TIENEN DRAAIT ROND Tienen - Tintelende stad -
Suikerstad -mijn stad -
31-03-2011
Basisloon Belgische toplui
Basisloon Belgische toplui sneller gestegen dan inflatie
Het basisloon van Belgische toplui is het voorbije jaar sterker gestegen dan de inflatie. Dat blijkt uit een onderzoek van organisatieadviesbureau Hay Group bij 257 van de grootste bedrijven in Europa. Daarbij een tiental Belgische.
Toplonen gestagneerd De Europese toplonen zijn het voorbije jaar min of meer gestagneerd. De mediaan viel 1,2 procent terug tegenover de inflatie. Maar niet zo in België, Rusland, Spanje en Zwitserland, aldus Hay Group. Daar stegen de basissalarissen van de toplui sneller dan de inflatie. "De lonen in België liggen traditioneel zowat 10 procent lager dan het gemiddelde in Europa", nuanceert Walter Janssens, directeur bij Hay Group.
Hoewel de basislonen gemiddeld stagneerden, kregen de toplui in acht van de elf onderzochte landen uiteindelijk toch meer geld. "De bonussen zitten weer op precrisisniveau", luidt het.
"Marginale veranderingen" "Velen hadden verwacht dat de bankencrisis en de recessie zouden leiden tot een breuk in de verloning van toplui. Maar in de realiteit waren de meeste veranderingen slechts marginaal", aldus Hay Group. "Vele bedrijven hebben hun kortetermijndoelen verlaagd in functie van de moeilijke marktomstandigheden, vaak zonder de bedragen te verlagen. Het behalen van deze doelen heeft dus geleid tot het herstel van de bonussen op precrisisniveau." Alleen in Nederland daalden de bonussen opvallend (-7 procent).
In Tulum bouwden de Maya's een tempel op een 12 meter hoge klif vlak boven het strand.
Mexico kreeg een flinke dip door de griep-met-diezelfde-naam, maar nu is het fascinerende Midden-Amerikaanse land weer helemaal terug. Je wil een combinatie van strand, cultuur en natuur? Ga dan naar de Rivièra Maya, waar je dit allemaal vindt. Een combinatie van resorts, ruïnes en rumcocktails.
Begin je verkenning van Mexico in een hangmat op het strand in Playa del Carmen. Hagelwit zand van een ongekende zachtheid, palmbomen en een azuurblauwe zee: dichter bij het cliché van een bounty-strand kan je nauwelijks komen. De all-informule met zijn onbeperkte toegang tot lekker eten en feestelijke cocktails doen er nog het spreekwoordelijke schepje bovenop. De verleiding om geen voet buiten het hotelcomplex te zetten wordt daardoor zeer groot. Maar dan leer je de streek en zijn wonderlijke Mayabevolking niet kennen. En dat zou zonde zijn, want de Rivièra Maya is nu net interessant door zijn unieke combinatie van strandgenoegens en cultuur.
Een mariachi-muzikant in Mexico's nationale klederdracht
Zwijgzame ruïnes In Yucatan ontsnap je niet aan de stenen van het verleden, aan die zwijgzame ruïnes van de oude Maya's. Soms zijn ze overwoekerd door lianen en wortels en nauwelijks vindbaar. Andere zijn indrukwekkend en overweldigend en vlak naast de weg. Of vlak aan zee, zoals de Mayastad Tulum, die heel wat ansichtkaarten siert. Bovendien liggen ze vlakbij Cancun en Playa del Carmen.
In de buurt van de stad Merida schitteren twee klassiekers op het Maya-circuit. Het wonderlijke Uxmal ligt in een zee van groen, met herkenbare mozaïeken en maskers met haakneuzen van de regengod Chac. Blikvanger is de mysterieuze Piramide van de Tovenaar, de enige ellipsvormige tempel van de Maya's. De uiterst steile trappen eisten ieder jaar weer doden onder de toeristen, waardoor deze piramide niet meer beklommen mag worden. Dat is ook het geval voor El Castillo, de 30 meter hoge centrale piramide ter ere van de gevederde slangengod Kukulcan in de drukbezochte Mayastad Chichen Itza. Fascinerend zijn ook de Tempel van de Krijgers met zijn 1.000 zuilen, het mysterieuze balspeelveld en het ronde observatorium El Caracol.
