De Duits-Turkse actrice Sila Sahin haalt zich de woede van haar familie op de hals door naakt te poseren voor Playboy.
'Ik wilde vrij zijn', motiveert Sahin de Playboycover waarop ze een borst ontbloot. 'Deze foto's zijn een bevrijding van de beperkingen die ik tijdens mijn jeugd kreeg opgelegd.'
Sahin, een 25-jarige actrice met Turkse roots, woont in Berlijn woont en speelt in de Duitse versie van de soap 'Goede Tijden, Slechte tijden'. Ze werd wel eens een voorbeeld voor Turkse meisjes genoemd, omdat ze succesvol was zonder haar achtergrond of cultuur te verloochenen.
Voor de familie van Sahin, die pas een dag voor publicatie via de media op de hoogte werd gebracht, kwam de blote cover als een onaangename verrassing. Sahins moeder zou niets meer met haar dochter te maken willen hebben, haar vader is vooral bezorgd over de reacties vanuit de moslimgemeenschap.
De actrice zelf heeft nog geen spijt van haar keuze. 'Ik voel me als Che Guevara', zegt ze, 'Ik heb altijd gehoord dat ik niet mocht uitgaan, er niet aantrekkelijk mocht uitzien en geen mannen als vriend mocht hebben. Ik heb te lang geprobeerd om alles goed te doen, maar nu wil ik Turkse meisjes met deze foto's tonen dat het prima is om te leven zoals ze dat zelf willen'.
Vrijgekomen FBI-files bevestigen: "Aliens zijn op Aarde geland"
Pas vrijgegeven documenten van het FBI zouden bevestigen wat samenzweringstheorieën al jarenlang stellen: dat vliegende schotels bemand door aliens op de Aarde gecrasht zijn.
De documenten, die jarenlang topgeheim zijn gebleven, lijken de theorie te staven dat buitenaardse wezens in het Amerikaanse stadje Roswell zijn geland en daarna naar een legerbasis zijn overgebracht. Drie cirkelvormige ruimtetuigen, met aan boord telkens drie aliens van ongeveer een meter groot, crashten, zo beweerde een FBI-agent in 1950.
Bewijzen? Volgens UFO-'experts' kunnen de documenten bewijzen dat aliens en UFO's geen verzinsels zijn. FBI-agent Guy Hottel onthulde 'de ontdekking' in 1950 aan zijn directeur. Hottel had zijn informatie van een inspecteur van de Amerikaanse luchtmacht. "Drie zogenaamde vliegende schotels zijn aangetroffen in New Mexico. Ze worden omschreven als cirkelvormig, bol in het midden, met een diameter van ongeveer 15 meter. Elke schotel was bemand door drie lichamen met menselijke vormen, echter ze waren slechts een meter groot, gekleed in een verfijnde metaalachtige stof. Elk lichaam droeg een pak zoals testpiloten dragen".
In de documenten is de naam van de inspecteur die deze onthullingen tegenover Hottel deed geschrapt, er is evenmin melding gemaakt van de datum van de 'ontdekking'. Gecrasht door radar Hottel, die instond voor het FBI-kantoor in Washington, stelt voorts dat de krachtige radar van Roswell de besturingssystemen van de UFO's had verstoord, waardoor ze neerstortten.
Het document werd zopas door het FBI in het online archief The Vault gepubliceerd, samen met duizenden andere. Dat meldt The Sun.
Dode 'alien' gefilmd in sneeuw nabij Russische Irkoetsk
Op internet is gisteren een filmpje uit Siberië opgedoken waarop een buitenaards wezen te zien zou zijn. Het zou gefilmd zijn op de plaats waar vorige maand vele getuigen een groot object zagen neerstorten.
Vorige maand zagen vele getuigen een groot object neerstorten in een bos in de buurt van Irkoetsk. Binnen enkele uren arriveerde een groep onderzoekers en militairen om de crashsite te bestuderen.
Ruimteschip Dit filmpje zou op de bewuste plek gefilmd zijn. We zien een klassiek 'ET'-achtig lichaam, liggend in de sneeuw. Opvallend is het ontbreken van bloed. Ook restanten van een mogelijk ruimteschip zijn niet zichtbaar op de video.
Dit moet je eens op uw gemak lezen.... om van te kotsen !
Laurette Onckelinckx en haar familie: De vader van Laurette, een Limburger, vond in 1950 werk in Ougrée, werd regionaal vakbondslid, toen schepen en tenslotte burgemeester.. Haar moeder is een Tunesische. Laurette werd aldaar geboren op 2 oktober 1958 en heeft vijf broers en zusters. Zij studeerde rechten aan de Universiteit van Luik en werd later advocaat.
Zij huwde met de Algerijn Abbès Guenned.
Wegens zijn bedrijvigheid in het drugsmilieu, vaardigde Marokko in 1996 een internationaal aanhoudingsmandaat tegen hem uit.
Op 31juli 1997 werd hij op de luchthaven van Zaventem gearresteerd, maar hij maakte gebruik van een diplomatiek paspoort, wat hij illegaal bezat, want hij is nooit een diplomaat geweest. Op dat moment was echtgenote Onckelinckx minister-president van de Franse gemeenschap. Om verdere schandalen te vermijden, scheidde Laurette heel snel van hem.
Na één maand was de scheiding al officieel geregeld. De snelste echtscheiding in België ooit. Op 20 november 1999 huwde Laurette de constitutionele advocaat Marc Uyttendaele.
De getuigen bij dit huwelijk waren beider vroegere echtgenoten ! ! !
Nog wat over haar ex-echtgenoot Abbès Guenned.
