TIENEN DRAAIT ROND Tienen - Tintelende stad -
Suikerstad -mijn stad -
16-04-2011
Airbus Qantas maakt noodlanding
Airbus van Qantas maakt noodlanding na brand in cockpit
Een passagiersvliegtuig van Qantas dat van de Filipijnen naar Sydney moest vliegen, is voor een noodlanding omgeleid naar Cairns, aan de Australische oostkust. Door een elektrisch defect was er brand uitgebroken in de cockpit van de A330, meldt de Australische luchtvaartmaatschappij.
De piloten slaagden erin het brandje te blussen en weken vervolgens uit naar de dichtstbijzijnde luchthaven. "Er werden geen ongewenste gevolgen of verwondingen vastgesteld bij de 147 passagiers of de elf bemanningsleden", meldt een woordvoerder nog.
Wilde zwijnen en edelherten kunnen besmet zijn met het hepatitis E virus. Door het eten van rauw of onvoldoende gebakken vlees van besmette dieren kunnen mensen het virus ook krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlandse RIVM op grofwild op de Veluwe. Eerder al werd besmet wild aangetroffen in o.m. Duitsland, Spanje en Japan.
Hepatitis E komt ook veel voor in gewone varkens. Varkensvlees wordt veel gegeten, maar doordat het in de meeste gevallen goed verhit wordt, geeft het geen problemen.
Vlees dat werd verhit is zonder gevaar, aangezien het virus een verhitting tot 50 à 60 graden niet overleeft.
Een besmetting met hepatitis E lijkt op die van een hepatitis A besmetting met koorts en misselijkheid. Ernstigere symptomen blijven vaak uit maar kunnen bestaan uit geelzucht, leververgroting, verminderde eetlust, buikpijn en jeuk. Infecties kunnen ontstekingen aan de lever veroorzaken, vooral bij mensen met een verminderd afweersysteem. Bij deze risicogroepen kan dit tot chronische leverinfecties leiden of zelfs tot de dood. Vooral zwangere vrouwen in het derde trimester lopen kans op ernstige complicaties.
Uit onderzoek van RIVM blijkt ook dat niet alleen wilde zwijnen en varkens, maar ook oesters, mosselen en oppervlaktewater dat wordt gebruikt voor recreatie en drinkwaterproductie hepatitis E virus kunnen bevatten.
Naarmate je ouder wordt, sterven je hersenen niet af maar gaan ze net anders werken. Dat beweert wetenschapsjournaliste en schrijfster Barbara Strauch.
Als je regelmatig onderbroeken in de afwasmachine steekt of de kelder in staart terwijl je je afvraagt wat je er kwam zoeken, denk je wellicht dat het einde nabij is. Niet zo volgens Barbara Stauch, die het boek 'The Secret Life of the Grown-Up Brain' schreef.
Daarin beweert ze dat hersenen, in tegenstelling tot de rest van het lichaam, niet aftakelen naarmate we ouder worden. De hersenen van een 55-jarige mogen dan minder alert en flexibel zijn dan die van een 25-jarige, ze kunnen wel juister oordelen over mensen en situaties, sneller problemen oplossen en hun cognitieve vaardigheden zijn beter.
Eén van de eerste wetenschappers die het brein van middelbare leeftijd bestudeerde, was neurologe Cheryl Grady, verbonden aan de Universiteit van Toronto. In de jaren negentig maakte ze hersenscans van oude en jonge proefpersonen die dezelfde opdrachten moesten uitvoeren. Tot haar verbazing zag ze nauwelijks verschil in resultaat en gebruikten de oudere proefpersonen de twee hersenhelften in plaats van één. Bovendien deden ze vaker een beroep op de frontale cortex, het gebied in de hersenen dat we gebruiken om problemen op te lossen.
Een van de grootste hersenstudies, the Seattle Longitudinal Study, volgde de mentale capaciteiten van 6.000 proefpersonen gedurende meer dan veertig jaar. Daaruit bleek dat de proefpersonen tussen 40 en 65 beter scoorden op cognitieve tests: hun woordenschat, verbaal geheugen, perceptuele snelheid en probleemoplossend vermogen waren beter dan die van proefpersonen in de twintig.
Een ander voordeel van ouder worden is dat je betere sociale vaardigheden krijgt. Thomas Hess, een psycholoog verbonden aan de Universiteit van North Carolina, concludeerde dat personen van middelbare leeftijd beter kunnen inschatten wat voor karakter een andere persoon heeft. Bovendien denken ze minder negatief, wat optimisme in de hand werkt.
