TIENEN DRAAIT ROND Tienen - Tintelende stad -
Suikerstad -mijn stad -
03-04-2011
MOP - Jean en Louisa
Jean et Louisa
Het jaar 2050. België bestaat al lang niet meer, Vlaanderen en Wallonië zijn twee onafhankelijke republieken. In een klein bouwvallig huisje in de cité van Luik zitten Jean en Louisa bij kaarslicht te praten. Jean is een gepensioneerde postbode, militant van de FGTB en op pré-pensioen sinds zijn 41ste. Louisa was kuisvrouw in de gebouwen van de Parti Socialiste maar is al 19 jaar op ziekteverlof. Het is oudejaarsavond en Jean en Louisa zitten aan tafel. De elektriciteit doet het al jaren niet meer,het gas is afgesloten en van stromend water is al geruime tijd geen sprake meer.
Plotseling springen alle lichten aan in het huis. Er is elektriciteit !! Louisa loopt naar het gasvuur en ja, er is ook gas. Ze draait de kraan van de lavabo open en er is stromend water. Jean vertrouwt het niet en roept in paniek naar zijn vrouw:
Brussels Airport laat plannen voor lowcostterminal varen
Luchthavenuitbater Brussels Airport Company investeert de komende vijf jaar 460 miljoen euro "in tientallen grote en kleinere projecten" om het comfort van de passagiers te verhogen. Meest opvallende element is de bouw van een nieuwe pier. Het omstreden project van een afzonderlijke lowcostterminal is van de baan, zo blijkt uit het ontwikkelingsplan 2011-2016 voor Brussels Airport.
De plannen voor een afzonderlijke, gespecialiseerde lowcostterminal op de luchthaven in Zaventem dateren al van 2008. Ze waren van in het begin omstreden. Drie beroepsverenigingen van luchtvaartmaatschappijen (BATA, BAR Belgium en AOC) spanden zelfs een kort geding aan. Dat werd pas stopgezet toen Brussels Airport de plannen uitstelde.
Nieuwe pier Nu heeft de luchthavenuitbater beslist "om de ontwikkeling van low cost op de luchthaven te blijven integreren in de algemene luchthaveninfrastructuur", luidt het in een persbericht van Brussels Airport. "Het ontwikkelingsplan voorziet dus geen afzonderlijke lowcostterminal. Er wordt ook geen gedifferentieerd tarief toegepast voor lowcostactiviteiten." In het ontwikkelingsplan 2011-2016 staan wel plannen voor een nieuwe pier, "Pier A West", die vanaf 2015 operationeel moet zijn. Het gaat om een verlenging van de bestaande Pier A, van waaruit momenteel de Europese vluchten vertrekken en ook de Afrika-vluchten van Brussels Airlines. "Pier A West zal luchtvaartmaatschappijen toelaten om hun hubactiviteit grotendeels te concentreren binnen dezelfde zone", zegt de luchthavenuitbater.
Rechtstreeks inschepen Hoeveel gates er precies zullen bijkomen, is nog niet beslist. "Pier A West zal minder lang zijn dan Pier A met zijn 31 gates, maar er zal wel een substantieel aantal gates bijkomen", luidt het. Brussels Airport heeft momenteel in totaal 54 gates. Dankzij de extra gates zullen ook meer vluchten rechtstreeks ingescheept kunnen worden, zodat passagiers minder vaak van bussen en vliegtuigtrappen gebruik zullen moeten maken om tot in het vliegtuig te geraken.
Brussels Airport gaat voorts investeren in een nieuw verbindingsgebouw tussen de luchthaventerminal, waar de incheckbalies zijn, en Pier A. Dat gebouw zal de huidige ondergrondse verbinding met haar ellenlange tunnel en opeenvolgende roltrappen vervangen. Het zal de passagiers uitzicht bieden op de vliegtuigen en de luchthavenactiviteiten. In het gebouw, dat in 2014 operationeel moet zijn, komt ook de veiligheidscontrole en is er ruimte voor winkels.
Hogere luchthaventaksen De investeringsplannen van Brussels Airport worden ondersteund door licht hogere luchthaventaksen, de taksen die de luchthaven aanrekent aan luchtvaartmaatschappijen en passagiers. Die mogen de komende jaren iets sneller stijgen dan de consumentenprijsindex.
"Brussels Airport heeft in nauw overleg met de luchtvaartmaatschappijen een belangrijk ontwikkelingsplan uitgewerkt dat de luchthaven zal toelaten haar passagiers en luchtvaartmaatschappijen een beter luchtvaartproduct te bieden en een sterkere internationale positie te bekleden dan ooit voorheen", zegt Arnaud Feist, de CEO van Brussels Airport.
