwe streekeigen beplanting aangebracht. Daar maakt een aannemer momenteel werk van de aansluiting van de Paenhuysbeek en de aftakking van de Gete. (R. Billen)
Margarine was origineel gemaakt om kalkoenen vet te mesten.
Toen bleek dat de kalkoenen eraan overleden wilden de investeerders die de research hadden betaald hun investering terug en staken de koppen bij elkaar om te bespreken hoe ze alsnog hun geld konden terugkrijgen.
Het originele product was wit van kleur en had geen enkele voedingswaarde. Dus voegden ze wat gele kleurstof toe en verkochten het aan de consument om te gebruiken in de plaats van boter! Wat vindt je daarvan...is dat geen slimme oplossing...gewoon wat kleur- en smaakstoffen toevoegen en klaar is kees!
Weet jij... het verschil tussen boter en margarine?
Lees door tot het einde...het wordt reuze interessant...
· Beiden hebben dezelfde hoeveelheid aan calorieën.
· Boter heeft een ietsie pietsie hogere hoeveelheid verzadigd vet, namelijk 8 gram tegenover 5 gram voor margarine.
· Volgens een recente medische studie aan Harvard verhoogd het eten van margarine de kans op hartziekten bij vrouwen met 53% tegenover het eten van dezelfde hoeveelheid boter
· Het eten van boter verhoogd de opname van vele andere voedingstoffen in voeding.
· Boter heeft vele gezondheidsvoordelen voor het lichaam, margarine heeft er maar enkelen, en dan nog alleen omdat ze extra zijn toegevoegd.
· Boter smaakt zoveel beter dan margarine en het kan de smaak van andere voedingstoffen verhogen.
· Boter bestaat al sinds eeuwen, terwijl margarine nog geen 100 jaar bestaat.
En nu de margarine....
· Margarine bestaat uit zeer grote hoeveelheden transvetzuren.
· Het verdriedubbelt de kans op ziekten aan de kransslagaders.
· Het verhoogt het gehalte aan lipoproteine-a en dus de kans op arteriosclerose.
· Vervijfvoudigt de kans op kanker.
· Verlaagt de kwaliteit van moedermelk.
· Ondermijnt het immuunsysteem.
· Verlaagt de insuline respons.
En hier is het meest beangstigende feit...het meest interessante feit.....
De samenstelling van margarine verschilt maar 1 molecule met plastic en heeft 27 ingrediënten die ook in verf zitten....
Deze twee factoren alleen al waren voor mij genoeg om margarine, en alle andere producten die gehydrogeneerd zijn, te vermijden voor de rest van mijn leven. ( gehydrogeneerd wil zeggen: bewerken van de moleculaire structuur en/of samenstelling)
Try this at home! ( probeer dit thuis even)
Koop een kuipje margarine en zet het open in je garage of een andere schaduwrijke plek. Binnen enkele dagen kun je het volgende constateren:
· Geen vlieg, zelfs niet die vervelende fruitvliegjes, zullen er op af komen. Dit zegt toch al wat, niet?
· Het gaat niet rotten of vies ruiken, dit komt omdat het totaal geen voedingswaarde heeft.
· Niets kan er op groeien, zelfs die minuscule kleine micro-organismen kunnen hier geen groeiplekje op vinden.
· Waarom...? omdat het bijna plastic is.
· Zou jij je tupperware bakje smelten om op je boterham te smeren? Nee toch?
Pass the butter on please!
Een oud Chinees spreekwoord zegt: Als iemand iets waardevols met je deelt en jij kunt er je voordeel mee doen, heb je de morele verplichting om dit te delen met anderen....
BelPV, de federatie van installateurs van fotovoltaïsche panelen, noemt het intellectueel niet correct dat de maatschappelijke kost voor zonne-energie hoger wordt voorgesteld dan die eigenlijk is.
Geen zes euro, maar twee euro per maand. Dat is de echte meerkost die een gemiddeld gezin zou moeten ophoesten voor de subsidies voor zonnepanelen. Dat zegt BelPV, de sectorvereniging voor fotovoltaische zonne-energie.