Na de poging tot arrestatie van Abbès Guenned op de luchthaven van Zaventem, waarbij hij gebruik maakt van onschendbaarheid met een illegaal diplomatiek paspoort, dat hij als 'gift' had gehouden, werd hij één jaar later, op 21 juli 1998 voor dezelfde feiten opnieuw gearresteerd, dit keer op de luchthaven Izmir, Turkije..
Hij moest daar een tijdje de cel in, maar onder druk van de Belgische regering, werd hij nooit aan Marokko uitgeleverd en om een diplomatieke rel te vermijden zelfs vrijgelaten.
Sinds kort is Abbès weer opgedoken (ge gelooft het niet) als rijkelijk betaald adviseur, op het kabinet van Laurette Onckelinckx met als taken de communicatie tussen het kabinet en de islamitische verenigingen te onderhouden en het grote stedenbeleid.
In ' La Libre Belgique ' van 15 jan. 2004 deed hij een oproep tegen het verbieden van hoofddoeken bij moslimvrouwen en hij gaf zijn steun aan het oprichten van de vereniging COIFE (gezamenlijke verenigingen tegen het verbod van hoofddoeken in scholen).
Eén van de medewerkers van Abbès is Kissi Benjelloun, voorzitter van de Unie van Moskees (slager van beroep). Deze wordt ervan beschuldigd de controle van de Moslimvleesmarkt uit te voeren voor zijn persoonlijk profijt.
DUS even recapituleren:
Eerst was ze getrouwd met een Algerijn, die op die manier Belg werd. Op een gegeven ogenblik werd die echtgenoot in België aangehouden wegens drugbezit. Op een of andere manier kwam hij vrij (voorspraak?) in België, maar werd hij later opgepakt in Turkije, ook al omwille van drugs. Turkije wilde hem toen uitleveren aan Marokko, waar hij ook al gezocht werd (!), maar kwam terug naar België, nadat er vanuit ons land 'enige diplomatieke druk' werd uitgeoefend om hem naar hier te krijgen. Wat later scheidde Onkelinx van haar Algerijn en trouwde ze met een Brusselse advocaat, Marc Uyttendaele, die sindsdien zijn advocatenpraktijk gevoelig heeft kunnen uitbreiden en waarvan gezegd wordt dat hij de man achter de schermen is in de hervormingen bij het Belgische gerecht.
Uyttendaele en Onkelinx zijn nog steeds een koppel, maar zouden niet meer bij elkaar wonen. Hij is in Brussel gebleven en zij zou een onderkomen hebben ergens in de buurt van Louvain-la-Neuve.
Nog pikanter wordt het als men weet dat Laurette's eerste man, die Algerijn dus, bij haar op het ministerie van Justitie zou werken en daar zou instaan voor de contacten met de buitenlandse islamitische groeperingen...voor een héél vet loon ?
En voor zover je het zou vergeten zijn:
Laurette Onkelinx is in België minister van Justitie!
Lang leve België...de vraag is alleen hoe lang nog !!!!!
Het lijkt wel op een FABELTJESKRANT.....
BELGIË met meer gevangenen op straat dan opgesloten. BELGIË met een justitie die niet werkt noch hervormd geraakt. BELGIË met ministers die tussenkomen in bankvonnissen. BELGIË met onderzoekscommissies die hun werk niet mogen doen. BELGIË met de op één na hoogste belasting van Europa. BELGIË met een openbare schuld van 32.100 euro per inwoner. BELGIË met vakbonden die geen belasting betalen op hun inkomen. BELGIË met bijna geen belastingscontroles in Brussel en Wallonië. BELGIË met 30 % meer ambtenaren in Wallonië dan in Vlaanderen. BELGIË met het grootste aantal ambtenaren in heel Europa. BELGIË met 30 miljard fiscale fraude waar niemand iets aan doet. BELGIË met een verdubbeling v d ziekteverzekering in 12 jaar tijd. BELGIË met soms 3 generaties werklozen in één gezin. BELGIË met ministers die illegale asielzoekers bezoeken en hen aanzetten tot burgerlijke ongehoorzaamheid. BELGIË waar Waalse politici van mening zijn dat werklozen een premie moeten krijgen om werk aan te nemen. BELGIË waar belastingcontroleurs zelf hun computer kopen. BELGIË waar vonnissen v h hoogste gerechtshof -B.H.V- niet uitgevoerd worden, maar politiek 'onderhandeld'. BELGIË waar jonge criminelen die een scholier neersteken 'per vergissing' uitgeleverd worden, vóór hun berechting. BELGIË waar Waalse ministers zoete broodjes bakken met Zaïrese dictators. BELGIË waar ministers de gemeentewet laten wijzigen zodat ze als
Europees commissaris ook burgemeester kunnen blijven. BELGIË waar jaarlijks 3 miljard werkloosheidsvergoedingen ten onrechte worden uitgekeerd. BELGIËwaar 80 miljoen wordt gespendeerd aan studies voor een wapperbrug die er waarschijnlijk nooit komt. BELGIËwaar justitiepaleizen verkocht worden aan duistere Ierse maatschappijen om ze danterug te huren aan woekerprijzen. BELGIË waar brandstof hoger belast wordt dan de grondstof waard is. BELGIË waar ministeriële kabinetten dubbel zoveel medewerkers hebben als bijvoorbeeld in Frankrijk. BELGIË waar het laagste pensioen van Europa wordt uitgekeerd bv: Luxemburg 97,2 % van het laatste loon BELGIË 66,1 % van het laatste loon BELGIË waar Vlamingen meer betalen aan Brusselaars en Walen dan West-Duitsers aan Oost-Duitsers. BELGIË waar Vlamingen meer aan Brussel en Wallonië betalen dan Nederland betaalt aan Europa.
