"Alles is dood" BP al drie weken lang de oceaan met gevaarlijk gif besproeit uit puur winstbejag
Het ecologische drama dat het dagelijks weglekken van miljoenen liters olie in de Golf van Mexico veroorzaakt is al niet in woorden te vatten, maar daar blijkt het niet mee op te houden. Obama heeft BP bevolen onmiddellijk te stoppen met z'n voornaamste wapen in de bestrijding van de olievlek: het besproeien met Corexit. Dat goedje blijkt niet eens goed te werken voor het verdunnen van de olie, en het is veel giftiger dan vermoed en tout court dodelijk voor al het leven in de oceaan. Het ergst van al: BP wist dat van dag één maar koos ervoor om het product te gebruiken uit winstbejag.
Ondertussen heeft de olie die in de Amerikaanse staat Louisiana sinds woensdag aan land spoelt al 38 kilometer moerasland verwoest. "Zeker 24 mijl in Plaquemines Parish is verwoest. Alles is dood. Er is geen leven meer in de moerassen. Dit is niet meer op te ruimen", melden de plaatselijke autoriteiten.
Obama "compleet ondersteboven" Obama's beslissing om te stoppen met Corexit komt er na "bijzonder storende" getuigenissen van BP-directieleden en gereputeerde toxicologen. De president van de VS was naar verluidt "compleet ondersteboven" van wat hij had vernomen over het spul waarvan BP al 2,5 miljoen liter gebruikte om de olievlek te bestrijden.
Kankerverwekkend, mutagenetisch en bijzonder toxisch Corexit, zo blijkt, is in veel landen zelfs verboden, wegens aangetoond dat het kankerverwekkend, mutagenetisch (het verandert de genen van een organisme, of, om het simpel te stellen leidt tot mutaties bij vissen en zeedieren inclusief koralen) en het is bijzonder toxisch. Er zijn op z'n minst 12 andere middelen die veel effectiever en veiliger zijn. Waarom koos BP dan voor Corexit?
Kwestie van public relations Er zijn twee redenen. Een eerste heeft te maken met public relations. BP, dat al 15 procent van z'n beurswaarde zag verdwijnen sinds de ramp, heeft er alle belang bij dat naar de buitenwereld toe zo weinig mogelijk te zien valt over de ware schade die de ramp aanricht. Corexit is op dat gebied handig. Het lost de olie niet op, maar "breekt" die. Lees: het vermindert de kans van storende plaatjes van een dikke oliepasta die de kusten en de daar levende dieren versmacht. Het maakt de olie geenszins minder vervuilend, het ziet er alleen beter uit.
Kwestie van vriendjes onder elkaar Een tweede reden draait rond een man die Rodney Chase heet en die bijna veertig lang een top-executive bij BP was. Na zijn carrière bij BP kreeg Chase een postje in de raad van bestuur van Nalco, het bedrijf dat Corexit maakt. De Nalco Holding wordt gecontroleerd door de grote petroleumjongens, en blijkt een mooie en lucratieve fin-de-carrière voor nogal wat executives. Daniel Sanders, de voormalige topbaas van Exxon Mobil, zetelt er bijvoorbeeld ook in de raad van bestuur. Nalco verdient momenteel bakken geld aan Corexit: het heeft al 40 miljoen winst gemaakt alleen op wat er sinds 20 april in de Golf van Mexico is gespoten.
Tamme excuses Rijst een volgende vraag: waarom liet het EPA, het Amerikaanse federale milieubestrijdingsagentschap, dit toe? Lisa Jackson, die aan het hoofd staat van EPA, had maar een tam excuus voor de senaatscommissie die de olievlek onderzoekt en voor Obama himself: "We wisten ook niet hoe schadelijk het is. U zou verbaasd zijn hoe weinig er wetenschappelijk bekend is over de gevolgen van Corexit. Bovendien verwachtte niemand dat het zo lang en in zulke hoeveelheden zou gebruikt worden."