Ruim 17 miljoen passagiers Brussels Airport verwelkomde vorig jaar bijna 17,2 miljoen reizigers. Vierennegentig luchtvaartmaatschappijen verbinden Brussel met circa 230 rechtstreekse bestemmingen. De 260 bedrijven die actief zijn op de luchthaven stellen 21.000 mensen tewerk. Daarbij komen nog eens 40.000 indirecte en afgeleide banen, aldus Brussels Airport.
Buur Melkweg miljoen jaar dichterbij dan eerst gedacht
Astronomen hebben de afstand tot het groot naburig sterrenstelsel NGC 247 overschat. Zo zou de buur van onze Melkweg een miljoen jaar dichterbij liggen dan gedacht. Dat heeft de Europese Zuidelijke Sterrenwacht ESO bekendgemaakt.
NGC 247 is een van de meest nabije spiraalstelsels aan de zuidelijke hemel en maakt deel uit van de Sculptor-groep, een verzameling sterrenstelsels die de meest nabije buur zijn van de Lokale Groep, waartoe het Melkwegstelsel behoort.
Moeilijke afstandsmeting De afstandsmeting valt echter niet mee. Om de afstand tot een nabij sterrenstelsel te meten, vertrouwen astronomen op een bepaald soort veranderlijke sterren: de cepheïden, zeer heldere sterren met uiterst regelmatige helderheidsvariaties. De intrinsieke lichtkracht van zo'n ster is via een wiskundige formule af te leiden uit het tempo waarin zij afwisselend helderder en zwakker wordt. Door deze lichtkracht te vergelijken met zijn schijnbare helderheid, is de afstand tot het stelsel berekenbaar.
Helemaal waterdicht is deze methode niet. Er zijn aanwijzingen dat deze periode-lichtkrachtrelatie medeafhankelijk is van de chemische samenstelling van de cepheïden.
Absorbatie door stof Ook kan het licht van een cepheïde onderweg naar de Aarde deels door stof worden geabsorbeerd, waardoor de ster zwakker - dus verder weg - lijkt dan in werkelijkheid. Dit probleem speelt vooral bij een stelsel als NGC 247, dat zo schuin staat dat de gezichtslijn naar de daarin aanwezige cepheïden door de stofrijke schijf van het stelsel heen gaat.
In het kader van een onderzoeksproject naar kosmische afstandsindicatoren is vastgesteld dat NGC 247 zich op iets meer dan 11 miljoen lichtjaar van ons bevindt, een miljoen dichter dan gedacht.
Gagarin-jubileumvlucht naar ruimtestation ISS uitgesteld
Een voor 30 maart geplande jubileumlancering naar het Internationaal Ruimtestation ISS is vanwege technische problemen met enkele dagen uitgesteld. De lancering stond centraal in de herdenking dat de Sovjet-Rus Joeri Gagarin vijftig jaar geleden de eerste mens in de ruimte is geworden.
Normaal gezien zou op 30 maart vanop Bajkonoer de in 'Joeri Gagarin' omgedoopte Sojoez TMA-21 naar het ISS vertrekken, met aan boord de Russen Aleksandr Samokoetjajev en Andrej Borisenko, alsmede de Amerikaan Ronald Garan. Tegenover het Russische staatspersbureau Ria Novosti zei de woordvoerder van Roscosmos, Aleksandr Vorobijov, echter dat bij testen een panne in het communicatiesysteem van de Sojoez werd gevonden, te wijten aan een defecte condensator. Er komt daarom uitstel.
Perminov zei dat er "niets ernstigs" aan de hand is en dat over een dag of twee een nieuwe lanceerdatum wordt bekendgemaakt. Een bron binnen de Russische ruimtevaartindustrie zei dat de Sojoez tussen 5 en 7 april zou vertrekken. Er wordt ook van 10 april gewaagd. Enkele dagen geleden had Perminov nog gezegd dat niets de jubileumvlucht nog in de weg staat.
Woensdagmorgen keerden drie opvarenden van het ISS wel zoals voorzien met hun in oktober vertrokken Sojoez TMA-01M terug. Het gaat om de Russen Aleksandr Kaleri en Oleg Skripotsjka, en de Amerikaan Scott Kelly
Wist je dat je in Normandië een prachtige reis langsheen de kronkelige Seine kunt maken? Bart Van Loo, schrijver van onder meer 'Parijs Retour' en 'Als kok in Frankrijk', dronk met 'Vlaanderen Vakantieland'-reporter Lotte Verlackt heerlijke calvados onder de appelbomen en genoot van het adembenemende landschap dat Monet inspireerde tot het schilderen van zijn waterlelies. Vanuit Giverny over Rouen en Villequier trokken ze langsheen de eigenzinnige meanders van de Seine om uiteindelijk te eindigen in het pittoreske Honfleur en het moderne Le Havre.
