TIENEN DRAAIT ROND Tienen - Tintelende stad -
Suikerstad -mijn stad -
17-08-2011
TBC in Brussel
Tbc blijft stijgen in Brussel
Tuberculose in België neemt stelselmatig af, maar niet in Brussel. Jaarlijks worden in de hoofdstad meer dan 300 gevallen vastgesteld, goed voor een derde van alle Belgische tuberculosepatiënten. Dat blijkt uit cijfers de Brusselse ministers bevoegd voor gezondheid Jean-Luc Vanraes en Benoît Cerexhe.
Met nauwelijks negen ziektegevallen per 100.000 inwoners scoort ons land erg goed in de tbc-statistieken. Minder goed gaat het echter in Brussel, waar de incidentie of het aantal nieuwe ziektegevallen met 20,5 op 100.000 mensen meer dan dubbel zo hoog ligt. In 2009 telde het hoofdstedelijk gewest 320 aangegeven patiënten, in 2010 zelfs 374.
Brussel is dan ook de meest getroffen regio in het land. In de hoofdstad woont een derde van alle tuberculosepatiënten. Enerzijds zijn er in Brussel meer kansarmen. Anderzijds is er een grotere aanwezigheid van risicogroepen die de cijfers verklaren. Zo zijn er in Brussel meer migranten die afkomstig zijn uit landen waar tbc vaker voorkomt, zoals Marokko en Congo.
De patiënten in Brussel zijn overwegend mannen (57%) die doorgaans jonger zijn dan in de rest van het land (37 jaar bij de Belgische Brusselaar, tegenover 53 jaar in Vlaanderen). Volgens Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V) moet er voldoende aandacht gaan naar preventie en therapietrouw. "Maar gelet op het feit dat tbc onlosmakelijk verbonden is met armoede moeten we vooral zorgen voor goede huisvesting, gezonde voeding en een laagdrempelige toegang tot de gezondheidszorg", besluit ze. (belga/tma)
"Bevolkingsonderzoek borstkanker bewijst jaarlijks zijn nut"
Het bevolkingsonderzoek naar borstkanker in Vlaanderen bewijst jaarlijks zijn nut. Dat zegt het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid in een mededeling. In enkele kranten werd vandaag bericht dat een nieuwe internationale studie het nut van screeningsprogramma's in twijfel trekt. Ook epidemioloog Luc Bonneux waarschuwt in de kranten dat borstkankerscreening altijd een risico inhoudt. "De straling van de mammografie is schadelijk en een arts kan ook een tumor vinden en de vrouw behandelen, hoewel dat niet nodig is", zegt Bonneux.
Volgens het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid worden dankzij het onderzoek intussen 48 procent van de vrouwen tussen 50 en 69 jaar tweejaarlijks gescreend op borstkanker. Dat betekent 358.650 vrouwen in 2008-2009. Bij 4 tot 5 op de 1.000 vrouwen wordt borstkanker vastgesteld. Jaarlijks gaat het om ongeveer 800 vrouwen.
Het agentschap wijst erop dat dankzij die georganiseerde screening bij 23 tot 30 procent van die vrouwen de borstkanker in een vroeg stadium kon worden opgespoord. "Dat betekent een kleinere ingreep voor de vrouw en een overlevingskans van 93 procent na vijf jaar. Het opsporingsprogramma bewijst daarmee elk jaar zijn nut", luidt het.
Het agentschap benadrukt ook dat Vlaanderen met zijn bevolkingsonderzoek de Europese aanbevelingen volgt, "die gebaseerd zijn op uitgebreid internationaal wetenschappelijk onderzoek. Die aanbevelingen worden permanent getoetst en zo nodig aangepast aan nieuwe onderzoeken en inzichten." (belga/ddh) hln
In Californië komen fans van basketbal én vrouwelijk schoon momenteel volop aan hun trekken. Wekelijks staan er duels gepland tussen schaarsgeklede dames die vechten voor elke morzel parket. In september volgt dan de grote finale...hln
Voor het eerst zuurstofmoleculen ontdekt in de ruimte
In het heelal zijn voor de eerste keer zuurstofmoleculen (02) ontdekt. De moleculen werden aangetroffen in de nevel rond de ster Orion, zo'n 1.500 lichtjaar van onze aarde, aldus de Volkskrant. Dat ze bestonden hadden wetenschappers wel verwacht, maar hun bestaan kon nog nooit bewezen worden. "
We hebben geen grote hoeveelheden gevonden", aldus Paul Goldsmith van NASA. "Lang niet alle vragen zijn beantwoord. De ontdekking verklaart alleen waar een deel van de zuurstof zich ophoudt", laat de onderzoeker weten. Zo hebben de wetenschappers bijvoorbeeld nog niet achterhaald wat er zo speciaal is aan de plek waar ze de moleculen hebben aangetroffen.
