TIENEN DRAAIT ROND Tienen - Tintelende stad -
Suikerstad -mijn stad -
16-04-2011
Begrafenis Hoegaarden-brouwer
Vijfhonderdtal mensen op begrafenis Hoegaarden-brouwer
HOEGAARDEN - Een vijfhonderdtal mensen hebben zaterdagvoormiddag de begrafenis van Pierre Celis, de 'vader' van het Hoegaardse witbier, bijgewoond.
De Sint-Gorgoniuskerk in het Vlaams-Brabantse Hoegaarden zat dan ook vol, zo meldt burgemeester Jean-Pierre Taverniers. De 86-jarige Celis overleed vorige week zaterdag in het rusthuis nabij Hoegaarden waar hij sinds korte tijd verbleef.
Pierre Celis nam in de jaren zestig de lokale brouwerij van Hoegaarden over, op het moment dat het "Witteke van Hoegaarden" enkel nog bekendheid genoot in de regio Leuven en delen van Brussel. Hij brouwde het bier tot 1979 op beperkte schaal en bracht de brouwerij dat jaar onder in de huidige panden van De Kluis in Hoegaarden.
In 1985 verkocht hij de brouwerij aan Interbrew (het huidige AB InBev) en trok vervolgens naar het Amerikaanse Austin waar hij in 1990 de Celis Brewery oprichtte die eveneens witbier brouwde. Eind 2009 keerde hij definitief terug naar Hoegaarden, nadat hij zijn Amerikaanse brouwerij verkocht had.
'Groot verlies voor Hoegaarden'
"Voor Hoegaarden is dit een groot verlies, een bladzijde van onze al rijke geschiedenis die wordt omgedraaid", zegt burgemeester Jean-Pierre Taverniers. "Ook al was meneer Celis de laatste jaren minder actief in onze gemeente, hij blijft een belangrijk figuur, die ons op de internationale kaart heeft gezet."
Op deze plaatsen is mooi weer geen garantie, maar de bontgekleurde gevels van de huizen toveren steeds een glimlach op het gezicht van inwoners en toeristen.
Manarola, Italië
Vakantieparadijs Santorini, Griekenland
Chefchaouen in Marokko, ook wel de 'blauwe stad' genoemd.
Een andere 'blauwe stad' ligt in Jodhpur in Rajasthan, India.
Guanajuato in Mexico
Longyearbyen op Spitsbergen, een eilandengroep in de Noordelijke IJszee die bij Noorwegen hoort
Eén bedrijfspensioen voor arbeiders en bedienden kost 710 miljoen euro
"Misschien moeten werknemers hun loon op de lange termijn bekijken. In plaats van nu loonopslag te krijgen, kiezen ze dan voor meer pensioen later" (Raf Loyens, Aon Hewitt)
De aanvullende pensioenen voor arbeiders optrekken tot het bediendenniveau zou in totaal 710 miljoen bedragen. Wie dat gaat betalen?
Het aanvullend bedrijfspensioen, de zogenaamde tweede pijler, kan een belangrijk element worden in het huidige sociaal overleg, meer bepaald als het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden op tafel komt te liggen. "Zeker aangezien een harmonisatie van de directe loonvoorwaarden zeer moeilijk is", meent Raf Loyens, consultant bij Aon Hewitt. "Als werkgevers en vakbonden elkaar vinden zal dat eerder in themas zijn zoals het bedrijfspensioen of de ontslagregeling."
Het VBO liet inmiddels voorzichtig uitschijnen dat er enige marge zou zijn voor een aanpassing van het aanvullend pensioen. Loyens vindt het logisch dat de werkgevers die piste kiezen. "Dankzij de fiscale gunstige behandeling is elke euro die een werkgever als loonsverhoging zou geven in een pensioenplan er twee waard."
Toch zit er nog een serieuze financiële adder onder het gras. Vandaag kosten de bedrijfspensioenen van arbeiders en bedienden 300 miljoen euro per jaar aan de werkgevers. Die investeren gemiddeld 1,35 procent van het brutojaarloon van die arbeiders in de tweede pijler. Voor bedienden is dat 3,20 procent. De arbeiderspremie optrekken tot op het niveau van de bedienden zou volgens berekeningen van Aon Hewitt een meerkost van ruim 400 miljoen euro betekenen.