De oorzaak van deze verbeterde hersenfuncties wordt gezocht in myeline, een vetstof rond de zenuwen die verbindingen in de hersenen mogelijk maakt. Vanaf de vijftig zou de hoeveelheid van deze stof toenemen. Om je hersenen fit te houden, wordt oefening aangeraden: niet alleen cognitieve oefeningen zoals lezen en muzieklessen, maar ook fysieke beweging houdt je hersenen jong.
De Koninklijke Serres in Laken zijn van vrijdag (15 april) tot 8 mei open voor het grote publiek. Elk jaar krijgen de serres bijna 100.000 mensen over de vloer die niet alleen geïnteresseerd zijn in de unieke collectie bomen en planten, maar ook in de architectuur. Dit jaar krijgen de bezoekers ook toegang tot het atelier van koningin Elisabeth.
De serres zijn open van 9.30 uur tot 16 uur, vrijdag van 13 uur tot 16 uur. Vrijdag, zaterdag en zondag zijn er nocturnes van 20 uur tot 22 uur. Maandag zijn de serres dicht, behalve op 25 april, en ook dinsdag 26 april blijven ze gesloten. Dinsdag 19 april is voorbehouden voor mensen met een handicap.
De in- en uitgang bevindt zich langs de erehekken van het kasteel van Laken in de Koninklijke Parklaan. De toegang kost 2,50 euro. De opbrengst gaat volledig naar het Hulpfonds van de Koningin, naar restauratiewerk en naar de aanschaf van kunstwerken van de Koninklijke Verzameling.
De breekbare schoonheid van grotten trekt jaarlijks duizenden toeristen aan. Deze onderaardse natuurschatten worden gekenmerkt door stille meren, reusachtige stalactieten en stalagmieten en merkwaardige ijsformaties. Wij zetten de tien meest adembenemende grotten ter wereld op een rij.
Wanneer iemand in je buurt jeuk heeft, dan is de kans groot dat je ook begint te krabben. Wetenschappers aan de Wake Forest School of Medicine in North Carolina hebben namelijk ontdekt dat jeuk besmettelijk is, net als geeuwen.
De onderzoekers verdeelden 25 vrijwilligers over twee groepen. Een stukje huid van elke proefpersoon werd ingewreven met een jeukopwekkend middel. Vervolgens kreeg de eerste groep een filmpje te zien waarin personen met jeuk zich druk aan het krabben waren.
De tweede groep zag beelden van mensen die rustig op een stoel zaten. Daaruit bleek dat personen in de eerste groep zich tot twee keer meer krabden dan de andere vrijwilligers. Bovendien kregen ze niet alleen jeuk op de ingewreven plek, maar over het hele lichaam.
Als mensen iemand zien krabben of over jeuk lezen, ontstaat er in de centrale hersenen een soort gevoeligheid. Die zorgt ervoor dat elke aanraking erna als jeuk ervaren wordt, stelt hoofdonderzoeker Gil Yosipovitch.
Primaten Een gelijkaardige studie bij primaten leidde tot dezelfde merkwaardige resultaten. Daardoor vermoeden de vorsers dat besmettelijke jeuk een gevolg is van de menselijke evolutie. Als een groepsdier zich krabt, kan dat de aanwezigheid van parasieten verraden. Andere dieren worden gevoeliger voor jeuk, wat voorkomt dat ze ook besmet raken.
De vorsers hopen dat ze de onderliggende mechanismen in de centrale hersenen leren begrijpen, dat zou hen helpen om doeltreffende behandelingen te ontwikkelen voor mensen met (atopisch) eczeem en andere huidaandoeningen.
Kostprijs ziekenhuisopname nog te vaak onduidelijk
Ziekenhuizen geven vaak onvoldoende informatie over de ziekenhuisfactuur. Dat blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop bij 163 Belgische ziekenhuizen. Nochtans is het bij wet verplicht om de patiënt te informeren over eventuele kamer- en ereloonsupplementen en hem te wijzen op de financiële gevolgen van zijn keuzes.
Bij een opname in het ziekenhuis moeten drie documenten ter beschikking worden gesteld, die een volledig financieel overzicht geven. Naast de opnameverklaring, waarop de patiënt zijn keuzes moet kenbaar maken, gaat het om een toelichting en een lijst met de meest gevraagde goederen en diensten in dat ziekenhuis.
