Heb je er ooit al eens van gedroomd om in een desolaat landschap te logeren, ver afgezonderd van alles en iedereen? Dat kan in deze toppers van resorts die bovendien ook ecologisch verantwoord zijn. Laat de magie van de woestijn je betoveren op een duurzame manier! Prachtige foto's van de lodges vind je onderaan dit artikel.
Adrère Amellal (Egypte) Deze ecolodge, opgebouwd uit klei, bevindt zich in een idyllische oase op acht uren rijden van Caïro. Elke kamer is uniek en authentiek ingericht. Alle meubels zijn vervaardigd door de plaatselijke bevolking en getuigen van heel wat originaliteit. Er is geen elektriciteit maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door duizenden kaarsen die het resort 's avonds sprookjesachtig verlichten. Geniet van deze unieke locatie vanaf 348 euro voor een tweepersoonskamer.
2. Al Maha (Verenigde Arabische Emiraten) Op 45 minuten van Dubai kan je helemaal verdwalen in de prachtige Arabische woestijn. Het resort is een wereld op zich en totaal afgelegen temidden van eindeloze zandduinen. De ecolodge heeft er mee voor gezorgd dat het eerste natuurreservaat in Dubai werd opgericht. Gasten logeren in suites ingericht in een bedoeïenenstijl. Tal van activiteiten worden georganiseerd zoals trektochten met kamelen of Arabische volbloeden. Overnachten kan hier vanaf 700 euro voor een tweepersoonskamer.
3. Wolwedans (Namibië) Deze ecolodge is zeer speciaal en biedt vier verschillende luxueuze tentenkampen en chalets waarin je kan logeren. Elke verblijfplaats kijkt uit op een drinkplaats waar het Afrikaans wild de dorst komt lessen. Wandel door de magnifieke duinen en ontmoet springbokken en oryxen. Wil je in deze wonderlijke wereld vertoeven, dan tel je 240 euro neer voor een tweepersoonskamer.
4. Voyages Longitude 131º (Australië) Het loont om zeer vroeg op te staan in de Australische Outback. Je drukt gewoon op een knopje en de blinden van je luxetent schuiven omhoog zodat je de prachtige zonsopgang kan bewonderen boven Ayers Rock. Aboriginals gidsen jou door het 'Uluru-Kata Tjuta' nationaal park. 's Avonds kan je gewoon buiten dineren en de sterrenhemel bekijken. Wedden dat je nog nooit zoveel sterren zal gezien hebben? Deze luxe heeft wel zijn prijs, verwacht je aan een kostenplaatje van 1.400 euro om hier met twee te overnachten.
5. Motse (Zuid-Afrika) De Kalahari zal geen geheimen meer voor je kennen als je logeert in de luxecottages van de Motse lodge. Zakenman Stephen Boler kocht 34 boerderijen in deze woestijn en maakte er een enorm wildreservaat van. Wandel door het uitgestrekte landschap en geniet van de desolaatheid. Indien je een luxecottage boekt met privézwembad, dan betaal je 1000 euro per nacht.
Pangasius: de waarheid over de wondervis uit het vriesvak
Misschien hebt u hem al gezien en zelfs gekocht uit het vriesvak van uw supermarkt of vishandel: de exotische pangasius. Het lijkt op het eerste gezicht een goeie keuze. Want op grote schaal gekweekt in Azië, ergo een ethisch verantwoord alternatief voor het eten van gevangen, bedreigde soorten. Zo simpel is het echter niet.
Waterkwaliteit is niet echt een punt en je kan heel veel vissen in heel weinig water kweken. De norm is zowat 150 stuks in een drijvende kooi van een kubieke meter, en een stuk of tachtig per vierkante meter in een kunstmatige vijver.
De Mekong is één van de zwaarst vervuilde rivieren ter wereld. De hoeveelheid arseen in de stroom ligt tot acht keer hoger dan wat de Wereldgezonheidsorganisatie als veilig acht. In het grondwater is de concentratie zelfs twintig keer hoger dan veilig. Het gif komt onder meer van een quasi ongecontroleerd gebruik van pesticiden.
