Qatar pakt uit met gigantisch luxeresort half onder water
In het Midden-Oosten zijn grootse, gedurfde projecten geen uitzondering. Qatar wil zichzelf, net zoals Dubai en Abu Dhabi, nadrukkelijker op de kaart zetten met bouwwerken die de rest van de wereld doen blozen. Nu heeft het schiereiland het ambitieuze plan opgevat om een amfibieresort te bouwen compleet met suites onder water en een interactief sealife centrum.
Octopus
Het 'Amphibious 1000'-project zal bestaan uit vier gigantische hotels met kamers die lijken op superjachten. Het resort heeft de vorm van een grote octopus met drijvende wandelpaden als tentakels. De tachtig suites bestaan uit kamers onder water en een 'aquarium lounge'. Dit alles om als gast volop te kunnen genieten van de boeiende onderwaterwereld.
De Italiaanse Giancarlo Zema Design Group heeft het concept, dat maar liefst 350 miljoen gaat kosten, bedacht. Qatar heeft het project inmiddels goedgekeurd waardoor de bouw eerstdaags kan starten. (kve) hln
Vertraging voor vliegverbinding tussen Schiphol en Maastricht
De komst van de goedkope vliegverbinding tussen Schiphol en Maastricht is vertraagd. Het vliegveld Maastricht-Aachen in Nederland wou deze zomer beginnen met de lijndienst, maar heeft niet genoeg investeerders kunnen vinden. Dat meldt Het Financieele Dagblad.
De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM vloog drie jaar geleden nog tussen Schiphol en Maastricht, maar stopte daarmee wegens te hoge verliezen. Vliegveld Maastricht-Aachen probeert nu met kleinere vliegtuigen de lijn nieuw leven in te blazen. De luchthaven werkt samen met Limburgse investeerders om het bedrijf Wings of Maastricht op te richten, dat de vluchten moet gaan uitvoeren. Daarvoor is 5 miljoen euro nodig. (belga/kve) hln
Tientallen Bretoense stranden dicht door giftige algen
Aan de noordkust van Bretagne zijn tientallen stranden gesloten voor toeristen. Dat komt door de massale toevloed van algen die giftige gassen (zoals zwavelwaterstof) kunnen vrijgeven. Onderzoek wees uit dat de 36 everzwijnen die vorige week dood werden aangetroffen op het Bretoense strand van Morieux, gestorven waren door die toxische dampen uit de algen. Nathalie Kosciusko-Morizet, de Franse minister van Milieu, neemt het zekere voor het onzekere en heeft beslist alle stranden waar niet alle algen meteen kunnen verwijderd worden, te sluiten voor badgasten. In het slechtste geval zou het om liefst 50 stranden gaan. De maatregel is dan ook een zware klap voor de het toerisme in de streek met bekende toeristische trekpleisters als Saint-Malo, Dinan, Dinard, Saint-Brieuc en Perros-Guirec.
Een precieze lijst van de getroffen stranden bestaat er nog niet. Dat wordt in de komende dagen uitgezocht. Het is wel zeker dat liefst acht baaien langs de grillige Noord-Bretoense kust zijn aangetast door de giftige algen.
Landbouw "Het probleem sleept nu al meer dan 20 jaar aan en het moet nu maar eens gedaan zijn", zegt Kosciusko-Morizet kordaat. "Een oplossing voor het algenprobleem kan enkel als we ook de landbouwmethoden aanpassen. Die moet zich langzaam omvormen tot een biolandbouw of minstens naar landbouwsystemen met minder impact voor het milieu: minder nitraten vooral. Ik reken erop dat alle landbouwers en alle autoriteiten zich achter die aanpak scharen, want het toerisme is een belangrijke pijler van de Bretoense economie." (kh) hln
Zuiderse krekels en sprinkhanen in opmars in Vlaanderen
Drie soorten zuidelijke krekels en sprinkhanen doen het goed in Vlaanderen. Dat zeggen onderzoekers van het INBO en Natuurpunt. De "boomkrekel" kwam in 2010 op tien plaatsen voor, de "grote scheefkop" (sprinkhaan) sinds vorig jaar in de Viroinvallei en de eerder ontdekte "zuidelijke boomsprinkhaan" plant zich nu ook voort.
