Het WK rugby leeft duidelijk ook bij dieren. Al moet gezegd worden dat niet iedereen de regels even goed respecteerde. Toch waren de beestjes niet bang om zich vuil te maken om de bal tot over de streep te brengen. hln
Arabische verwant van de 'eenhoorn' maakt comeback
De Arabische oryx is voor veel Arabieren een legende die ze kennen van beschrijvingen in de poëzie. De antilope wordt ook vaak vergeleken met de legendarische eenhoorn. Maar in tegenstelling tot de fabelachtige eenhoorn valt de Arabische oryx wel in werkelijkheid te bewonderen. De dieren maakten de voorbije drie decennia een opmerkelijke comeback.
Myyas Ahmed al-Quarqaz had de Arabische oryx alleen nog maar op postzegels gezien. Maar dankzij heel wat inspanningen is het dier aan een comeback bezig. Het herstelprogramma begon in de woestijn van Arizona en 30 jaar later leven de antilopen weer in verschillende landen van de Arabische Golf. De dieren beschikken over twee prachtige hoorns. Vanuit bepaalde hoeken lijkt het alsof ze er maar één hebben zoals de beroemde eenhoorns. Soms hebben ze er ook echt maar één meer omdat de fragiele hoorns gemakkelijk afbreken.
De eerste honderd antilopen kwamen in 2007 aan in de grensstreek van Saoedi-Arabië en Oman. Intussen lopen er al 155 exemplaren rond en de dierenbeschermers hopen spoedig weer 500 antilopen te zien rondlopen. "De Arabische oryx is één van de meest iconische soorten in de regio. Waar je ook gaat, de mensen kennen de dieren en ze houden ervan", zegt al-Quarqaz. In totaal leven er nu ongeveer 1.000 dieren in het wild en 7.000 in gevangenschap. Dat is voldoende om hun status van extreem bedreigd in kwetsbaar te veranderen.
Ommekeer
Door de eeuwen heen was de Arabische oryx heel belangrijk voor het leven in het Midden-Oosten. Het dier leidde nomaden naar waterbronnen, het bloed werd gebruikt om slangenbeten te behandelen en er werd een soep mee gemaakt die gewrichtspijnen bestreed. De jacht nam echter toe en in 1962 bleven er maar 200 exemplaren meer over. Bijgevolg werd een kudde verzameld die de toekomst van de Arabische oryx moest verzekeren: drie werden gevangen in Jemen, vier kwamen uit Arabische privé-collecties, één kwam uit de de collectie van de regerende familie in Koeweit en eentje werd geschonken door de Londense zoo.
Een jaar later werd het bonte gezelschap naar Arizona gevlogen, waar ze een nieuwe woonplaats in de woestijn kregen. Die regio leek het meest op hun habitat in de Arabische wereld. De populatie groeide in Phoenix en in 1980 werden de eerste tien antilopen in Oman vrijgelaten. Tien jaar later volgde Saoedi-Arabië met een eigen programma. Vandaag leeft de Arabische oryx weer in het wild in Bahrein, Israël, Koeweit, Jordanië, Oman, Qatar, Saoedi-Arabië, Syrië en de Verenigde Arabische Emiraten.
In Oman heeft het programma echter ook getoond hoe een conservatieprogramma kan mislopen. In 1996 leefden er weer 400 antilopen, maar momenteel blijven er amper 60 over. De oorzaak ligt bij stropers die hun weg naar de reservaten gevonden hebben. (gb) hln
Astronomen hebben de meest complexe sterrenwacht ter wereld, de in Chili nog in aanbouw zijnde Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), officieel in gebruik genomen, zo heeft de Europese Zuidelijke Sterrenwacht ESO gemeld. Duizenden wetenschappers van over de hele wereld hebben met elkaar gewedijverd om bij de eerste onderzoekers te horen die met dit nieuwe instrument de donkerste, koudste, verste en best verborgen geheimen van de kosmos mogen onderzoeken.
Momenteel is ongeveer een derde van de 66 radioantennes waaruit ALMA uiteindelijk zal bestaan gereed. Ze staan verspreid over een afstand van maximaal 125 meter op de Chajnantor-hoogvlakte in het noorden van Chili, vijfduizend meter boven zeeniveau. In een later stadium breidt het verspreidingsgebied uit tot maximaal zestien kilometer. Maar nu al is de 600 miljoen dollar kostende ALMA de beste telescoop in zijn soort, wat verklaart waarom zo buitengewoon veel astronomen een verzoek om waarnemingstijd hebben ingediend, zegt de ESO.