De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten hebben inspecties aanbevolen voor de oudste Boeing 737-vliegtuigen. Wereldwijd vallen 175 toestellen onder die regeling, waarvan 80 in de Verenigde Staten.
De beslissing komt er drie dagen na de noodlanding van een Boeing 737 van Southwest Airlines door een gat in de cabine. Daarna werden bij inspecties scheurtjes gevonden bij nog drie Boeing 737-vliegtuigen van dezelfde Amerikaanse maatschappij.
Noodrichtlijn Later op de dag zullen de Amerikaanse burgerluchtvaartautoriteiten (FAA) een noodrichtlijn publiceren die exploitanten van oudere Boeing 737-modellen zal verplichten een reeks testen uit te voeren om de eventuele slijtage op te meten.
Van de 80 toestellen in de VS behoren er 79 tot de luchtvaartmaatschappij Southwest Airlines. De maatschappij heeft de voorbije dag zo'n 70 vluchten geschrapt, nadat ook eergisteren al 300 vluchten werden geannuleerd.
Meer dan 30.000 vluchten De geviseerde modellen zijn de Boeing 737-toestellen van de series -300, -400 en -500. Die hebben doorgaans al meer dan 30.000 vluchten achter de rug.
Patiënten tussen 45 en 75 kunnen gezondheid laten checken
Vanaf vandaag kunnen mensen tussen 45 en 75 jaar een preventie-checkup laten uitvoeren bij hun behandelende arts. Zo krijgen ze een beeld van hun gezondheidstoestand en kunnen ze indien nodig hun levensstijl aanpassen. Dat laat minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Laurette Onkelinx weten.
Bedoeling is dat de huisarts tijdens de checkup een lijst met thema's overloopt die belangrijk zijn bij het opmaken van een gezondheidsbilan.
Zes thema's In functie van de leeftijd of de gezondheidstoestand van de patiënt gaat het om zes thema's: de levensstijl (voeding, tabak, alcohol, lichaamsbeweging, stress, ...); de cardio-vasculaire risico's, screening naar colorectale kanker, borstkanker en baarmoederhalskanker; inenting tegen difterie en tetanus, griep en pneumokokken; het bepalen van de glycemie (diabetes), creatinine en proteinurie, en vetten; en de risico's voor de mentale gezondheid (depressie).
Aan de hand van de checkup zal de huisarts raad kunnen geven over het aanpassen van de levensstijl of beslissen of bijkomende onderzoeken nodig zijn.
Globaal medisch dossier De patiënten moeten niet alleen tussen 45 en 75 jaar oud zijn, ze dienen ook over een globaal medisch dossier te beschikken. Indien ze dat niet hebben, kunnen ze het echter ook meteen vragen.
Wie op doktersbezoek gaat voor een specifiek probleem en dan een checkup vraagt, betaalt helemaal niets. Wie speciaal voor een checkup op consultatie gaat, betaalt tussen de 1,05 en 4,12 euro remgeld. Het ereloon bedraagt 10 euro en wordt volledig gedragen door de ziekteverzekering. Voor de maatregel trekt Onkelinx dit jaar 22 miljoen euro uit.
Na zijn studies ging Kurt Mekers op zoek naar een eigen woning. Die moest in de eerste plaats betaalbaar zijn en in het centrum van Hasselt liggen. Hij stootte op een dakappartement uit de jaren zestig. Het appartement werd verbouwd tot een moderne en lichte woning.
Een oude deuropening werd een speels doorkijkelement
Vlak buiten de kleine ring in Hasselt wisten Kurt Mekers en zijn inmiddels ex-vrouw een klein appartement op de kop te tikken. Wie bij het oude gebouw aankomt, verwacht binnen allesbehalve zo'n fris appartement aan te treffen. De buitengevel en de inrichting van het bovenste appartement staan in schril contrast met elkaar. 'Het appartement was in zeer slechte staat', zegt Kurt Mekers. 'Maar voor amper 86.000 euro zouden we in de stad van Hasselt niets anders vinden. Bovendien zag ik er toch wel mogelijkheden in.' Toen Kurt en zijn ex het appartement kochten, was het opgedeeld in kleine kamertjes met tapijt, de nodige bruintinten en ouderwets bloemenbehang. Het eerste wat het koppel deed was het appartement volledig ontmantelen. 'We zijn zelf aan de slag gegaan met het strippen. Ik ben architect en voor mij was dit een eerste grote praktijkervaring', zegt Kurt lachend. 'Op werven moet ik zo vaak controleren of de stabiliteit in orde is en de steunbalken goed zijn aangebracht. Nu kon ik het hier zelf eens in de praktijk omzetten.'
Achter de banale gevel schuilt een verrassend modern dakappartement.
Voor Kurt was het meteen duidelijk dat hij een grote leefruimte wilde. Van voor tot achter werd een open ruimte gecreëerd. Met twee ramen aan elke zijde valt er veel licht binnen. Je komt binnen via een kleine hal waar een vestiaire, een toilet en technische ruimte werden ondergebracht. Leuk detail is dat de deur naar de woonkamer volledig in de muur verzinkt, zonder klink en zonder deurplinten. Wanneer je de woonkamer binnenstapt, werp je via een grote opening direct een blik op het salon. 'In die opening zat vroeger een deur. Omdat dit een belangrijke steunmuur was, konden we ze niet weghalen. We hebben er een speels element van gemaakt en de opening behouden als doorkijkgat. Het televisiemeubel hebben we op maat laten maken en loopt door het gat. We hebben in het appartement voornamelijk gekozen voor vast meubilair. Zo wilden we een strakke inrichting verzekeren en geen kakofonie aan verschillende kasten en kleuren creëren.' De woonkamer is zeer sober ingericht, een houten televisiemeubel, lichte sofa, strak zwart salontafeltje en een licht tapijt sieren de witgeschilderde woonkamer met parketvloer. 'De witte muurverf is nog een tint witter dan het normale wit dat verkocht wordt. We hebben die speciaal laten maken. Zo krijg je echt fel wit in het appartement, en het zonlicht en schaduwen worden veel mooier weerkaatst. We hebben in dezelfde witte tint de raamprofielen gekozen en ook de grote inbouwkast laten maken. Ik hou van zwart-wit contrasten. Om het geheel toch iets warmer te maken, werd een muur grijs geverfd, hebben we grijze gordijnen gekozen en een houten vloer laten leggen.'