Dat is op z'n minst gezegd bizar. Want er blijkt geen gebrek te zijn aan studies die de giftigheid van het goedje hebben onderzocht in een oceaanomgeving. Het komt er simpelweg op neer dat waar Corexit wordt gebruikt, tussen 50 en 100 procent van het marineleven verdwijnt. Bij jong leven is de sterftegraad bijna altijd 100 procent.
"Verkeerd begrepen" Daarmee geconfronteerd, vermeldde Lisa Jackson dat ze verkeerd begrepen was: wat ze had gezegd was dat er geen data bestond over zo'n grootschalig en langdurig gebruik. EPA lag al onder vuur. Het werd verweten te veel onder één hoedje te spelen met onder meer BP en bewust te proberen de omvang van de ramp te minimaliseren. EPA zou ook weigeren wetenschappers inzage te geven in de testresultaten van het vervuilde zeewater.
Richard Camelli, een oceanograaf van het befaamde Woods Hole Institute, zegt dat het gebruik van de chemicaliën zowel de gelekte olie als het toxische product om die lek te bestrijden aan een sneller tempo doet meedrijven in de Loop Current, de stroming die na een cirkeltje te hebben gedraaid in de Golf van Mexico via de Florida keys naar de Atlantsche Oceaan gaat.
Zie je wel dat het werkt! Nalco interpreteert het verbod om Corexit nog verder te gebruiken in de Golf op z'n website op een wel erg eigenzinnige manier: volgens het bedrijf toont het aan dat het product werkt en bijzonder effectief is. Bovendien claimt het bedrijf dat het een miljoen opzijgezet heeft om organisaties te steunen die bezig zijn met de redding van het milieu.
Verwoesting Ondertussen heeft de olie die in de Amerikaanse staat Louisiana sinds woensdag aan land spoelt al 38 kilometer moerasland verwoest. "Zeker 24 mijl in Plaquemines Parish is verwoest. Alles is dood. Er is geen leven meer in de moerassen. Dit is niet meer op te ruimen", melden de plaatselijke autoriteiten. De in de natte gebieden aangespoelde olie vormt een logistieke nachtmerrie voor de lokale bestuurders. In de moerassen is voor reddingswerkers niets om op te staan, zwaar materiaal om de olie te ruimen kan het gebied niet in en de dieren kunnen zich makkelijk verstoppen en zijn dus moeilijk te redden.
De fik erin of laten liggen? Experts debatteren inmiddels over de beste manier om de vervuiling te lijf te gaan. Het kan zijn dat de moerassen in brand gestoken moeten worden om de olie uit het systeem te krijgen. Ook de optie om de olie gewoon te laten liggen wordt onderzocht. Dan kan het nog generaties duren voor het fragiele ecosysteem zich heeft hersteld.
De wetlands in Louisiana zijn de kraamkamers van de Golf van Mexico. Garnalen, oesters, krabben, vissen en vogels leven in het gebied. Ook de bewoners van de kuststeden hebben baat bij een schoon natuurgebied. Vissers verdienen jaarlijks 2,4 miljard dollar voor de kust van Louisiana.
Keys en Cuba De olievlek bedreigt ondertussen ook de Florida Keys, een keten van eilanden ten zuiden van de Amerikaanse staat. Daar zijn de afgelopen dagen al teerklonten gevonden. Na Florida gaat de stroming op in de Golfstroom, die via de oostkust van de VS over de Atlantische Oceaan naar Europa stroomt. Ook Cuba ligt in het spoor en maakt zich klaar voor de olie.
De noodoplossing van BP, het plaatsen van een aftapping op het lek, blijkt minimale impact te hebben en slechts een fractie van de ontsnappende olie op te vangen. Volgens BP zou de opvanginstallatie 60 procent van de ontsnappende olie opvangen. Dat is dan 60 procent van de 800.000 liter die volgens het concern dagelijks lekt. BP baseert zich daarvoor op luchtfoto's en satellietbeelden. In realiteit lekt er 10 à 14 keer meer volgens meer wetenschappelijke metingen. Een definitieve oplossing zou er pas over twee à drie maanden zijn. (mvl)
Landingsbaan 02/20 op Brussels Airport heeft al minstens een jaar de verkeerde naam. De nummering van de baan klopt niet meer met het kompas. Dat staat te lezen in het Eos-magazine dat donderdag in de winkel ligt.
