"De middagzon bestrijdt net kanker"xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
De negatieve berichten van de zon lijken in het niets te verdwijnen nu alweer een toonaangevende Britse gezondheidsorganisatie aanbeveelt om de zonnestralen op het heetst van de dag op te zoeken.
Het advies, gegeven door Cancer Research UK, stelt dat de huidige aanbevelingen in verband met zonnen, te strikt zijn en ons opzadelen met te lage waarden aan vitamine D. Hoewel de noodzakelijke vitamine in heel wat voedingsmiddelen te vinden is, vloeit het meeste uit de zon voort. Daar wringt het schoentje: door de negatieve berichten over de zon, krijgen de meesten van ons er niet genoeg binnen.
Nieuwe regels De gezondheidsorganisatie maakt komaf met de oude aanbevelingen en adviseert nieuwe regels. Oud advies: zoek de schaduw op tussen 11 en 15 uur. Bedek jezelf met kleding, gebruik hoed en zonnebril en gebruik minstens zonnebrandfactor 15. Nieuw advies: gebruik je gezond verstand bij het zonnen op het heetst van de dag. Sommige huidtypes kunnen zelfs korte periodes zonder zonnecrème en zullen niet verbranden.
Korte periode
De tijd, nodig om vitamine D aan te maken, is korter dan wanneer de huid zou verbranden. Regelmatig naar buiten gaan voor een paar minuten rond de middagzon, zonder zonnecrème, moet voldoende zijn. Als het gaat om blootstelling aan de zon, adviseert de gezondheidsorganisatie: niet te lang maar vaker. Mensen dienen hun eigen huid te kennen en moeten begrijpen hoe lang ze buiten kunnen doorbrengen voordat ze zonnebrand riskeren.
Vitamine D
Volgens de organisatie zijn de voordelen van vitamine D zeer groot. De vitamine is essentieel voor de aanmaak van calcium en stevige botten en helpt Alzheimer afweren. Recent onderzoek toonde aan dat vitamine D-supplementen net zo goed werken als sommige andere medicatie tegen prostaatkanker. Tijdens de zwangerschap kunnen de supplementen in 80 procent van de gevallen multiple sclerose bestrijden. Vitamine D-gebrek is een klassieke oorzaak van ernstige botziekten, in de laatste tien jaar is dit ook een belangrijke risicofactor voor diabetes, hart-en vaatziekten, artritis en bepaalde vormen van kanker. (lvl)
|