Nieuwe scanner werkt sneller en juister xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
TIENEN - Het Heilig Hartziekenhuis in Tienen haalt een scanner in huis die radiologische en nucleaire onderzoeken combineert. Om het ding te kunnen plaatsen moesten ze wel de dienst Nucleaire Geneeskunde uitbreiden.
Patiënten die al eens onder de scanner moesten voor een onderzoek kunnen er ongetwijfeld over meepraten. Voor een diagnose gesteld kan worden, moet er een hoop onderzoeken afgehaspeld worden: een gewoon onderzoek, een radiologische of CT-scan, eventueel nog gevolgd door een nucleaire scan. Als de patiënt uiteindelijk te horen krijgt wat er precies met hem of haar scheelt, zijn we alweer enkele dagen of zelfs weken verder. In het Heilig Hartziekenhuis in Tienen hebben ze nu geïnvesteerd in een nieuw type scanner, dat een nucleair onderzoek en een CT-scan combineert: een Spect/CT-scanner. Op die manier is de patiënt sneller geholpen én kan een juistere diagnose gesteld worden.
'Het verschil is opmerkerlijk', zegt dokter Raf Verschure. 'Dit is voor de nucleaire geneeskunde een revolutie in de manier van beeldvorming. Dankzij deze scanner kunnen we zowel de aard en de oorzaak van de aandoening vaststellen, maar in één moeite ook de exacte plaats ervan. Resultaat: een snellere en betere diagnose. Eentje waarvoor de patiënt maar één keer naar het ziekenhuis moet komen. De scanner kan zelfs gekanteld worden, waardoor bedlegerige patiënten niet eens hun bed uit moeten.'
Voor de medische analfabeten onder ons: een nucleair onderzoek maakt de werking van een orgaan zichtbaar, een radiologische of CT-scan brengt de structuur en de vorm in beeld. Met andere woorden: als je op een CT-scan maar één nier ziet, wil dat zeggen dat de tweede nier er niet meer is. Zie je op een nucleaire scan maar één nier, wil dat zeggen dat de tweede nier niet meer functioneert. De Spect/CT-scan combineert de twee.
Om het toestel te plaatsen moesten ze in Tienen wel eerst een hoop infrastructuurwerken uitvoeren. De dienst nucleaire geneeskunde in het medisch centrum werd uitgebreid met het oog op de plaatsing van het toestel. Een investering van zo'n 100.000 euro. Het toestel zelf is ook behoorlijk prijzig: 600.000 euro. 'Dubbel zoveel als een gewone scanner', zegt Verschure. (IB)
|