En wie gaat dat betalen?
Werkgevers jammeren nu al zo hard over hoge loonkosten. "Iedereen zal water bij de wijn moeten doen", meent Loyens. "Misschien moeten werknemers hun loon eens op de lange termijn bekijken. In plaats van nu loonopslag te krijgen, kiezen ze dan voor meer pensioen later."
Dat die langetermijnvisie nuttig kan zijn, bewijzen de cijfers. Een kwart van de wettelijke pensioenen die in België worden uitbetaald, bevinden zich onder de armoedegrens. Een bediende die op pensioen gaat, krijgt volgens de Pension Survey 2010 van Aon Hewitt 62 procent van zijn laatste nettoloon, een kaderlid 40 procent, een arbeider 74 procent. Maar die laatsten hun loon lag ook lager tijdens hun loopbaan.
De tweede pijler kan die bedragen optrekken tot voorbij de psychologische grens van 80 procent van het laatste nettoloon. Tenminste, voor wie werkt tot zijn 65ste. Wie stopt op 60 ziet zijn aanvullend pensioen gemiddeld met bijna een derde dalen. Daarmee lijkt het aanvullend pensioen ook, meer dan het wettelijk pensioen, een stimulans om langer werken aan te moedigen. "En dat is noodzakelijk om de wettelijke pensioenen alleen nog maar betaalbaar te houden, zonder over de hoogte ervan te spreken", aldus Loyens.
Grote verschillen
Toch zal het nog tientallen jaren duren voor de tweede pensioenpijler zijn maximale effect bereikt. "Algemeen wordt aangenomen dat 60 procent van de werknemers in de privésector over een aanvullend pensioen beschikt, maar heel nauwkeurig zijn die cijfers niet. Bovendien zijn daar heel veel recente pensioenplannen bij. Van wie nu op pensioen gaat, kan nog maar een derde rekenen op die tweede pijler."
De verscheidenheid onder de bestaande pensioenplannen is bovendien groot. Het plan dat de grootste bedragen uitkeert, brengt tot 30 keer meer op dan het minst voordelige. Een gepensioneerd kaderlid krijgt nu gemiddeld 4 keer zijn jaarsalaris uitbetaald, een arbeider 1 keer.
België is nog zowat het enige Europese land met een verschillend statuut voor arbeiders en bedienden. Luxemburg zette in 2008 al de stap naar een eenheidsstatuut, Oostenrijk voerde vijf jaar voordien het fameuze rugzakmodel in.
Het onderscheid tussen arbeiders en bedienden staat in ons land al een aantal jaren ter discussie, omdat het volgens sommigen archaïsch en discriminerend zou zijn. De arbeidsrechtbank van Brussel stelde hierover in 2010 nog een prejudiciële vraag aan het Grondwettelijk Hof. Voorlopig is het evenwel nog wachten op een uitspraak.
Zeker is alvast dat ook de sociale partners er zich bewust van zijn dat dit onderscheid op lange termijn moet verdwijnen. Het harmoniseren van beide statuten is echter niet gemakkelijk. Enerzijds willen de vakbonden het statuut van de arbeiders opwaarderen zonder te raken aan de verworvenheden van de bedienden. Anderzijds vinden de werkgevers dat het bediendenstatuut te duur is.
De aanvullende pensioenen voor arbeiders optrekken tot het bediendenniveau zou in totaal bijvoorbeeld 710 miljoen bedragen. Een gelijktrekking van de lonen - in de bouwsector alleen - zou zo'n 6 tot 8 procent meer centen kosten. En wie dat allemaal gaat betalen?
Kortom: de af te leggen weg is lang en moeilijk. En het verschil tussen arbeiders en bedienden blijft bestaan ... voorlopig.
Het statuut van arbeider versus bediende: alle verschillen op een rij
Wie is arbeider? Wie is bediende? En wat zijn precies de verschillen? Wij zetten ze allemaal op een rij, van proefperiode tot opzegtermijn, over vakantiegeld tot ontslag en gewaarborgd loon.
Het onderscheid tussen arbeiders en bedienden staat al een aantal jaren ter discussie, omdat het volgens sommigen archaïsch en discriminerend zou zijn. De arbeidsrechtbank van Brussel stelde hierover in 2010 nog een prejudiciële vraag aan het Grondwettelijk Hof. Voorlopig is het evenwel nog wachten op een uitspraak.