De wastafels uit lavasteen werden op maat gemaakt.
De grote inbouwkast wordt doorgetrokken van het raam in de woonkamer door de keuken tot helemaal aan de andere zijde van het appartement. Zo wilde Kurt Mekers eenheid in het appartement creëren. De kast werd door een schrijnwerker op maat gemaakt. De kast werd gemaakt van HPL-platen met een dik blad van lavasteen op. Enkele speelse elementen zoals een houten schap dat doorloopt zorgen voor een aparte afwerking. Op het houten schap prijken enkele Star Wars-modellen van Lego. 'Dat is een passie uit het verleden', zegt Kurt lachend. 'Maar ik vind die daar wel mooi passen.' Behalve dat zijn er weinig prularia en decoratiestukken in de woning te vinden. Drie bloempotten sieren nog de opening in de woonkamer. En we treffen een basgitaar tegen de muur en twee staande in een hoek aan, samen met nog een contrabas. 'Ik ben een muziekliefhebber en speel zelf ook in een band. Mijn passies mogen hier geëtaleerd worden.' In de eetkamer koos Kurt voor een zeer slanke donkere tafel in eikenfineer. 'De stoelen zijn allemaal Eames. De oude Eames in de woonkamer had ik al, en ik wist dat ik in de eetkamer stoelen wilde die erbij zouden passen.'
De keuken vormt het verlengstuk van de eetkamer.
Dat blijkt ook uit de inbouwkast die doorloopt van opbergkast in de woonkamer naar keuken met kookvuur tot opbergruimte voor kantoor. 'We hebben ook enkele ovens laten inwerken. Ik kook graag en mijn ex-vrouw bakte graag. Dus die moderne ovens waren wel vereisten in onze keuken.' Tegenover de kast bevinden zich in het zelfde materiaal het keukenblok met gootsteen en afwasmachine. Het keukenblok loopt door in een zwevend bureau in hetzelfde houten materiaal als het televisiemeubel. 'Ik werk vaak 's avonds thuis, dus ik had wel een klein kantoortje nodig. De inbouwkast wordt gebruikt als archiefruimte. Het bureel kan ook gebruikt worden als ontbijthoek. Ook hier wilde ik creatief zijn en koos daarom voor een zwevend bureau.' Een schuifdeur achter het bureau geeft toegang tot de slaapkamer en badkamer. 'Omdat we maar een slaapkamer hebben, is de badkamer in de slaapkamer geïntegreerd. We kozen ervoor een wand te bekleden met inbouwkasten die de dressing vormen. De badkamer telt een grote inloopdouche bekleed met kerliteplaten. Het badkamermeubel bestaat opnieuw uit hetzelfde houten materiaal als het televisiemeubel. De wasbakjes hebben we op maat laten maken uit de lavasteen die ook als keukenblad gebruikt werd.'
Een schuifdeur achter de ontbijt/bureauruimte leidt naar de slaap- en badkamer.
De architect heeft enorm oog gehad voor detail. 'Ondanks het feit dat we het appartement zo goedkoop hebben kunnen kopen, hebben we toch een aardige cent uitgetrokken voor de afwerking. Kasten en wasbakjes lieten we op maat maken. We kozen voor designkranen en een mix van designverlichting afgewisseld met goedkope spotjes. Ik denk dat we erin geslaagd zijn om in een oud appartementsgebouw van een afgeleefd appartement een moderne woonst met alle comfort te maken, en dit op een compacte oppervlakte. Enkel een terras ontbreekt. Maar daarom hebben we ervoor gekozen om aan de voorzijde een grote raam te installeren dat je volledig kan openzetten. In de zomer schuiven we de tafel tot tegen de balustrade en zo creëren we toch een buitengevoel. Ik ben geen tuinmens, dus een woning met een groot stuk grond is niks voor mij. Ik denk dat dit het ideale appartement is voor een koppel zonder kinderen dat in de stad wil wonen, maar ook voor een ouder koppel dat van de oude dag in de stad wil genieten. Ik ben er dan ook niet bang voor dat ik de woning, ondanks de kleine oppervlakte, niet verkocht zou krijgen, mocht ik het ooit van de hand willen doen.'
De op maat gemaakte wandkast, die van voor naar achter door het hele appartement loopt, zorgt voor eenheid.
Tips van de bewoner: - Als je aan verbouwen denkt, pak het dan zeer grondig aan. Kies er eerder voor om de hele woning te strippen en van nul te beginnen. Zo verbouw je in een keer goed en ik ben ervan overtuigd dat dit op termijn kosten zal uitsparen. - Wil je een klein appartement verbouwen, kies dan voor een grote open ruimte, zo vergroot je het ruimtegevoel. - Door compromissen te sluiten, kan je geld uitsparen. Kijk goed rond, er zijn ook mooie dingen te koop die budgetvriendelijk zijn. Combineer iets duurder met iets goedkoper, zo blijft je appartement er toch exclusief uitzien. Het moet niet allemaal design zijn.
Tientallen Belgische en internationale topchefs stonden half maart nog in het Kursaal van Oostende op het podium voor het culinaire festival The Flemish Primitives. Wij pikten er de tien foodietrends van het moment op.