ALMA ontvangt millimeter- en submillimetergolven uit het heelal - straling met golflengten die ruwweg duizend keer zo lang zijn als die van zichtbaar licht. Deze lange golflengten stellen astronomen in staat extreem koude objecten in de ruimte te onderzoeken, zoals de dichte wolken van kosmisch stof en gas waaruit sterren ontstaan. ALMA verschilt sterk van gewone en infraroodtelescopen. Het is een opstelling van onderling verbonden schotelantennes die als één grote telescoop fungeren.
De eerste vrijgegeven opname geeft een beeld van het heelal zoals dat met normale en infraroodtelescopen niet te zien is: de zogenaamde Antennestelsels op 70 miljoen lichtjaar. (belga/tma)
Jennifer Lopez heeft een nieuw stulpje gekocht. En dat stekje is er eentje om 'u' tegen te zeggen, want de nieuwbakken vrijgezel gaf maar liefst 18 miljoen dollar (omgerekend zo'n 13 miljoen euro) uit aan haar nieuwe thuis. In deze fotoreeks kijken we binnen bij een van 's werelds meest begeerde vrijgezellen. (kgm)
Politiechef geeft zijn vrouw boete voor dubbelparkeren
"Niemand staat boven de wet. Ook mijn vrouw niet". Dat is het devies van politiechef Vincent Caruso uit Lodi, New Jersey. En hij liet zijn vrouw beboeten voor dubbelparkeren.
Een agent belde eerst nog naar zijn baas toen hij diens vrouw Paula betrapte op dubbelparkeren terwijl zij hun vijfjarig zoontje afzette aan de school. De verkeersagent kreeg groen licht om de boete uit te schrijven. Politiechef betaalde wel de 54 dollar uit eigen zak.
"Ik zie mijn echtgenote dolgraag en zij heeft haar handen vol om onze vier zonen van hot naar her te voeren. Maar de wet is de wet", reageerde de man.
Tweede keer
Arme Paula had nochtans beter moeten weten. Twee jaar geleden kreeg ze op bevel van haar man al een bekeuring toen ze haar wagen niet had verplaatst om de baan te ruimen voor de straatvegers. (eb) hln
Ze zijn niet gelukkig in Gaza. Ze zijn niet gelukkig in Egypte. Ze zijn niet gelukkig in Libië. Ze zijn niet gelukkig in Marokko. Ze zijn niet gelukkig in Iran. Ze zijn niet gelukkig in Irak. Ze zijn niet gelukkig in Jemen. Ze zijn niet gelukkig in Afghanistan. Ze zijn niet gelukkig in Pakistan. Ze zijn niet gelukkig in Syrië. Ze zijn niet gelukkig in Libanon.
En waar zijn ze dan wel gelukkig?
Ze zijn gelukkig in Engeland. Ze zijn gelukkig in Frankrijk. Ze zijn gelukkig in Italië. Ze zijn gelukkig in Duitsland. Ze zijn gelukkig in Zweden. Ze zijn gelukkig in de Verenigde Staten Ze zijn gelukkig in België. Ze zijn gelukkig in Nederland. Ze zijn gelukkig in Noorwegen.
Ze zijn blij in elk land dat niet een moslimland is.
En wie geven ze de schuld? Niet de islam. Niet hun leiderschap. Niet zichzelf. Neen, ze verwijten de landen waar ze gelukkig zijn.
En dan WILLEN ze DEZE LANDEN zo veranderen dat ze precies zo worden als die waar ze zo ontevreden over zijn en van weg vluchten. geen wonder dat we het moeilijk vinden om ze te begrijpen..