Zeker is alvast dat ook de sociale partners er zich bewust van zijn dat dit onderscheid op lange termijn moet verdwijnen. Het harmoniseren van beide statuten is echter niet gemakkelijk. Enerzijds willen de vakbonden het statuut van de arbeiders opwaarderen zonder te raken aan de verworvenheden van de bedienden. Anderzijds vinden de werkgevers dat het bediendenstatuut te duur is. Kortom: de af te leggen weg is lang en moeilijk.
Wie is arbeider, wie is bediende?
De arbeidsovereenkomstenwet geeft een definitie van wie als arbeider en wie als bediende beschouwd moet worden:
Een arbeider is een werknemer die in hoofdzaak handenarbeid verricht.
Een bediende is een werknemer die in hoofdzaak hoofdarbeid of intellectuele arbeid verricht.
De verschillen
Arbeiders
Bedienden
Proefperiode
7 tot 14 dagen
verlengd met de duur van de schorsings- periodes tot maximum 21 dagen
1 tot 12 maanden (maximum 6 of 12 maanden volgens de hoogte van het loon)
verlengd met de totale duur van de schorsingen
Beëindiging arbeids- overeen- komst tijdens proefperiode
Tijdens eerste 7 dagen: mag enkel bij ernstige tekortkoming of in (schriftelijk bevestigd) overleg
Na eerste 7 dagen: kan onmiddellijk en zonder opzeg of vergoeding op het einde van elke werkdag
Na 7 dagen ongeschiktheid: verbreking zonder opzeg of vergoeding mogelijk
Tijdens de 1ste maand: opzeg van 7 kalenderdagen
Opgelet: opzeg kan ten vroegste eindigen op de laatste dag van de eerste maand
Na de eerste maand en zolang de proef duurt: opzeg van 7 dagen
Opzegtermijn
35 tot 112 dagen naargelang de anciënniteit van de arbeider
Opgelet: sectorale CAO's kunnen nog langere opzegtermijnen bepalen (tot zelfs 217 dagen)
Lagere bedienden: minimum 3 maanden per schijf anciënniteit van 5 jaar
Hogere bedienden: de opzegtermijn moet deze minima respecteren en rekening houden met de anciënniteit, leeftijd, het loon en de functie van de werknemer
Aanvang opzegtermijn
de maandag volgend op de dag waarop de opzegbrief geacht wordt ontvangen te zijn
de 1ste dag van de maand die volgt op de dag waarop de opzegbrief geacht wordt ontvangen te zijn
Tegenopzeg
onbestaande
1, 2 of 4 maanden afhankelijk van het loon van de bediende
Moment van uitbetaling loon
minimum 2 keer per maand met maximum 16 dagen tussen (betaling van een voorschot)
maandelijks
Carensdag
Bij arbeidsongeschiktheid van minder dan 14 kalenderdagen wordt de eerste dag niet betaald
Opgelet: is afgeschaft in bepaalde sectoren
Wordt enkel toegepast voor bedienden in proeftijd of met een contract voor bepaalde duur of voor een bepaald werk van minder dan 3 maanden
Gewaarborgd loon in geval van arbeids- ongeschiktheid
Normaal loon gedurende 7 dagen (+ carensdag bij minder dan 14 dagen afwezigheid)
Mogelijkheid tot invoering van tijdelijke werkloosheid met eventueel bovenop de werkloosheidsuitkering een aanvullende vergoeding van het fonds voor bestaanszekerheid of de werkgever
Opgelet: in sommige sectoren wordt de duur van de economische werkloosheid door een koninklijk besluit bepaald
Onbestaande, behalve de tijdelijke schorsing in het kader van de crisismaatregelen (tot 30/09/10) en behoudens overmacht die zowel voor arbeiders als bedienden geldt
Vakantiegeld
Betaald door de vakantiekas
Berekend op het geheel van het ontvangen salaris tijdens het voorgaande jaar
Betaald door de werkgever
Berekend op het salaris van de maand waarin de vakantie wordt opgenomen
Willekeurig ontslag
Art. 63 van de arbeidsovereenkomstenwet
Bewijslast ligt bij de werkgever
Gesanctioneerd met forfaitaire vergoeding van 6 maanden loon
Toepassing van het principe van rechtsmisbruik uit het gemeen recht
Bewijslast ligt bij de bediende
De sanctie hangt af van de bewezen schade
Patronale sociale- zekerheids- bijdragen
+/- 38,38% op 108 % van het brutoloon
(108% omdat de werkgever zo de bijdragen voor het vakantiegeld betaalt)
Opgelet: de patronale bijdrage kan variëren van sector tot sector, dit hangt af van de bijkomende bijdragen voor het sociaal fonds bvb. in de bouwsector betaalt men 13 à 15% extra, terwijl dit in de horeca maar 1,40 à 1,45% is.