1. E-cooking Als we de makers van de Nutri-Pulse mogen geloven, wordt dit de opvolger van de microgolfoven. Sterker nog: in vergelijking met deze nieuwe machine lijkt de magnetron wel uit het stenen tijdperk te komen, zo wordt er gesnoefd. Het ziet er nochtans niet erg spectaculair uit. De Nutri-Pulse lijkt wel een grote -- weliswaar stijlvolle -- vuilnisemmer met daarop een heel klein pannetje. Maar die langwerpige bak blijkt een heleboel technologie te bevatten: e-cooking of elektrisch koken. Het werkt als volgt: je stopt je voedsel -- vis, vlees, groenten of fruit -- in het pannetje en vervolgens stel je heel precies in wat ermee moet gebeuren, op het aanraakscherm. Dan treedt er een technologie in werking op basis van pulserende elektrische velden, waardoor de voeding heel snel gaart. Zo kun je in enkele seconden een stukje kalfsvlees homogeen garen, of kabeljauw pocheren. Voor een portie stoverij heb je slechts luttele minuten nodig. De Nederlandse makers van dit technische hoogstandje hopen hiermee restaurants, grootkeukens én hobbykoks in te palmen. Voor de doorsneehobbykok lijkt het inderdaad ideaal, maar wat kan een grootkeuken in godsnaam aanvangen met zo'n klein pannetje? Het procédé verloopt zo snel dat je makkelijk 200 couverts per uur kan klaarmaken, zo wordt ons verzekerd. Maar de Nutri-Pulse was niet het enige staaltje hoogtechnologie op The Flemish Primitives. Een van de topchefs van het evenement, Sang Hoon Degeimbre, pakte het publiek in met zijn laatste culinaire ontdekking: een mixer op basis van ultrageluiden.
2. Breeding Deze belangrijke trend maakt steeds meer opgang onder foodies: zelf je ingrediënten kweken. Een van de voorlopers op dit gebied is de Nederlandse driesterrenchef Jonnie Boer van restaurant De Librije. Of zijn familienaam er iets mee te maken heeft, weten we niet, maar voor Boer is de natuur zijn belangrijkste inspiratiebron. Hij heeft een heel eigen kweekprogramma met talloze bijzondere groenten. Tijdens The Flemish Primitives deelde hij het podium met Gert De Mangeleer van Hertog Jan. Deze jonge Vlaamse chef kocht vorig jaar een oude boerderij met een groot landgoed, waar zijn 'keukentuin' zal ontstaan. Hij liet zich hiervoor inspireren door een van zijn koks, een boerenzoon met een passie voor bijzondere gewassen. Ook de bekende Nederlandse driesterrenchef Sergio Herman werkt het liefst met ingrediënten uit de biodynamische tuin van een bevriende boerin. En ten slotte waren wij erg onder de indruk van de Waalse Arabelle Meirlaen, de enige vrouwelijke topchef op het podium. Zij toverde een prachtig gerecht tevoorschijn vol scheuten, blaadjes, wilde kruiden en bloemen die ze zelf had geplukt. Meirlaen trekt geregeld de natuur in, en haar bord -- 'Colours, flavours and joys of spring' -- zag er dan ook uit als een prachtig veldboeket.
3. Het hoge noorden Voor velen was het even schrikken toen het Deense restaurant Noma vorig jaar El Bulli van de troon stootte als beste restaurant ter wereld. Want wie aan de Scandinavische keuken denkt, krijgt meteen visioenen van smørrebrød en Ikea-balletjes -- köttbullar voor de kenners. Allemaal erg lekker, dat wel, maar niet meteen haute cuisine. Nu is het hoge noorden hét culinaire epicentrum van de wereld geworden. De noordse keuken wordt vooral geroemd om zijn authenticiteit, eenvoud, puurheid en zijn lokale producten. Topchef René Redzepi -- het boegbeeld van deze nieuwe foodiebeweging -- brengt zijn vrije momenten het liefst door in de bossen, op zoek naar interessante, lokale kruiden. En in zijn restaurant is het geen grand chic, maar zitten de gasten aan eenvoudige houten tafels en mogen ze heel wat gerechten met hun handen eten. Op The Flemish Primitives liet de bejubelde Redzepi zien hoe je ook in de winter prachtige, lokale gerechten kunt fabriceren, onder meer door groenten te pekelen. Ook de jonge Zweedse chef Magnus Nilsson maakte indruk met zijn lokale producten en zijn natuurlijke, spontane keuken. Zo rookte hij ter plaatse een witte kool en verraste hij het publiek met een wel érg bijzonder ingrediënt: gedroogde eland. Ideaal voor een zoute toets.
4. Oud brood Tot voor kort was brood vooral iets wat je naast je bord vond, in een stijlvol mandje met wat boter erbij. Nu verwerken steeds meer chefs deze dagelijkse kost ook op hun bord, in allerlei variaties. Zo schotelde groentekok Wouter Van der Vieren de gasten van The Flemish Primitives 's middags een typische klassieker voor: zuurdesembrood met plattekaas en radijs. Ook Filip Claeys van De Jonkman koos voor zuurdesembrood, maar hij verwerkte dat in een hedendaagse crunch. Bij Jonnie Boer zagen we dan weer speltbrood opduiken. En topper René Redzepi vertrouwde het publiek toe dat hij in zijn restaurant boleten met oud brood op het menu zet. Bij Noma is het de gewoonte om met de handen te eten, en Redzepi vindt het dan ook heerlijk om een klant te zien die zijn brood in de saus dopt, 'gelukkig als een klein kind'. De Franse topchef Michel Bras -- een van de anciens op het podium -- toonde zich heel tevreden met de heropleving van deze eenvoud. 'Brood is lange tijd wat vergeten, omdat er vooral aandacht was voor technische hoogstandjes. Daar moeten we mee opletten, want de techniek moet de keuken dienen, niet omgekeerd! Bovendien is 'dagelijks brood' een heel mooi symbool dat allerlei boodschappen in zich draagt.'