De San Diego Chargers breken traditioneel weinig potten in het American Football. Dan maar op een andere manier opvallen, moeten ze ginder gedacht hebben. Met deze bikinikalender bewijzen hun cheerleaders alvast dat ze de onbetwiste koninginnen van de NFL zijn. (svm) hln
Een man vreesde ervoor dat zijn vrouw niet zo goed meer hoorde als weleer en dacht dat ze een hoorapparaat nodig zou hebben. Niet goed wetende hoe haar te benaderen met het probleem belde hij naar hun huisarts om hem het gehoor probleem voor te leggen. De dokter zei hem dat er een vrij eenvoudige discrete test bestond om zich een idee te vormen van de ernst van haar gehoorverlies. Dit is wat je moet doen zei de dokter. Ga op 12 meter van je vrouw staan en spreek op een normale manier met haar en zie of ze je verstaat. Als dit niet lukt schuif dan per 3 meter dichterbij tot dat je een antwoordt krijgt. Die avond staat zijn vrouw in de open keuken en maakt het eten klaar. Hij staat in de eetkamer en ziet dat hij zo'n 12 meter van haar verwijdert staat. Hij denkt laat eens zien wat er gebeurd? Op een normale toon vraagt hij: schat wat eten we? GEEN antwoord... Dus schuift hij 3 meter op richting keuken en herhaald zijn vraag: schat wat eten we? Steeds GEEN antwoord... Daarna schuifelt hij de keuken binnen en nu is hij maar op 6 meter van zijn vrouw en vraagt: schat wat eten we? Opnieuw GEEN antwoord... Dus gaat hij nu op zo'n 3 meter van haar staan en stelt opnieuw de vraag: schat wat eten we? Alweer GEEN antwoord... Nu gaat hij vlak achter haar staan en zegt: schat wat eten we? (I just love this)
"In 2020 moet Planckendael volledig energiepassief zijn"
In 2020 moet Planckendael volledig energiepassief zijn op basis van biogasinstallaties en zonne-energie. En het energie- en waterverbruik in de Zoo moet met de helft verminderen. Dat kondigt Zootopman Dries Herpoelaert aan in het nieuwe magazine van de Universiteit Antwerpen.
De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen (KMDA) heeft een KMDA-Masterplan 2020 opgesteld. "In dat strategisch plan vragen we ons af welke dierentuin we binnen tien jaar willen zijn", legt de Zoo-directeur uit. Zo wil de dierentuin zich onder meer wetenschappelijk meer profileren, de organisatie verbeteren en de mensen daar optimaal bij betrekken.
"We moeten ons onderzoek meer een gezicht geven. Daarom gaan we al onze wetenschappers, gidsen en archivarissen verzamelen in de Zoo-Academie. Het Melkerij-gebouw wordt het nieuwe wetenschappelijke centrum waar bezoekers als het ware in en uit kunnen lopen. We moeten meer laten zien dat wetenschappen leuk zijn."
Duurzaamheid is eveneens een van de prioriteiten. Voorts wordt geïnvesteerd in de infrastructuur. "In 2020 moet Planckendael een volwaardige exotische dierentuin zijn met giraffen en olifanten. De infrastructuur van de Zoo wordt ook stevig aangepakt. Het nieuwe leeuwenverblijf is net afgewerkt, het vogelgebouw wordt gerenoveerd, er wordt in de apenverblijven geïnvesteerd, het rundergebouw wordt een nieuw restaurant en het Flamingo-restaurant wordt deel van de centrale inkom", somt Herpoelaert op. (belga/adb)
De Zoo staat voor de grootste vernieuwingsoperatie in zijn 168-jarig bestaan. "We gaan de Zoo compleet verbouwen. Ons Masterplan 2020 bevat tientallen projecten: een nieuw zeehondenverblijf, het aquarium, de moerasbiotoop, het mensapengebouw, een nieuw restaurant, onze ingang... Te veel om op te noemen", zegt directeur Dries Herpoelaert van de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen.
Tegen 2020 wordt voor deze operatie 70 miljoen euro geïnvesteerd, bovenop de 57,2 miljoen die de Vlaamse regering al heeft gereserveerd voor de ingrijpende renovatie van de Koningin Elisabethzaal.
De Zoo wil het aantal bezoeken verdubbelen tegen 2020. "Ik heb het niet over het aantal bezoekers, maar over het aantal waardevolle contacten. Dat zijn bijvoorbeeld ook de mensen die iets kopen via onze webshop, naar onze site surfen of iets komen eten en drinken in onze Paon Royal", aldus Herpoelaert.
De dierentuinen van de toekomst moeten volgens de directeur een intelligente mix brengen van drie functies: recreatie, educatie en conservatie inclusief dierenwelzijn. "De drie functies samen kunnen elkaar wel versterken. Die visie maakt ons als dierentuin uniek. We gaan de komende jaren echt pionieren." (belga/sps)
De bomen op de bergflanken in de Amerikaanse staat Montana kleuren rood. Dat klinkt heel normaal in het begin van de herfst, ware het niet dat deze bomen 'evergreens' zijn en dus niet horen rood te kleuren. De oorzaak zijn kevers die vroeger door koude winters door de natuur onder controle gehouden werden. Wereldwijd dreigen bossen af te sterven door de klimaatverandering.