BelPV heeft het vandaag in een persbericht over desinformatie die verspreid wordt door de stroomnetbeheerder Eandis. Die rekent vanaf vandaag gemiddeld 6 euro per gezin en per maand aan om de toegenomen kosten van de groenestroomcertificaten te kunnen dekken.
BelPV, de federatie van installateurs van fotovoltaïsche panelen, noemt het intellectueel niet correct dat de maatschappelijke kost voor zonne-energie hoger wordt voorgesteld dan die eigenlijk is. En dat terwijl Eandis in alle talen zwijgt over de forse winsten die door zijn aandeelhouder (Electrabel, red.) gemaakt worden met nucleaire energie.
BelPV berekende de echte meerkosten per gezin op gemiddeld 24 euro per jaar, of twee euro per maand. Dat komt overigens overeen met de meerprijs die de andere stroomnetbeheerder, Infrax, zou willen doorrekenen.
BelPV lanceert ook nog andere cijfers: de totale kost van zonne-energie bedraagt voor Eandis in 2011 ongeveer 175 miljoen euro, en 190 miljoen euro in 2012, klinkt het. Eandis maakt elk jaar ongeveer 240 miljoen euro winst waarvan één derde aan Electrabel wordt uitgekeerd.
De monopoliewinst die Electrabel uit zijn kerncentrales haalt, kost de Belgische stroomverbruiker bovendien veel meer, argumenteert BelPV. Een gezin met een gemiddeld verbruik van 4000 kWh betaalt per jaar ongeveer 142 euro extra voor deze nucleaire winstpost, 6 keer meer dan de correct berekende meerkost voor zonnepanelen.
Het hart van de Ronde van Vlaanderen ligt in Oudenaarde, waar 'Vlaanderen Vakantieland' -reporter en fietsfanaat Saartje Vandendriessche de sfeer alvast ging opsnuiven. Maar de Vlaamse Ardennen hebben meer te bieden dan het wielrennen. Denk maar aan het historische Ename, grensstad Ronse met zijn prachtige art-decohuizen of het pittoreske Mullem en Zegelsem. Enkele highlights van de Vlaamse Ardennen op een rijtje.
OUDENAARDE: HET HART VAN DE RONDE 'In deze stad klopt het echte hart van de Ronde van Vlaanderen', zegt Saartje. 'In het belevingsmuseum Centrum Ronde van Vlaanderen (www.crvv.be) kom je alles te weten over de wielerklassieker. Je leert er bijvoorbeeld hoe het komt dat vrouwen nooit dezelfde resultaten kunnen behalen als mannen. Dat vond ik, als wielerliefhebber, bijzonder interessant.' Saartje ging maar wat graag op verkenning met de 27-jarige Emma Johansson, een Zweedse profwielrenster die de helft van het jaar verblijft in Sigginga Haim (www.lepuretlimpur.be), de B&B van Heidi Ver Cruysse en haar man Gino De Potter. 'We hebben onder meer de Muur van Geraardsbergen, de Molenberg in Zwalm en de Koppenberg nabij Oudenaarde gedaan. Deze laatste helling is terecht één van de meest gevreesde kasseiheuvels uit de Ronde en vergt je opperste concentratie, omdat hij zo steil is. Het is me tijdens de opnames niet gelukt om helemaal tot boven te fietsen, maar ik probeer het zeker nog eens op een rustiger moment! In de B&B van Heidi logeren veel profwielrenners en het is leuk om als liefhebber naar de vele anekdotes te luisteren. Natuurlijk zijn de Vlaamse Ardennen veel meer dan een trekpleister voor wielerliefhebbers, maar het hangt er wel voortdurend in de lucht.'
Fietsers kunnen hier dan ook hun hart ophalen. Op de website van Oudenaarde (www.oudenaarde.be) vind je leuke fietsroutes terug. Zo kun je in het spoor van Adriaan Brouwer een thematocht van 35 kilometer langs indrukwekkende landschappen, nijpende hellingen en koppige kasseien afleggen. Achteraf kun je je dorst lessen met een echte Oudenaards bruin. Voor de meer getrainde wielertoeristen zijn er de Ronde van Vlaanderen-routes. Maar ook wandelaars ontdekken langs mooi uitgestippelde routes de mooiste plekjes in Oudenaarde, met haar grote markt, haar schitterende stadhuis met de lakenhal en het charmante begijnhof.