Hedendaagse Maya's Wie de gezichten van de oude Maya's ziet op de inscripties en hiërogliefen op de muren van eeuwenoude piramides en tempels, wil weten wat er is geworden van hun nakomelingen. In Mérida, de mooie koloniale hoofdstad van Yucatan, zie je vooral Spaans uitziende types en mestiezen (gemengd blank en Indiaans bloed).
De Piramide van de Tovenaar is de blikvanger van de oude Maya-stad Uxmal op het Mexicaanse schiereiland Yucatan
Dat is ook het geval in het stadje Izamal, dat gedomineerd wordt door het grote eigeelkleurige Convento de San Antonio de Padua, dat gebouwd werd op verscheidene met de grond gelijk gemaakte tempels. De echte Maya-indianen wonen in dorpjes in het oerwoud en leven daar van de land- en bosbouw. Stilaan worden die nederzettingen 'ontdekt' door het toerisme. Vanuit de Rivièra Maya vertrekken dagelijks excursies naar 'authentieke' Maya-dorpen. Het programma is meestal een mix, waarbij de kennismaking
De Rivièra Maya is een paradijs voor snorkelaars. met de Maya's wordt gecombineerd met avontuur en fun. Vaak staat zwemmen in cenotes (onderaardse grotten en putten) op het programma.
In Izamal werd het franciskanenklooster van San Antonio van Padua gebouwd bovenop gesloopte Mayatempels.
Praktisch Beste periode: in Cancun het hele jaar ± 30 graden overdag. Augustus, september en oktober: kans op stormen.
Hoe begin je eraan: Jetairfly vliegt van Brussel naar Cancun, met tussenstop in Varadero. Touroperator Jetair biedt in de streek strandvakanties aan in Cancun, Puerto Morelos, Playa del Carmen, Tulum, Playacar en Rivièra Maya. Er is keuze uit een 20-tal hotels. Een week all-inclusive in Riu Palace Rivièra Maya (*****) heb je vanaf 1.673 euro, vluchten inbegrepen. Vanuit de hotels worden regelmatig excursies naar het binnenland georganiseerd. Een bezoek naar Chichen Itza en de cenotes kost bijvoorbeeld 82 dollar (62 euro). Jetair of de reisagent.
Wil je het wat avontuurlijker, dan kan je een Mayaroute zelf rijden per huurauto. Yucatan is een uitstekende fly & drive-bestemming. De wegen zijn uitstekend, zelfs de meest afgelegen Mayatempel is met een gewone auto te bereiken. Rijden is er veilig en relaxed. Leuke plaatsen om op de bonnefooi te overnachten zijn Valladolid, Merida, Campeche en Tulum.
Passagiers Continental Airlines in zak en as: zoutjes geschrapt
Passagiers van Continental Airlines zitten in zak en as nu hun geliefde zoute snacks zijn geschrapt. De maatregel is een nieuwe stap in de versobering van de dienstverlening onder Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen, meldt Luchtvaartnieuws.nl.
'Peanuts en pretzels' staan al decennialang te boek als snacks die standaard bij een vliegreis in de Verenigde Staten horen. Delta Air Lines is nu de laatste grote maatschappij die op binnenlandse vluchten nog een gratis snack uitdeelt.
Snackbox Reizigers die tijdens een vlucht toch wat extra zout tot zich willen nemen, kunnen bij het cabinepersoneel een snackbox kopen. Continental verwacht door de maatregel elk jaar omgerekend twee miljoen euro aan kosten te besparen.
Spaceshuttle Discovery voor de laatste keer geland
De Amerikaanse spaceshuttle Discovery is vandaag veilig geland op het Kennedy Space Center in Florida. Het ruimteveer gaat met pensioen, na een roemruchte carrière van ruim 26 jaar.
De Discovery heeft een missie van dertien dagen naar het internationale ruimtestation ISS achter de rug. De zes Amerikaanse bemanningsleden hebben onder meer een nieuwe module en een robot naar het station gebracht.
De Discovery heeft 39 missies uitgevoerd, meer dan de andere spaceshuttles. Het reisde ruim 238 miljoen kilometer tijdens 365 dagen in de ruimte.
