Onderzoekers aan de University of California in Los Angeles hebben een nieuw soort zonnecel ontwikkeld die op glas kan worden aangebracht. Zo zouden ruiten in de toekomst energie kunnen opwekken. Ook op de campus in Berkeley komen ze met een doorbraak in de productie van zonnepanelen.
In een artikel in het wetenschappelijk magazine Advanced Materials doen de onderzoekers van het Yang Yang Laboratorium hun plannen uit de doeken. Het is niet de eerste keer dat wordt geprobeerd om glazen oppervlaktes zonne-energie te laten opwekken, maar deze keer zouden de zonnecellen makkelijk in massaproductie kunnen gaan.
De nieuwe cellen worden 'geprint' op rollen polymeer, die dan op het glas aangebracht kunnen worden. Zo kan 60 procent van het natuurlijke licht worden doorgelaten, en de rest gebruikt worden om elektriciteit op te wekken. Naast ruiten van huizen of auto's, zouden ook de glazen panelen voor smartphones hiermee kunnen worden uitgerust.
Goedkopere materialen
Niet alleen in Los Angeles wordt gewerkt aan een nieuwe generatie zonnecellen, ook op de campus van de University of California in Berkeley wisten ze een doorbraak te versieren waardoor zonnepanelen goedkoper kunnen worden. Een van de duurste onderdelen van zo'n paneel is de halfgeleider, aangezien er niet veel materialen daarvoor gebruikt kunnen worden. In Berkeley denken ze die gebruikte materialen, voornamelijk silicium, te kunnen vervangen door goedkopere materialen. (HLN)