Stamceltherapie zou de biologische klok kunnen terugdraaienxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
De biologische klok tikt, tikt en tikt, tot ze alarm slaat en vervolgens helemaal stilvalt. Bij de meeste vrouwen vindt die overgang naar een onvruchtbare levensfase (de menopauze) plaats rond de 50ste verjaardag. Maar ongeveer één procent van de vrouwen krijgt te maken met een vroege menopauze, waardoor ze op jonge leeftijd geen kinderen meer kunnen krijgen.
Stamceltherapie zou de vrouwen in een vroege menopauze kunnen helpen door de eierstokken te herstellen waardoor ze weer eicellen gaan produceren. Dat blijkt uit Egyptisch onderzoek.
De therapie maakt daarbij gebruik van cellen die in een labo werden ontwikkeld. Duizenden vrouwen die voor hun 40ste met menopauze te maken krijgen, kunnen nu weer hopen op een kind.
Ratten Het onderzoek vond tot nog toe enkel plaats bij ratten. De onderzoekers creëerden een mesenchyme stamcel in vrouwelijke ratten die chemicaliën hadden gekregen om hun eierstokken te doen falen. Na twee weken werkten de eierstokken weer normaal, en na twee maanden was ook het hormonenniveau volledig hersteld.
Voortplanting
De onderzoekers hopen nu een behandeling te ontwikkelen voor vrouwen met gelijkaardige resultaten, maar daarvoor zal nog heel wat onderzoek moeten gebeuren, ook om ongewenste effecten uit te sluiten. "We hebben bewezen dat we eierstokken volledig kunnen herstellen. Eerst moeten we nog onderzoeken of ze zich ook terug kunnen voortplanten en of de nakomelingen genetisch verwant zijn aan de moeder of aan de donor van de stamcellen."
Prematuur ovarieel falen
Premature Ovarian Failure of prematuur ovarieel falen (POF) is de juiste benaming voor de aandoening, die ongeveer één procent van de vrouwen treft. Toch uit de ziekte zich niet bij iedereen op dezelfde manier: sommige vrouwen gaan tien jaar vroeger in de overgang, andere wel 30 jaar. Zij zien vaak hun hoop op kinderen de grond in geboord. Omdat de eicelproductie volledig is stilgevallen, kunnen ze zelfs niet rekenen op technieken als IVF.
Chemo- of radiotherapie
De precieze oorzaak van prematuur ovarieel falen is niet bekend, maar het komt vaker voor bij vrouwen die vroeg in hun leven chemotherapie of radiotherapie moesten ondergaan. Tegelijk hebben ze ook meer kans op algemene gezondheidsproblemen als bloedklonters, osteoporose, botfracturen en hartziekten.
|