'Vergeet even de overbekende kastelenroute langs de Loire of de wijnroute langsheen de Rhône', zegt Bart. 'Trek in plaats daarvan eens vier of vijf dagen langs de Seine in Noord-Frankrijk. Ik ben er al zo vaak geweest en nog steeds kan ik genieten van de schoonheid van deze streek.'
De idyllische tuin van de impressionistische schilder Claude Monet in Giverny.
Die schoonheid ontging ook de vele impressionistische schilders zoals Camille Pissarro of Eugène Boudin niet. De bekendste onder hen is natuurlijk Claude Monet. Hij bracht onder meer de opkomende zon in Le Havre in beeld (Impression, Soleil levant) en trok speciaal naar Harfleur voor het unieke blauwachtige licht. Zijn laatste levensjaren bracht hij door in Giverny, een onooglijk dorp van een 500-tal inwoners. Hier, aan de Fondation Claude Monet, vatten Bart en Lotte hun trip langsheen de Seine aan. 'Wie zich letterlijk wil onderdompelen in het universum van Monet, moet zeker zijn huis met de schitterende tuin in Giverny bezoeken (Fondation Claude Monet, 84, rue Claude Monet)', zegt Bart. 'Monet woonde er met zijn geliefde Alice Hoschedé en hun acht kinderen. In de loop van de jaren heeft hij de tuin onder handen genomen door er onder meer een prachtige vijver met waterlelies en het beroemde Japanse bruggetje aan te leggen.' Wie maar niet genoeg kan krijgen van de impressionisten, moet ook zeker naar het Musée des Impressionismes iets verderop (99, rue Claude Monet, www.museedesimpressionnismesgiverny.com).
De kathedraal van Rouen dient bij Flaubert als aanzet voor een sprankelende erotische passage in Madame Bovary
Rouen en haar Notre-Dame We trekken verder langs de Seine naar het westen, meer bepaald naar Rouen, een stad die vooral bekend is om zijn historische werkmanshuizen, de gotische klokkentoren Gros Horloge en kathedraal, de Notre-Dame. 'Gustave Flaubert laat er de meest sprankelende erotische scène uit de wereldliteratuur afspelen', vertelt Bart. 'Madame Bovary ontmoet hier haar minnaar, in de hoop om wat te bidden en tot rust te komen, maar hij wil eigenlijk niets liever dan met haar in bed duiken. Hij duwt haar uit de kathedraal, recht een voorbijrijdende koets in. Wat dan volgt, is een ongelooflijk erotische scène, juist omdat er helemaal niets concreets beschreven wordt. Het enige wat de lezer kan volgen, is de stormachtige koetsreis doorheen de straten van Rouen.'
De kathedraal inspireerde ook Monet tot het schilderen van een beroemde reeks van dertig kathedralen. 'Je kunt een workshop volgen rechtover de kathedraal, in de salle Georges d'Amboise, waar ook de grote kunstenaar zijn impressies op het doek neerzette. Lotte en ik hebben les gevolgd bij mevrouw Edith Molet-Oghia en ik moet zeggen dat het resultaat niet zo slecht was (lacht)!'
Het pittoreske Normandië staat bekend als land van boter, kaas en calvados.
Rouen telt, naast de kathedraal, nog twee belangrijke kerken: de gotische kerk Saint-Maclou en de abdijkerk Saint-Ouen. Ga zeker ook eens naar de Place-du-Vieux-Marché, waar ooit Jeanne d'Arc werd verbrand, en waar nu de statige moderne kerk Sainte-Jeanne-d'Arc staat. Wie honger heeft gekregen na deze fikse stadswandeling en in de sfeer van het impressionisme wil blijven, kan genieten van een impressionistisch menu in restaurant La Couronne (www.lacouronne.com.fr), de oudste herberg van Frankrijk. Leuk detail: aan de muren prijken mooie portretten van de bekende filmsterren die hier zijn komen eten.
Op naar de volgende halte: Villequier. Stop onderweg zeker in Jumièges (www.jumieges.fr) om er de prachtige abdij te bezoeken. Vandaag is het een sprookjesachtige ruïne, maar ooit was het één van de grootste benedictijnerkloosters van het westen. Ook het pittoreske Caudebec-en-Caux is een tussenstop waard, alleen al om zijn boeiende Gallo-Romeinse geschiedenis en gotische kerk.
