Is er leven op Mars? Een Russische wetenschapper stelde zich de vraag of er misschien leven op Venus is. Leonid Ksanfomaliti gelooft van wel op basis van foto's genomen door de Russische ruimtesonde Venus-13 in 1982.
Ksanfomaliti (onderzoeker op de afdeling ruimtevaart van de Russische academie voor wetenschappen) denkt levende, schorpioenachtige wezens gezien te hebben. Ze zouden zich op of net onder de oppervlakte van de planeet bevinden. "Op de ene foto zie je de gestaltes, terwijl ze op de volgende foto weer verdwijnen", zei de Russische wetenschapper.
Mocht zijn ontdekking erkend worden, dan zou het een doorbraak betekenen. Er is nog nooit bewijs geleverd van leven op Venus. Hoewel de planeet ongeveer even groot is als de Aarde, is Venus altijd als onbewoonbaar beschouwd. Door de ligging nabij de zon, kunnen de temperaturen er oplopen tot 460 graden Celsius. (AD/gb)
"Lege ruimte" tussen sterrenstelsels is toch niet leeg
De "lege" ruimte tussen de sterrenstelsels is niet echt leeg, maar is "gevuld" met donkere materie. Dat heeft astronieuws.nl gemeld, op gezag van een persbericht van het Institute for the Physics and Mathematics of the Universe.
Het is al langer duidelijk dat er ongeveer zes keer zoveel mysterieuze donkere materie in het heelal is als normale zichtbare materie. Hoe die donkere materie exact in de ruimte is verdeeld, is echter niet nauwkeurig bekend.
Op basis van waarnemingen van miljoenen sterrenstelsels, aangevuld met gedetailleerde computersimulaties, tonen Japanse onderzoekers nu aan dat de donkere materie niet alleen in sterrenstelsels is geconcentreerd, maar ook de ruimte ertussen vult.
Terwijl de zichtbare materieverdeling in een sterrenstelsel (gas en sterren) een vrij duidelijke grens vertoont, blijken alle sterrenstelsels te zijn omringd door uitgestrekte wolken en slierten van donkere materie, die tot aan naburige stelsels reiken. (belga/adha)
Een internationaal onderzoeksteam heeft met een telescoop van de Europese ESO in Chili en de Kecktelescoop op Hawaii een potentieel bewoonbare 'super-Aarde' gevonden op ongeveer 22 lichtjaar van ons. Dat meldt Guillem Anglada-Escudé van het Carnegie Instituut in Washington, nu werkzaam aan de Universiteit van Göttingen, in het vakblad Astrophysical Journal Letters. Het gaat om al een vierde ontdekte potentieel levensvatbare exoplaneet.
Astronomen hebben het over super-Aardes als exoplaneten die niet veel groter zijn dan de onze en waarschijnlijk uit gesteente bestaan. De nieuw ontdekte planeet heeft 4,5 keer de massa van onze Aarde en is dus ongeveer de helft groter dan de onze.
Water
Exoplaneet GJ 667Cc draait in 28 dagen rond dwergster GJ 667 van de M-klasse, die wezenlijk kleiner is dan onze zon. Het hemellichaam bevindt zich op de juiste afstand voor temperaturen om vloeibaar water mogelijk te maken: niet te heet, niet te koud.
"Deze planeet is de nieuwe beste kandidaat voor omstandigheden die vloeibaar water en wellicht leven mogelijk maken en zoals wij dat kennen", schrijft Anglada-Escudé. Vloeibaar water geldt als basisvereiste voor het door ons gekende leven. Of er wel degelijk water dan wel leven is, is helemaal onduidelijk.
Andere planeten Er zijn aanwijzingen dat er rond GJ 667 nog tot drie andere planeten wentelen, waaronder nog een 'super-Aarde'. De ster maakt deel uit van een systeem met drie sterren. Potentieel levensvatbare planeten kunnen zich dus in een groter variëteit van omgevingen voordoen dan gedacht, stellen de ontdekkers. (belga/sam)
Het Europese Ruimtevaartbureau ESA heeft verklaard dat het wil doorgaan met zijn twee missies naar Mars. De Amerikaanse NASA liet eerder weten dat het zich eruit terugtrekt.
Woordvoerder Franco Bonacina zei dat ESA naar Rusland lonkt om gedeeltelijk in de schoenen van de NASA te treden. Wellicht zal ESA ook bij de eigen lidstaten moeten polsen voor meer geld, voegde hij eraan toe.
Directeur-generaal Jean-Jacques Dordain van ESA verduidelijkte tegenover Space News dat de 19 lidstaten wellicht midden maart de kost te horen krijgen voor ExoMars nu de NASA niet meer meespeelt.
Hij wil ook niet van een uitstel weten gezien dit volgens Dordain alleen maar meer geld kost. (dpa/adha)
Adele is een superster, en bij haar status hoort een enorm Engels landhuis. Gehuurd (voorlopig?) voor 25.000 euro per maand. Daarvoor krijg je tien kamers, tien badkamers, een binnenzwembad, een tennisveld, een eetkamer met open haard en een biljartzaal. Er hoort ook een enorme tuin bij het domein, dat in zijn totaal gauw 7 miljoen pond waard is.
Een helikopterpiloot heeft spectaculaire foto's weten te maken van een wolkentsunami die vorige week over de appartemententsblokken van Florida raasde. Het weerfenomeen wordt Kelvin-Helmholtz-instabiliteit genoemd. Dat treedt op als gevolg van turbulentie in luchtlagen, waardoor de wolken lijken op gigantische golven van water. Het verschijnsel is niet meteen uniek maar het werd zelden zo mooi in beeld gebracht.