Het ruimtevaartuig komt waarschijnlijk in een museum te staan. De spaceshuttles Endeavour en Atlantis maken in april en juni hun laatste vlucht. (anp/sps)
Enkele feiten Vernoemd naar: schepen van de ontdekkingsreizigers Henry Hudson en James Cook. Eerste missie: augustus-september 1984, met twee communicatiesatellieten. Oudste spaceshuttle in gebruik. Aantal missies: 39. Afgelegde afstand: bij landing ruim 238 miljoen kilometer.
Bekende missies: eerste moslim in de ruimte, Saoedische prins Sultan bin Salman bin Abdul-Aziz al-Saud (1985), eerste lancering na ramp met spaceshuttle Challenger (1988), bracht Hubble-telescoop in ruimte (1990), eerste Amerikaanse missie naar Russische ruimtestation Mir, met eerste Rus in Amerikaanse spaceshuttle (1994), laatste spaceshuttlemissie naar de Mir (1998), oudste mens - 77-jarige John Glenn - in de ruimte (1998), eerste lancering na ramp met spaceshuttle Columbia (2005).
Aan de rand van de Lüneburger Heide in het Noord-Duitse Walsrode ligt het grootste vogelpark van Europa. Het park strekt zich uit over 240.000 vierkante meter. Het ontstond in 1962 als privékwekerij van fazanten en watervogels. Nu leven er 4.000 bonte en exotische vogels uit alle continenten, goed voor in totaal 700 soorten, zoals flamingo's, pelikanen en pinguïns, kraanvogels en toekans. De meest zeldzame exotische vogels in de diverse tropenhallen, boomkangoeroes en vliegende honden zijn er present. Zangvogels zorgen voor een concert in de paradijshal en in de contactvolière kan je jonge papegaaien voederen. Kinderen kunnen zich uitleven in de knuffelzoo met bijzondere huisdieren. Vogelpark Walsrode (Duitsland)
Er zijn schitterende vogelshows met valken, adelaars en pelikanen. Het park biedt bovendien een bloemenpracht naast tal van zeldzame bomen.
In de Australische staat Queensland wordt een klein dorpje overspoeld door honderdduizenden ratten. Die trekken op hun beurt hongerige en dodelijke slangen aan.
De honderdduizenden ratten knagen deuren en muren kapot, graven gangen onder steigers en bijten elektriciteitskabels stuk. "Het is een nachtmerrie," zegt overheidsagente Rachel Bedourie van het 150 zielen tellende dorp aan news.com.au.
"Je gaat de trap af om de wasmachine in te schakelen, en je hoort de ratten piepen in de tuin. Er zit een enorm aantal in ons kippenhok, en ze zitten ook in de schuur. Ze hebben zelfs een pad gemaakt van het hok naar de schuur." Niet alleen de huizen hebben er last van. De knaagdieren hebben ook gaten gemaakt in de politiebarakken en zelfs in deuren van het medisch gebouw.
Plaag Volgens Farran zijn sommige ratten wel 25 centimeter lang, staart niét inbegrepen. Ze zag de knaagdieren onlangs in 'plaagproporties' tijdens een rit van 200 km naar Birdsville. "Ze waren onmogelijk te tellen. Ze zaten gewoon in groepen van duizenden over heel de weg."
Ze zegt dat de rattenpopulatie zo dramatisch is toegenomen door het goede weer vorig jaar. In Bedourie viel van vijf tot zeven maart dan weer bijna 400 millimeter regen, waardoor ze hoopte dat veel ratten zouden verdronken zijn.
Slangen Het water bracht echter niet het verhoopte resultaat, want de regenval drijft nu nog slangen het dorp in ook. De afgelopen dagen bemerkte Farran een dodelijke taipan en een twee meter lange bruine slang, die nog giftiger is. Het dorp is nu ingesloten door overstromingen, en de weg zal pas vrij zijn over twee weken, zegt Farran.
Pilotenkoppel met valse papieren geschorst in India
Twee piloten die met valse papieren rondvlogen, zijn betrapt in India en op non actief gezet. Het koppel had in werkelijkheid nog maar de status van copiloot bereikt, maar had de licenties vervalst om als kapitein te kunnen vliegen. Beiden waren in dienst bij verschillende maatschappijen.
De betrokken instanties vermoedden fraude omdat een van de piloten, Meenakshi Sehgal, een vrouw die voor IndiGo vloog, herhaaldelijk een Airbus 320 had beschadigd door telkens te landen op het voorwiel in plaats van op de achterwielen.