In Texas hebben bosbranden de voorbije zomer door de hitte veel bomen vernield. In Colorado is zeker 15 procent van de prachtige espenbossen verdwenen door een gebrek aan water. Ook in Zuid-Afrika en Algerije verdwijnen typische bomen uit het landschap. Hitte maakte ook veel slachtoffers onder de Eucalyptus-bomen in Australië. En het Amazonewoud kreeg op vijf jaar tijd twee keer te maken met een droge periode die normaal één keer per eeuw voorkomt.
Wetenschappers maken zich zorgen, want bossen zijn erg belangrijk voor de bewoonbaarheid van onze planeet. Een recente studie berekende dat bomen meer dan een kwart van de CO2 die we uitstoten, absorberen. Dat staat gelijk met de uitstoot van alle auto's en vrachtwagens samen. De bossen kunnen echter niet alleen de uitstoot tegenhouden en op termijn dreigen bomen zelf slachtoffers te worden van de opwarming van de planeet.
Opwarming versnelt
Soms groeien bossen terug, maar dat is niet altijd het geval. En als bossen verdwijnen, kunnen ze op hun beurt CO2 de lucht in blazen. En zo dreigt de opwarming steeds te versnellen. Computermodellen slagen er niet in om een eenduidig beeld van de toekomst te vormen. In 1992 hebben de meeste landen in een verdrag beloofd hun uitstoot te vertragen, maar anno 2011 staan we nog nergens.
Op korte termijn moeten er strengere maatregelen komen, zeggen experts. Zo is er een plan om de industrielanden aan ontwikkelingslanden een vergoeding te laten betalen, opdat zij hun bossen zouden beschermen tegen landbouw en houtkap. In de Verenigde Staten bestaan dan weer plannen om de bossen dunner te maken zodat ze minder gevoelig zijn voor bosbranden. Maar door de wisselvallige houding tegenover de klimaatverandering, is financiering van zo'n projecten heel onzeker.
De achteruitgang van de bossen komt overeen met wat wetenschappers voorspeld hebben. Alleen hadden ze gehoopt dat de zware schade zou uitblijven tot halverwege deze eeuw. Dan zouden industrielanden meer tijd gehad hebben om hun CO2-uitstoot onder controle te krijgen. In Siberië sneuvelen enorme oppervlakten bos en de bosbranden in de VS bereikten een niveau dat volgens modellen in duizend jaar niet meer is voorgekomen.
Nog een kwart van onze CO2 wordt opgevangen door oceanen, maar die worden daardoor steeds zuurder. Wetenschappers zijn wel overtuigd dat oceanen nog verschillende decennia zonder problemen CO2 zullen blijven opvangen. (gb) hln
Bedreigde eilandstaat Tuvalu zit zonder drinkwater
Tuvalu heeft het trieste lot een voorbeeld te zijn voor de wereld op vlak van wat de klimaatverandering kan aanrichten. De eilandjes van de staat liggen erg laag en dreigen weldra overspoeld te worden. Op dit ogenblik zitten de 11.000 inwoners zonder drinkwater.
Nieuw-Zeeland schiet Tuvalu te hulp door watervoorraden over te vliegen naar de archipel in de Stille Oceaan. Het heeft een vliegtuig van de luchtmacht met twee ontziltingsinstallaties naar de archipel in de Stille Oceaan gestuurd.
Tuvalu moest de noodtoestand afkondigen, want sommige delen van het land hadden maar voor maximaal twee dagen water over. Het Rode Kruis is samen met Nieuw-Zeeland begonnen het water zo snel mogelijk naar de bevolking van Tuvalu te brengen.
Op de eilandjes van Tuvalu wonen ongeveer 11.000 mensen. Door een gebrek aan neerslag in de voorbije zes maanden is de watercrisis ontstaan. Australië en Nieuw-Zeeland vrezen bovendien dat nog meer eilandjes in de buurt in nood dreigen te komen.
Nieuw-Zeelands minister van Buitenlandse Zaken Murray McCully zegt dat met regionale partners en andere hulpverleners in de regio samengewerkt wordt om de beste oplossing op lange termijn te voorzien. Hij voegde eraan toe dat Tuvalu de noodsituatie had uitgeroepen omwille van het tekort aan zoet water in de hoofdstad Funafuit en op een aantal andere eilanden. Tuvalu ligt op ongeveer 2.000 kilometer ten noordoosten van Australië. (gb/lpb/dpa)
Het is al winter in de Alpen. Vooral in Oostenrijk, Zwitserland en Beieren ligt er een wit sneeuwtapijt. In de Oostelijke Zwitserse Alpen viel zelfs tot 70 cm. Op verschillende hoofdwegen is het moeilijk rijden, sommige wegen zijn zelfs versperd. Sneeuwruimers worden ingezet.