Straatarm Senegal bouwt peperduur monument xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Vijftig jaar geleden werd Senegal onafhankelijk. Dat werd dit weekend gevierd met de inhuldiging van het prestigieuze 'Monument van de Afrikaanse Renaissance', een beeld van xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />52 meter, zes meter meer dan het Vrijheidsstandbeeld in New York (zonder de sokkel).
Het kunstwerk prijkt boven op een heuvel die uitkijkt over de hoofdstad Dakar, naar analogie met het monumentale Christusbeeld boven Rio de Janeiro, dat 'maar' 38 meter hoog is. Volgens de 83-jarige president Abdoulaye Wade is het werk een voorstelling van 'een Afrika dat de duisternis van viereneenhalf eeuwen slavernij en twee eeuwen kolonialisme achter zich laat, een Afrika dat in het licht treedt, een Afrikaanse wedergeboorte.'
Het project krijgt bakken kritiek, niet alleen omdat het monument door Noord-Koreaanse arbeiders is vervaardigd in revolutionair-socialistische stijl, maar ook voor het prijskaartje van omgerekend een slordige 23 miljoen euro. 'Volledig betaald in natura, met grond', verdedigt de president zich. Al vragen velen zich af of een straatarm land als Senegal aan zo'n prestigeproject dergelijke fortuinen moet spenderen: 'Met dat kapitaal hadden we 3.500 woningen kunnen bouwen voor de slachtoffers van de overstromingen van deze zomer', zegt imam Ismaila Ndiaye van de universiteit van Senegal.
![](http://www.nieuwsblad.be/Assets/Images_Upload/2010/04/05/senegalepa.jpg.h180.jpg.270.jpg) |
Ook het feit dat de president heeft aangekondigd 35 procent van de entreegelden te zullen opstrijken - 'Ik ben per slot van rekening de creatieve vader' - is velen een doorn in het oog. De president richtte daar overigens al een stichting voor op: die zal de centen aan goede doelen besteden, maar het feit dat de stichting wordt gerund door Wades zoon Karim wijst er volgens Senegalese media op dat vooral de familie Wade zelf er beter van zal worden.
In de straten van Dakar is het 'Monument de la Renaissance' intussen omgedoopt tot 'Monument de la Décadence'.
|