"Landingsbanen worden genummerd volgens hun oriëntatie naar de magnetische noordpool. Die schuift echter elk jaar ongeveer 15 kilometer op. Dat heeft tot gevolg dat de banen om de veertig tot vijftig jaar een nieuw nummer moeten krijgen", zo staat er te lezen.
"De laatste wijziging op Brussels Airport dateert van 1974. Nieuwe actie is dringend nodig. Landingsbaan 02/20 moet eigenlijk 01/19 heten", zo kwam het magazine te weten uit het rapport dat werd opgemaakt na de crash van een Boeing op deze landingsbaan in 2008.
Een baanwijziging die de autoriteiten nog steeds niet hebben doorgevoerd. "De nummering van de landingsbanen wordt alleen aangepast als de verandering van de magnetische noordpool het oplegt", zegt Roland Moineau, adviseur bij het directoraat-generaal van de luchtvaart in de Directie Luchtruim en Luchthavens.
Dat is volgens Eos duidelijk het geval. "Moineau bezorgde Eos ook de officiële richtlijnen over de nummering, die duidelijk geen facultatieve opsmuk is van een landingsbaan, maar een ernstig te nemen verplichting", zo klinkt het nog. (EYI)
ANTWERPEN - Zo'n 3.500leerlingen uit 65scholen deden onlangs mee aan de 'doedagen' van het grootscheepse project 'Jonge Haven met de grote A'. De winnende groep van het Koninklijk Atheneum werd zopas verwelkomd op de luchthaven in Deurne. De leerlingen bezochten het luchtvaartmuseum, de douanediensten, de opleiding vliegtuigtechnieken en ze maakten ten slotte ook een vlucht over de haven aan boord van vliegtuigen met piloten van onder meer 'Jeugd en Luchtvaart'. sdl
Thuisblijven alternatief voor onbetaalbare droomreis
Binnenkort begint voor velen de langverwachte zomervakantie. De verre droomreis is nog niet geboekt, de tijd dringt en je begint te denken aan thuisblijven als mogelijk alternatief. Drie belangrijke voordelen:
Geen extra was Op vakantie wil je er fantastisch uitzien. Alle nieuwe outfits moeten mee, tot grote spijt van jouw reispartner. Veel koffers kunnen kilos kleren vervoeren, maar bij thuiskomst moet alles opnieuw keurig in de kast geraken. Als je thuis blijft, bespaar je jezelf extra huishoudelijke karweitjes.
Geen oppas voor de huisdieren
De dieren moeten niet naar het pension of naar een ander familielid, dus je bent zeker dat de eetbak van jouw de hond/kat op tijd gevuld is. Ook de planten blijven gezond. Het zou niet de eerste keer zijn dat een nonchalante buurvrouw water vergeet te geven. Toerist in eigen stad Een acht uur durende vliegreis garandeert niet altijd automatisch een geslaagde trip. N Neem de fiets en speel toerist in eigen stad.
Wedden dat je de helft van de kerken of musea nog niet hebt bezocht, terwijl je er dagelijks langs passeert
Het Belgisch kampioenschap skeeleren vond tijdens het weekend plaats in Oostende en Zemst. RSC-Tienen was sterk vertegenwoordigd en haalde maar liefst 14 medailles binnen.
Na een aantal spannende wedstrijden mochten de renners van RSC-Tienen 14 medailles op hun palmares schrijven: Charelle Braem 1 x brons bij de pupillen, Emma van Rhee 3 x brons bij de pupillen, Katrien Dirix 1 x zilver en 1 x goud bij de miniemen. Jason Suttels ging voor 4x goud en Inse Vanhove haalde 2 x goud en 2 x zilver. Jason en Inse mochten zich al eerder Vlaams Indoor Kampioen noemen en zijn nu dus ook algemeen Belgisch kampioen skeeleren.
