Aspirine verdubbelt overlevingskansen van vrouwen met borstkankerxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Vrouwen met borstkanker kunnen hun overlevingskansen verdubbelen als ze twee keer per week een aspirine slikken. Ze kunnen hun kansen nog verhogen met drie à vijf keer een aspirine per week, blijkt uit een onderzoek. Het aspirine slikken vermindert de kans op sterven met 71 procent. Ook de kans dat de kanker zich verder verspreidt, neemt af met 60 procent.
Het resultaat van het Amerikaanse onderzoek toont nog eens de kracht aan van de eenvoudige pijnstiller. Uit vorige studies bleek al dat aspirine preventief kan werken tegen darmkanker maar het positieve effect van aspirine op borstkanker was nooit eerder zo duidelijk aangetoond. De conclusies werden getrokken op basis van monitoring. De gezondheid van 238.000 verpleegsters werd gedurende dertig jaar opgevolgd. "Dit is de eerste studie die aantoont dat aspirine de kans op uitzaaiing van borstkanker verkleint en het aantal sterfgevallen aanzienlijk beperkt bij vrouwen die in een vroeg stadium behandeld worden", zegt dokter en projectleider Michelle Holmes van de Harvard Medical School. "Als onze bevindingen door andere klinische testen bevesitgd worden dan kan het slikken van aspirine een goedkoop en relatief veilig middel worden voor vrouwen met borstkanker om langer kwaliteitsvol te leven." Ook de broertjes van de aspirine, ibuprofen en naproxen kunnen helpen, paracetamol dan weer niet blijkt uit het onderzoek.
Bijwerkingen En toch waarschuwen experten voor de neveneffecten van aspirine zoals hevige maagproblemen met in de meest extreme vorm: fatale maagbloedingen. En dus is voor sommige borstkankerpatiënten het risico op bijkomende problemen groter dan het afdoende effect van de aspirine. Zo worden vrouwen die pas de diagnose gekregen hebben, aangeraden om twaalf maanden lang geen aspirine te slikken omdat ze voor neveneffecten kunnen zorgen tijdens de behandeling met stralingen en chemotherapie.
Geen vervangmiddel
Onderzoekers weten ook nog niet precies welk effect aspirine heeft op een tumor. Feit is wel dat mensen die slechts een aspirine per week slikten er geen voordeel bij hadden. "Aspirine is zeker geen vervangmiddel voor de bestaande kankerbehandelingen en aspirine slikken kan in sommige gevallen ook negatieve bijwerkingen hebben. Er is nog meer onderzoek nodig om het effect van het slikken van aspirine op de kanker te duiden. Wat ik wel weet is dat vrouwen die genezen zijn van borstkanker er wel goed aan doen om aspirines te slikken. Ze kunnen er zo voor zorgen dat de ziekte niet opnieuw de kop opsteekt", aldus Holmes.
Kritiek op onderzoek
De meerderheid van de vrouwen die in het onderzoek aspirines slikten deden dat preventief om hartproblemen te vermijden. Het onderzoeksteam haalde in de periode 1976 tot 2002 vierduizend vrouwen met borstkanker uit de onderzoeksgroep en volgde hen tot ze stierven of tot het einde van het onderzoek in juni 2006. In totaal werd borstkanker 341 vrouwen fataal. Een zwakte van de studie is dat de vrouwen zelf hun aspirinegebruik moesten invullen op een enquêteformulier. Ze werden dus niet onderworpen aan een gecontroleerde klinische test. Nick Henderson van de 'Europese Aspirine Stichting' verdedigt (uiteraard) het gebruik van de aspirine. "Aspirine helpt zeker als preventief middel tegen darmkanker. Dat blijkt uit verschillende studies", aldus Henderson. "Maar ook deze studie draagt bij tot het toenemende bewijs dat aspirine wel degelijk een invloed heeft om het verminderen van het kankerrisico. Alleen weten we nog niet precies hoe." (vsv)
|