Op een tiental plaatsen in Vlaanderen is tijdens de zomermaanden 's avonds en vooral 's nachts het typische gerinkel van mediterrane krekelkoortjes horen.
De boomkrekel doet het goed aan het Gentse Sifferdok en de Henri Farmantstraat op de Muide, in Sint-Niklaas, en het reservevliegveld van Oostmalle en Zoersel in de provincie Antwerpen.
In Limburg zijn ze eveneens te vinden in Riemst, de mijnterrils in Maasmechelen, Zutendaal en Lanklaar. De eerste waarnemingen gebeurden in Belgisch Lotharingen en de Gaumestreek.
Toerisme en transport
"Boomkrekels zoeken warme plaatsen op en zijn wellicht door toerisme en transport tot hier geraakt", aldus onderzoeker Tim Adriaens (INBO).
Naast de boskrekel, die in warme zonnige bosranden leeft, en de zeldzame veldkrekel, die zijn gangen graaft in schrale granslanden, heeft Vlaanderen nu dus een nieuwe krekelsoort die in struiken en op bomen leeft.
"Doordat ze in een specifieke niche leven, beconcurreren ze de andere soorten niet. Door de opeenvolgende zachte winters ziet het ernaar uit dat de nieuwe aanwinst een blijver zal zijn." Omdat ze warmteminnend zijn en van nature in wijngaarden voorkomen, worden boomkrekels ook wijnkrekels genoemd.
De onderzoekers vragen om waarnemingen van krekels te melden op www.waarnemingen.be of www.saltabel.org. (belga/adha)
In Berlijn werd vandaag een zogenaamde Slutwalk gehouden. De deelnemers willen hiermee protesteren tegen de bewering als zou seksuele agressie worden uitgelokt door de manier waarop vrouwen gekleed geen.
Zowat overal ter wereld worden de jongste maanden Slutwalks op het getouw gezet. De eerste gelijkaardige manifestatie kwam er nadat een politie-officier uit de Canadese stad Toronto vrouwen aanraadde om zich niet te kleden als sletten om zo te voorkomen dat ze het slachtoffer zouden worden van verkrachting of seksuele agressie. (eb) hln
Astronomen hebben vastgesteld dat een planeet buiten ons zonnestelsel, TrES-2b, de donkerste is die we al ontdekt hebben. Toch gloeit de planeet door de enorme hitte.
Astronomen David Kipping van Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics en David Spiegel van Princeton University publiceerden hun bevindingen in het Britse vakblad Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (MNRAS).
Het hemellichaam is zo groot als Jupiter en werd in 2006 ontdekt tijdens het Trans-Atlantic Exoplanet Survey. TrES-2b reflecteert nog geen één procent van het invallend licht. Ter vergelijking: Jupiter, de grootste planeet van ons zonnestelsel, reflecteert meer dan 30 procent. "De planeet ziet er echter niet pikzwart uit", schrijft het duo.
"De planeet is zo heet dat hij zwak gloeit zoals een stukje houtskool." De onderzoekers tasten wel nog in het duister over de reden waarom de planeet, die ongeveer 750 lichtjaren van ons verwijderd is, nu juist zo donker is. (belga/gb) hln
In de buurt van de Litouwse luchthaven Vilnius is een onderzoek gestart naar verschillende voorvallen waarbij piloten tijdens de landing verblind werden door een felgroene laserstraal. Het laatste incident vond afgelopen dinsdag plaats, schrijft ad.nl.
Een piloot van een Boeing 737 werd tijdens de landing korte tijd verblind door een felle lichtstraal. De man kon het toestel echter veilig aan de grond zetten. De politie in Litouwen is een onderzoek begonnen en heeft buurtbewoners van de luchthaven om meer informatie gevraagd.
