"Handel blauwvintonijn moet gebaseerd zijn op levenscyclus, niet op winst"xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
"Als we de blauwvintonijn werkelijk willen beschermen, moet de handel gebaseerd zijn op de natuurlijke levenscyclus van de tonijn, en niet op kortetermijnwinst."De internationale kritiek op de Japanse import van de Atlantische blauwvintonijn groeit, nu de soort bijna uitgestorven is. Het land slaagde er onlangs in een verbod op internationale handel in de blauwvintonijn te blokkeren.
Dat zegt tonijnexpert Wakao Hanaoka van Greenpeace Japan in een reactie op de blijvende import door Japan. Het land slaagde er onlangs nog in om een verbod op blauwvintonijnhandel te blokkeren.
Blijven jagen De blauwvintonijn is de laatste toevoeging aan de controversiële Japanse lijst met geïmporteerde, bedreigde zeedieren. Bovenaan de lijst staat de walvis, waar Japan op jaagt onder het motto dat het voor "wetenschappelijke doeleinden" is. In 1986 werd de commerciële walvisvaart verboden.
Cites Japan is tegen een verbod op de export van Atlantische blauwvintonijn, een voorstel van de Conventie inzake de Internationale Handel in Bedreigde Soorten (Cites). Cites is een internationale overeenkomst tussen regeringen die ervoor moet zorgen dat de internationale handel in wilde dieren en planten hun overleven niet bedreigt.
Geen extra maatregelen Tijdens de laatste bijeenkomst, in maart in Doha, werden geen nieuwe maatregelen aangenomen om het zeeleven te beschermen.
Japan wist tijdens de Cites-conferentie met succes een verbod op de internationale handel in blauwvintonijn te blokkeren. Het land werd daarbij gesteund door ontwikkelingslanden, waarbij Japan - volgens berichten in de media - intensief gelobbyd zou hebben.
80 procent minder
Uit wetenschappelijke onderzoek is gebleken dat de populatie blauwvintonijn tussen 1975 en nu met 80 procent is afgenomen. Het International Committee of the Conservation of Atlantic Tuna (Iccat), een intergouvernementele visserijorganisatie, wordt ervan beschuldigd overbevissing toe te staan.
Populair
De blauwvintonijn is populair zijn in Japanse restaurants. Het Japanse ministerie van Visserij erkent dat de tonijn beschermd moet worden, maar stelt dat Japan dat alleen maar kan doen door de tonijnimport strikt te controleren. "Alle blauwvintonijnimport moet een certificaat hebben waaruit de herkomst blijkt en de import moet voldoen aan Iccat-quota. Dat is een garantie voor duurzaam management", zegt Kenji Fukui van het ministerie van Visserij. (ips/edp)
|