5. Mos op je bord De twee Scandinavische chefs op The Flemish Primitives, René Redzepi en Magnus Nilsson, hadden nòg een grote verrassing in petto: allebei koken ze met mos. Nilsson gebruikt het puur, als een fijne smaakmaker. Redzepi bakt het, waardoor het lekker knapperig wordt. In de lente serveert die laatste het groene goedje met slakken, maar 's winters past het perfect bij eekhoorntjesbrood, aldus de topkok. 'In het bos vind je mos en paddenstoelen bij elkaar, dus ik breng ze op het bord ook weer samen.' Voor wie thuis aan het experimenteren slaat, heeft hij nog een tip: bij deze natuurlijke combinatie serveer je het best een lekker glas bier. Naast mossen zagen we nog een andere grote trend opduiken: het gebruik van scheuten, kers en blaadjes. Toppers zijn scheuten van broccoli en basilicum of -- chiquer nog -- oesterblaadjes. Dit alles past trouwens perfect in de raw-foodbeweging, waarbij steeds meer koks hun ingrediënten rauw serveren.
6. Chef pairing De eerste editie van The Flemish Primitives, twee jaar geleden, had als thema 'food pairing'. Dat concept draait helemaal rond verrassende combinaties van producten die gelijkaardige smaakelementen hebben. Zo past watermeloen bijvoorbeeld bij oester, en framboos bij camembert. Intussen maken veel chefs gretig gebruik van food pairing, zo zagen we Kristof Coppens van A Priori nog een geslaagde combinatie van geitenkaas, mandarijnschil en chardonnay prepareren. Maar dit jaar stond het culinaire congres in het teken van chef pairing: verschillende nationale en internationale topkoks beklommen samen het podium, om elkaar te inspireren en kennis uit te wisselen. Waar culinaire recepten vroeger goed bewaarde geheimen waren, zijn chefs nu veel minder paranoïde. Neem nu de blog Flemish foodies, waarop Kobe Desramaults (In de Wulf), Olly Ceulenaere (Volta) en Jason Blanckaert (C-Jean) toprecepten posten. Culinaire blogs zijn trouwens schering en inslag en de bloggers van dienst hebben vaak een grotere sterrenstatus dan ouderwetse journalisten. Daarmee worden ze al net zo belangrijk als modebloggers, die op défilés steevast de eerste rij inpalmen. Enkele fijne blogs zijn: verygoodfood, Food Snob, A Life Worth Eating en filet pur.
7. Cupulade De bekende Brugse chocolatier Dominique Persoone maakte al verschillende expedities naar Latijns-Amerika, op zoek naar nieuwe cacaosoorten. Nu werd hij gekoppeld aan de Braziliaanse topchef Alex Atala, die hem een paar nieuwe ingrediënten leerde kennen. Eén daarvan is cupuaçu, een 'neefje' van de cacao. Atala gebruikt het onder meer in sorbets en cocktails. Voor Persoone was het een grote uitdaging om er een nieuwe versie van chocolade mee te maken. De 'cupulade' werd in première voorgesteld op The Flemish Primitives en smaakte verrassend lekker. Er zit een zachte aciditeit in, die doet denken aan ananas en peer, maar tegelijkertijd is er ook een toets van karamel.
8. Groenten De talentvolle jonge chef Kobe Desramaults (In de Wulf) vatte deze trend treffend samen: 'In de toekomst zullen er steeds vaker bordjes geserveerd worden met enkel groenten, zonder vis of vlees.' Maar het was vooral de Spaanse kok Josean Martínez Alija -- die in Bilbao het Guggenheimrestaurant bestiert -- die het publiek betoverde met zijn originele groentecreaties. Zo creëerde hij een schijnbaar eenvoudig bord op basis van gekaramelliseerde uien en linzen. En in zijn restaurant experimenteert hij met avocado, die hij verwerkt tot een soort foie-grasstructuur. Maar ook Wouter Van der Vieren maakt furore met groenten. Hij durfde het zelfs aan om ze in een dessert te verwerken, wat resulteerde in een ijsroom van pastinaak, met truffel, banaan, chocoladeganache en pinda. En uiteraard doken er op het culinaire podium ook af en toe 'vergeten' groenten op. Een tip: haverwortel, een ver familielid van de schorseneer.
9. Koken = kunst Hoezeer het kruim van de culinaire wereld ook teruggrijpt naar authentieke waarden en lokale producten, toch zijn hun borden vaak ware kunstwerkjes. Het oog wil tenslotte ook wat. Véél zelfs, zeker als je flink wat neertelt voor een gastronomisch menu. Op dit congres viel het op hoezeer de chefs zich vandaag laten inspireren door kunst en poëzie. Neem nu de Belgische topper Sang Hoon Degeimbre van L'Air du Temps. Hij presenteerde een gerecht dat eigenlijk bedoeld was als aanklacht tegen de overbevissing van tonijn. Daarvoor werkte Degeimbre met blokjes rode biet -- de gelijkenis met tonijn is treffend -- die in een verkleurende vloeistof lagen: het bord werd steeds roder, als een zee vol bloed. Poëtisch drama ten top. Ook van Sergio Herman weten we intussen dat hij graag artistiek aan de slag gaat en dat heeft hij ook nu weer bewezen. Zijn rozenkrans van aardpeer zag er werkelijk subliem uit. En ook zijn speelse dessert, 'cake of peace', was haast te mooi om op te eten. Dit taartje was bedekt met peace-tekens en een peace-handje. Maar dat het niet altijd peis en vree is in de keuken, bewees hij dan weer door er zwart gebrande meringue aan toe te voegen. Met een flinke knipoog.