Marijn De Valck speelt met de motor ambassadeur van zijn streek
RONSE: STAD VAN ART DECO Op 3 april zal de finale van de Ronde uitgevochten worden op de Ninoofsesteenweg in Ronse. Maar de grensstad is niet alleen voor de Ronde een bezoekje waard. Deze parel van de Vlaamse Ardennen kende in het interbellum een gouden periode in de textielindustrie en groeide uit tot het tweede textielcentrum van Vlaanderen. Het gevolg was dat de rijke textielbaronnen en kaderleden aan de stadsrand, en meer bepaald in de Pierre Dauwerstraat en de Leopold Sturbautstraat, een hele reeks prachtige huizen in art-decostijl bouwden die je tot op vandaag kunt gaan bewonderen. 'Je hebt natuurlijk ook mooie art-decohuizen aan de kust, maar in Ronse vind je echt volledige straten in art-decostijl terug, wat uniek is', zegt Saartje. Leuk om weten voor bezoekers van de grensstad is dat er sinds februari van dit jaar een nieuwe toeristische signalisatie is, waardoor je heel gemakkelijk te voet alle bezienswaardigheden kunt verkennen (www.ontdekronse.be), zoals het Museum voor Textiel of kortweg het Must en het station. 'Ronse heeft het oudste station van West-Europa', vertelt Saartje. 'Het oorspronkelijke gebouw werd door de bloei van de textielindustrie in de loop van de negentiende eeuw te klein. In 1841 werd het stationsgebouw van Brugge, waar ook nood was aan een grotere nieuwbouw, steen voor steen afgebroken en op de trein naar Ronse geladen, waar het opnieuw werd opgebouwd. Opmerkelijk is dat men het gebouw fout heropgebouwd heeft door de voorkant aan de achterkant te plaatsen. Maar het oogt daarom niet minder mooi.'
Ename laat zien dat archeologie niet saai hoeft te zijn
Liefhebbers van architectuur moeten ook eens binnenspringen in Café Harmonie op de Markt, een beschermd monument voor zowel de historische binnen- als buitenkant (www.brasserie-harmonie.be). Zeker niet te missen in Ronse is de Sint-Hermescrypte, genoemd naar de patroonheilige van de stad. Tijdens de middeleeuwen vormde Ronse een druk bezocht bedevaartsoord omwille van de stoffelijke resten van Sint-Hermes die in de crypte bewaard werden. 'Vroeger geloofde men dat krankzinnigen bezeten waren door de duivel', zegt Saartje. 'Sint-Hermes had de reputatie om geesteszieken te genezen. Als therapie kwamen ze bidden in de prachtige romaanse Sint-Hermescrypte en luisteren naar Gregoriaanse muziek.'
Ook de wijde omgeving van Ronse loont de moeite om te ontdekken. Wandelaars kunnen kiezen voor bewegwijzerde routes, zoals de muziekboswandelroute of de taalgrenswandelroute, of voor een niet-bewegwijzerde route die je via de website kunt downloaden en afdrukken. Wie nog verder wil gaan, kan gebruik maken van het Wandelnetwerk Getuigenheuvels Vlaamse Ardennen, het eerste volwaardige wandelnetwerk in Oost-Vlaanderen dat 152 knooppunten in de vierhoek Kluisbergen-Oudenaarde-Brakel-Ronse verbindt. Zo bepaal je zelf langs welke trekpleisters je wilt wandelen (www.ontdekronse.be).
Een leuk logeeradres is Huis Minne, de B&B van Brigitte Minne, gevestigd in een statige textielwoning uit 1920. Je kunt er ook heerlijke thee en taart proeven en kopen (www.huisminne.be).