In Honfleur staat de klok apart van de rest van de Sainte-Cathérinekerk
Villequier: het grote verdriet van Victor Hugo We staan opnieuw aan de oevers van de Seine, dit keer in Villequier. Op 4 september 1843 gebeurde hier een groot drama. De pas gehuwde Léopoldine Vacquerie, dochter van Victor Hugo, verdronk samen met haar echtgenoot Charles nadat ze met hun boot waren vastgeraakt in een zandbank. 'Victor Hugo was op dat moment met zijn minnares op vakantie in Spanje', zegt Bart. 'Hij vernam het nieuws pas na zijn terugkomst, toen hij de krant opende en het doodsbericht van zijn eigen dochter zag. De man was zodanig gebroken dat hij jarenlang geen letter meer op papier heeft gezet. Tot hij een prachtig gedicht -één van de mooiste uit de wereldliteratuur- schreef, Demain dès l'Aube. Je kunt in Villequier letterlijk in dit gedicht wandelen en de plaatsen opzoeken waar Léopoldine gestorven en begraven is. Bezoek ook zeker het museum van Victor Hugo (rue Ernest Binet), dat ondergebracht is in het huis waar Léopoldine en haar man woonden.'
De betonarchitectuur van Le Havre - zoals het stadhuis met zijn enorme plein - is erkend als werelderfgoed
Honfleur: verplichte charme Het pittoreske Honfleur is gekenmerkt door zijn schilderachtige haven en kleurrijke huisjes met leistenen gevels. Hier vind je ook de grootste houten kerk van Frankrijk, Sainte-Cathérine. Opmerkelijk is dat haar klok gescheiden is van het hoofdgebouw en zich recht tegenover de kerk bevindt. Natuurlijk is Honfleur ook bekend om de vele kunstenaars die het typische blauwachtige licht kwamen opzoeken, veroorzaakt door de hoge vochtigheidsgraad die in de haven hangt. De artiesten zochten elkaar op in de beroemde Ferme de Saint-Siméon (www.fermesaintsimeon.fr), toen een eenvoudige herbergboerderij van la Mère Toutain, maar vandaag omgebouwd tot een luxehotel met een schitterend zicht op de Seine. 'Honfleur is beslist de moeite om te bezoeken, al was het maar om zijn geschiedenis. Maar het blijft een beetje het Place du Tertre van Normandië, met heel veel toeristen en weinig authenticiteit. Het beste wat je kunt doen, is er gewoon een heerlijke calvados gaan drinken. Calvados is trouwens mijn absolute favoriet van alle Franse sterkedrank. Het is eigenlijk gedistilleerde cider en ideaal om een lekker etentje mee af te sluiten. Ook heel lekker is de Pommeau, een fris appelaperitief gemaakt van twee derde appelsap en een derde calvados. Ideaal voor bij ganzenlever, meloen en desserts.'
Le Havre: een stad uit beton We rijden de indrukwekkende pont de Normandie over, die de al even indrukwekkende monding van de Seine overspant, richting Le Havre. Deze havenstad werd tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig verwoest. De Belg Auguste Perret, die Le Corbusier als leermeester had, ontwierp een nieuwe, heel moderne stad, opgetrokken uit gewapend beton. 'Normaal gezien zou ik heel hard weglopen van alles wat beton is, maar voor de Saint-Jospehkathedraal maak ik toch wel een uitzondering', vertelt Bart. 'De achthoekige klokkentoren is fenomenaal, onder meer dankzij de veelkleurige vensterramen die voor een prachtige lichtinval zorgen.' Daarnaast vormen ook het Place de l'Hôtel de Ville, één van de grootste pleinen van Europa, en Le Volcan, een cultureel centrum in de vorm van een vulkaan, de grote trekpleisters van het stadsgezicht, dat intussen als werelderfgoed is erkend. Kunstliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen in het Musée Malraux, ondergebracht in een modern gebouw opgetrokken uit glas, staal en aluminium. Het museum heeft een heel rijke collectie schilderkunst van de zeventiende tot de twintigste eeuw, met werk van onder meer Manet, Delacroix, Pissarro en Renoir (info op www.lehavre.fr/rubrique/musee-malraux).
Eindig deze romantische route in Sainte Adresse (www.ville-sainte-adresse.fr), een oud vissersdorpje waar schilders als Monet, Dufy, Corot en Stevens hun sporen hebben achtergelaten. In de zomer ontpopt deze plek zich tot een populair badstadje omwille van zijn lange strand, prachtige witte krijtrotsen en schitterende uitzicht op de monding van de Seine en op de kusten van Trouville en Deauville. Ideaal om nog een laatste keer uit te waaien en op een ontspannen manier afscheid te nemen van Normandië en de Seine!