+/- 32,38% van het brutoloon
Opgelet: ook hier worden bijkomende bijdragen voor het sociaal fonds in rekening gebracht die variëren van sector tot sector
Ik heb thuis een potje Op het potje staat 'verdriet'. Ik doe er vaak verdrietjes in, want als ze klein zijn ... huil ik niet.
Steeds als er iets tegenzit Er iets gebeurd wat ik niet wil Open ik het potje, Gooi het erin heel stil.
Maar gisteren was de laatste Druppel iets te veel Van al die stukjes klein verdriet Kreeg ik een brok in mijn keel. Mijn hand begon te trillen Verdriet vloog met golven uit de pot Een traan begon te rollen, Ik voelde mij erg rot.
Een onbedaarlijk snikken deed me trillen overal, Ik zat echt tot mijn haren In het diepste diepe dal
Het was met rood omrande ogen Toen ik mijzelf weer rustig kreeg, Opgelucht keek ik naar mijn potje Het potje .Dat was leeg.
Dus zie je iemand lopen, Rode ogen en heel bedeesd Dan vraag je niets meer, Dan weet je, haar potje is pas vol geweest.
Niets zo nefast voor de vakantievreugde als vastzitten op de luchthaven met een vertraagde vlucht. Organisatie Eurocontrol maakte een lijstje van de luchthavens met de grootste vertragingen ter wereld.
Eurocontrol, de organisatie die tot een overkoepelend en uniform Europees luchtverkeersleidingssysteem wil komen, stelde vast dat de gemiddelde vertraging in 2010 33 minuten was, zo'n 17 procent slechter dan het jaar daarvoor. Ongeveer 44,8 procent van de vluchten had een vertraging van vijf minuten of meer.
Als oorzaken van de toegenomen vertragingen noemt Eurocontrol het strenge winterweer, de uitbarsting van vulkaan Eyjafjallajökull en de luchthavenstakingen in Frankrijk, Spanje en Griekenland.
Dit zijn de luchhavens met de grootste vertragingen:
1. Luchthaven van Tenerife Zuid
gemiddelde vertraging: 29,7 minuten, gemiddeld 53,3% van de vluchten vertraagd
2. Las Palmas (Gran Canaria)
gemiddelde vertraging: 28 minuten, gemiddeld 58,7% van de vluchten vertraagd
3. New York, JFK (VS)
gemiddelde vertraging: 25,5 minuten, gemiddeld 47,4% van de vluchten vertraagd
4. Casablanca (Marokko)
gemiddelde vertraging: 23,3 minuten, gemiddeld 56,3% van de vluchten vertraagd
5. Tunis (Tunesië)
gemiddelde vertraging: 23,2 minuten, gemiddeld 58% van de vluchten vertraagd
6. Londen-Luton (Groot-Brittanië)
gemiddelde vertraging: 21,9 minuten, gemiddeld 56,7% van de vluchten vertraagd
7. Londen-Gatwick (Groot-Brittanië)
gemiddelde vertraging: 21,1 minuten, gemiddeld 54,3% van de vluchten vertraagd
8. Malaga (Spanje)
gemiddelde vertraging: 21 minuten, gemiddeld 53% van de vluchten vertraagd
9. Madrid-Barajas (Spanje)
gemiddelde vertraging: 20,3 minuten, gemiddeld 57,5% van de vluchten vertraagd
10. Faro (Portugal)
gemiddelde vertraging: 20,2 minuten, gemiddeld 53,7 van de vluchten vertraagd
11. Lissabon (Portugal)
gemiddelde vertraging: 19,7 minuten, gemiddeld 54,1% van de vluchten vertraagd
12. Manchester (Groot-Britannië)
gemiddelde vertraging: 19,7 minuten, gemiddeld 44,2% van de vluchten vertraagd
13. Alicante (Spanje)
gemiddelde vertraging: 19,3 minuten, gemiddeld 47,4% van de vluchten vertraagd
14. Belfast (Ierland)
gemiddelde vertraging: 19,3 minuten, gemiddeld 43,1% van de vluchten vertraagd
15. Porto (Portugal)`
gemiddelde vertraging: 18,9 minuten, gemiddeld 50,3% van de vluchten vertraagd
