Eandis rekent drie keer te veel aan
BelPV, de federatie van installateurs van fotovoltaïsche panelen, noemt het intellectueel niet correct dat de maatschappelijke kost voor zonne-energie hoger wordt voorgesteld dan die eigenlijk is.
Geen zes euro, maar twee euro per maand. Dat is de echte meerkost die een gemiddeld gezin zou moeten ophoesten voor de subsidies voor zonnepanelen. Dat zegt BelPV, de sectorvereniging voor fotovoltaische zonne-energie. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
BelPV heeft het vandaag in een persbericht over desinformatie die verspreid wordt door de stroomnetbeheerder Eandis. Die rekent vanaf vandaag gemiddeld 6 euro per gezin en per maand aan om de toegenomen kosten van de groenestroomcertificaten te kunnen dekken.
BelPV, de federatie van installateurs van fotovoltaïsche panelen, noemt het intellectueel niet correct dat de maatschappelijke kost voor zonne-energie hoger wordt voorgesteld dan die eigenlijk is. En dat terwijl Eandis in alle talen zwijgt over de forse winsten die door zijn aandeelhouder (Electrabel, red.) gemaakt worden met nucleaire energie.
BelPV berekende de echte meerkosten per gezin op gemiddeld 24 euro per jaar, of twee euro per maand. Dat komt overigens overeen met de meerprijs die de andere stroomnetbeheerder, Infrax, zou willen doorrekenen.
BelPV lanceert ook nog andere cijfers: de totale kost van zonne-energie bedraagt voor Eandis in 2011 ongeveer 175 miljoen euro, en 190 miljoen euro in xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />2012, klinkt het. Eandis maakt elk jaar ongeveer 240 miljoen euro winst waarvan één derde aan Electrabel wordt uitgekeerd.
De monopoliewinst die Electrabel uit zijn kerncentrales haalt, kost de Belgische stroomverbruiker bovendien veel meer, argumenteert BelPV. Een gezin met een gemiddeld verbruik van 4000 kWh betaalt per jaar ongeveer 142 euro extra voor deze nucleaire winstpost, 6 keer meer dan de correct berekende meerkost voor zonnepanelen.
|