De twee piloten werden geschorst, maar het blijkt om een toenemend veiligheidsprobleem te gaan. Het is niet het eerste geval van licentievervalsing in India. Het Directorate General of Civil Aviation wil nu alle licenties controleren.
"Elke vijf minuten sterft er een albatros in een visnet"
De albatros is een enorme zeevogel die het zich graag gemakkelijk maakt en aas van vislijnen steelt.
Britse wetenschappers beweren dat er om de vijf minuten een albatros sterft die vastgeraakt is in een visnet. Zij willen op de visserijconventie die vandaag plaatsvindt in Brazilië aandacht vragen voor deze enorme zeevogels. Dat meldt de Britse nieuwssite The Guardian.
Uitsterven "Albatrossen, en andere zeevogels, zullen uitsterven als de traditionele visserij niet snel reageert." Volgens de milieuorganisatie BirdLife International lopen 37 soorten zeevogels een risico, 18 van hen zijn werkelijk met uitsterven bedreigd.
Maatregels Vandaag komen verschillende visserij-organisaties en wetenschappers samen in Brazilië om de visserijquota's van tonijn en zwaardvis in de Atlantische oceaan en de Middenlandse zee te bepalen. BirdLife wil ervoor zorgen dat er op die bijeenkomst ook gesproken wordt over maatregels om de albatros te beschermen.
Meest bedreigde vogel "Eén dode per vijf minuten maakt van de albatros de meest bedreigde vogel ter wereld", zegt albatrosexpert Cleo Small. "Het ergste is dat de technologie om deze doden te vermijden bestaat, maar niet gebruikt wordt. Hun dood is dus onnodig."
Akelig Volgens Small is het grootste probleem dat de albatrossen het aas van de vishaken proberen te stelen. "Zij raken dan vast aan de haak en verdrinken. De kadavers van deze vogels aan de vislijnen zijn telkens weer een akelige herinnering aan de grote hoeveelheid zeevogels die elke dag, elk jaar sterft."
De 60-jarige Laysanalbatros Wisdom is opnieuw moeder geworden. De vogel heeft een ei uitgebroed op een atol in de Stille Oceaan, melden Amerikaanse wetenschappers.
Wisdom (Wijsheid) werd voor het eerst gespot in 1956 door ornitoloog Chandler Robbins van de U.S. Geological Survey (USGS). De albatros was toen ten hoogste vijf jaar en broedde vermoedelijk op haar eerste ei.
De vogel kwam opnieuw in beeld in 2001. Wisdom is daarmee de oudst bekende wilde vogel in de VS, en de oudst gedocumenteerde vrouwelijke albatros. "Ze verkeert in uitstekende conditie", zegt wetenschapper Bruce Peterjohn. "Dat is misschien te verklaren door al de visolie die ze eet, want Wisdom lijkt helemaal niet oud".
Albatrossen leggen slechts één ei per jaar. Het broeden en grootbrengen van het kuiken duurt ook zowat een jaar. Het Amerikaans-Canadese onderzoeksproject naar deze soort bestaat 90 jaar.
Een vrouw gaat op vakantie naar Cuba en ontmoet daar een gespierde Cubaanse macho.
Ze begint te flirten en dansen en uiteindelijk belanden ze aan t eind van de avond in bed waarbij ze elkaar, tijdens stomende seks, alle hoeken van het bed laten zien.
Na de daad, vraagt de vrouw de Cubaan naar zijn naam.
"Die vertel ik je liever niet" zegt hij. "Telkens als ik dat vertel lacht iedereen".
Zo verstrijken dus 15 vakantie dagen: Ze dansen, drinken daiquiris, mojitos en vrijen op volle snelheid.
Aan de vooravond van de terugkeer, dringt de vrouw erop aan dat de man zijn naam vertelt en tenslotte overtuigt ze hem.
"Mijn naam is Sneeuw" zegt de Cubaan.
Als de vrouw dat hoort , knikt ze zowat dubbel van het lachen.
"Zie je wel" zegt hij. "Ik vertelde je dat iedereen moet lachen om mijn naam. Jij bent net zo".