16. Palma de Mallorca (Spanje)
gemiddelde vertraging: 18,9 minuten, gemiddeld 51,5% van de vluchten vertraagd
17. Geneve (Zwitserland)
gemiddelde vertraging: 18,8 minuten, gemiddeld 52,1% van de vluchten vertraagd
18. Nice (Frankrijk)
gemiddelde vertraging: 18,3 minuten, gemiddeld 52,2% van de vluchten vertraagd
19. Berlijn - Schönefeld (Duitsland)
gemiddelde vertraging: 18,1 minuten, gemiddeld 46,8% van de vluchten vertraagd
20. Ibiza (Spanje)
gemiddelde vertraging: 17,9 minuten, gemiddeld 42,6 % van de vluchten vertraagd
Airbus van Qantas maakt noodlanding na brand in cockpit
Een passagiersvliegtuig van Qantas dat van de Filipijnen naar Sydney moest vliegen, is voor een noodlanding omgeleid naar Cairns, aan de Australische oostkust. Door een elektrisch defect was er brand uitgebroken in de cockpit van de A330, meldt de Australische luchtvaartmaatschappij.
De piloten slaagden erin het brandje te blussen en weken vervolgens uit naar de dichtstbijzijnde luchthaven. "Er werden geen ongewenste gevolgen of verwondingen vastgesteld bij de 147 passagiers of de elf bemanningsleden", meldt een woordvoerder nog.
Wilde zwijnen en edelherten kunnen besmet zijn met het hepatitis E virus. Door het eten van rauw of onvoldoende gebakken vlees van besmette dieren kunnen mensen het virus ook krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlandse RIVM op grofwild op de Veluwe. Eerder al werd besmet wild aangetroffen in o.m. Duitsland, Spanje en Japan.
Hepatitis E komt ook veel voor in gewone varkens. Varkensvlees wordt veel gegeten, maar doordat het in de meeste gevallen goed verhit wordt, geeft het geen problemen.
Vlees dat werd verhit is zonder gevaar, aangezien het virus een verhitting tot 50 à 60 graden niet overleeft.
Een besmetting met hepatitis E lijkt op die van een hepatitis A besmetting met koorts en misselijkheid. Ernstigere symptomen blijven vaak uit maar kunnen bestaan uit geelzucht, leververgroting, verminderde eetlust, buikpijn en jeuk. Infecties kunnen ontstekingen aan de lever veroorzaken, vooral bij mensen met een verminderd afweersysteem. Bij deze risicogroepen kan dit tot chronische leverinfecties leiden of zelfs tot de dood. Vooral zwangere vrouwen in het derde trimester lopen kans op ernstige complicaties.
Uit onderzoek van RIVM blijkt ook dat niet alleen wilde zwijnen en varkens, maar ook oesters, mosselen en oppervlaktewater dat wordt gebruikt voor recreatie en drinkwaterproductie hepatitis E virus kunnen bevatten.
Naarmate je ouder wordt, sterven je hersenen niet af maar gaan ze net anders werken. Dat beweert wetenschapsjournaliste en schrijfster Barbara Strauch.
Als je regelmatig onderbroeken in de afwasmachine steekt of de kelder in staart terwijl je je afvraagt wat je er kwam zoeken, denk je wellicht dat het einde nabij is. Niet zo volgens Barbara Stauch, die het boek 'The Secret Life of the Grown-Up Brain' schreef.
Daarin beweert ze dat hersenen, in tegenstelling tot de rest van het lichaam, niet aftakelen naarmate we ouder worden. De hersenen van een 55-jarige mogen dan minder alert en flexibel zijn dan die van een 25-jarige, ze kunnen wel juister oordelen over mensen en situaties, sneller problemen oplossen en hun cognitieve vaardigheden zijn beter.
