'Electrabel houdt gasprijs te hoog'
Kamerlid Landuyt wil gerechtelijk onderzoek na uitspraken CREG-topman
NVT - Volgens energieregulator Creg manipuleert Electrabel de gasprijs, en rekent ze de consumenten systematisch een te hoog tarief aan. Kamerlid Renaat Landuyt (SP.A) wil dat de energiegigant dat geld teruggeeft.
François Possemiers, topman van waakhond Creg, klaagde dit weekend de dominante, haast monopolistische positie van energiereus Electrabel aan. In de krant De Morgen illustreert hij dat met de gasprijs, die systematisch te hoog ligt. De truc daarvoor is kunst- en vliegwerk met de index, en de uiteindelijke verrekening daarvan in de eindfactuur.
Possemiers, die zegt dat een dossier daarover naar energieminister Paul Magnette is gestuurd, is daarmee niet aan zijn eerste forse uitspraak toe. Eerder beweerde de Creg ook al dat Electrabel de prijs van elektriciteit kunstmatig hoog houdt, door én de prijsdaling op de internationale markt niet te verrekenen én door alweer creatief om te springen met de marktindex.
Voor de Raad voor de Mededinging zijn de uitspraken van Possemiers alvast zwaarwegend genoeg om een onderzoek te openen. Ook minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) springt op de kar. Hij zegt dat er boetes zullen worden uitgedeeld als inderdaad blijkt dat er misbruiken zijn. Die kunnen oplopen tot tien procent van de omzet van het bedrijf, ofte tientallen miljoenen euro.
Geld terug?
Voor Kamerlid Renaat Landuyt gaan die boetes niet ver genoeg. Hij wil dat het parket een heus onderzoek opent, en haalt de mosterd daarvoor bij het Citibank-proces, aangespannen door klanten die via de bank 'gewaarborgde' beleggingen gedaan hadden. Niemand minder dan Lehmann Brothers stelde zich daarvoor garant, de risicobank dus die failliet ging en zo mee aan de basis lag van de wereldwijde economische crisis. Het gerechtelijk onderzoek tegen Citibank leidde er uiteindelijk toe dat de bank - de grootste ter wereld - minnelijke schikkingen voorstelde aan de gedupeerde klanten.
Landuyt: 'Boetes zijn één ding, maar nu gaat het erom dat de mensen hun geld terugkrijgen. Een gerechtelijk onderzoek biedt toch wat meer machtsmiddelen. Bovendien voert het de druk op: zelfs grote organisaties blijken plots bereid om toegevingen te doen. Dit geval bewijst ook weer dat we de mogelijkheid tot class actions (of groepsvorderingen naar Amerikaans model, nvdr.) moeten invoeren.' Fabian Lefevere
Electrabel ontkent manipulatie energieprijzen
BRUSSEL - Electrabel verwerpt elke beschuldiging van 'manipulatie van de gasprijzen'. Het nutsbedrijf reageert daarmee op de uitspraken van François Possemiers, de voorzitter van de Energieregulator CREG. Die beschuldigde Electrabel ervan de prijzen kunstmatig hoog te houden.
Electrabel betreurt ook dat de beschuldigingen via de pers geuit worden, zonder dat het bedrijf officieel op de hoogte gebracht is, waardoor het de ten laste gelegde feiten en de ingeroepen argumenten niet kent, aldus het persbericht.
Electrabel vindt dat het niet kan reageren op de beschuldigingen zolang het niet alle informatie heeft. Het energiebedrijf voegt eraan toe dat de prijs van gas netto gedaald is als gevolg van een wereldwijde daling van de prijzen voor olieproducten. De prijs van gas lag in december 2009 gemiddeld 30 procent lager dan in december 2008, preciseert het persbericht.
Tot slot wijst Electrabel erop dat in de recentste vergelijking van de gasprijzen in Europese landen, de Belgische prijzen zich in de middenmoot bevinden van de prijzen in vergelijking met onze buurlanden. kld (belga)
|