10. Umami Dit geheimzinnige concept begeestert al een tijdje de hoofden van echte foodies. En het was de Japans-Belgische chef Tomoyasu Kamo die er tijdens The Flemish Primitives mee op de proppen kwam. 'Umami wordt soms omschreven als de vijfde smaak -- naast zout, zuur, zoet en bitter -- maar eigenlijk is het geen specifieke smaak. Volgens mij is het een puur, fris ingrediënt dat geleidelijk aan alle andere ingrediënten onthult.' Het blijft dus een geheimzinnige smaakmaker, die in het Japans 'heerlijkheid' betekent. Wie het graag wil ontdekken, kan umami onder meer terugvinden in ansjovis, zeewier, parmezaan, eekhoorntjesbrood en zelfs in een doodgewone tomaat.
Zegt de man: Is het niet lastig dat stotteren? De stotteraar: N-n-nee, he-he-helemaal n-n-niet, w-w-want ie-ie-iedereen heeft w-w-wel een af-af-afwijking. Man: Hoezo dat dan? Stotteraar: N-n-nou, M-m-met w-w-welke hand v-v-veeg jij je k-k-kont af? Man: Met mijn rechterhand.
Stotteraar: Z-z-zie je? D-d-dat is jouw af-af-afwijking. De m-m-meeste men-mensen g-g-gebruiken t-t-toiletpapier.......
Kleine Molen maakt bierdorp toeristisch nog aantrekkelijker
Met de restauratie van de Kleine Molen heeft Hoegaarden een nieuwe toeristische attractie. Een bezoek aan het molencomplex kan vanaf deze zomer.
De eigenaars Johnny Thijs en Karin Verstraeten spaarden geen moeite om de verloederde watermolen te renoveren. Hij staat in een als landschap beschermd waardevol gebied, in volle natuur in Klein Overlaar, aan het einde van een pittoreske kasseiweg naast het zuiveringsstation en de Grote Gete. De loop van de rivier werd trouwens verlegd om een nieuw molenrad en sluis te installeren. Het molenrad zal elektrische stroom opwekken. Het oude rad was spoorloos.
'De bescherming van de omgeving betekent dat we van Onroerend Erfgoed de buitenkant van de molen niet naar willekeur mochten vernieuwen', verklaart Karin Verstraeten. 'Daken werden vernieuwd, bakstenen muren werden gezandstraald en opnieuw gevoegd. Het binnenplein werd opnieuw heraangelegd en men is bezig met de groenaanplantingen rond de molen. De werken duren al zes jaar. We moeten ons aan strenge regels houden omwille van de bescherming en de ligging vlak naast de Grote Gete, waarvan het beheer onder de bevoegdheid van het Vlaams Gewest valt. Vergunningen kregen we niet zomaar.'
Het vernieuwde interieur is een juweel voor het oog. Geen overtollige luxe, wel smaakvolle soberheid. Een ruime vergaderzaal voor personeel van bedrijven of voor verenigingen ontbreekt niet. Vier gastenkamers staan ter beschikking voor wie meer dan een dag blijft.
Karin Verstraeten zorgt dan voor het onthaal. 'Wat niet betekent dat we van de molen een B&B gaan maken', zegt ze, 'maar toeristische groepen zijn welkom als ze een aanvraag indienen. Ze zullen het wel moeten stellen zonder cafetaria. We wensen er geen commerciële bedoening van te maken.'
Gedenksteen
Voor wandelaars opent de molen nieuwe perspectieven. Een wandelpad loopt van Klein Overlaar via de molen en over de Grote Gete naar de vroegere spoorwegbedding (nu fietspad) en het gehucht Rommersom. Puur natuur overal. In de muur van de molen staat een gedenksteen die herinnert aan de gesneuvelde Jagers te Paard van het Tweede Regiment. Zij vonden de dood aan de molen op 13 en 14mei 1940.
De molen staat ook bekend als 'de molen van Celis'. Hij was de laatste molenaar. Het rad verdween in 1910 en vanaf dan werd gemalen met een dieselmotor. In 1986 viel de bedrijvigheid stil. In 1994 werd de omgeving beschermd. De oorspronkelijke molen zou dateren van 1468. Er opnieuw graan mee malen, ligt niet in de bedoeling van de eigenaars. Een officiële opening van de molen vindt plaats op 26juni.
Vierhonderd jaar geleden werd hoeve de Cruysblock in Hoegaarden een afspanning. Eigenaar Rik Cipers (77) herinnert daaraan met een expo van oud landbouwgerief. Die expo wordt thans opgebouwd richting augustus.
Hij doet een oproep tot iedereen om dingen ter beschikking te stellen. Wat niet wil zeggen dat Rik Cipers (77) zelf over geen attributen beschikt. Zijn statige hoeve op de hoek van de Doelstraat en Tommestraat in Hoegaarden was ooit een brouwerij. Rik vermoedt dat de Cruysblock zeker duizend jaar geleden al bestond. Het is nu een pronkstuk in de bezienswaardigheden die Hoegaarden te bieden heeft. De eigenaar beschikt over genoeg oud landbouwalaam en ander gerief om over een klein Bokrijk te kunnen spreken: meubilair, oude gewichten en fietsen, biervaten, een kinderkoets van een bastaardzoon van Leopold II, machines, een kerktorenuurwerk uit de zeventiende eeuw, cafémeubilair, reclamepanelen en zoveel meer.