Vrouwelijke pangasius groeit opmerkelijk sneller en legt sneller en meer eieren wanneer ingespoten met een hormonenextract dat een Chinese firma produceert uit gedehydrateerde urine van zwangere vrouwen.
Er is ook een soort feodaal systeem ontstaan langs de oevers van de Mekong, waarbij een arme viskweker het vissenvoer "in bruikleen" geleverd wordt. De leverancier van het voer neemt na 180 dagen de vissen af tegen een vergoeding die per persoon neerkomt op ongeveer de armoedegrens.
Een keer verwerkt, krijgt de pangasiusfilet een injectie met een pentanatriumtrifosfaatoplossing. Die bedraagt tussen 10 en 20 procent van het gewicht van de filet. De filet wordt daardoor zwaarder (en brengt meer op) plus zorgt dat hij langer bewaard kan worden.
De kweek van pangasius heeft sterk bijgedragen tot het verdwijnen van de populatie van irrawaddydolfijnen (orcaella brevirostris) in de Mekong. Er zouden er nog hooguit een vijftigtal zijn.
Pangasius is een Vietnamees succesverhaal. 90 procent van alle pangasius wordt gekweekt in de Mekong-rivierdelta. Het gaat eigenlijk om twee soorten katvis: tra (pangasianodon hypophthalmus) en basa (pangasius bocourti). In 1995 bedroeg de 'oogst' 10.000 ton, in 2008 was het al meer dan 1,1 miljoen ton. Die groei is marktgedreven. Pangasius wordt nu uitgevoerd naar 130 landen, bijna allemaal in de vorm van witte filets. 80 procent van de export ging naar de VS, maar dat is de jongste jaren veranderd, en nu is Europa met 35 procent de grootste afnemer, en hangen de States aan het staartje met amper 4 procent. Waterkwaliteit is niet zo'n punt Het succes van pangasius heeft de vis onder meer te danken aan een fysiologisch kenmerk. Door z'n unieke zwemblaas kan de soort direct zuurstof halen uit de lucht. Dat betekent dat kwekers niet te veel moeten wakker liggen van het zuurstofgehalte van het water. Lees: waterkwaliteit is niet echt een punt en je kan heel veel vissen in heel weinig water kweken. De norm is zowat 150 stuks in een drijvende kooi van een kubieke meter, en een stuk of tachtig per vierkante meter in een kunstmatige vijver.
Poisson poison De Mekong is één van de zwaarst vervuilde rivieren ter wereld. De hoeveelheid arseen in de stroom ligt tot acht keer hoger dan wat de Wereldgezonheidsorganisatie als veilig acht. In het grondwater is de concentratie zelfs twintig keer hoger dan veilig. Het gif komt onder meer van een quasi ongecontroleerd gebruik van pesticiden. De impact is nog niet duidelijk: de effecten van chronische arseenvergiftiging zijn vaak pas na tien jaar te zien. Daarnaast munt de Mekong uit door de prominente aanwezigheid van kankerverwekkende PCB's, DDT's, CHL's, HCH's en HCB's.
De vis-apotheker Uw pangasiusfilet leeft niet alleen in dat water; het wordt ook gebruikt om hem in te vriezen. Dat is niet alles. De sjiekste zelfstandingen in de regio zijn de handelsreizigers die met een koffer vol geneesmiddelen tegen parasieten in de vis, pre- en antibiotica en nog van dat fraais aankloppen bij de viskweker. In het assortiment ook steevast trifluralin, dat met recht en rede in Europa verboden is. Het pesticide excelleert in zowat alles wat u niet in de buurt van vis voor consumptie wil: persistent in de bodem en niet gemakkelijk biologisch afbreekbaar en een hoog potentieel voor bioaccumulatie, met name in waterorganismen. De viskwekers vinden het echter een doeltreffend middel tegen ongewilde plantengroei in hun vijvers.