Slechts 37 procent van de ziekenhuizen was volledig in orde met die wetgeving. Veertig procent scoorde nog redelijk, maar in één op de vijf ziekenhuizen ontvangt de patiënt geen of onvolledige informatie over de uiteindelijke kostprijs.
Mondelinge toelichting
Op het vlak van mondelinge toelichting scoorden de ziekenhuizen al een stuk beter. In 73 procent van de ziekenhuizen was de uitleg over de supplementen en andere aspecten volgens Test-Aankoop in orde.
Statuut van de ziekenhuisartsen
Het bekomen van de lijst met het statuut van de ziekenhuisartsen leverde meer problemen op. Nochtans kan dat statuut een grote invloed hebben op het eindbedrag, wegens de erelonen die niet-geconventioneerde artsen in sommige gevallen mogen aanrekenen. Amper 36 procent gaf die lijst mee, of liet ze inkijken. Zeven procent had zo'n lijst niet, hoewel de ziekenhuizen wél supplementen aanrekenen.
Tot slot klaagt Test-Aankoop aan dat 25 onderzochte ziekenhuizen toestaan dat artsen ereloonsupplementen aanrekenen op twee- of meerpersoonskamers. De consumentenorganisatie vraagt een verbod op supplementen in deze kamers.
Test-Aankoop:
Alle informatie voor uw ziekenhuisopname
Een opname in het ziekenhuis, daar kiest u niet voor. En de rekening achteraf is ook vaak geen pretje. Om te vermijden dat u echt voor onaangename verrassingen komt te staan, geven we enkele tips.
Vooraf
Voordat u in het ziekenhuis wordt opgenomen, gaat u het best op zoek naar informatie: - Ga na of de artsen die u zullen behandelen geconventioneerd zijn of niet, bijvoorbeeld via uw mutualiteit. - Ga ook na welke kosten door uw hospitalisatieverzekering worden gedekt en welke niet. - Vraag wat het persoonlijk aandeel is dat u zelf moet betalen. Dit is anders voor "gewone gerechtigden" en voor rechthebbenden op een voorkeurtarief (weduwen/weduwnaars, invaliden, gepensioneerden, wezen). - Voorafgaand aan de opname of op het moment zelf krijgt u een opnameverklaring (zie verder). Vul die niet snelsnel in. De keuzes die u hier maakt, bepalen grotendeels de rekening achteraf. - Vraag in het ziekenhuis om een gedetailleerde raming van de kosten van de latere opname.
De opnameverklaring van a tot z
Als u wordt opgenomen in het ziekenhuis, moet u een opnameverklaring invullen. Het is erg belangrijk dat u dit grondig doet, omdat dit het document is waarop het ziekenhuis aangeeft welke bedragen u mag verwachten op uw rekening en waarop u uw keuzes moet aangeven betreffende type kamer en arts.
Zeker bij een geplande opname kunt u hiervoor de tijd nemen. Maar ook als u onverwacht moet worden opgenomen, hebt u er alle belang bij om alles grondig na te lezen. Naast uiteraard de duur van uw opname, bepalen uw keuzes immers grotendeels uw rekening.
Daarom overlopen we samen met u het document en geven toelichting bij de verschillende onderdelen.
Voor ons onderzoek naar de tarieven van ziekenhuizen hebben we 163 ziekenhuizen over heel België bezocht. Benieuwd hoe uw ziekenhuis scoort op het vlak van informatieverstrekking en hoe de tarieven er zijn ten opzichte van andere ziekenhuizen? Kijk snel in onze tabel!
Gezondheidszorg: patiëntenparticipatie te vaak gedwarsboomd
De patiënt die een actieve rol wil spelen in alles wat zijn gezondheid aanbelangt, botst op te veel obstakels. Op heel wat vlakken zijn de basisvoorwaarden niet vervuld opdat de patiënt een evenwaardige partner kan zijn in de gezondheidszorg.
Het voorbije jaar alleen al zijn we op verschillende heikele kwesties gestoten. Onder meer heeft de patiënt onvoldoende toegang tot ondubbelzinnige en (wetenschappelijk) juiste informatie. Zo blijken de tarieven die voor bepaalde zorgprestaties gelden soms erg moeilijk te doorgronden of te bemachtigen. Info op het internet of zelfs via de overheid is niet zelden gekleurd.
