Vrouwen geloven meer in global warming dan mannenxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Heb je er al eens bij stilgestaan waarom mannen kritischer zijn dan vrouwen als het gaat om wetenschappelijke bewijzen van klimaatveranderingen? Een nieuwe studie van socioloog Aaron McCright aan de universiteit van Michigan beweert dat vrouwen meer geneigd zijn om wetenschappelijke feiten over global warming te geloven dan mannen.
Na een studie van acht jaar concludeert McCright dat de verschillende opvattingen over klimaatverandering niet beïnvloed worden door de plaats van mannen en vrouwen in de samenleving, maar wel door de socialisatie.
In de Verenigde Staten wordt mannelijkheid geassocieerd met detachement, controle en beheersing. Een vrouwelijke identiteit daarentegen benadrukt gehechtheid, empathie en zorg, eigenschappen die het makkelijker maken om bezorgd te zijn over de mogelijk ernstige gevolgen van de opwarming van de aarde.
McCright legt ook de link tussen de aanvaarding van de klimaatverandering door vrouwen en de algemeen gekoesterde opvattingen over hoe mannen meer wetenschappelijk onderlegd zijn. "Mannen vinden nog steeds dat zij beter begrijpen waarover global warming gaat dan vrouwen, hoewel het geloof van vrouwen veel meer overeenkomt met de wetenschap. Ook het feit dat vrouwen vaak hun wetenschappelijke kennis onderschatten, speelt hier een rol. Dat is jammer, want door die gedachte lopen veel jonge vrouwen een carrière in de wetenschap mis."
|