Eén van de eerste wetenschappers die het brein van middelbare leeftijd bestudeerde, was neurologe Cheryl Grady, verbonden aan de Universiteit van Toronto. In de jaren negentig maakte ze hersenscans van oude en jonge proefpersonen die dezelfde opdrachten moesten uitvoeren. Tot haar verbazing zag ze nauwelijks verschil in resultaat en gebruikten de oudere proefpersonen de twee hersenhelften in plaats van één. Bovendien deden ze vaker een beroep op de frontale cortex, het gebied in de hersenen dat we gebruiken om problemen op te lossen.
Een van de grootste hersenstudies, the Seattle Longitudinal Study, volgde de mentale capaciteiten van 6.000 proefpersonen gedurende meer dan veertig jaar. Daaruit bleek dat de proefpersonen tussen 40 en 65 beter scoorden op cognitieve tests: hun woordenschat, verbaal geheugen, perceptuele snelheid en probleemoplossend vermogen waren beter dan die van proefpersonen in de twintig.
Een ander voordeel van ouder worden is dat je betere sociale vaardigheden krijgt. Thomas Hess, een psycholoog verbonden aan de Universiteit van North Carolina, concludeerde dat personen van middelbare leeftijd beter kunnen inschatten wat voor karakter een andere persoon heeft. Bovendien denken ze minder negatief, wat optimisme in de hand werkt.
De oorzaak van deze verbeterde hersenfuncties wordt gezocht in myeline, een vetstof rond de zenuwen die verbindingen in de hersenen mogelijk maakt. Vanaf de vijftig zou de hoeveelheid van deze stof toenemen. Om je hersenen fit te houden, wordt oefening aangeraden: niet alleen cognitieve oefeningen zoals lezen en muzieklessen, maar ook fysieke beweging houdt je hersenen jong.
De Koninklijke Serres in Laken zijn van vrijdag (15 april) tot 8 mei open voor het grote publiek. Elk jaar krijgen de serres bijna 100.000 mensen over de vloer die niet alleen geïnteresseerd zijn in de unieke collectie bomen en planten, maar ook in de architectuur. Dit jaar krijgen de bezoekers ook toegang tot het atelier van koningin Elisabeth.
De serres zijn open van 9.30 uur tot 16 uur, vrijdag van 13 uur tot 16 uur. Vrijdag, zaterdag en zondag zijn er nocturnes van 20 uur tot 22 uur. Maandag zijn de serres dicht, behalve op 25 april, en ook dinsdag 26 april blijven ze gesloten. Dinsdag 19 april is voorbehouden voor mensen met een handicap.
De in- en uitgang bevindt zich langs de erehekken van het kasteel van Laken in de Koninklijke Parklaan. De toegang kost 2,50 euro. De opbrengst gaat volledig naar het Hulpfonds van de Koningin, naar restauratiewerk en naar de aanschaf van kunstwerken van de Koninklijke Verzameling.
De breekbare schoonheid van grotten trekt jaarlijks duizenden toeristen aan. Deze onderaardse natuurschatten worden gekenmerkt door stille meren, reusachtige stalactieten en stalagmieten en merkwaardige ijsformaties. Wij zetten de tien meest adembenemende grotten ter wereld op een rij.
Wanneer iemand in je buurt jeuk heeft, dan is de kans groot dat je ook begint te krabben. Wetenschappers aan de Wake Forest School of Medicine in North Carolina hebben namelijk ontdekt dat jeuk besmettelijk is, net als geeuwen.
De onderzoekers verdeelden 25 vrijwilligers over twee groepen. Een stukje huid van elke proefpersoon werd ingewreven met een jeukopwekkend middel. Vervolgens kreeg de eerste groep een filmpje te zien waarin personen met jeuk zich druk aan het krabben waren.
De tweede groep zag beelden van mensen die rustig op een stoel zaten. Daaruit bleek dat personen in de eerste groep zich tot twee keer meer krabden dan de andere vrijwilligers. Bovendien kregen ze niet alleen jeuk op de ingewreven plek, maar over het hele lichaam.