Dergelijke aanvallen vonden ook al plaats elders in Europa en in de VS. Laserpennen kunnen voor zo'n twintig euro makkelijk gekocht worden op internet. Ze worden aangemaakt in onder meer China en Rusland. (adha) hln
Piloot en stewardess vliegen buiten na seksfoto's in cockpit
Een piloot en stewardess zijn door hun werkgever aan de deur gezet, nadat seksfoto's uit de cockpit van een toestel van luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific hun weg gevonden hadden naar het internet en tijdschriften, meldt de luchtvaartmaatschappij.
Een week eerder was Cathay Pacific een onderzoek gestart naar de herkomst van de intieme beelden, waarop te zien was hoe de twee orale seks hadden in de cockpit van een vliegtuig.
De identiteit van de twee werd niet vrijgegeven, maar een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij haastte zich wel om te zeggen dat het voorval niet tijdens een vlucht plaatsvond. De piloot zou nog geprotesteerd hebben tegen zijn ontslag, omdat hij en de stewardess een koppel vormen en de foto's zonder zijn medeweten van zijn computer gehaald werden. (belga/vsv) hl
Wel wat artrose in mijn heup en mijn knie. Als ik me buk, is het net of ik sterretjes zie. Mijn pols is iets te snel,mijn bloeddruk wat te hoog. maar ik ben nog fantastisch goed...zo op't oog
Met de steunzolen die ik heb gekregen, loop ik weer langs' Heeren wegen, kom ik in de winkels en ook weer op het plein. Wat heerlijk zo gezond te mogen zijn. Wel gebruik ik een tabletje om in slaap te komen en over vroeger te kunnen dromen. Mijn geheugen is ook niet meer zoals het was en ik ben weer vergeten wat ik gisteren nog las. Ook heb ik wat last met mijn ogen en mijn rug raakt meer en meer gebogen. De adem is wat korter, mijn keel vaak erg droog. Maar ik ben nog fantastisch...zo op 't oog.
Is het leven niet mooi, het gaat zo snel voorbij, als ik kijk naar de foto's, over vroeger van mij. Dan denk ik terug aan mijn jeugdige jaren. Wilde ik een jas, dan moest ik heel lang sparen. Ikging fietsen en wandelen,overal heen, en ik kende geen moeheid, zo het scheen. Nu ik ouder word,draag ik vaak blauw, grijs of zwart en ik loop heel langzaam, vanwege mijn hart. Doe het maar op uw gemak, zei de cardioloog. U bent nog fantastisch...zo op 't oog
De ouderdom is goud, ja begrijp me wel. Als ik niet kan slapen en dan tot honderd tel. Dan twijfel ik, denk ik of dat wel waar is en of dat beeld van goud niet een beetje raar is. Mijn tanden liggen in een glas, mijn bril op tafel, gehoorapparaat in mijn tas Mijn steunzolen naast het bed op de stoel. U weet dus wat ik met die twijfel bedoel. Trek niets in twijfel, zei de pedagoog. U bent nog fantastisch goed...zo op 't oog.
En 's morgens als ik ben opgestaan en eerst de afwas heb gedaan, lees ik het laatste nieuws in de krant. Ikwil toch bijblijven en naderhand doe ik van alles, eerst geef ik de planten water, de kamer stoffen doe ik later. Wel gaat alles wat traag heb na't eten wat last van mijn maag. Maar ik wil niet zeuren, want 't mag, dat is heel gwoon op je oude dag. Aanvaard het rustig zei de psycholoog.. U bent nog fantastisch goed...zo op 't oog
Record: Rus betaalt 160 miljoen voor Britse woning
Dat Britse huizen duur zijn, is algemeen gekend, maar 160 miljoen euro is wel erg veel geld. Het is de prijs die een rijke anonieme Rus betaalt voor een pand in de buurt van Londen. De woning in Remenham is daarmee officieel de duurste woning in Groot-Brittannië.
Eerlijk is eerlijk: het gaat niet bepaald om een bescheiden woning. Zoals de naam 'Park Place' al doet vermoeden gaat het eerder om een half dorp. Het landhuis (of kasteel) is 300 jaar uit staat op 81 hectare langs de rivier Thames en telt nog verschillende kleine huisjes, monumenten, paardenstallen, golfbanen én een haven.