Beelden van de wedstrijden zijn te vinden op www.skeelertv.be. (Vandersmissen
TIENEN - Tienenaars kunnen voortaan informatie over hun stad raadplegen via de Digitext-pagina's van ROB-tv. Naast informatie en inspiratie voor bijvoorbeeld een uitstap in Tienen staan ook de reportages over de Suikerstad op Digitext. De dienst is voorlopig alleen beschikbaar voor Telenet-klanten. (IBO)
Een gemiddeld gezin van vier heeft in 2009 53euro meer betaald voor de distributie van elektriciteit dan in 2007. Voor de distributie van aardgas moest 65 euro meer worden neergeteld. Maar in 2013 zal nog een pak meer betaald moeten worden, waarschuwt energieregulator Creg.
De verwachte explosie van de distributienettarieven, die nu goed zijn voor 35 procent van de jaarfactuur, is voor een deel te wijten aan de economische crisis, zegt de Creg. Maar de energieregulator voegt er onmiddellijk aan toe dat de regeringen van ons land de sterke prijsstijging serieus mee in de hand werken. De Creg wijst erop dat haar bevoegdheden om de redelijkheid van de tarieven te controleren sterk uitgehold zijn door de wetgeving.
Daarbij komt nog dat de distributienettarieven meer en meer dienen om centen te verzamelen voor de financiering van het energiebeleid. Dat gaat van de toekenning van gratis stroom en allerlei energiepremies zoals voor dakisolatie, de aankoop en plaatsing van budgetmeters tot de financiering van de openbare verlichting in heel het land. De voorbije weken was er al heel wat commotie over het feit dat de subsidies voor elektriciteitsproductie uit zonnepanelen eigenlijk gefinancierd worden via het distributienettarief.
De energieregulator heeft de voorbije weken van de distributienetbeheerders in ons land - in Vlaanderen in hoofdzaak Eandis en Infrax - te horen gekregen dat ze alvast in 2009 geconfronteerd werden met grote tekorten om al de kosten die ze moeten maken voor elektriciteit en aardgas te dekken. Het tekort in 2009 voor elektriciteit liep op tot 224,8 miljoen euro en wat aardgas betreft, bedraagt het tekort 30 miljoen euro.
Nog drie jaar safe
De wetgeving voorziet wel dat de netbeheerders deze tekorten kunnen recupereren. Dat zal gebeuren vanaf 2013. De Creg waarschuwt dat er tot en met 2012 nog ettelijke honderden miljoen euro's zullen bijkomen.
Dat de verbruiker tot 2013 safe zit, komt omdat volgens huidige wetgeving de distributienettarieven slechts om de vier jaar aangepast mogen worden.
Volgens Marcel Dicke, entomoloog (insectkundige) aan de universiteit van het Nederlandse Wageningen, eten we, zonder dat we dat weten, gemiddeld 500 gram insecten per jaar. 'Ze zitten overal in, in tomatensoep, chocolade, noem maar op.' Dirk Musschoot
'Het vlees in tomatensoep zit heus niet alleen in de balletjes', zegt insectenspecialist Dicke. 'In 100 gram pindakaas zitten gemiddeld 30 onderdelen van insecten, in chocolade 60.'
Niemand die in de gaten heeft dat hij nu en dan insecten tot zich neemt. 'Op de verpakking van die voedingswaren staat dan ook niet dat er insectenvlees in zit', zegt Dicke. 'Er staat gewoon op dat er dierlijke eiwitten inzitten.' Ook om voedingswaren te kleuren, worden soms insecten gebruikt. De natuurlijke rode kleurstof E120 bijvoorbeeld is... gemalen schildluis.
Bij het Federaal Voedselagentschap weet men dat dierlijke eiwitten in voedingswaren wel eens fijngestampte insecten zijn. 'Is daar misschien iets mis mee?'