Als mensen iemand zien krabben of over jeuk lezen, ontstaat er in de centrale hersenen een soort gevoeligheid. Die zorgt ervoor dat elke aanraking erna als jeuk ervaren wordt, stelt hoofdonderzoeker Gil Yosipovitch.
Primaten Een gelijkaardige studie bij primaten leidde tot dezelfde merkwaardige resultaten. Daardoor vermoeden de vorsers dat besmettelijke jeuk een gevolg is van de menselijke evolutie. Als een groepsdier zich krabt, kan dat de aanwezigheid van parasieten verraden. Andere dieren worden gevoeliger voor jeuk, wat voorkomt dat ze ook besmet raken.
De vorsers hopen dat ze de onderliggende mechanismen in de centrale hersenen leren begrijpen, dat zou hen helpen om doeltreffende behandelingen te ontwikkelen voor mensen met (atopisch) eczeem en andere huidaandoeningen.
Kostprijs ziekenhuisopname nog te vaak onduidelijk
Ziekenhuizen geven vaak onvoldoende informatie over de ziekenhuisfactuur. Dat blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop bij 163 Belgische ziekenhuizen. Nochtans is het bij wet verplicht om de patiënt te informeren over eventuele kamer- en ereloonsupplementen en hem te wijzen op de financiële gevolgen van zijn keuzes.
Bij een opname in het ziekenhuis moeten drie documenten ter beschikking worden gesteld, die een volledig financieel overzicht geven. Naast de opnameverklaring, waarop de patiënt zijn keuzes moet kenbaar maken, gaat het om een toelichting en een lijst met de meest gevraagde goederen en diensten in dat ziekenhuis.
Slechts 37 procent van de ziekenhuizen was volledig in orde met die wetgeving. Veertig procent scoorde nog redelijk, maar in één op de vijf ziekenhuizen ontvangt de patiënt geen of onvolledige informatie over de uiteindelijke kostprijs.
Mondelinge toelichting
Op het vlak van mondelinge toelichting scoorden de ziekenhuizen al een stuk beter. In 73 procent van de ziekenhuizen was de uitleg over de supplementen en andere aspecten volgens Test-Aankoop in orde.
Statuut van de ziekenhuisartsen
Het bekomen van de lijst met het statuut van de ziekenhuisartsen leverde meer problemen op. Nochtans kan dat statuut een grote invloed hebben op het eindbedrag, wegens de erelonen die niet-geconventioneerde artsen in sommige gevallen mogen aanrekenen. Amper 36 procent gaf die lijst mee, of liet ze inkijken. Zeven procent had zo'n lijst niet, hoewel de ziekenhuizen wél supplementen aanrekenen.
Tot slot klaagt Test-Aankoop aan dat 25 onderzochte ziekenhuizen toestaan dat artsen ereloonsupplementen aanrekenen op twee- of meerpersoonskamers. De consumentenorganisatie vraagt een verbod op supplementen in deze kamers.
Test-Aankoop:
Alle informatie voor uw ziekenhuisopname
Een opname in het ziekenhuis, daar kiest u niet voor. En de rekening achteraf is ook vaak geen pretje. Om te vermijden dat u echt voor onaangename verrassingen komt te staan, geven we enkele tips.
Vooraf
Voordat u in het ziekenhuis wordt opgenomen, gaat u het best op zoek naar informatie: - Ga na of de artsen die u zullen behandelen geconventioneerd zijn of niet, bijvoorbeeld via uw mutualiteit. - Ga ook na welke kosten door uw hospitalisatieverzekering worden gedekt en welke niet. - Vraag wat het persoonlijk aandeel is dat u zelf moet betalen. Dit is anders voor "gewone gerechtigden" en voor rechthebbenden op een voorkeurtarief (weduwen/weduwnaars, invaliden, gepensioneerden, wezen). - Voorafgaand aan de opname of op het moment zelf krijgt u een opnameverklaring (zie verder). Vul die niet snelsnel in. De keuzes die u hier maakt, bepalen grotendeels de rekening achteraf. - Vraag in het ziekenhuis om een gedetailleerde raming van de kosten van de latere opname.