Urine van zwangere vrouwen Een ander middeltje dat gretig wordt afgenomen: vrouwelijke pangasius groeit opmerkelijk sneller en legt sneller en meer eieren wanneer ingespoten met een hormonenextract dat een Chinese firma produceert uit gedehydrateerde urine van zwangere vrouwen.
De kip en de vis De pangasius krijgt korrel als eten. Daarin onder meer vismeel (dat komt uit Zuid-Amerika, waar 90 procent van de ansjovisvangst verwerkt wordt tot beestenvoeder, maar dat is een ander verhaal), eiwitten van plantaardige oorsprong zoals soya, maar ook eiwitten van dierlijke oorsprong en nogal wat pluimen van kippen en andere bijproducten van gevogelte. Dat laatste kan het risico met zich meebrengen dat het in die regio gangbare vogelgriepvirus ook in de vissector terecht komt.
Pentanatriumtrifosfaat Een keer verwerkt, krijgt de pangasiusfilet een injectie met een pentanatriumtrifosfaatoplossing. Die bedraagt tussen 10 en 20 procent van het gewicht van de filet. De filet wordt daardoor zwaarder (en brengt meer op) plus zorgt dat hij langer bewaard kan worden.
Feodaal systeem Niet dat het de viskwekers echt rijk maakt allemaal. Een maximum maandinkomen van 50 Amerikaanse dollar is gewoon. Er is ook een soort feodaal systeem ontstaan langs de oevers van de Mekong, waarbij een arme viskweker het vissenvoer "in bruikleen" geleverd wordt. De leverancier van het voer neemt na 180 dagen de vissen af tegen een vergoeding die per persoon neerkomt op ongeveer de armoedegrens. Katvis vermoordt dolfijn De kweek van pangasius heeft sterk bijgedragen tot het verdwijnen van de populatie van irrawaddydolfijnen (orcaella brevirostris) in de Mekong. Er zouden er nog hooguit een vijftigtal zijn. De dolfijnen zijn bijna allemaal gestorven als gevolg van een bacteriële infectie, waarschijnlijk afkomstig door aanraking met kweekkooien. Die ziekte is op zich niet dodelijk, behalve wanneer het immuunstelsel van de dieren is aangetast. Bij de autopsie troffen onderzoekers toxische niveaus van pesticiden (vooral DDT) en PCB's aan.
Zwarte markt Vorig jaar werd in de VS een lading pangasius onderschept van 4.545 ton. Op de verpakkingen stonden de namen van duurdere vissen zoals tongfilet, kabeljauw en zeebaars: alles behalve pangasius. Het kopstuk achter de zwendel werd gepakt en kreeg 63 maanden cel. Maar het zou naïef zijn om te denken dat deze vangst niet meer dan het topje van de ijsberg was.
En dan is er de strontmond Tilapia is oorspronkelijk Afrikaans, maar nu wordt hij voornamelijk in Zuid-China, Indonesië en Bangladesh gekweekt. De export gaat grotendeels richting Amerika, maar ook in Europese supermarkten duikt de vis op. Het grootse probleem met tilapia zijn hormonen. Alleen de mannetjes van de soort zijn bruikbaar om verwerkt te worden. Dus worden van de vrouwtjes op jonge leeftijd mannetjes gemaakt. Dat kan door het toedienen van grote dosissen testosteron. Te veel testosteron kan onder meer leiden tot borstkanker.
Tilapia wordt ook wel "strontmond" genoemd door z'n kwekers. De vis is de kampioen in het eten van zijn eigen uitwerspelen; hij consumeert tot zes keer meer uitwerpselen dan dat hij er zelf produceert. (mvl)
'Groene' Gary Neville betaalt negen miljoen euro voor ondergronds paradijs
Gary Neville, de kapitein van voetbalclub Manchester United, wil een ecobunker graven op de heuveltop naast zijn villa. Alles aan de grotendeels ondergrondse woning wordt groen, behalve de prijs: 9 miljoen euro. Frans De Smet
Gary Neville (34) is dé supervedette van Manchester United, de club waarvoor hij sinds 1991 in de verdediging speelt. Sinds 2005 is hij er kapitein. In de voetbalwereld van luxe en statussymbolen is hij een buitenbeentje. De Britse pers noemt hem 'rooie Nev' wegens zijn doorgedreven verdediging van de belangen van zijn medespelers en zijn uitgesproken steun aan campagnes tegen racisme.