Meelwormenpesto
Volgens professor Dicke zullen we meer insecten moeten eten, want de vleesproductie in de wereld kan nooit voldoende groot zijn om iedereen van dierlijke eiwitten te voorzien. 'Nu al eet ruim 80 procent van de wereldbevolking insecten', zegt Dicke. 'Er worden zo'n 1.400 soorten insecten door de mens geconsumeerd en in veel landen gebeurt dat helemaal niet verholen.'
In de VS kun je al geruime tijd landgarnalen eten: sprinkhanen die inderdaad smaken naar garnalen. Her en der worden rupsen voor menselijke consumptie geroosterd, gedroogde meelwormen smaken naar... popcorn, de meeste andere gedroogde insecten naar noten.
De Verenigde Nederlandse Insectenkwekers (Venik) werken samen met de Agrarische School in Den Bosch momenteel aan expliciete insectensnacks die ze dit jaar nog in de winkelrekken willen krijgen. 'We ontwikkelen onder meer een mueslireep, balletjes kippengehakt en nuggets', zegt woordvoerster Marian Peters van Venik. 'In de balletjes zit gemalen meelworm, in de nuggets meelwormenpesto. Ze smaken heerlijk, helemaal niet vies zoals sommige mensen wel eens durven denken. Insecten eten is gezond. Ze bevatten essentiële vetzuren, vitaminen en mineralen en zijn daardoor hoogwaardig voedsel.'
De productie van insecten voor consumptie door mensen opent perspectieven voor insectenkwekers die nu hoofdzakelijk werken voor dierenspeciaalzaken en dierentuinen.
Londen is niet meteen de meest fietsvriendelijke stad van Europa, maar daar wil burgemeester Boris Johnson graag verandering in brengen. Vanaf volgende maand openen de eerste van twaalf routes die het voor pendelaars eenvoudiger moeten maken om van de buitenwijken naar het centrum van Londen te fietsen.
Het is het jaar van de fiets in Londen en komende zomer zullen er veel evenementen in het teken van de fiets staan. De eerste snelle routes komen er op 19 juli. Dan zullen fietsers gemakkelijker van Barking (Oost-Londen) naar Tower Gateway en van Merton (Zuid-Londen) naar het centrum kunnen rijden.
Londen zal dit jaar meer dan een miljoen aan fietsen besteden. "Ik wil van Londen een stad maken die fietst en waar honderdduizenden mensen van het elixir om op twee wielen te rijden kunnen genieten", zegt burgemeester Boris Johnson. (gb)
Straaljagers escorteren lijntoestel na valse bommelding
Canadese straaljagers hebben gisteren na een bomalarm een lijnvliegtuig van het Hongkongse Cathay Pacific geëscorteerd tot in Vancouver. Het bleek uiteindelijk uiteindelijk om vals alarm te gaan.
Het toestel was opgestegen in Hongkong en had Vancouver als bestemming. Uiteindelijk werd aan boord niets gevonden.
Dreiging De Canadese autoriteiten hadden in de loop van de dag CF-18 Hornet-gevechtsvliegtuigen ingezet nadat informatie was binnengekomen van een potentiële dreiging aan boord van het vliegtuig. De politie en de luchthavenautoriteiten zoeken de zaak nu uit.
Straaljagers van dit type CF-18 Hornet begeleidden de 'bedreigde' vlucht.
De bommelding kwam binnen bij de Canadese federale politie en werd serieus genomen. Het toestel wordt nog altijd aan de grond gehouden, maar de passagiers hebben het vliegtuig wel mogen verlaten. (afp/tw)
TIENEN - De Belgische Wereldbuikdansdag vond zaterdag 8 mei plaats in Tienen. Zo'n 30 dansers gaven het beste van zichzelf en zamelden die dag 2500 euro in voor vzw poezenopvang Cat Shelter Limburg.
De Wereldbuikdansdag wordt elk jaar gevierd op de tweede zaterdag van mei. Telkens gaat de opbrengst naar een goed doel, dit keer naar de poezenopvang in Limburg. De hele dag konden buikdansliefhebbers terecht bij DansJeFit in Tienen voor leuke workshops en een gezellige Hafla. (Vandersmissen)