De opnameverklaring van a tot z
Als u wordt opgenomen in het ziekenhuis, moet u een opnameverklaring invullen. Het is erg belangrijk dat u dit grondig doet, omdat dit het document is waarop het ziekenhuis aangeeft welke bedragen u mag verwachten op uw rekening en waarop u uw keuzes moet aangeven betreffende type kamer en arts.
Zeker bij een geplande opname kunt u hiervoor de tijd nemen. Maar ook als u onverwacht moet worden opgenomen, hebt u er alle belang bij om alles grondig na te lezen. Naast uiteraard de duur van uw opname, bepalen uw keuzes immers grotendeels uw rekening.
Daarom overlopen we samen met u het document en geven toelichting bij de verschillende onderdelen.
Voor ons onderzoek naar de tarieven van ziekenhuizen hebben we 163 ziekenhuizen over heel België bezocht. Benieuwd hoe uw ziekenhuis scoort op het vlak van informatieverstrekking en hoe de tarieven er zijn ten opzichte van andere ziekenhuizen? Kijk snel in onze tabel!
Gezondheidszorg: patiëntenparticipatie te vaak gedwarsboomd
De patiënt die een actieve rol wil spelen in alles wat zijn gezondheid aanbelangt, botst op te veel obstakels. Op heel wat vlakken zijn de basisvoorwaarden niet vervuld opdat de patiënt een evenwaardige partner kan zijn in de gezondheidszorg.
Het voorbije jaar alleen al zijn we op verschillende heikele kwesties gestoten. Onder meer heeft de patiënt onvoldoende toegang tot ondubbelzinnige en (wetenschappelijk) juiste informatie. Zo blijken de tarieven die voor bepaalde zorgprestaties gelden soms erg moeilijk te doorgronden of te bemachtigen. Info op het internet of zelfs via de overheid is niet zelden gekleurd.
De wetgeving op informatieverstrekking moet worden nageleefd. We dringen er bovendien op aan dat de overheid een prioriteit maakt van transparantie. Het zou al veel helpen als er kwaliteitsindicatoren zouden bestaan voor zorgverstrekkers en ziekenhuizen.
Spanje en Turkije zijn populairste bestemmingen met Pasen
Belgische toeristen trekken liefst naar de Canarische Eilanden en Turkijke tijdens de paasvakantie. Dat melden touroperators Thomas Cook en Jetair.
"Turkije biedt een goede prijs-kwaliteitverhouding en de hotelsector is er de laatste jaren sterk geëvolueerd. Het is een erg aantrekkelijk land voor Belgen", zegt Baptiste van Outryve van Thomas Cook.
Bij Jetair klinkt het dat naast Spanje en Turkijke ook Marokko, Tunesië en Egypte populair zijn, al ligt het aantal toeristen dat naar die laatste twee landen trekt nog niet op het niveau van voor de revoluties. 'In de toeristische streken is de situatie er ondertussen wel weer normaal', stelt Jetair-woordvoerder Hans Vanhaelemeesch.
Aangezien de paasvakantie laat valt dit jaar, kiezen minder Belgen voor een vakantie op de latten: de meeste Belgen kozen voor sneeuwzekerheid tijdens de kerst- en krokusvakantie.
Bij de citytrips zijn Londen en Parijs nog steeds de favoriete bestemmingen, al merkt men bij Jetair ook een toegenomen interesse voor Barcelona.
Anne Frank-museum komt net naast moskee Ground Zero
's Werelds beroemdste Holocaustslachtoffer, Anne Frank, krijgt binnenkort een eigen museum op Ground Zero, de plaats waar in 2001 twee vliegtuigen de WTC-torens doorboorden. Het museum komt vlak naast een gecontesteerde moskee te liggen.
De locatie van het museum moet Manhatten mee helpen omvormen tot een mekka van diversiteit op religieus en cultureel vlak. Momenteel zijn er al twintig verschillende gebedsplaatsen en dertien museums in de buurt van Ground Zero.
Het Anne Frank Center USA komt in een twintig verdiepingen tellend gebouw van glas en staal in de Church Street. Wie vanuit het museum straks naar beneden kijkt, ziet de moskee staan.
"We hebben er hard aan gewerkt om een nieuwe locatie te vinden die beter bereikbaar is voor onze bezoekers'', zegt bestuurslid Hyman Enzer van het Anne Frank Center in de New York Post. "Ik vind het idee achter de nieuwe locatie leuk."