Vijf jaar geleden kocht hij Top O'Th'Knotts, een 18de eeuws boerengehuchtje plus de omliggende heide op de grens tussen Bolton en zijn geboortedorp Bury, in de buurt van Manchester. Hij verbouwde het gehucht tot een villa met 12 slaapkamers, een filmzaal, zwembad, fitnesszaal, paardenstal en een golfterrein. Eén extravagant detail typeert de villa helemaal: de heg is gesnoeid tot de letters MUFC, de initialen van zijn club.
Rooie Nev gaat groen
Nu gaat 'rooie Nev' helemaal groen, melden alle Britse kranten. Sinds drie jaar werken hij en zijn vrouw Emma aan het ontwerp van een nieuwe, superecologische woning voor hun tweetjes en hun dochtertje Molly van amper een jaar oud. Ze besteedden de plannen uit aan het prestigieuze architectenbureau Make Architects.
De plannen werden deze week ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeente. Gary Neville verdedigde zelf het ontwerp. Dat hij een bouwvergunning zal krijgen, is niet vanzelfsprekend, want het project ligt in een beschermde groene zone. Alleen voor 'uitzonderlijk waardevolle projecten' kan bijgevolg een vergunning worden afgeleverd.
De 740 vierkante meter nieuwbouw wordt gelijkvloers ingegraven in de heuveltop, 'zodat de omliggende heide naadloos over de top vloeit'. In het centrum van de nieuwbouw komt de ondergrondse keuken, verlicht door een immens dakraam. 'Na enkele dagen bij de familie gelogeerd te hebben had ik door dat de keuken de kern van hun nieuwe woning moest worden, want ze brengen daar de meeste tijd door', zei de architect. Vanuit de keuken geniet je van weidse vergezichten over de heide, door grote raamoppervlakken die ook in de heuvel worden uitgegraven.
Teletubbies
Vanuit de kern waaieren een half dozijn ruimtes uit over de heuvel als bloemblaadjes. Deels door glas afgesloten, deels verbonden met de buitenlucht. Elke ruimte krijgt een specifieke functie: eten, slapen, relaxen, ontvangen en werken. De architect vergelijkt zijn plannen met Skara Brae, een half ondergronds gehucht uit de Steentijd op een Schots Orkney-eiland. Die ruines dateren van 3.100 tot 2.500 jaar voor Christus. Ons klinkt de beschrijving in de oren als die van een hobbitwoning uit In de Ban van de Ring. De voetbalmakkers van Neville vergelijken het plan met de grashut van de Teletubbies, de woonst van Laa-Laa, Tinky-Winky, Dipsy en Po.
Wat is er zo ecologisch aan dit ontwerp? Het feit dat veel onder de grond zit, betekent automatisch dat die delen bijzonder goed geïsoleerd zijn. Bovendien wil Neville alle denkbare technieken aanwenden om te komen tot een zero-uitstoot van CO{-2}. Stroom wordt opgewekt door zonnepanelen en een windturbine, zodat niet alleen de nieuwe woning maar ook de 'oude' villa, die een gastenverblijf wordt, worden bediend en er nog overschot zal worden geleverd aan het openbare net.
Als er bij moet worden verwarmd, gebeurt dat met een warmtepomp: koud water wordt in de ondergrond gepompt, warmt daar op tot een eind boven het vriespunt, waarna die warmte wordt overgedragen en opgejaagd in een apparaat dat best kan worden vergeleken met een omgekeerde frigo. Een techniek die ook in Vlaanderen opgang maakt.