Praktische info Met Parijs Retour. Literaire reisgids voor Frankrijk van Bart Van Loo (De Bezige Bij) kun je Normandië doorkruisen op een alternatieve manier. Niet alleen Normandië trouwens, in dit boek trekt hij heel Frankrijk door in de sporen van grote Franse schrijvers. Zeg nu zelf, wie wil er nu niet een romandecor binnenstappen? Parijs Retour is een droomboek voor leunstoeltoeristen, maar ook een originele gids voor Frankrijkgangers. Tienduizenden kilometers en duizenden bladzijden leesplezier. Meer info op www.bartvanloo.info
Lotte en Bart logeerden in Rouen in Hôtel Mercure Cathédrale, rue Croix de Fer, (www.mercure.com) en in Le Havre in Hôtel Mercure, Chaussée Georges Pompidou, (www.accorhotels.com)
In Villequier kun je logeren in Hotel Le Grand Sapin, vlakbij de plek waar Léopoldine, de dochter van Victor Hugo, is gestorven. (www.legrandsapin.fr) Info over Rouen vind je op www.rouentourisme.com Info over Le Havre vind je op www.lehavre.fr Info over Normandië en over specifieke activiteiten zoals wandelen of fietsen vind je op www.normandie-tourisme.fr
Belgische astronomen raken met echo's tot in sterkern
Een internationaal team van astronomen, onder wie Leuvense en Luikse onderzoekers, heeft met de Kepler ruimtetelescoop van de NASA golven ontdekt die tot in de kern van een ster reiken. "De blik in de binnenkant van rode reuzen toont exact aan wat er met onze zon zal gebeuren wanneer ze ouder wordt," aldus doctoraatsstudent Paul Beck in het wetenschappelijk tijdschrift Science.
De bijzondere golven, stertrillingen, werden ontdekt in een rode reus. Dat zijn oude sterren in een leeftijdsstadium dat onze zon pas over zo'n vijf miljard jaar zal bereiken.
Honderdduizenden kilometers diep
"Het was reeds bekend dat er golven bestaan die doorheen sterren gaan, zoals geluidsgolven hier op Aarde, maar tot nu toe konden enkel golven in de buitenste lagen van een ster worden geobserveerd", aldus Paul Beck (Instituut voor Sterrenkunde). "Die golven gaan enkele honderdduizenden kilometers diep, tot ze op een bepaald moment teruggekaatst worden omdat de materie van de ster zo dicht wordt."
Ongewoon gedrag
Paul Beck zag samen met Tim Bedding van de University of Sydney en Marc-Antoine Dupret van de Luikse Universiteit als eerste dat sommige trillingen zich ongewoon gedroegen. "Toetsing van deze waarnemingen aan theoretische modellen deed ons beseffen dat we naar golven keken die de omstandigheden in het centrum van de ster voelen."
KASC
De drie maken deel uit van KASC, het Kepler Asteroseismic Science Consortium, dat met 440 sterrenkudigen gespecialiseerd is in het exploreren van de binnenkant van sterren.
Ter vergelijking. Geheel links boven: de zon, midden: een bruine dwerg, rechts: de aarde.
Een internationale groep astronomen heeft de koudste ster ooit gevonden. De temperatuur op CFBDSIR J1458+1013B is ongeveer 97 graden Celsius, iets kouder dan kokend water. Dat hebben twee sterrenwachten in Hawaï bekendgemaakt. De ontdekking verschijnt binnenkort in het wetenschappelijke tijdschrift Astrophysical Journal.
Sterren zijn normaal veel warmer. Zo is de temperatuur op onze zon ongeveer 6000 graden Celsius. De heetste ster in het heelal is ongeveer 40.000 graden. CFBDSIR J1458+1013B blijft echter koud omdat het een zogeheten bruine dwerg is. Bij zulke 'mislukte sterren' is er geen chemische reactie in de kern. Daardoor stralen bruine dwergen nauwelijks warmte en licht uit, zoals onze zon. Dat maakt het ook uitermate moeilijk om bruine dwergen te zien.
CFBDSIR J1458+1013B staat op ongeveer 75 lichtjaar (709 biljoen kilometer) van de aarde.
Tanzaniaan verkoopt borsten en genitaliën van zijn vrouw
In Tanzanië heeft de politie een man gearresteerd die aan het leuren was met het hoofd, de borsten en de geslachtsdelen van zijn vrouw. De man heeft inmiddels bekend dat hij zijn vrouw vermoord en 'versneden' heeft nadat hij had gehoord dat er een aardige stuiver te verdienen was met menselijke organen.