Bovenop de Muur van Geraardsbergen staat de charmante Onze-Lieve-Vrouwkapel
GERAARDSBERGEN: BIDDEN OP DE MUUR Wie Geraardsbergen zegt, denkt aan de befaamde Muur van Geraardsbergen, officieel de Oudenberg. De heuvel is met zijn 111 meter niet eens zo hoog, maar blijft een hardnekkige kuitenbijter door de grillige kasseienkoppen. Leuk om weten is dat je op de top van de Muur de charmante Onze-Lieve-Vrouwkapel kunt bezoeken, waar nog dagelijks een mis plaatsvindt. De pastoor van dienst is de Congolese pater François Mbiyangandu, die niet alleen van Maria, maar ook van wielrennen houdt en regelmatig in koersoutfit te zien is. En wie dorst of honger heeft gekregen van het fietsen, kan altijd een lekker streekbier of een heerlijke mattentaart proeven in Café 't Hemelryck vlakbij de kapel (www.taverne-hemelryck.be).
In het centrum van Geraardsbergen kun je schitterende wandelingen maken langsheen historische gebouwen zoals de Sint-Bartholomeuskerk, het stadhuis of de Sint-Adriaansabdij. Sinds kort kun je zelfs een interactieve monumentenwandeling maken met een mp3-speler en zo het centrum met haar vele middeleeuwse steegjes leren kennen. Voor het ontlenen van zo'n mp3-speler kun je terecht in het toeristisch infokantoor op de Markt. De stad biedt ook een boeiende Denderwandeling, een route langs het Stiltepad van Dender naar Mark en een Reigerwandelroute aan. Vergeet ook zeker de omliggende natuurgebieden De Helix en De Gavers niet. Fietsen in en om Geraardsbergen kun je doen langs de M-route, op het knooppuntennetwerk met het Fietsnetwerk Vlaamse Ardennen of per mountainbike op de Bloso-mountainbikeroutes (www.geraardsbergen.be).
NIET TE MISSEN - Ename: Deze deelgemeente van Oudenaarde is bekend om haar archeologische site van bijna 8 hectare groot die vandaag uitgebouwd is tot een groot openluchtmuseum (www.ename974.org). Op de site zijn funderingen van de benedictijnenabdij te zien die het leven in Ename van de elfde tot de achttiende eeuw domineerde. Wie denkt dat de site een saaie bedoening is, zit fout. Het Provinciaal Museum van Ename, kortweg het Pam, brengt het erfgoed op een toegankelijke manier naar het publiek. 'Mijn favoriete plek is het Feest van duizend jaar, een museumzaal waarin een feesttafel met 24 levensechte poppen staat. Daarvoor vind je een speciaal ontworpen koepelvitrine met evenveel voorwerpen die stuk voor stuk bij één van de personages horen. De bezoeker kan hier zelf informatie opvragen door op een knop aan de rand van de vitrine te drukken en een voorwerp uit te kiezen. Tegelijk licht de bijhorende pop op en komt ze tot leven dankzij een beroepsacteur, die op een groot scherm het levensverhaal van het personage vertelt', aldus Saartje.
- Wie doorheen de pure essentie van de Vlaamse Ardennen wil wandelen, moet zeker naar het natuurgebied Het Burreken in Brakel trekken. 'Hier vind je de Vlaamse Ardennen op hun mooist, met hun asymmetrische dalen, steile hellingen en open kouters', zegt Saartje. 'Ik ben zelf een groot natuurliefhebber en heb enorm genoten van de schitterende zonsondergang die we hebben gezien.' (www.burreken.be)
De Koppenberg is een van de meest gevreesde kasseiheuvels.
- Zegelsem en Mullem: twee dorpjes waar de tijd is blijven stilstaan. 'In Zegelsem zijn we met Marijn De Valck op stap geweest. Hij is ambassadeur van de Vlaamse Ardennen en woont al jaren in deze deelgemeente van Brakel. Het is ongelooflijk, maar je vindt hier geen slager of bakker. De enige plaats waar je je boodschappen kunt doen, is in een klein supermarktje waar de panty's naast de tomaten liggen (lacht). Wat ze dan weer wél hebben, zijn kasseien!'
- Het museum Shoes or no Shoes, gelegen in Kruishoutem, is een nieuw paradijs voor schoenenfreaks. Je vindt er een etnografische collectie, een collectie van moderne kunst en eentje met designerschoenen (www.shoesornoshoes.com).