De zuurstofmoleculen werden ontdekt in de nevel rond de ster Orion.
Het is de eerste keer dat onderzoekers op zuurstofmoleculen zijn gestoten. Tot dusver kon alleen nog maar het bestaan van zuurstofatomen bewezen worden. Dat wierp tal van vragen op, gezien zuurstof na helium en waterstof het meest voorkomende element is in de ruimte.
Onderzoekers gingen er altijd van uit dat zuurstof niet te zien was. Ze dachten dat de moleculen bevroren op zwevende ruimtedeeltjes en zo in ijs veranderden. De recente ontdekking van de zuurstofmoleculen gebeurde met behulp van de Herschel ruimtetelescoop, een apparaat van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. (adha) hln
Amerikaanse wetenschappers denken dat onze aarde in een ver verleden twee manen telde, die uiteindelijk op elkaar zijn gebotst. Dat staat te lezen in het wetenschapsblad Nature.
De kant van de maan die naar de aarde is gericht, wordt gekenmerkt door uitgestrekte vlakten. De achterkant van het hemellichaam is veel rotsachtiger. De korst is er ook vijftig kilometer dikker. Een botsing met een kleinere maan, miljarden jaren geleden, zou deze onregelmatige vorm kunnen verklaren.
De bevinding is het resultaat van de theorie dat de maan ontstaan is uit puin dat vrijkwam door meerdere botsingen tussen onze jonge aarde en veel kleinere planeten. Wetenschappers denken nu dat daarbij niet een maar twee manen zijn ontstaan. De kleinere maan zou een massa hebben gehad van ongeveer een dertigste van de maan die we nu kennen.
Beide zouden samen zo'n 100 miljoen jaar lang rond de aarde hebben gedraaid. Ruim vier miljard jaar geleden zouden zij dan gebotst en samengesmolten zijn, aldus de theorie van de Amerikaanse wetenschappers. (adha) hln
Amerikaanse wetenschappers hebben mogelijk voor het eerst bewijzen gevonden voor het bestaan van vloeibaar water op de bodem van de planeet Mars. Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.
Eerdere onderzoeken hadden op Mars wel het bestaan van ijs aangetoond, maar voor het bestaan van water in vloeibare toestand bestaan nog geen bewijzen. Beelden van de Amerikaanse sonde MRO (Mars Reconnaissance Orbiter), die al sinds 2006 rond de rode planeet draait, lijken daar nu wel op te wijzen. De beelden werden gemaakt tijdens de warmste maanden op de planeet. "We hebben een reeks elementen ontdekt (...) die de aanwezigheid van vloeibaar water op Mars suggereren", zei Michael Meyer van het Mars Exploration Program op een persconferentie, die door NASA-tv werd uitgezonden.
Donkerkleurige stromen
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie publiceerde beelden die door de sonde MRO gemaakt zijn. Daarop zijn donkerkleurige stromen te zien in de krater Newton, gelegen in een zuidelijk gebied van de planeet. NASA kan nog niet met zekerheid zeggen of het wel degelijk om vloeibaar water gaat. "Maar als je het vergelijkt met wat er op Aarde gebeurt, is het moeilijk om je voor te stellen dat het om iets anders gaat dan een vloeibare stroom langs een helling", aldus Richard Zurek, een wetenschapper van NASA. (afp/lpb) hln
Hotel Porta Fira in Barcelona heeft de prestigieuze Emporis Skyscraper Award in de wacht gesleept. Het is een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan een wolkenkrabber die er qua ontwerp en functionaliteit letterlijk boven uitsteekt.
Hotel Porta Fira versloeg tijdens deze competitie meer dan 300 concurrenten. Het hoogste gebouw ter wereld, de Burj Khalifa in Dubai, moest tevreden zijn met een tweede plaats. De 'Tour CMA CGM' in Marseille kaapte de derde plaats weg.
De winnende Porta Fira toren is 113 meter hoog en telt 26 verdiepingen. Het imponerende gebouw ligt in L'Hospitalet de Llobregat, een buitenwijk van Barcelona. De wolkenkrabber wordt geroemd omwille van zijn kleurrijk uitzicht en surrealistische vormgeving.
Om genomineerd te worden voor de award moet de constructie minimaal 100 meter hoog zijn, en moet het gebouw ten laatste in het jaar van de uitreiking worden opgeleverd. (kve) hln
De 'History Supreme' is letterlijk al goud wat blinkt. Liefst 100 ton van het kostbare metaal werd gebruikt om het dertig meter lange jacht van binnen en van buiten mee te bekleden. Een Maleisische miljardair telde er 3,3 miljard euro voor neer. Het duurste schip ooit zou volgens Britse media zes keer zoveel waard zijn als de 'Eclipse' van Roman Abramovich.