Buitenverblijf voor Dubai
Gary Neville is al langer 'groen'. Zo rijdt hij naar de training met een Toyota Prius, een hybridewagen die rijdt op benzine en groene stroom. Maar fanatiek is hij niet. Zo liet hij zich door vriend David Beckham, die niet meteen bekendstaat om zijn milieubewustzijn, overhalen een buitenverblijf te kopen op Palm Jumeirah, het kunstmatige eiland voor de kust van Dubai. Of Neville er veel tijd doorbrengt, is niet geweten. Maar als hij dat doet, verstookt hij minstens evenveel stroom aan airco als zijn eco-inspanningen op de heide ooit zullen opbrengen. Frans De Smet
NVT - Geen zin meer in overvolle hotels of chaotische vliegtuigreizen? Dan is een luchtcruise misschien iets voor u. Het Britse designbureau Seymourpowell heeft het idee gelanceerd van de Aircruise, een gigantisch verticaal luchtschip.
Gedaan met ruzies over armleuningen of beenruimte: in de Aircruise kunnen de reizigers rondwandelen, dineren of van hun privacy genieten in hun eigen appartement.
Bovendien is het schip perfect milieuvriendelijk en wordt het aangedreven door een combinatie van zonne-energie en waterstof. Het haalt snelheden tussen de 100 en 150 kilometer per uur.
Of de Aircruise ooit realiteit wordt, is nog niet duidelijk. 'Zeg nooit nooit. Als de landprijzen verhogen of de zeespiegel stijgt, zullen we ons leven op een heel andere manier moeten organiseren', zegt Nick Talbot van Seymourpowell. (SHE)
In het Britse North Yorkshire worden mensen van het dorp Newsham geplaagd door een fazant. Het agressieve dier valt alles aan wat in zijn buurt komt: mannen, vrouwen, kinderen, kinderwagens, fietsen, honden en zelfs auto's zijn niet veilig voor de vogel.
Zo werd Sonia Hall aangevallen toen ze een wandeling maakte met haar 2,5 jaar oude kleinzoon Jacob, meldt de Daily Telegraph. "Ze probeerde hem af te weren met haar handtas, maar hij is blijkbaar heel venijnig," zegt haar zoon Charles. De vrouw hield er een litteken op haar been aan over, zegt haar partner Robin Leonard. "De postbode kwam ter hulp, maar heeft nu schrik om in het dorp te komen voor het geval de fazant ook hem aanvalt."
Overheid De lokale overheid kent het probleem. "Het lijkt misschien grappig, maar we maken ons toch zorgen dat deze fazant jonge kinderen kan verwonden als hij uithaalt naar hun gezicht," zegt Bob De'Ath van de gemeente. De gemeente heeft de dierenbescherming aangeschreven voor advies.
Terrritorium beschermen Het gedrag van de fazant blijkt trouwens niet abnormaal. "Je ziet gelijkaardige dingen bij een aantal andere vogels wanneer de lente nadert en het paarseizoen begint", zegt Lyndsey Waddel van de Nationale Vereniging van Wildopzichters. "Het enige dat de vogel doet, is beschermen wat hij beschouwt als zijn territorium." (sam)
Vanaf 22 juni nieuwe verbinding Brussels Airport met Beiroet
De Libanese nationale luchtvaartmaatschappij Middle East Airlines (MEA) zal vanaf 22 juni drie verbindingen per week verzorgen tussen Brussel en de Libanese hoofdstad Beiroet. Dat kondigdt luchthavenuitbater Brussels Airport aan.
Het gaat om een directe verbinding met avondvluchten op dinsdag, donderdag en zaterdag met een Airbus 320. "Die vluchten zijn gepland tot eind oktober, maar worden mogelijk verlengd voor het volgende winterseizoen", luidt het.
Middle East Arlines vloog tot 1996 op de Zaventemse luchthaven. (belga/sps)
Nieuwe nar na carnavalsstoet van toekomende zaterdag
Tienen - JaTienen en de Ridders van Brunengeruz bereiden het carnaval van toekomende zaterdag voor. JaT organiseert het bal en zoekt een nieuwe nar.