De wetgeving op informatieverstrekking moet worden nageleefd. We dringen er bovendien op aan dat de overheid een prioriteit maakt van transparantie. Het zou al veel helpen als er kwaliteitsindicatoren zouden bestaan voor zorgverstrekkers en ziekenhuizen.
Spanje en Turkije zijn populairste bestemmingen met Pasen
Belgische toeristen trekken liefst naar de Canarische Eilanden en Turkijke tijdens de paasvakantie. Dat melden touroperators Thomas Cook en Jetair.
"Turkije biedt een goede prijs-kwaliteitverhouding en de hotelsector is er de laatste jaren sterk geëvolueerd. Het is een erg aantrekkelijk land voor Belgen", zegt Baptiste van Outryve van Thomas Cook.
Bij Jetair klinkt het dat naast Spanje en Turkijke ook Marokko, Tunesië en Egypte populair zijn, al ligt het aantal toeristen dat naar die laatste twee landen trekt nog niet op het niveau van voor de revoluties. 'In de toeristische streken is de situatie er ondertussen wel weer normaal', stelt Jetair-woordvoerder Hans Vanhaelemeesch.
Aangezien de paasvakantie laat valt dit jaar, kiezen minder Belgen voor een vakantie op de latten: de meeste Belgen kozen voor sneeuwzekerheid tijdens de kerst- en krokusvakantie.
Bij de citytrips zijn Londen en Parijs nog steeds de favoriete bestemmingen, al merkt men bij Jetair ook een toegenomen interesse voor Barcelona.
Anne Frank-museum komt net naast moskee Ground Zero
's Werelds beroemdste Holocaustslachtoffer, Anne Frank, krijgt binnenkort een eigen museum op Ground Zero, de plaats waar in 2001 twee vliegtuigen de WTC-torens doorboorden. Het museum komt vlak naast een gecontesteerde moskee te liggen.
De locatie van het museum moet Manhatten mee helpen omvormen tot een mekka van diversiteit op religieus en cultureel vlak. Momenteel zijn er al twintig verschillende gebedsplaatsen en dertien museums in de buurt van Ground Zero.
Het Anne Frank Center USA komt in een twintig verdiepingen tellend gebouw van glas en staal in de Church Street. Wie vanuit het museum straks naar beneden kijkt, ziet de moskee staan.
"We hebben er hard aan gewerkt om een nieuwe locatie te vinden die beter bereikbaar is voor onze bezoekers'', zegt bestuurslid Hyman Enzer van het Anne Frank Center in de New York Post. "Ik vind het idee achter de nieuwe locatie leuk."
Airbus van Qantas maakt noodlanding na brand in cockpit
Een passagiersvliegtuig van Qantas dat van de Filipijnen naar Sydney moest vliegen, is voor een noodlanding omgeleid naar Cairns, aan de Australische oostkust. Door een elektrisch defect was er brand uitgebroken in de cockpit van de A330, meldt de Australische luchtvaartmaatschappij.
De piloten slaagden erin het brandje te blussen en weken vervolgens uit naar de dichtstbijzijnde luchthaven. "Er werden geen ongewenste gevolgen of verwondingen vastgesteld bij de 147 passagiers of de elf bemanningsleden", meldt een woordvoerder nog.
De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas schrapt banen en brengt de capaciteit terug als gevolg van natuurrampen en de scherpe prijsstijging van kerosine. Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt.
Volgens Qantastopman Alan Joyce heeft de wereld nog nooit met zoveel natuurrampen te maken gehad, doelend op de zware aardbevingen in Japan en Nieuw-Zeeland en de overstromingen in Australië. Dat laatste kostte het concern 80 miljoen Australische dollar (59 miljoen euro). De kosten van de aardbeving in Japan komen uit op 45 miljoen Australische dollar. De ramp in Nieuw-Zeeland vorige maand hakte voor een bedrag van 15 miljoen dollar in de winst.
Hoeveel banen het bedrijf wil schrappen, is nog niet duidelijk. In ieder geval zal er gesneden worden in de managementposities. Duizenden werknemers van het bedrijf dreigden al met stakingen wegens conflicten over de werkzekerheid, het loon en tijdelijke contracten.
