Veertig procent van de bedrijven voelt gevolgen crisis xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
LEUVEN/TIENEN/LANDEN - Veertig procent van de kleine en grote bedrijven in het arrondissement Leuven heeft in het boekhoudjaar 2008 klappen gekregen door de crisis. In tien procent leidde dat tot ontslagen of en faillissementen.
Dat blijkt uit een rangschikking die Voka - Kamer van Koophandel Leuven maakte. De gegevens van het boekhoudjaar 2008 zijn de meest recente waarmee de Kamer van Koophandel aan de slag kan. In dat eerste jaar van de crisis daalde de omzet bij twee op de vijf bedrijven. Geen fraai cijfer, maar toch toont het volgens Voka aan dat de Leuvense regio, in tegenstelling tot heel wat andere, relatief crisisgevoelig is. Eén op de tien bedrijven boerde zelfs zodanig achteruit dat de rendabiliteit ernstig in het gedrang kwam. Verschillende van die bedrijven, zoals Auto Distribution Belgium in Herent en Corden Pharma in Landen zijn inmiddels overgenomen. Bij de grote bedrijven werkte vijftien procent met verlies. Bij Bosch en Citrique Belge in Tienen en Option in Heverlee leidde dat tot herstructureringen en ontslagen. De top-vijf in het arrondissement naar omzet blijft wat ze is: bierbrouwer Anheuser-Busch InBev in Leuven en Hoegaarden, polymeerspecialist Huntsman Advanced Materials uit Kortenberg, Suikerraffinaderij Tienen, de Aveve-Groep uit Leuven en Danone in Rotselaar. De grootste omzetstijgingen werden genoteerd bij onder meer Dataflow in Haasrode en Henri Wintermans Cigars in Leuven. Volgens Voka-Leuven zal uit het volgend boekhoudjaar 2009 blijken dat de kmo's de grootste klappen krijgen tijdens de crisis. Dat is onder af te leiden uit het recordaantal faillissementen van 267. Dat is veertig procent meer dan het jaar voordien. (STL)
|