Johnny Hion: 'Naar aanleiding van carnaval in Tienen organiseert onze carnavalsvereniging op 12 februari een carnavalsbal. Dit vindt plaats in de zaal van de vernieuwde Manége vanaf 20.11. Wij kunnen u nu al meedelen dat naast uiteraard onze vereniging er ook een bevestigde deelname is van de Ridders van Brunengeruz en de Tiense prins Louis I, de Kasseistampers van Aarschot met hun prins Marc I en hun dansmariekes, Fidele Freunde uit Aken (Duitsland) met hun dansmariekes en een extra optreden van hun zangeres Sandra, de carnavalisten van de Blierheidsjerbuk uit Kerkrade (Nederland) met hun Prins John 1 en twee optredens van Krisztina-Bellydancers uit Tienen.'
Ook zal er voor de tweede keer een nieuwe nar aangesteld worden ter vervanging van onze huidige nar Tom 1. Dit alles zal aan elkaar gepraat worden door BT Bernard Vandereycken en de muziek is van discobar Music Explosion.
Johnny Hion: 'Samen met de Ridders van Brunengeruz organiseren wij nog enkele activiteiten zoals daar zijn het Seniorencarnavalsfeest op zaterdag 20 februari vanaf 14.11, met als entertainer Win Van Coren alom bekend in Tienen en omstreken. Op zondag 21 februari om 14.11 volgt dan het Kinderkarnavalfeest, met onder meer springkastelen, grime, enz…. ook door in zaal Manége.'
Tienen - Tijdens de krokusvakantie zakken vijftig kermisattracties af naar Tienen. De aftrap wordt gegeven op zaterdag aanstaande 12 februari met de carnavalstoet om 14.11 uur. Op dinsdag 16 februari is het jaarmarkt en zijn er mooie prijzen te winnen met de Tiense Kweikerworp.
Van zaterdag 13 t/m zondag 21 februari zetten de foorkramers hun attracties op in Tienen. De bezoekers kunnen zich o.a. wagen aan een ritje in de 'botsauto's', rondjes draaien op de 'Lambada' en de 'Shaker' of een leuke prijs winnen aan één van de vele kermiskramen. De allerkleinsten kunnen hun hartje ophalen met de splinternieuwe 'Buggy' op de Kalkmarkt. En wie stalen zenuwen heeft, kan plaatsnemen in de 'Spooktrein'.
Op dinsdag 16 februari kan men vanaf 8 uur kuieren op de jaarmarkt. Om 11.11 uur kunnen de kinderen mooie prijzen winnen tijdens de Tiense Kweikerworp vanop het balkon van het stadhuis. De kermis is elke dag, met uitzondering van zaterdag 13 en dinsdag 16 februari ’10, om 14.30 uur geopend.
PROGRAMMA Zaterdag 13 februari 11.11 uur: machtsoverdracht in de raadzaal van het stadhuis. Prins Carnaval ontvangt de sleutel van de stad Tienen uit handen van burgemeester Marcel Logist 14.00 uur: start kermis 14.11 uur: carnavalsstoet met kleurrijke praalwagens
BRUSSEL - Als reactie op de mislukte terreuraanslag op een vliegtuig van Amsterdam naar Detroit, wordt een van de komende dagen op Europees niveau opnieuw overleg gepleegd over de veiligheid van de luchtvaart. De Europese Commissie overweegt een nieuw voorstel in te dienen over de invoering van de zogenaamde bodyscanners.
‘De Commissie is bereid haar standpunt opnieuw te bekijken wanneer alle bekommernissen over de bescherming van de privacy en de volksgezondheid zijn behandeld en wanneer de technologie op punt staat’, zei een woordvoerster maandag.
Geen regels
Er bestaan nu geen Europese regels over de invoering van bodyscanners. In 2008 had de Commissie een debat gelanceerd, maar het initiatief stuitte toen op scepsis bij een aantal lidstaten en het Europees Parlement verwierp het voorstel.