"Nee, sorry. Ik lach niet om je naam. Ik dacht alleen aan mijn man's gezicht wanneer ik hem vertel dat ik gedurende 15 dagen in Cuba, elke dag 20 centimeter sneeuw heb gehad'.
De politieke onrust in het Midden-Oosten drijft de prijzen op van de beste edelstenen, stellen handelaren. De rijken in de regio willen hun vermogen omzetten in makkelijk draagbare spullen.
Vooral diamanten dienen als vluchtkapitaal. "Als je 5 miljoen dollar uit het land wil brengen en je draagt een diamanten ring en je vrouw draagt ook zo'n ring, zal niemand je tegenhouden bij de douane'', zegt Martin Rapaport, topman van de Rapaport Group, dat behoort tot 's werelds grootste handelsnetwerken in diamanten. "Het is een soort verzekeringspolis, en het ziet er nog mooi uit ook.''
35% meer De vraagprijs voor een bepaalde topkwaliteit kleurloze driekaraats diamant steeg eind februari tot 73.000 dollar (49.000 euro) per karaat. Dat is 35 procent meer dan de 54.000 dollar (bijna 36.000 euro) een jaar geleden. De prijzen van lagere kwaliteit edelstenen stijgen ook, maar dat komt door groeiende vraag uit India en China. De gemiddelde prijs van een geslepen diamant is met 4,7 procent gestegen sinds begin dit jaar.
Beste aankoop De prijzen kunnen volgens de handelaar nog stijgen, als de onrust in het Midden-Oosten aanhoudt. Hij waarschuwt dat de grootste diamanten zelfs 50 procent duurder kunnen worden als de olielevering door Saudi-Arabië onzeker wordt.
Chang Hatta, topman van de juwelenfirma Hatta New World in Hongkong en Taipei, zegt dat de edelstenen de beste aankoop zijn in tumultueuze tijden. "Alle koninklijke families in het Midden-Oosten kopen dure stenen. Ze hebben een probleem. Je kunt geen gebouw meenemen, je kunt geen bankbiljetten meenemen, maar dit wel'', zegt hij, wijzend op de vele vitrines met glinsterende stenen van smaragd en saffier.
Steeds meer Vlamingen gaan op vakantie naar Wallonië
Dinant
De stijging van de brandstofprijzen is een van de redenen waarom steeds meer Vlamingen naar Wallonië op reis gaan. Dat zegt Sonia Vijvermans, regiomanager Vlaanderen van Toerisme Wallonië-Brussel, donderdagnamiddag in Brugge naar aanleiding van de voorstelling van de beurs Vakantiehappening Wallonië.
Vlamingen trekken steeds meer naar Wallonië, niet alleen wegens de stijgende brandstofprijzen, maar ook door de promotie die rond de Waalse steden worden gevoerd. Ook het feit dat een verblijf in Wallonië stevig de kosten drukt, speelt een rol.
Opvallend is dat de interesse voor campings daalt en dat het succes van de andere verblijfsformules groeit. Vooral hoevevakanties zitten in de lift, net als tochten met campingcars.
Uit 827 woorden uit de veertien dialecten van Landen kiezen de Landenaren het origineelste of mooiste woord. Drie wijzen verzamelden gedurende maanden de dialectische woorden van de veertien Landense gemeenten. In het kader van Landen 800 kiezen de Landenaren eind april het mooiste dialectische woord uit tien overgebleven woorden.
Het leuke en eigenaardige is dat er woorden zijn die de inwoners van Eliksem goed kennen en waarvan men in Walshoutem nog nooit gehoord heeft.
Een deel van deze woorden zijn ondertussen gedrukt op het wereldberoemde kunstwerk van Raphael Augusr Opstaele die zijn monumentale drukpers, het kunstwerk Pioneer, naar de Hascosite verhuisde. Je ziet hem daar op vrijdagavond aan het werk.
De Pioneer drukpers toerde door heel Europa en was zelfs present op de opening van de Brakke Grond in Amsterdam. Ze stond op het festival van Arles, La Defense in Parijs en maakte onder meer een tocht door Marokko.
Zoals uit de naam van zijn kunstenaarscollectief, Mass Moving, blijkt, is Raphaël Opstaele steeds bezig met beweging. Bijna al zijn projecten hebben hiermee te maken. Deze kunstenaar is veel op reis. Hij trekt rond met een autobus om zijn projecten naar de toeschouwer in de straat te brengen, wars van alle galerijen en musea.