De projectontwikkelaar die het pand in 2007 kocht en opknapte heeft een mooie winst gemaakt, want hij legde slechts 48 miljoen neer voor Park Place.
De vorige duurste woning ging ook al naar een ex-Oostblokker: een appartement aan Hyde Park (Londen) werd eerder dit jaar verkocht voor 155 miljoen euro aan een Oekraïner. (edp) hln
De vastgoedsector aan de kust heeft in de eerste helft van dit jaar een rustiger activiteit gekend dan de nationale markt. Dat blijkt uit de kustbarometer van notarissen. Uit die cijfers blijkt ook dat vastgoed aan de kust het duurst is in Knokke-Heist en Zeebrugge.
De vastgoedactiviteit wordt vooral gekenmerkt door een groot aantal transacties met appartementen. Voor de hele kust gaat het om 60 procent van het totaal aantal verkopen. Uit de barometer blijkt dat die activiteit zich wel herstelt in vergelijking met 2009, maar toch achterop hinkt bij de nationale tendens.
Er is een lichte achteruitgang met gemiddeld 2,4 procent aan de kust, terwijl er nationaal een stijging is met 2,8 procent. Vooral in De Panne en Nieuwpoort kende de markt de afgelopen maanden een gunstige evolutie. In beide gemeenten bleef de index boven de 100. Zeebrugge daarentegen valt zwaar terug met -31 procent. Oostende, Knokke-Heist en Koksijde blijven met respectievelijk 23, 13 en 10 procent de gemeenten met de meeste transacties van appartementen. Wat de prijzen van vastgoed betreft, blijft Knokke op kop met 550.277 euro voor een flat en 460.135 euro voor een huis. Heist-aan-Zee, Zeebrugge, Koksijde en Nieuwpoort, laten ook prijzen zien die hoger liggen dan in de andere gemeenten.
Gemiddeld (zonder Knokke-Heist) kost een appartement aan de kust 212.911 euro, en 208.309 euro voor een huis. (belga/tma) hln
Groene energie kost Vlaams gezin minstens 106 euro in 2012
De uitbreiding van hernieuwbare energie in Vlaanderen, tot een aandeel van zo'n dertig procent tegen 2020, zal doorgerekend worden aan de verbruikers. Denktank Itinera raamt de meerkost per gezin op minstens 106 euro per jaar tegen 2020, zo blijkt maandag uit een persbericht. Hierbij valt op dat de kost van windturbines op zee duurder zal uitvallen dan zonnepanelen.
Bij de berekening zijn wel nog een aantal elementen onzeker: zo zal de precieze factuur afhangen van de korting die grootverbruikers zullen genieten ter bescherming van hun internationale competitiviteit.
Dit jaar heeft netbeheerder Eandis de distributiekost op de energiefactuur van de gezinnen al verhoogd met gemiddeld 72 euro per jaar, om de subsidies voor groene energie te compenseren. "Dit heeft geleid tot een polemiek die dreigt te knagen aan de goodwill van de bevolking tegenover hernieuwbare energie", waarschuwt Itinera. Het is nu al zeker dat de productie van hernieuwbare energie zal toenemen, en de kost verder zal doorgerekend worden aan de consument.
Steeds meer windenergie
Itinera berekende dat, als de groenestroomcertificaten evenredig verdeeld zouden worden over alle verbruikers, de meerkost tegen 2020 zal uitkomen op ongeveer 106 euro per jaar. Zonnepanelen blijven nodig om een aandeel van 30 procent hernieuwbare energie te halen, maar vanaf 2015 zal vooral windenergie op zee de elektriciteitsfactuur gaan beïnvloeden.
Vraag is echter of er een evenredige verdeling van de meerkost zal gebeuren. Dit dreigt immers de concurrentiepositie van bedrijven (grootverbruikers van elektriciteit) aan te tasten. Afhankelijk van de korting die zij eventueel zullen krijgen, loopt de factuur voor gezinnen op met 132 of zelfs 160 euro per jaar tegen 2020. (belga/adb)