Paprika
Seizoensproduct
Ze hebben een Hongaarse naam maar eigenlijk zijn paprika's niets anders dan de zoete versie van de hete chilipeper. Ze zijn bijzonder rijk aan vitamine C en bieden veel variatie in de keuken.
Vele kleuren Alle paprika's zijn holle bessen met een vlezige vruchtwand. In de vrucht zit een niervormige witte kern, waaraan de zaden zitten. Er bestaan verschillende kleuren, vormen en smaken van paprika's.
De gele, oranje, bruine en paarse paprika's hebben dezelfde geblokte en rechthoekige vorm als de bekende rode en groene paprika. De minder bekende witte en lila paprika hebben een langwerpige vorm met een spitse punt. Hun smaak loopt uiteen van kruidig zoet tot zeer pittig.
Geschiedenis
De pittige versie van de paprikaplant (Capsicum annuum) kwam in de zestiende eeuw met de Spanjaarden uit de Nieuwe Wereld. Via Italië kwamen de planten in de Balkan terecht en zo in de zeventiende eeuw in Turkije en Hongarije dat onder Turks bewind zat. Onder de Turkse bezetting was het min of meer illegaal om deze pepers te telen. De Hongaren waren er echter zo tuk op dat ze de pepers in het geheim teelden. De Hongaren noemden ze 'paprika', afkomstig van 'paprena', de naam die de Serviërs en de Kroaten aan de peper gaven en wat zoveel wil zeggen als 'de hete'.
Marc Declercq
|