Het ontwerp is van de hand van de Britse kunstenaar Stuart Hughes die ook al bekendheid verwierf met gouden iPhones, iPads en Fiat 500's. Die 100.000 kilo goud en platina is dit keer vooral terug te vinden op de romp van de boot, maar ook in het interieur kregen verschillende elementen een gouden laagje.
Daarnaast is het jacht uitgerust met een aantal extravagante toemaatjes. Zo is er een standbeeld op het dek dat gemaakt werd van een bot van een Tyrannosaurus Rex. In de master bedroom is een van de muren samengesteld uit meteoriet. De eigenaar kan tenslotte drinken uit een flesje versierd met diamanten. Zeg nu nog dat dit schip geen 3,3 miljard euro waard is! (kve) hln
Google en NASA geven miljoenenprijs aan groenste vliegtuig
Zoekgigant Google slaat de handen ineen met de NASA en reikt een prijs uit van 1,6 miljoen dollar voor onderzoek naar een groenere luchtvaart.
De prijs kadert in een wedstrijd van de Comparative Aircraft Flight Efficiency Foundation op zoek naar een luchtvaart zonder uitstoot van broeikasgassen. De deelnemers moeten een vliegtuig ontwerpen dat 320 kilometer vliegt aan minstens 160 kilometer per uur en een brandstofefficiëntie haalt van 200 passenger mile per galon (pmpg).
Er zijn al verschillende prototypes ingeschreven, waarvan de meeste door elektrische motoren worden aangedreven en enkele deelnemers met biobrandstof of hybridemotoren werken. De vliegtuigen worden publiek tentoongesteld op het slot van de wedstrijd in oktober. Dankzij de bijdrage van Google wordt de prijs meteen de grootste in de luchtvaart. (ips/adb) hln
Naar Costa Rica ga je in de eerste plaats voor de natuurpracht: de diersoorten, stranden, bloemen en planten. Je kan er ook origineel overnachten. In het Nationaal Park Manuel Antonio aan de Stille Oceaan staat allicht een van de mooiste hotelsuites van Midden-Amerika, met als dichtste buren apen, toekans en luiaards.
Je logeert midden in het regenwoud in een omgetoverde Boeing 727, maar luxe is er genoeg. Van cockpit tot staart is het vliegtuig afgewerkt met inheemse teak, er zijn twee ruime slaapkamers, badkamers, airco, kitchenette... Buiten ligt een comfortabel terras met een uniek uitzicht op de oceaan. De vogels zorgen 's morgens voor een zacht ontwaken.
Kostprijs: Reken tussen 200 en 400 euro voor één nacht volgens het seizoen.hln
Stadsbijen zouden het gemakkelijker hebben dan bijen die leven op het platteland. Dat is een van de conclusies van een Britse en een Franse studie, aldus de Nederlandse Volkskrant. Diversere voeding en een langere bloei- en groeitijd in de stad zijn daar onder meer verantwoordelijk voor.
Het onderzoek in Frankrijk bracht aan het licht dat bijen in de stad productiever zijn dan hun soortgenoten op het platteland, die vaker ten prooi vallen aan ziektes. Stadsbijen brengen meer honing op en zouden ook langer leven.
Kantoren, parken en woningen
Wetenschappers van de Universiteit van Bristol schrijven dat toe aan een diverser dieet van stuifmeel en nectar in stedelijke gebieden. In kantoorgebouwen, stadsparken en woningen is immers telkens een andere soort beplanting te vinden. Op het platteland is de begroeiing veelal eentoniger.
De bloei- en groeitijd duurt in de stad ook veel langer. "Daar wordt niet geoogst, op het platteland wel", aldus Professor Jane Memmott. "Er is in de stad dus langere tijd meer voedsel te vinden." Dat stedelingen ook geneigd zijn om op hun balkon uitgebloeide bloemen sneller te vervangen, is ook positief voor de bijen.
Niet overdrijven
Het is nu geweten dat bijen beter aarden in de stad. Hoeveel diertjes een stad precies aankan, moet echter nog onderzocht worden. John Chapple, voorzitter van de London Beekeepers' Association, waarschuwt alvast dat niet zomaar 50.000 bijen in een stad kunnen worden losgelaten. "De druk op de voedselbronnen wordt dan hoogstwaarschijnlijk te groot."