Ondertussen is de olieprijs sinds september met bijna 50 procent omhooggeschoten. "De aanzienlijke en aanhoudende stijging van de brandstofprijs is onze grootste uitdaging sinds de crisis", zei Joyce. Qantas, de grootste luchtvaartmaatschappij van Australië, heeft eerder dit jaar jaar zijn brandstoftoeslag al verhoogd, waardoor vliegtickets duurder werden.
LANDEN - Aeroclub de Hesbaye wil verhuizen voor het windmolenpark langs de E40.
Tijdens de hoorzitting over de windmolens voor Overwinden klonk er protest over het feit dat een ander windmolenpark, met een perfecte ligging langs de E40, moet wijken voor een ULM-clubje: Het belang van enkele recreanten gaat blijkbaar boven het belang van de inwoners'.
Schepen van Milieu Gysemberg benadrukt dat de stad achter dit molenproject staat en er zelfs 3.5miljoen euro voor vrijmaakte. De provincie kan echter eenzijdig beslissen om geen milieuvergunning te geven door de aanwezigheid van de aeroclub. Er zijn weinig alternatieve locaties.'
De vliegclub reageert op een uitlating van SP.A voorzitter Caroline Gennez op de radio: Ze geven voorrang aan een lokale vliegclub om haar hobby te beoefenen eerder dan aan het maatschappelijk draagvlak om gedeelde elektriciteit op te wekken via windmolens'.
Secretaris Filip Lowette zegt in een open brief voor groene energie te zijn en dat de club wil verhuizen maar geen billijke tegemoetkoming krijgt van de initiatiefnemer Greensky en de stad Landen. De windmolens kunnen er wat ons betreft komen. Omdat dit een investeringsproject is, wensen wij billijk vergoed te worden voor de door ons voorgestelde verhuizing. Dat is nu geenszins het geval. Maar wij houden de windmolens niet tegen.'
De Franse fiscus claimt 203.000 euro van Albert Uderzo, de tekenaar van de heldhaftige stripfiguur Asterix. De Franse belastingdienst meent dat Uderzo niet de beheerder is van de onoverwinnelijke Galliër, maar gewoon een illustrator.
Daardoor kan Uderzo (83) geen gebruik maken van een de korting van 10 procent op de inkomsten van het auteursrecht voor de 24 avonturen van 'de grootste vijand van de Romeinen'. De kunstenaar had gezegd zich te beschouwen als de schepper van Asterix en Obelix.
Goscinny
De Franse belastingdienst noemt echter René Goscinny als bedenker. Goscinny was de schrijver en overleed in 1977.
Het oordeel van de Franse fiscus is volgens Uderzo "een onrecht en een schande". Uderzo vindt de zaak geen kwestie van geld, maar van prestige. De Fransman beschouwt zichzelf wel degelijk als medeschrijver.
Asterix weer voor de rechter wegens familiale onenigheid
Asterix is opnieuw verwikkeld geraakt in een juridisch geschil nadat de dochter van Albert Uderzo, één van de geestelijke vaders van de dappere Galliër, een klacht indiende wegens misbruik van zwakte. De aanklacht heeft aan nieuwe aflevering van de eindeloze familiale en financiële confrontaties rondom de strip ingeluid.
Misbruik van zwakte Sylvie Uderzo, enige dochter van tekenaar Albert Uderzo die samen met scenarist René Goscinny in 1959 startte met de beroemde stripreeks, diende een klacht in tegen onbekenden op verdenking van misbruik van zwakte binnen de entourage van haar vader. Het parket van Nanterre startte met een verkennend onderzoek, meldde het dagblad Le Parisien dinsdag.
Oplichters Uderzo's dochter nam "deze pijnlijke beslissing opdat het gerecht zou vaststellen dat haar ouders slachtoffer werden van oplichters", aldus Sylvie Uderzo.
"Zeer gekwetst" Vader Uderzo deelde via zijn advocaten mee "zeer gekwetst te zijn door de actie van zijn dochter". "De waarheid is dat mijn dochter en haar echtgenoot niet accepteren dat ze sinds 2007 geen deel meer uitmaken van het bestuur", verklaarde vader Uderzo. "Sindsdien valt ze mijn vrouw en mezelf lastig met juridische procedures die nergens toe leiden".
Het conflict tussen vader en dochter ontstond in 2008 toen het familiebedrijf werd overgenomen door uitgeverij Albert-Réne, die de laatste negen albums van de strip uitgaf. Sylvie Uderzo behield toen veertig procent van de aandelen uit protest tegen de "uitgeversreus".