Belg eet minder dioxinesxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
De inname van dioxines via voeding is de afgelopen jaren fors gedaald, blijkt uit een studie van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid in opdracht van de FOD Volksgezondheid.
Voor 2008 wordt de gemiddelde dagelijkse inname geschat op 0,72 picogram toxiciteitsequivalenten (TEQ) per kilo lichaamsgewicht. De inname ligt zelfs voor de volledige Belgische volwassen populatie (vanaf 15 jaar) ruim lager dan de toelaatbare innamegrens van 14 TEQ per kg lichaamsgewicht per week. Deze norm is bepaald door de Europese Wetenschappelijke Voedingscommissie.
Producten
Melkvet draagt gemiddeld voor de helft bij tot de totale inname, vooral onder de vorm van kaas en boter. Vlees, en dan vooral rundvlees, volgt met 22 procent. Vis en visserijproducten, vooral zalm, haring en schelpdieren, dragen gemiddeld voor 18 procent bij tot de inname. De gehaltes in melk en vlees zijn gedaald in de tijd, wellicht als een gevolg van de vele genomen reductiemaatregelen, waaronder normering en controle van dioxines en PCB's in dierenvoeders en levensmiddelen.
|