Geslacht varken De man zeulde met een plastic zak toen hij, eerder toevallig, werd geïnterpelleerd door een veiligheidsagent van een bankfiliaal. De Tanzaniaan beweerde dat hij op pad was met een geslacht varken. "De agent controleerde de zak en zag tot zijn verbazing dat daar een menselijk hoofd, borsten, genitaliën en andere lichaamsdelen in staken", aldus politiecommissaris Diwani Athumani.
De man werd gearresteerd. Hij zal een psychiatrisch onderzoek moeten ondergaan alvorens voor de rechter te verschijnen.
Geluksbrengers De verkoop van menselijke lichaamsdelen is niet ongebruikelijk in Tanzanië. Zo werden er al ettelijke albino's vermoord. Hun ledematen worden beschouwd als geluksbrengers.
Week Amateurkunsten al in voorbereiding 22/04 tot 01/05/2011
TIENEN (R. Billen) - Op 19 januari worden 'kunstenaars' verwacht op een overleg voor de komende Week van de Amateurkunsten.
Van 22 april t/m 1 mei vindt in Vlaanderen en Brussel de Week van de Amateurkunsten (WAK) plaats. Ook de stad Tienen roept alle kunstenaars en creatievelingen op om met een artistieke productie, een toonmoment, een workshop of een evenement naar buiten te treden.
Net zoals vorig jaar wil Tienen op onverwachte plaatsen laten proeven van de amateurkunsten. Dat kan zijn een optreden in het zwembad, vertellers bij de bakker, een fanfare op de markt, een tentoonstelling in het stadhuis, poëzie op café, De stad wil dan ook elke plaatselijke kunstenaar aansporen om deel te nemen. Alle evenementen worden opgenomen in de promotiecampagne.
Wie mee wil nadenken over hoe de amateurkunsten is welkom op een overleg op woensdag 19 januari om 20.00 uur in de lounge van zaal Manège. De aanwezigheid dient bij voorbaat gemeld te worden bij Elke Wynants, de WAK-coördinator van Tienen (tel 016-81 28 07, elke.wynants@tienen.be).
Oud mogen worden is een zegen, maar t zijn de jaren die wegen. Het geheugen laat het weten, men begint alles te vergeten. t Gehoor, t gezicht is aangetast, en iedere beweging zorgt voor last! Slapen zoals voorheen, vergeet dit maar meteen. Want slapeloze nachten, dat staat u te wachten!
En, medicijnen die worden voorgeschreven, dat is voor gans uw verder leven. Begin maar iedere morgen, met u goed te verzorgen! U mag ook niet vergeten, wat u niet meer mag eten. En voor het drinken, wat zal het zijn? Altijd en alleen nog vogelwijn!
Over de vermoeidheid spreek ik niet, het volstaat dat u ons goed beziet! Trappen werden vroeger op en af gelopen, nu is het eerder op en af gekropen! Reizen, feesten, t was een lust. Nu zoekt men alleen nog rust! Winkelen of wandelen, gaan of lang recht blijven staan, is ook al uit den boze, t zorgt voor pijn, t is artrose!
Dit alles en nog meer
Zorgt voor last en dat doet zeer! Dit noemt men de schone ouden dag Laat mij even toe dat ik eens lach
TV-ster rijdt zonder rijbewijs omdat valse borsten pijn doen
Simona Suhoi, ook wel Simona Sensual genoemd.
Een Roemeense tv-ster, die betrapt werd op het rijden zonder gordel, verklaarde aan de politie dat ze in allerijl op weg was naar de kliniek omdat haar nieuwe borsten pijn deden. Bleek evenwel dat het rijbewijs van de 28-jarige wulpse Simona Suhoi een maand geleden werd ingetrokken na een verkeersongeval. Schone Simona riskeert nu een celstraf van vijf jaar.
Geen andere keuze
De voormalige zangeres en designer geeft toe dat ze niet achter het stuur had mogen kruipen, maar beweert dat ze geen andere keuze had. "Ik had verschrikkelijke pijn aan mijn borsten. Ik denk dat het aan die nieuwe implantaten ligt", zei ze ter verdediging.
Alle taxi's bezet
"Ik was vast van plan om een taxi te nemen naar de kliniek, maar het leek wel of die allemaal bezet waren. Ik sprong dan maar in mijn eigen auto. Wat moest ik anders doen?", klonk het nog.
Vijf jaar
De vrouw, ook wel Simona Sensual genoemd, moet nu voor de rechter verschijnen. Ze riskeert vijf jaar cel, maar heeft al aangekondigd dat ze in beroep zal gaan wat de uitspraak ook moge zijn.
Belg maakt buiklanding in Courchevel na vergetelheid
De buiklanding gebeurde met een Piper PA32, zoals hierboven afgebeeld.