In Groot-Brittannië is het aantal bijen de laatste twintig jaar met de helft gedaald. Ook andere insecten, zoals vlinders, doen het daar slecht. Zo'n 75 procent van de 59 verschillende soorten is bedreigd. (adha) hln
Caïro is 'the city that never sleeps' en niet New York
De reisgidsen laten het nooit na te vermelden: New York City, dat is 'the City that never sleeps'. Maar helaas, het blijkt niet meer dan een hardnekkige mythe te zijn. In werkelijkheid zijn er op de wereld 31 steden waar nog veel minder wordt geslapen, zo schrijft het AD op basis van een onderzoek van Badoo.com.
De site hield van 120 miljoen chatgesprekken tussen 122 miljoen mensen in 188 landen bij om hoe laat ze gevoerd werden. Wat blijkt? In Caïro gaan de mensen gemiddeld het laatst naar bed.
Volgens Lloyd Price, de marketingdirecteur van Badoo, gaan mensen in New York onder de wol als ze zich in Caïro klaarmaken om de nacht in te gaan. Zijn verklaring: "Er zijn daar grote veranderingen aan de gang, de mensen zijn blij dat ze leven".
Spanje
Ook de Spanjaarden zijn ware nachtbrakers. Zes Spaanse steden, waaronder Madrid, Barcelona en Valencia staan in de top-tien. Volgens Price is dat te wijten aan het feit dat de Spanjaarden een andere definitie hebben van een 8-urige werkdag: mensen gaan later naar bed, maar rusten tijdens de siësta ook weer uit. Brussel behaalde dan weer een verrassende elfde plaats.
De notering van New York - op een gedeelde 32ste plaats met Marseille, Palermo en Montreal - "zal de meningen bevestigen van hen die zeggen dat New York steriel en slaperig is geworden', aldus Price. "Sommigen zullen het een vernedering of nederlaag noemen." (AD/kve) hln
De top-10:
1. Caïro 2. Montevideo 3. Beirut 4. Malaga 5. Zaragoza 6. Madrid 7. Barcelona 8. Valencia 9. Seville 10. Buenos Aires
Andere noteringen:
11. Brussel 15. Lissabon 17. Londen 18. Parijs 27. Rome 32. New York
Twee belangrijke exposities in het najaar in Brugge
Musea Brugge, een overkoepelende organisatie van zestien museumlocaties, kondigt twee "belangrijke" exposities voor het najaar aan: 'Van chirurgijns tot pestheiligen' en 'Vorstelijk Verzameld'.
'Van chirurgijns tot pestheiligen. Ziek zijn in Brugge in de 16de en 17de eeuw' verbeeldt de wereld van chirurgijnen, medici, barbiers en kwakzalvers, de wrede dood van de pest en de devotie. De tentoonstelling vindt van 29 september 2011 tot 26 februari 2012 plaats boven de voormalige ziekenzalen van het middeleeuwse Sint-Janshospitaal in Brugge.
Voor 'Vorstelijk Verzameld VAN EYCK - GOSSAERT - BRUEGEL Meesterwerken uit het Kunsthistorisches Museum Wenen' leent dit museum een selectie van 54 topstukken uit die dateren van de 15de en 16de eeuw en afkomstig zijn uit de Zuidelijke Nederlanden. Jan van Eyck, Hugo van der Goes, Hans Memling, Gerard David, Michiel Sittow, Juan de Flandes, Jan Gossaert, Joos van Cleve, Joachim Patinir, Hiëronymus Bosch, Pieter Bruegel de Oude en andere meesters zullen gedurende drie maanden (van 5 oktober 2011 tot 15 januari 2012) de permanente collectie van het Brugse Groeningemuseum vervolledigen. (belga/kve)
Belfort Brugge gaat drie maanden dicht voor werken
Het belfort van Brugge, met zijn 250.000 bezoekers per jaar met voorsprong de belangrijkste publiekstrekker van de stad, zal tussen begin januari en eind maart volgend jaar niet toegankelijk zijn voor toeristen. Oorzaak van die sluiting zijn ingrijpende werken die er zullen uitgevoerd worden.
Het belfort pronkt al acht eeuwen op de markt en het laatste groot onderhoud dateert van een kwarteeuw geleden. Vorig jaar werd de beiaard grondig vernieuwd, begin volgend jaar wil men de elektriciteit en de verlichting in de ruim tachtig meter hoge toren grondig aanpakken. Het trapgebouw wordt binnenin ook helemaal herschilderd.
De stedelijke musea maken van die sluiting gebruik om hun infrastructuur in het gebouw te moderniseren. Daarvoor wordt 140.000 euro uitgetrokken. De onthaalruimte en de schatkamer worden interactief ingericht en via flatscreens zal de toerist informatie krijgen over de historische en symbolische betekenis van het belfort. Tegen de paasvakantie van 2012 zal Brugges belangrijkste monument opnieuw toegankelijk zijn. (belga/tma) hln