Een snel bewegende wolk glijdt voor een tragere dikkere wolk en dat creëert het golfeffect. Het ziet er indrukwekkend uit maar er wordt geen schade aangericht. De eigenaardige naam voor het weerfenomeen is een combinatie van de Schotse baron Kelvin die samen met de Duitse wetenschapper Hermann Helmholtz het verschijnsel voor het eerst beschreef.
Brugge uitgeroepen tot een van meest romantische steden
Volgens het Amerikaanse maandblad The Atlantic behoort Brugge tot de 24 meest romantische steden ter wereld. De Brugse burgemeester Patrick Moenaert is bijzonder opgetogen met de keuze.
In het lijstje van The Atlantic komen ronkende namen voor als Parijs, New York, San Francisco, Kyoto, Lissabon, Praag, Buenos Aires en Istanboel. Het blad prijst Brugge tevens als een van Europa's mooiste middeleeuwse steden, met de wondermooie reien en de gotische kerken in de binnenstad.
Volgens burgemeester Moenaert is dit een opsteker voor Brugge. De selectie kan zorgen voor heel wat extra reservaties en interesse voor Brugge. (belga/ep)
Een goud- en zilverschat die in een Spaans scheepswrak is gevonden, moet terug naar Spanje. Dat heeft het federale hooggerechtshof in de Verenigde Staten bepaald. De onderneming Odyssey Marine Exploration hoopte dat het hof een eerdere uitspraak van een lagere rechter ongedaan zouden maken, maar vergeefs.
Het Amerikaanse bedrijf maakte in 2007 de vondst bekend van het wrak van het Spaanse galjoen Onze Lieve Vrouwe van de Genade. Dat zonk in 1804 in de Atlantische Oceaan bij Portugal. Het schip was onderweg van Peru naar Spanje, beladen met ongeveer een half miljoen munten. De waarde bedraagt op dit moment ongeveer 350 miljoen euro.
Het hooggerechtshof in Washington oordeelde dat de schat moet worden teruggegeven aan Spanje in de geest van het vriendschapsverdrag tussen Washington en Madrid van 1902. In de afgelopen jaren werd een lange reeks processen gevoerd over wie de rechtmatige eigenaar is van de schat. (vsv)
De oorspronkelijke inwoners van het Noord-Amerikaanse continent waren afkomstig uit een kleine regio in het midden van Siberië. Uit genetisch onderzoek blijken immers overeenkomsten met de inwoners van de Russische republiek Altai.
Vermoedelijk hebben mensen uit Siberië ongeveer 14.000 jaar geleden over het ijs de oversteek naar Amerika gemaakt. Heel wat mensen hebben zich destijds vanuit de regio Altai verspreid. Het gebied ligt op een kruispunt van de huidige landen Rusland, Mongolië, China en Kazachstan.
De resultaten werden bekendgemaakt door de universiteit van Pennsylvania. Het is mogelijk dat nog uit andere regio's mensen de oversteek naar Amerika gemaakt hebben, maar tot nu toe kon niemand accuraat een ander geografisch punt identificeren. "Gegevens van andere groepen kunnen een ander licht op de situatie werpen, maar momenteel ziet niemand wat wij zien, zelfs niet met intensief werk in Mongolië", klinkt het. (gb)
Onbekende stam stoot per ongeluk op bewoonde wereld
In de jungle van Peru is "per toeval" een nieuwe, onbekende volksstam ontdekt. Een nomadengroep was in het Amazonewoud aan het jagen, maar dreef af naar het natuurreservaat Kugapakori Nahua Nanti, in het zuidoosten van Peru. Niemand heeft deze volksstam ooit eerder gezien, niemand weet bovendien welke taal ze spreken. De foto's werden nu pas vrijggegeven.
De nomaden raakten een jaar geleden het goede spoor bijster toen ze aan het zoeken waren naar voedsel. Op een bepaald moment stonden ze oog in oog met medewerkers van het natuurreservaat. Intussen hebben antropologen van het National Institute of Development of Andean, Amazonian and Afro-Peruvians (INDEPA) hen een jaar lang bestudeerd.
Fotodagboek Na verloop van tijd konden de onderzoekers het vertrouwen winnen van de stam, die jaagt met messen en speren. Ze stopten hen materialen toe om makkelijker te kunnen koken, jagen en vissen. Dagelijks namen de onderzoekers vervolgens foto's om de stam in kaart te brengen.
"Ze gingen stroomafwaarts op zoek naar eten, maar stootten zowaar op mensen. Het zijn nomaden. We hebben gelukkig contact kunnen leggen en hebben hen voorzien van een aantal nuttige voorwerpen", aldus Mayta Capac Alatrista, voorzitter van de INDEPA. Volgens Survival International, dat zich bekommert over de rechten van volksstammen, zouden er in Peru zo'n vijftiental volksstammen leven, nomadengroepen metwelluidend klinkende namen als Mashco-Piro, Mastanahua, Murunahua, Nanti en Yora. (hlnsydney/dea)
Voor de lezers van de Spaanse webstek Sport.es is Tamara Gorro de WAG (Wives and Girlfriends) van het jaar. Naar analogie met de Gouden Bal, wordt de vriendin van Ezequiel Garay, een Argentijnse ex-speler van Real Madrid die nu bij Benfica speelt, bedacht met de Roze Bal.
In de verkiezing van knapste WAG van 2011 wist de Spaanse Gorro 32.000 surfers of 27% van het aantal deelnemers te overtuigen. Zangeres Edurno Garcia Almagro, de partner van Manchester United-doelman David De Gea, strandt op de tweede plaats met 17%. Brons is weggelegd voor Irina Sheik, het Russische model van Cristiano Ronaldo (13%).
Op de erelijst van de Roze Bal volgt Tamara Gorro het Argentijnse trio Jessica Cirio (2008), Luciana Salazar (2009) en Zaira Nara (2010) op.