Op de luchthaven van het Franse Courchevel heeft een uit Deurne afkomstig sportvliegtuig gisteren een pure buiklanding op de landingsbaan gemaakt, zo heeft de krant Le Dauphiné Libéré gemeld. De piloot en passagier bleven ongedeerd.
Omstreeks 16.30 uur liet de piloot van een Piper PA32 weten dat hij zou landen. Maar het vliegtuigje kampte met een groot probleem en kwam midden op de piste tot stilstand. De schade aan het vliegtuig is aanzienlijk en voor de rest van de dag was het niet meer mogelijk op de Alpenluchthaven te landen of op te stijgen.
Nog in shock na het ongeluk vertelde de piloot dat hij zich heel erg had geconcentreerd op zijn landing en daarbij had vergeten zijn landingsgestel uit te klappen. "Een Belgenmop die zondagavond al de ronde deed in Courchevel", besloot de Dauphiné.
Omdat het niet altijd de Taj Mahal of de Hagia Sofia moeten zijn, zochten we op een eigenzinnige manier naar de mooiste gebouwen van de wereld. Die kunnen zowel klassiek als modernistisch zijn, maar altijd roepen ze emoties op.
Noorse Opera en Ballet, Oslo. Dit gebouw lijkt wel uit de zee te rijzen, met het dak -een publieke ruimte- als strandtapijt.
National Congress Hall, Brazilië. In futuristische gebouw van Oscar Niemeyer komt de Braziliaanse regering samen.
Gresham Palace, Budapest, Hongarije. Dit Art Nouveau gebouw werd oorspronkelijk gebouwd als statussymbool voor de Gresham Life Assurance Company en is nu een hotel.
Christian Dior winkel, Omotesando, Japan. Deze winkel van het luxehuis ligt in een wijk vol opvallende gebouwen en valt op omdat het eenvoudige lichtbox is
Burj Al Arab, Dubai. Een hotel in de vorm van een zeil, dat op zijn eigen privé-eiland ligt en bij zonneschijn een prachtig kleurenspectrum vertoont
Guggenheim, Bilbao. Een klassieker die niet meer zo choquerend is dan weleer, maar nog steeds toont hoe kunst en architectuur verweven kunnen zijn.
Mont Saint-Michel, Normandië, Frankrijk. Deze abdij werd voor het eerst gebouwd in 709 en valt op dankzij de dramatische ligging, waardoor pelgrims soms door het water meegesleurd werden.
Dit is het zomerpaleis van de Russische tsarina Catharina de Grote. het staat in Pushkin op 25 kilometer van Sint-Petersburg. Het paleis was bedoeld als zomerhuis voor de tsarenfamilie en is een voorbeeld van hun spilzucht
De Gouden Tempel, Amritsar, India. Een mengeling van hindu- en moslimarchitectuur waarvan de kracht nog versterkt wordt door de reflectie in het water.
Tijgersnest, Bhutan. Vanuit dit klooster dat hoog boven de Parovallei ligt, heb je een adembenemend uitzicht
"Ik was in Bretagne op vakantie en ik ben daar bij een prostituee geweest. Zij had 3 specialiteiten één van 10 , 15 of 20 euro."
"Amaai... en wat deed ze dan ?"
"Awel, voor 10 euro draaide ze ne pannenkoek rond mijne sjarel en toen... allé, euh, ge weet wel: zó in hare mond en amaai ! .... geweldig !"
"En wat deed dan ze voor 15 Euro ?" "Wel, in feite net hetzelfde, maar dan smeerde ze eerst Nutella op de pannenkoek en daarop nog wa crème-fraiche !!" "Waaauw, wat opwindend !!!!
"En wat deed ze dan voor 20 Euro ?"
"Da weet ik niet, ik ben gaan lopen toen ze afkwam met een fles Grand Marnier en een doos stekskes !!!"
Mona Lisa, het befaamde schilderij van kunstenaar Leonardo da Vinci, is gebaseerd op een man. Dat hebben Italiaanse onderzoekers die gespecialiseerd zijn in het oplossen van kunstmysteries, vandaag gesteld. Het Louvre in Parijs, waar het schilderij hangt, betwist dit.
Het zou gaan om de in Florence geboren leerling en mogelijke minnaar van Da Vinci, Salai, die de kunstenaar inspireerde tot de schildering van de vrouw met de mysterieuze glimlach. Dat zei de voorzitter van het Italiaanse comité van cultureel erfgoed, Silvano Vinceti. De gelaatstrekken van Mona Lisa zouden overeenkomen met die van andere werken. Salai, die eigenlijk Gian Giacomo Caprotti heette, zou model hebben gestaan voor verschillende schilderijen van Da Vinci.