Gedurende 14 weken, telkens op vrijdagavond tussen 20 en 22 uur zal elke week een Landense tekst van de Pioneerpers rollen. Nog twaalf weken te gaan!
De Irish Guards bij de inzegening van het glasraam
LANDEN - De Irish Guards waren bij de inhuldiging van het gerestaureerde glasraam dat ze na de tweede wereldoorlog aan de kerk schonken.
glasraam
Als dank aan de Landense bevolking die hen in 1944 met geestdrift en gastvrij ontving, schonk het tweede bataljon van de Irish Guards destijds een glasraam aan de Landenaren. Het werd voor het eerst ingehuldigd op 11 augustus 1946.
Op vraag van de kerkraad werd het glasraam uitgenomen , gerestaureerd en achter een doorzichtig beschermglas teruggeplaatst. Afgevaardigden van de Irisch Guards kwamen uit Engeland om de nieuwe inhuldiging mee te maken.
Captain Wilmont, RQMS Perry en twee militairen van het regiment van de Irish Guards maakten de plechtigheid in de Sint-Gertrudiskerk mee. De inhuldiging gebeurde tijdens de slotviering van de Sint-Gertrudisnoveen.
Na de viering legde de delegatie, samen met de leden van het stadsbestuur en enkele oud-strijders bloemen neer aan het monument van de gesneuvelden. Er volgde een receptie in het stadhuis waar ook een tentoonstelling te zien was over het gastvrije verblijf van de Irish Guards tijdens de winter van 1944-1945. De tentoonstelling was een initiatief van de Landense Militariavrienden en de Geschied- en Heemkundige Kring.
De Zwaluwenhoeve voor 1944. De gevelsteen is van hieruit net te zien.
HOEGAARDEN - Maurice Dodion en Wasily Pedjko vragen in het heemkundig tijdschrift Alpaidis naar de verdwenen gevelsteen boven de poort van de Zwaluwenhoeve (op de Brug).
De hoeve van de familie Collard (gebouwd 1741, verruimd 1768) verdween in de Tweede Wereldoorlog. In september 1944 werd de hoeve verwoest bij het opblazen van, de brug over de Grote Gete. Ze werd nadien niet heropgebouwd. De auteurs van de heemkundige kring noemen het de mooiste vierkantshoeve van de streek. Op de bestaande foto's zie je o.a. een gevelsteen met wapenschilden boven de poort. Het zijn de schilden van de eigenaar Collard en de familie van zijn vrouw, Finau. De auteur noemen het een onderwerp uit de verborgen geschiedenis van Hoegaarden...(R. Billen)
Van kleurrijk begroeide, gezonken schepen tot volgelopen grotten en gekke vissen. De onderwaterwereld herbergt ontelbaar veel schatten. Wij zetten tien locaties op een rij die hoog genoteerd staan op het verlanglijstje van menig duiker
Rainbow Warrior, het gebombardeerde schip van Greenpeace, in Nieuw Zeeland.
Ras Mohammed National Park in Egypte. Hier zie je naast vissen een lading gezonken toiletten, één BMW en een schip.
Cocklebiddy Cave in Australië, enkel voor ervaren duikers.
Gansbaai in Zuid-Afrika. Hier kruip je in een stevige metalen kooi die men vervolgens in het water laat zakken en hamerhaaien aantrekt. Je bengelt letterlijk - doch veilig - tussen de hongerige roofdieren.
Cocos Island in Costa Rica. Op dit eiland werd de filmklassieker Jurassic Park opgenomen
Pulau Sipadan in Maleisië, waar ontelbaar veel reuzenschildpadden kunnen gespot worden. Hier situeert zich ook de 'Drop Off', de plek waar de oceaanbodem een duik neemt van 600 meter.
Samarai Island in Papua New Guinea. Deze gevarieerde, ondiepe duiklocatie spreekt heel wat beginners aan
Manta Ray Village in Hawaii. De roggensoort 'Manta Ray' komt vooral tevoorschijn bij volle maan, wat spectaculaire duikervaringen oplevert
Chuuk Lagoon in Micronesië is een paradijs voor ervaren duikers die wrakken uit de Tweede Wereldoorlogen willen ontdekken