Veel daarvan staat te kijk in de stal, waarin vanaf 1611 de paarden van koetsiers konden rusten. Na zijn pensioen als boer restaureerde Rik Cipers eigenhandig de in bak- en gobertingensteen opgetrokken stal tot een knusse feestzaal. 'Ik moest wel', zegt hij. 'Anders viel de boel in duigen. Ik werkte er vijf jaar aan.'
Anekdotes
De hoeve is al 120 jaar eigendom van de familie Cipers. Rik is er geboren en getogen. Tal van anekdotes bestaan over de hoeve. Zo staat in de tuin een eeuwenoude reuzengrote palmboom, waar elk jaar kinderen takjes komen van afknippen voor de processie op palmzondag. Telkens Rik een takje van de boom in de grond steekt, groeit er een nieuwe boom. 'Hoe het komt, weet ik niet', zegt hij. 'Maar zeker is dat ik nooit een tekort aan palm heb om uit te delen.'
Er zijn ook minder fraaie anekdotes. Zoals die van mei 1940. Kleine Rik speelde toen met vuur in de schuur en die ging in de vlammen op. 'Zelfs Duitse soldaten kwamen mee helpen blussen.'
Rik Cipers is lid van de heemkundige kring in Hoegaarden en langs die vereniging om kunnen oude attributen worden aangeboden. Elk oudheidkundig voorwerp en ook foto's van vroeger zijn welkom. Wie wat aanbiedt, krijgt een bewijs en alles wordt teruggegeven na de expo. Aanbiedingen kunnen per telefoon: 016-76.63.27 (Cipers), 016-81.72.35 (voorzitter Etienne Grooten van de heemkundige kring) of per mail detuinenvanhoegaarden@telenet.be.
Expo in de Cruysblock in Hoegaarden op 20, 21, 27 en 28 augustus. (A.B.)
Southwest Airlines houdt 81 Boeings 737 aan grond na gat in cabine
De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Southwest Airlines heeft aangekondigd 81 Boeings 737 aan de grond te houden, omdat "ze nauwgezet gecontroleerd moeten worden". Een van de toestellen moest een noodlanding maken vanwege een gat in de cabine van het vliegtuig.
Southwest Airlines stelt in een communiqué "samen te werken met Boeing aan een inspectieprogramma voor de 81 Boeings 737", die tot nader order niet opstijgen.
Gisteren moest een van de toestellen, dat vloog tussen Phoenix (Arizona) en Sacramento (Californië), een 40-tal minuten na het opstijgen een noodlanding maken op een luchtvaartbasis in Yuma (Arizona), omdat de druk in de cabine was weggevallen.
"Uit de eerste elementen van het onderzoek blijkt dat de druk in het vliegtuig daalde en de zuurstofmaskers uitgeklapt werden. Na een vlotte landing in Yuma bevestigde de bemanning dat er een gat zat in het dak van het toestel, eerder naar het midden van de cabine", preciseerde de luchtvaartmaatschappij.
De 737 werd in 1968 gelanceerd door Boeing. Hoe oud het desbetreffende toestel is, werd niet meegedeeld
Ook scheuren in drie andere Boeings Southwest Airlines
Bij nog drie Boeing 737-vliegtuigen van de Amerikaanse maatschappij Southwest Airlines zijn scheurtjes gevonden. Zulke scheuren worden gezien als de oorzaak van een plotseling gat in het dak van een toestel, dat vrijdag een noodlanding moest maken in de Amerikaanse staat Arizona. Een bemanningslid en een passagier raakten lichtgewond.
De maatschappij heeft de autoriteiten ingelicht over de mankementen, meldde omroep BBC. "Een nieuw en onbekend probleem", zei Mike Van de Ven, chief operating officer van Southwest Airlines. Het bedrijf heeft honderden vluchten geschrapt, zodat inspecteurs alle 136 soortgelijke toestellen kunnen controleren op scheurtjes en metaalmoeheid.
De maatschappij had enkele jaren geleden wel een boete gekregen omdat ze verplichte keuringen had overgeslagen.
Ziekenhuis Heilig-Hart werkt mee aan doorbraak in kankeronderzoek
Het Heilig-Hartziekenhuis van Tienen toont zich in een mededeling fier op zijn bijdrage in het recente kankeronderzoek.
Wanneer een bepaald type eiwit in de cel begint samen te klitten, kan dat leiden tot kanker. Dat blijkt uit Belgisch kankeronderzoek, waaraan de Tiense anatoompatholoog dr. Ann Cornelis meewerkte. Het proces, dat voornamelijk bekend is van de ziekte van Alzheimer en de dollekoeienziekte, speelt een rol bij een zesde van alle kankergevallen. Deze baanbrekende resultaten verschenen in het tijdschrift Nature Chemical Biology.
Dr. Ann Cornelis is lid van het onderzoeksteam, dat naast Belgische ook een aantal buitenlandse wetenschappers telt. Zij maakte de selectie van tumorstalen van patiënten en coachte - als patholoog - het team bij de beoordeling van de aankleuring van de tumoren.
Dr. Cornelis: Je mag gerust stellen: geen kankerdiagnose zonder de anatoompatholoog. In 10% van de 8.000 à 9.000 biopten (stukjes weefsels) die we jaarlijks onderzoeken, vinden we tumoren. We bespreken maandelijks alle patiënten met kanker in een team van specialisten uit verschillende disciplines, vaak in samenwerking met UZ Leuven. Onze dienst neemt regelmatig deel aan studies, maar deze publicatie in Nature is toch heel bijzonder voor ons. De ontdekking van dit nieuw mechanisme opent de weg voor verder doorgedreven onderzoek naar de rol van eiwitten in het ontstaan van kanker.'