L en S in ogen Ook heeft de schilder volgens de onderzoekers in de ogen van Mona Lisa piepklein de letters L en S geschilderd, die volgens de Italiaan voor Leonardo en Salai staan.
Het Louvre betwist de beweringen, mede omdat het team onderzoekers niet het echte schilderij maar een hoogwaardige digitale kopie heeft bestudeerd. De cijfers zouden scheurtjes kunnen zijn in het olieschilderij uit het begin van de zestiende eeuw.
Volgens Vinceti zijn ze gewoon blind bij het Louvre. Hij heeft aangeboden met zijn team naar het museum te komen voor extra onderzoek.
"Wiskundige fout maakt van Da Vinci nog groter genie"
Zelfs wiskundige genieën maken al eens een reken- of redeneerfoutje. Zo ook Leonardo Da Vinci, zo ontdekte de Nederlandse wiskundige Rinus Roelofs ontdekt. Volgens Roelofs vergiste Da Vinci zich in een illustratie van een zogezegde romboëdrische kuboctaëder. "Maar dat van hem net nog een groter genie", zo staat te lezen in Eos.
Een romboëdrische kuboctaëder is een veelvlak waarbij een gelijkzijdige driehoek steeds door vierkanten wordt omringd.
De betwiste tekening is een illustratie voor een boek van de wiskundige Luca Pacioli. Da Vinci plaatste op elk zijvlak van het object een piramide, met een drie- of een vierhoekig grondvlak, naargelang het zijvlak een driehoek of vierkant is).
Echter is het grondvlak onderaan de figuur vierhoekig, terwijl dit volgens Roelofd driehoekig moet zijn. Ook andere piramides op de afbeelding lijken verkeerd.
De fout doet volgens Roelofs niets af aan het genie Da Vinci. "Da Vinci was zonder meer een genie, en wellicht het grootste genie aller tijden. Maar ook hij was een mens, die moest nadenken en redeneren, en die daarbij al eens een foutje beging. En dat maakt hem alleen maar een nog groter genie."
Bovendien had Da Vinci geen model om zich op te inspireren: hij was de eerste ooit die de romboëdrische kuboctaëder tekende voor een drukwerk, laat staan dat iemand er al piramides op had getekend om het stervormige lichaam af te beelden in druk, zo klinkt het in Eos.
De Glabbeekse joggingclub is klaar voor een toertje rond de wereld. Acteur Roel Vanderstukken (peter) en Miel Mattheus (voorzitter) van Mediclowns duimen voor de goede afloop.
De Mediclowns hebben moeite om de financiële eindjes aan elkaar te knopen. De Glabbeekse Joggingclub doet nu een duit in het zakje met een grote actie.
De joggingclub bestaat tien jaar en wil daarom op 11 juni liefst 40.000 kilometer bijeenlopen op de atletiekpiste in de Gaston Roelants Arena in Kessel-Lo. De wereld rond dus, en daarvoor zoeken de joggers sponsors. 'Voor het goede doel', zegt voorzitter Eric Vandeput. 'We besloten de opbrengst te schenken aan de Mediclowns, waarvan acteur Roel Vanderstukken peter is. Hij is van Glabbeek, dus moesten we niet ver zoeken.'
'Elk bedrag komt goed van pas', vertelt voorzitter Miel Matheus van de Mediclowns Vlaams-Brabant. 'We hebben jaarlijks 20.000 euro nodig om onze acht clowns uit te sturen naar zieke kinderen. Al dat geld moet van sponsoring komen. Het is voortdurend bedelen om aan ons totaalbedrag te geraken. Tot nu toe kwamen we elk jaar nipt rond, maar nu het ziekenhuis in Aarschot en het H.-Hartziekenhuis in Leuven ook clowns vragen, zijn alle extraatjes meer dan welkom.'
De mediclowns zijn één keer per week actief in de ziekenhuizen van Diest en Tienen. 'Maar voorlopig kunnen ze in Leuven en Aarschot slechts één keer in de twee weken optreden. Het budget laat meer niet toe', klinkt het.
Een mediclown krijgt per optreden 125 euro bruto. 'Een klein bedrag', zegt Matheus. 'Mediclown ben je niet zomaar. Je moet een opleiding van zes maanden volgen, kunnen zingen en acteren. Van de vergoeding moet je ook de verplaatsingen, de kledij, het speelgoed en de versnaperingen voor de kinderen betalen. Dit jaar ontvingen we nog maar één gift: 825 euro in Bekkevoort.'
Sponsoren kan op via rekeningnr. 735-0103050-24. Fiscaal attest vanaf 40 euro.