Jeuk is besmettelijk
Wanneer iemand in je buurt jeuk heeft, dan is de kans groot dat je ook begint te krabben. Wetenschappers aan de Wake Forest School of Medicine in North Carolina hebben namelijk ontdekt dat jeuk besmettelijk is, net als geeuwen.
De onderzoekers verdeelden 25 vrijwilligers over twee groepen. Een stukje huid van elke proefpersoon werd ingewreven met een jeukopwekkend middel. Vervolgens kreeg de eerste groep een filmpje te zien waarin personen met jeuk zich druk aan het krabben waren.
De tweede groep zag beelden van mensen die rustig op een stoel zaten. Daaruit bleek dat personen in de eerste groep zich tot twee keer meer krabden dan de andere vrijwilligers. Bovendien kregen ze niet alleen jeuk op de ingewreven plek, maar over het hele lichaam.
Als mensen iemand zien krabben of over jeuk lezen, ontstaat er in de centrale hersenen een soort gevoeligheid. Die zorgt ervoor dat elke aanraking erna als jeuk ervaren wordt, stelt hoofdonderzoeker Gil Yosipovitch.
Primaten Een gelijkaardige studie bij primaten leidde tot dezelfde merkwaardige resultaten. Daardoor vermoeden de vorsers dat besmettelijke jeuk een gevolg is van de menselijke evolutie. Als een groepsdier zich krabt, kan dat de aanwezigheid van parasieten verraden. Andere dieren worden gevoeliger voor jeuk, wat voorkomt dat ze ook besmet raken.
De vorsers hopen dat ze de onderliggende mechanismen in de centrale hersenen leren begrijpen, dat zou hen helpen om doeltreffende behandelingen te ontwikkelen voor mensen met (atopisch) eczeem en andere huidaandoeningen.
|