De verijdeling van een aanslag op een vliegtuig naar het Amerikaanse Detroit heeft de problematiek weer op de agenda geplaatst. Later deze week komen experts op Europees niveau bijeen om de veiligheidsregels op de luchthavens en de vliegtuigen te evalueren. Een precieze datum voor het overleg is nog niet bekend.
Eigen maatregelen
Het uitblijven van een Europees kader belemmert de lidstaten niet om zelf maatregelen te nemen. Groot-Brittannië en Nederland hebben de voorbije dagen de invoering van bodyscanners aangekondigd. In beide landen wordt al enige tijd met de toestellen geëxperimenteerd.
Enkele weken geleden raakte alvast bekend dat het gebruik van scanners tegen 2013 een einde zou moeten kunnen maken aan de Europese beperkingen op het meenemen van vloeistoffen in de handbagage. llo (belga)
De Belgische Schatkist zal dit jaar 89 miljard euro lenen op de kapitaalmarkten om de staatsfinanciën overeind te houden. Dat bevestigt de Schatkist aan De Morgen. Dat bedrag komt neer op 25,6 procent van het bruto binnenlands product. België is daarmee de grootste lener van Europa, zo blijkt uit berekeningen van ratingbureau Fitch. De megaleningen hebben alles te maken met de staatssteun aan de banken, die een gat in de begroting gebrand heeft.
Vooral de langlopende leningen zijn een goede barometer voor de geldnood van ons land. De Belgische Schatkist haalde vorig jaar 38,3 miljard euro op via zulke leningen en mikt voor 2010 op een bedrag van 39,3 miljard euro, zo bevestigt Jean Deboutte, directeur investor relations, aan De Morgen. Dat is 33 procent meer dan in 2007. Het gaat om de leningen die de staat aangaat op middellange (bijvoorbeeld 6 of 10 jaar) en lange termijn (30 jaar), voor het overgrote deel bij grote beleggers en banken.
"De stijging heeft vooral te maken met de overheidssteun aan de banksector tijdens de financiële crisis", legt Deboutte uit. "Die steun van 20 miljard euro werd in een eerste fase voornamelijk met kortlopend staatspapier gefinancierd, dat we nu omzetten naar een langere looptijd. Op termijn hoopt de staat de steun terug te krijgen, waardoor we het totaal aan staatsleningen weer kunnen afbouwen. Maar die terugbetalingen door de banken zullen nog niet voor dit jaar zijn, en wellicht ook nog niet voor volgend jaar."
Europees record De Belgische staat is het Europese land dat het meest afhankelijk is van de kapitaalmarkten. Want als we ook de snelroterende kortlopende leningen - goed voor een slordige 50 miljard euro per jaar - meerekenen, zal onze Schatkist in 2010 een bedrag van circa 89 miljard euro moeten lenen op de financiële markten. Dat komt neer op 25,6 procent van het bruto binnenlands product. Een Europees record, zo becijferde het kredietratingbureau Fitch. "België is nummer één, samen met Italië", zegt analist Douglas Renwick van Fitch. Ook Frankrijk en Ierland komen uit in de buurt van 25 procent.
Opmerkelijk: ook de Belgische banken die staatssteun hebben gekregen tekenen gretig in op het schatkistpapier, waardoor er rentestromen in hun richting vloeien. De Schatkist geeft geen individuele percentages vrij, maar bevestigt dat de Belgische institutionele investeerders op bijna 18 procent van de recentste staatslening hebben ingetekend. Deboutte: "De grote Belgische instellingen tonen belangstelling, net als in het recente verleden. Voor hen is dat een normale financiële transactie als onderdeel van hun beleggingsstrategie."
Daardoor ontstaat een merkwaardige cirkel. De banken die de overheidsput hebben veroorzaakt, mogen nu rekenen op de rente die diezelfde overheid betaalt op haar leningen. De staat lijkt zo twee keer de rekening te betalen. (Emmanuel Vanbrussel)
Dankzij de nieuwste technologische ontwikkelingen staan wetenschappers op het punt rotsachtige planeten als onze Aarde te ontdekken buiten ons zonnestelsel. Dat zegt David Latham van het Harvard-Smithsonian Centrum voor Astrofysica, meldt The Daily Galaxy.
Gasgiganten Momenteel hebben planetenspotters meer dan 300 planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt, maar de grote meerderheid bestaat uit hete gasgiganten als Jupiter waar leven onmogelijk is. Een paar weken geleden werd echter voor het eerst een rotsachtige planeet opgemerkt buiten ons zonnestelsel, maar ook daar is de oppervlaktetemperatuur te heet om leven mogelijk te maken. Planeet CoRoT-7b is wel de eerste exoplaneet met een dichtheid gelijkaardig aan die van onze Aarde, zeggen astronomen.
Buitenaards leven De ontdekking van een Aarde-achtige planeet die rond een zon cirkelt, is uiteraard van belang voor het mogelijk bestaan van buitenaards leven. CoRoT-7b bevindt zich 500 lichtjaren ver weg. De stenen bol is bijna twee keer zo groot als de Aarde en heeft vijf keer de massa ervan, wat ongeveer dezelfde dichtheid oplevert. De planeet cirkelt slechts op 2,5 miljoen kilometer afstand rond haar zon, waardoor de temperatuur er bijzonder hoog oploopt. Het 'jaar' van de exoplaneet is korter dan onze dag, dus mocht er toch een asbest-achtige beschaving bestaan, worden er bijzonder veel verjaardagen gevierd. (sam)
Tienen - Minister Hilde Crevits wil,zodra er rijstrooksignalisatie aanwezig is, de vierde rijstrook op de E40 in de daluren afsluiten.
Crevits (CD&V) antwoordt hiermee op een vraag van volksvertegenwoordiger Patricia Ceysens (Open VLD) . Deze laatste wees op een dodelijk ongeval tussen Bertem en Everberg, op een plaats waar de E40 geen pechstrook telt.
Crevits stelt: 'Het is haalbaar om de rechter rijstrook op rustige periodes van de dag af te sluiten voor het verkeer wanneer er geen pechstrook aanwezig is. Dit zal uitvoerbaar zijn van zodra op deze snelweg dynamische rijstrooksignalisatie aanwezig is. Het is mijn bedoeling om gedurende deze legislatuur de autosnelwegen minstens binnen de Vlaamse Ruit met deze technologie uit te rusten.'
De Vlaamse Ruit is de zone tussen Brussel, Gent, Antrwerpen en Leuven. Raymond Billen
Zoek buitenaards leven op Aarde en niet in de ruimte
Wetenschappers beweren dat de zoektocht naar 'aliens' op Aarde moet beginnen en niet in de ruimte zoals vroeger meestal het geval was. Bewijzen voor buitenaards leven kunnen volgens hen net zo goed hier kunnen gevonden worden.
Deze merkwaardige hypothese zal besproken worden op een vergadering van de 'Royal Society' waar zowel vertegenwoordigers van de NASA, het Europees Ruimteagentschap en de Verenigde Naties zullen aanwezig zijn. De meeting komt er ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van het 'Extra-Terrestrial Intelligence' programma.
Professor Davies van de universiteit van Arizona staaft de nieuwe redenering als volgt:"We moeten afstappen van het idee dat een soort van 'ET' ons gecodeerde boodschappen stuurt of zal sturen. Het onderzoek moet zich vanaf nu toespitsen op woestijnen, vulkanen, zoutmeren en Antarctica. Misschien kunnen op die plaatsen, waar normale wezens het moeilijk hebben om te overleven, vreemde microben gevonden worden."
De leider van de Beagle 2 missie naar Mars, Professor Colin Pillinger, reageert eerder sceptisch. "Dit is voor mij echte sciencefiction. Mars blijft toch de uitgelezen plaats om buitenaards leven te vinden", verklaart hij. (kve)